لیلا زمانی: مشاغل هنر و هنرمندان در شرایط مختلف جامعه به شدت آسیب پذیر و شکننده است. شاید یکی از مهمترین حمایتها، جامعه هنرهای تجسمی بود که هنوز پس از همهگیری کرونا بهبود نیافته بودند، زمانی که جامعه در دوران رکود و رکود در خرید و فروش آثار هنری در معرض شرایط جدیدی قرار گرفت. بازگرداندن قانون نیم درصد بودجه عمرانی دستگاه های دولتی برای خرید آثار توسط دولت برای جامعه هنرهای تجسمی.
در طول همه گیری کرونا، مشاغل هنری به ویژه هنرهای تجسمی بیشترین آسیب را متحمل شدند و بیشتر هنرمندان بدون پول در خانه ماندند یا در گوشه استودیوهای خود که گالری ها در آن تعطیل بودند، آثار هنری خلق کردند. او با برپایی یک نمایشگاه آنلاین ادامه داد و به حیات خود ادامه داد، اما برخی از گالری ها نیز تعطیل شدند. در بهار و تابستان امسال با فروکش کردن تب کرونا و بازگشت گالریها به رونق روزهای خوش گذشته، دوباره شرایط کشور تغییر کرد و نمایشگاههای هنری برگزار نشد، نمایشگاههای هنری برگزار شد. باز هم این امر باعث رکود و رکود بازار خرید و فروش آثار هنری شد و تبدیل به هنر شد.
قانون حمایت از هنر
اگر به خاطر داشته باشید اولین بار در سال 1392 قانونی در مجلس مطرح شد که یک درصد از بودجه عمرانی سازمان های دولتی را برای خرید آثار هنری مقید می کرد و با تغییر وضعیت از یک درصد به نصف و اجازه دادن به آن به این نتیجه رسیدیم. . به جای اجباری بودن، کلیه نهادهای اجرایی و مدیران طرحهای تملک داراییهای سرمایهای در چارچوب آییننامهای که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هماهنگی سازمان مدیریت و برنامهریزی تهیه و به تصویب هیات وزیران میرسد، مجاز خواهند بود. “حداکثر نیم درصد” از اعتبارات خود برای هر طرح و ساختمانی که نمایانگر هویت اسلامی و ملی باشد، با توجه به فرهنگ دینی و ملی هزینه همان طرح تخصیص داده شود. در سال 2008، این موضوع دوباره مطرح شد و به شکل قبلی خود بازگشت و به سازمان های دولتی اجازه داد نیمی از بودجه ساخت و ساز خود را به خرید آثار هنری اختصاص دهند. دستگاه های دولتی نباید زیر بار اجرای این قانون شوند. در سال 1369 این قانون به شکل کامل تری تصویب شد و دستگاه های دولتی موظف شدند یک دهم بودجه عمرانی خود را به خرید آثار هنری اختصاص دهند که این قانون هرگز اجرا نشد.
«سیدعلی یزدیخا» نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به مخبران گفت: این قانون نیم درصد اقدام خوبی است اما این قانون برای دستگاه های اجرایی اختیاری است. و اجباری نبود. این قانون در دولتهای هفتم و هشتم (دولت احمدینژاد) اجرا شد، زیرا رئیس دولت برای اجرای آن تلاش کرد و وزرا وارد عمل شدند، اما دولتهای بعدی با این قانون موافق نبودند و موضوع منتفی شد.
«سیدعلی یزدیخا»
بیشتر بخوانید:
وی در پاسخ به این سوال که آیا این قانون حذف شده است؟ گفت: خیر، این قانون حذف نشده است و می توانند اجرا کنند.
اگر چه این قانون حذف نشده است، آیا کمیسیون فرهنگی مجلس قانونی را در بودجه امسال لحاظ می کند که نیم درصد بودجه عمرانی نهادهای دولتی را ملزم به خرید آثار هنری کند؟ یزدی خواه در توضیح این موضوع گفت: ما پیشنهاد خود را در این خصوص ارائه کرده ایم.
آیا می خواهید این قانون را مقید کنید؟ به گفته وی، کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی در تلاش است قانون نیم درصد بودجه عمرانی را الزامی کند، گفت: این تبصره هیچ کارکردی ندارد، زیرا اختیاری است و اگر اجباری نباشد انجام نمی دهند. بر اساس حمایت از آثار فرهنگی، صنایع دستی و هنری، خرید آثار هنری توسط نهادهای دولتی برعهده مجلس قانونی است و نیم درصد بودجه را تکلیف می کند، البته هنرمندان هنرهای تجسمی معتقدند قانون نیم درصد بودجه عمرانی دستگاه های دولتی برای خرید آثار هنری کمک زیادی به اقتصاد هنر و هنرمندانی می کند که در شرایط مختلف جلوی کارشان گرفته می شود و آسیب می بینند.
5555