خبرگزاری آنلاین – گروه استان: استان یزد به دلیل وجود بافت های تاریخی ارزشمند ملی و بین المللی در شهر تاریخی یزد در کشور و جهان بی نظیر است اما مدیریت ناهماهنگ این بافت ها و کمبود اعتبار یک خطر است. سرنوشت این بافت ها را به چالش کشیده اند.
بزرگترین بافتهای تاریخی مستند کشور متعلق به استان یزد است، این بافتها در اکثر مناطق وضعیت مناسبی ندارند، اما وعده چهار برابر شدن وامهای این بافتها نوید روزهای عملکردی را برای این مجموعهها میدهد. یک وعده محقق نشده
در بین استان های کشور، یزد بیشترین تعداد بافت تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی شهرهای مختلف را به خود اختصاص داده است، هرچند بافت ها وضعیت مناسبی ندارند، اما باید با افزایش چهار برابری اعتبارات احیا می شدند. بازدید هیئت دولت از استان یزد.
وسعت بافت تاریخی یزد
استان یزد دارای 3 میلیون و 550 هزار هکتار بافت تاریخی در شهرهای یزد، میبد، اردکان، ابرکوه، مهریز، تفت و خاتم است که بزرگترین منطقه مرتبط با شهرهای یزد و میبد است.
گستردگی این بافت ها و تعدد آثار تاریخی و ارزشمند موجود در آنها از یک سو و چالش های مدیریت این بافت های مرتبط، چالشی است که مدیریت بافت های تاریخی را تهدید می کند، اما تزریق اعتبار مناسب بخشی از این موارد است. چالش ها و رفع نگرانی ها.
کمبود اعتبار برای مرمت و بهسازی باعث فرار ساکنان رسمی از موقعیت ها شده و بسیاری از خانه ها را خالی از سکنه کرده و زمینه مهاجرت اتباع به موقعیت ها را فراهم کرده است، به طوری که این موقعیت ها از اصالت خود سلب شده و برای افراد کمتر بومی اعمال می شود. . در آنها زندگی می کنند.
کمبود اعتبار برای مرمت و بهسازی باعث فرار ساکنان رسمی از موقعیت ها شده و بسیاری از خانه ها را خالی از سکنه کرده و زمینه مهاجرت اتباع به موقعیت ها را فراهم کرده است، به طوری که این موقعیت ها از اصالت خود سلب شده و برای افراد کمتر بومی اعمال می شود. . در آنها زندگی می کنند.
در بافت تاریخی استان، بافت تاریخی یزد به دلیل جهانی شدن بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، اما وسعت، تعداد آثار و وضعیت نامناسب آن باعث می شود که اعتبارات لازم برای حفاظت از این بافت جهانی کافی نباشد و هر ساله درخواستهای مقامات استانی برای افزایش اعتبارات حفاظتی و نگهداری بافت تاریخی تکرار میشود، درخواستها به دلیل برآورده نشدن آنها همچنان نگرانکننده است.
وعده 40 میلیاردی شد 15 میلیارد
در سفر هیات دولت به استان یزد و عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از بافت های تاریخی برخی شهرستان های استان بازدید و مقرر شد گزارش مسئولان استانی ارائه شود. 40 میلیارد تومان برای نگهداری از موقعیت های تاریخی استان اختصاص می یابد اما آنچه امروز گفته می شود این اعتبار 15 تا 16 میلیارد تومان است که حتی شامل نگهداری یک بافت تاریخی هم نمی شود. استان
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در گفتگو با خبرنگار آنلاین با تائیدیه کمبود اعتبار برای مدیریت بافت های ارزشمند تاریخی استان یزد در شهرهای یزد، میبد، اردکان، ابرکوه، خاتم، مهریز و تفت 16 میلیارد تومان در بودجه سال جاری اعلام شده است.
احمد آخوندی افزود: از نظر کالبدی با همکاری شهرداری اقداماتی برای ساخت طبقات و بدنه بافت های تاریخی انجام شده و اداره کل میراث فرهنگی استان نسبت به مرمت عاجل اقدام کرده است. بافت های تاریخی به ویژه پس از سیل اخیر.
بافت های تاریخی در معرض خطر
وی گستره بافت های تاریخی استان را 3550 هکتار اعلام کرد و افزود: بیشترین نگرانی در حال حاضر مربوط به بافت تاریخی شهرستان است. گره ها در شهرستان اردکان و شهرستان های تفت و مهریز به دلیل تخریب پارک های قدیمی یکی از پارک های شهری استان است.
آخوندی گفت: این باغ شهرها در حال تبدیل شدن به خانه های مسکونی جدید هستند که بدنه بافت تاریخی را تخریب می کنند ممکن است پاشیدن و این منجر به تخریب سایر بناهای تاریخی می شود.
وی گفت: 5 هزار اثر تاریخی در استان شناسایی شده که 2 هزار اثر آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و قطعا تعداد آثار تاریخی در بافت های تاریخی استان بیشتر است. از این طرف حفظ بافت تاریخی و تک تک بناهای ارزشمند آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
آخوندی گفت: در حال حاضر پروژه پایش سازههای خشتی واقع در بافتهای تاریخی در حال انجام است تا در اثر سیل اخیر مقاومسازی و تعمیرات فوریتر انجام شود و از تخریبهای بعدی جلوگیری شود.
هیچ تناسبی بین اعتبار اعطایی و اعتبار مورد نیاز شرایط تاریخی وجود ندارد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد گفت: در بودجه امسال 16 میلیارد تومان برای حفاظت از بافت های تاریخی استان در نظر گرفته شده است که با وام مورد نیاز حفاظت تاریخی همخوانی ندارد. بافت های سرزمینی
وی از نیاز 100 میلیارد تومانی برای حفاظت از بافت های تاریخی استان خبر داد و افزود: البته بنیاد مسکن در حال پیگیری برخی مشکلات بافت های تاریخی به ویژه تخریب های ناشی از سیل است اما با این اعتبارات این حوزه از بافت های تاریخی به ویژه بافت جهانی یزد را مدیریت می کردند.
آخوندی مدیریت یکپارچه بافت تاریخی را یکی از نیازهای اساسی برای بهترین مدیریت و حفاظت از بافت تاریخی برشمرد و افزود: شهرداری ها در بافت های تاریخی قدم های زیادی برمی دارند و سایر سازمان ها خدمات ارائه می دهند اما این امر ضروری است. همه این خدمات باید حول محور مدیریت اداره کل میراث فرهنگی باشد تا نظام مندتر شود.
آنها تعیین اولویت های ساخت و ساز در بافت تاریخی، مدیریت آب های سطحی و دفع و جانمایی خانه های ناشناخته هستند. خداوند و ناشناخته مالک و خیلی بیشتر مالک وی بیان کرد و افزود: با این اقدامات حداکثر توان خود را برای نگهداری از بافت های تاریخی به کار می گیریم و امیدواریم برای حفاظت بهتر و بیشتر شاهد افزایش اعتبارات باشیم تا این میراث گرانبها همچنان حفظ شود و از تخریب به دور باشد.
با این شرایط به نظر می رسد برای حفظ بافت ها و برنامه های تاریخی اعتبار بیشتری از استان طلب کند کم اهمیت صرف هدفمند این اعتبار بسیار مهم است و باید چاره ای برای این چالش اندیشیده شود تا این میراث گرانبها از تخریب دور بماند و باعث جهان و بافت تاریخی یزد شود. . سرپوش بگذار کشور ما باشد