آثار شاخص کاخ نیاوران مستندنگاری می شود

مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ نیاوران از اجرای پروژه مستندنگاری اشیاء شاخص مجموعه نیاوران با روش فتوگرامتری خبر داد.

آثار شاخص کاخ نیاوران مستندنگاری می‌شود

به گزارش مخبران به نقل از روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران بیژن مقدم مدیر این مجموعه در این باره توضیح داد: این مجموعه به عنوان یکی از غنی ترین مجموعه های میراث فرهنگی و هنری ایران و جهان گام های بلندی در راستای بهره گیری از فناوری های نوین برای حفاظت مستندنگاری و ارائه اطلاعات برداشته است.

او افزود: مجموعه نیاوران با هدف افزایش دسترسی عمومی به آثار تاریخی و هنری ایجاد آرشیو آنلاین از آثار شاخص و همچنین اتخاذ راهبردهای حفاظت پیشگیرانه پروژه ای گسترده و مهم در راستای مستندسازی و ثبت آثار تاریخی ـ فرهنگی با اتکا بر شیوه های نوین مستندنگاری آثار همچون فتوگرامتری و تهیه مدل سه بعدی و همچنین فتوگرامتری و تهیه مدل تخت به شیوه گیگاپیکسلی و یا اُرتوفتو را برای بیش از یکصد شیء شاخص خود آغاز کرده است.

مدیر کاخ نیاوران یکی از اولویت های اصلی در موزه ها را توجه به مستندنگاری به عنوان ابزاری برای برنامه ریزی مؤثر و درازمدت در حفاظت و نگهداری استاندارد آثار تاریخی دانست و گفت: مستندنگاری دقیق نه تنها اطلاعات پایه و جامعی از آثار در اختیار قرار می دهد بلکه امکان تدوین طرح های جامع برای حفاظت بلندمدت را فراهم می کند.

او ادامه داد: در سال های اخیر مستندنگاری سه بعدی آثار مکملی منطقی برای روش های مستندنگاری معمول و مرسوم در موزه ها ایجاد شده است. در این فرآیند بسته به هدف تعیین شده بودجه و نیازها روش های مختلفی مانند اسکن لیزری اسکن نوری و یا تکنیک فتوگرامتری استفاده می شود. در همین راستا مجموعه نیاوران پروژه مستندنگاری اشیاء شاخص خود را با استفاده از فناوری فتوگرامتری آغاز کرده است.

مقدم درباره استفاده از روش فتوگرامتری گفت: این روش به معنای علم اندازه گیری با عکس و شامل روش های اندازه گیری و تفسیر تصاویر با هدف بازیابی شکل اشیاء از یک یا چند عکس است که به صورت غیرتماسی انجام می شود. فتوگرامتری به عنوان یکی از مؤثرترین روش های مستندنگاری موزه ای امکان ثبت آثار تاریخی و فرهنگی را به صورت سه بعدی و با وضوح بالا فراهم می کند. این روش بدون نیاز به تماس مستقیم با اثر مدل های دقیق و ابرنقاطی با کیفیت بسیار بالا ایجاد می کند. ویژگی هایی همچون سرعت اجرا کم هزینه بودن ثبت دقیق رنگ ها و امکان سنجش تغییرات آثار این روش را به یکی از بهترین ابزارها برای دیجیتال سازی و مستندنگاری تبدیل کرده است.

مدیر کاخ نیاوران افزود: به جرأت می توان گفت این پروژه یکی از اقدامات پیشگام و پیشرو در راستای حفظ معرفی و مستند کردن جزئیات دقیق آثار در سطح میراث فرهنگی کشور به شمار می رود که در راستای راهبردهای کلان مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران به انجام رسیده است. اجرای این امر به شکل یکپارچه و پروژه محور می تواند با توجه به تمرکز بر مستندنگاری سه بعدی و بهره گیری از فناوری های نوین به عنوان الگویی موفق در زمینه دیجیتال سازی آثار فرهنگی تاریخی برای دیگر موزه ها و مراکز میراث فرهنگی تبدیل شود.

او اضافه کرد: این اقدامات نشان دهنده رویکردی نوین در مدیریت میراث فرهنگی است که هدف آن نه تنها حفاظت از آثار برای نسل های آینده بلکه تبدیل اطلاعات موجود به دانش قابل استفاده در سطح بین المللی است. با برنامه ریزی منسجم و هدف گذاری بلندمدت می توان به تحولی بزرگ با اتکا بر شیوه های نوین مستندسازی به صورت دیجیتال در زمینه معرفی پژوهش و حفظ میراث فرهنگی کشور دست یافت.

مقدم گفت: مستندنگاری با روش های جدید می تواند بستر مناسبی برای ایجاد آرشیوی جامع از مجموعه های دیجیتال جلوگیری از نابودی اطلاعات مربوط به میراث تسهیل مطالعه و تحقیق روی آثار و همچنین اشتراک گذاری یافته های متخصصین و جوامع دانشگاهی فراهم کند.

انتهای پیام 

دکمه بازگشت به بالا