زردی، به دلیل افزایش میزان مادهای به نام «بیلیروبین» در خون نوزاد که رنگدانه زرد ناشی از شکستن گلبولهای قرمز است، رخ میدهد و تنها راه درمان آن مراجعه به مراکز درمانی جهت دریافت خدمات درمانی نظیر نوردرمانی برای تغییر شکل و ساختار بیلیروبین به منظور افزایش دفع آن از طریق مدفوع یا ادرار نوزاد است.
به گزارش مخبران، بنابراین مصرف هر ترکیب دیگری به غیر از شیر مادر، هیچ کمکی به بهبود زردی نوزاد نمیکند. ذکر این نکته ضروری است که در طول 6 ماه اول زندگی نوزاد، شیر مادر تنها غذایی است که باید به نوزاد داده شود. تغذیه انحصاری با شیر مادر به این معنی است که نوزاد در 6 ماه اول زندگی فقط شیر مادر مینوشد و شیر خشک یا آب نمینوشد. شیردهی منظم و اطمینان از دریافت کافی شیر توسط نوزاد به حذف بیلیروبین از خون نوزاد و دفع آن از طریق مدفوع یا ادرار کمک میکند. افزون بر این توجه شود که میزان جذب چربی و ورود آن به بدن نوزاد در نوزادن متفاوت است. چربی شیر مادر بهخوبی جذب بدن نوزاد میشود اما سایر انواع چربی مثل چربی کره و روغن حیوانی، عمدتا جذب نشده و با مدفوع نوزاد دفع میشود. همچنین دقت شود که مصرف شیرخشت یا هر ترکیب دیگری از این قبیل حتی ممکن است سبب آسیب به کبد تکامل نیافته نوزاد شود.
دورریخت آغوز به دلیل جلوگیری از زردی نوزاد جزو دیگر باورهای نادرست است.
زردی اصطلاحا به حالتی گفته میشود که پوست یا قسمت سفید چشم نوزاد زرد میشود. زردی در نوزادان به دلیل عدم تکامل کامل کبد نوزاد، شایع است و میتواند در عرض یک روز یا چند روز پس از تولد نوزاد رخ دهد. نوزادان معمولاً پس از تولد، در حالی که هنوز در بیمارستان هستند و دوباره در اولین معاینه پس از رفتن به منزل از نظر زردی بررسی میشوند. زردی زمانی اتفاق میافتد که مقدار بالای مادهای به نام بیلیروبین در خون نوزاد وجود دارد. نوزادان به دلایل مختلف ممکن است مقدار بیلیروبین بالایی داشته باشند. به عنوان مثال، برخی از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میکنند، در صورت عدم دریافت شیر مادر ممکن است به زردی دچار شوند. زردی در نوزادانی که زود به دنیا میآیند نیز شایعتر است. لازم است که نوزادان از نظر زردی بررسی شوند، چراکه در صورت عدم درمان، مقدار بسیار بالای بیلی روبین میتواند منجر به آسیب مغزی نوزاد شود.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در چند روز اول پس از تولد نوزاد، مادر فقط مقدار کمی شیر زرد یا طلایی رنگ تولید خواهد کرد که به آن آغوز میگویند. آغوز سرشار از مواد مغذی و آنتیبادی است که به محافظت از نوزاد در برابر عفونتها کمک میکند. اگرچه مقدار آغوز کم است، اما تمام مواد مغذی مورد نیاز نوزاد را در چند روز اول زندگی تا زمانی که به طور مکرر آن را دریافت میکند، فراهم میکند. آغوز نیز به عنوان شیر مادر در نظر گرفته میشود، منتها به شکل اولیه و غلیظ آن.
بنابراین مصرف آغوز توسط نوزاد نه تنها سبب زردی نمیشود بلکه ضروری است و به سلامت سیستم ایمنی و در کل سلامت نوزاد کمک میکند و حتی آغوز با سرعت بخشیدن به دفع مکونیوم نوزاد احتمال زردی را نیز کاهش میدهد.
انتهای پیام