مهرپور در واکنش به بیان برخی صحبتها از سوی معاون اول رئیس جمهور در دولت سابق گفت: طبق آمارهای اقتصادی منتشر شده امروز در شاخص های اقتصادی نسبت به دهه ۹۰ در وضعیت بهتری قرار داریم.
میثم مهرپور – کارشناس اقتصادی – در گفتوگو با مخبران در رابطه با عملکرد دولت سیزدهم و صحبتهایی که اخیرا معاون اول دولت سابق در این رابطه مطرح کرده است، گفت: آقای جهانگیری در بخشی از صحبتهای خود گفته است که هیچ راهی به جز توسعه وجود ندارد و در حقیقت حیف ایران است که توسعه پیدا نکند. به نظر عجیب است که فردی که برای ۸ سال معاون اول رئیس جمهور و همچنین مسئول تیم اقتصادی دولتهای یازدهم و دوازدهم بود، اینگونه صحبتی داشته باشد.
مهرپور افزود: حال سوال این است که شرایط یا زیرساختهای توسعه در یک اقتصاد چه مواردی میتواند باشد و کدام یک از این زیرساختها در زمان دولت یازدهم و دوازدهم فراهم بوده است. یکی از مسائل و مشکلاتی که امروز اقتصاد ایران با آن مواجه است و بر روی همه شاخصهای اقتصادی از جمله وضعیت تولید اثر گذاشته است، موضوع تورم افسار گسیختهای است که وجود دارد.
وی ادامه داد: در اقتصاد یک شاخص تحت عنوان PPI یا شاخص تورم تولید کننده وجود که در فروردین ماه ۱۴۰۰ تورم نقطه به نقطه این شاخص به بالای ۱۰۰ درصد رسید و یک رکورد عجیب از خود به جای گذاشت. همین تورم تولید کننده در سال ۱۴۰۰ بود که خود را در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ در شاخص CPI یا شاخص قیمت و تورم مصرف کننده نشان داد.
در دهه ۹۰ تورم به نهایت خود رسید
این کارشناس اقتصادی با اشاره به افزایش تورم در دولت قبلی گفت: امروز وضعیتی که دولت در حوزه تورم با آن مواجه است و نمیتواند آن را به صورت محسوس و قابل توجهی کاهش دهد این است که در اواخر دولت دوازدهم شاهد رکورد شکنی در تورم تولید کننده بودیم. علاوه بر این در اواخر دولت دوازدهم و در کنار رشدهای اقتصادی نزدیک به صفر شاهد بودیم که رشد عجیب نقدینگی به بیش از ۴۰ درصد رسید.
مهرپور با اشاره به آمارهای اقتصادی موجود از دولت یازدهم و دوازدهم گفت: عملا اقتصاد ما در طول دهه ۹۰ بزرگتر نشد، رشد اقتصادی مثبتی ایجاد نشد و گاها شاهد رکورد شکنی در رشد نقدینگی بودیم و فضایی که برخی درباره آن صحبت میکنند که کشور حتما باید توسعه پیدا کند، شبهاتی ایجاد میکند. امروز میتوان بر اساس آمار و ارقام، عملکردهای اقتصادی را مقایسه کرد و بیشترین رشد نقدینگی و نرخ تورم تولید کننده و کمترین رشد اقتصادی موجود همگی اعدادی است که در رابطه با دهه ۹۰ ثبت شده و موجود است.
وی افزود: حتی در سال ۹۵ که دولت گذشته معتقد است به خاطر برجام و لغو برخی تحریمها، بهترین سال بوده، شاخص اقتصادی درآمد خالص ملی هنوز به سال پایانی دولت دهم که تحریمها در آن آغاز شد، نرسید. یعنی با برسی شاخصها شاهد هستیم که عملکرد در دولت یازدهم و دوازدهم چگونه بوده است.
تورم تولید کننده در دولت سیزدهم از ۴۰ به ۲۴ درصد رسید
این کارشناس اقتصادی خاطر نشان کرد: اتفاقی که در دولت سیزدهم رخ داده این است که تورم نقطه به نقطه تولید کننده در اسفند ماه سال گذشته به رقمی نزدیک به ۲۴ درصد رسید. علاوه براین در حوزه رشد نقدینگی و رشد پایه پولی عملکردها کاملا مشخص است و در واقع همه اعداد نشان دهنده بهبود شرایط در قیاس با گذشته است.
مهرپور اظهار کرد: متاسفانه ادعاهایی که از سوی برخی از دولت مردان سابق وجود دارد دقیق نیست، برای مثال نرخ ارز در دولت گذشته حدود ۷ برابر طی ۳ سال افزایش یافت و امروز رئیس اسبق بانک مرکزی که خود عملکرد مناسبی نداشته در حال نصیحت کردن بانک مرکزی است و برخی پیشنهادها ارائه میدهد که این سوال را مطرح میکند که چرا در دوره خود این اقدامات را انجام ندادید.
در بیان بدیهیات اقتصادی سهل انگاری میشود
وی با بیان این که در بیان بدیهیات اقتصادی سهل انگاری میشود، ادامه داد: در جای دیگری وزیر ارتباطات دولت گذشته در رابطه با رشد اقتصادی برخی صحبتها را مطرح کرد که رشد اقتصادی در دولت سیزدهم به علت افزایش قیمت جهانی نفت بوده است. باید تاکید کرد که افزایش قیمت ربطی به رشد اقتصادی ندارد، رشد اقتصادی یعنی اینکه فرض کنیم کشور یک کارگاه تولیدی است که برای مثال ۱۰۰ واحد در آن در حال تولید کالا هستند و اگر این ۱۰۰ واحد در سال بعد به ۱۱۰ واحد تبدیل شود یعنی شاهد رشد ۱۰ درصدی مثبت هستیم و اگر این ۱۰۰ واحد به ۹۰ واحد تبدیل شود یعنی رشد اقتصادی منفی ۱۰ درصد بوده است. بنابراین رشد اقتصادی موضوعی مبتنی بر تولید است نه قیمت جهانی نفت. بنابراین برخی ادعاها که در حال مطرح شدن است عجیب است و کسانی که باید پاسخگوی عملکرد خود باشد در حال توصیه و پیشنهاد هستند.
مهرپور در پایان گفت: حتی آقای جهانگیری اخیرا در جایی مطرح کرد که دهه ۹۰ بدترین دهه زندگی و دهه گمشده اقتصاد ایران است حال باید یادآوری کرد که ۸ سال از این دهه در دولتهای یازدهم و دوازدهم سپری شد و در مجموع آنچه امروز در دولت سیزدهم اتفاق افتاده است، نوید بخش این است که شاخصهای اقتصادی در آینده بهبود یابد، شاخص تورم تولید کننده، نشانگر وضعیت مصرف کننده در آینده است و به هر میزان که تورم تولید کننده کاهشی باشد، تورم مصرف کننده به متناسب آن کاهش پیدا میکند.
انتهای پیام