
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره افزایش قیمت کتاب یارانه ها کاغذ و نبود زیرساخت برپایی فلوشیپ توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش مخبران سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در روز دوم برپایی نمایشگاه کتاب تهران ( پنجشنبه هجدهم اردیبهشت) در این رویداد فرهنگی حضور یافت و از بخش بین الملل و ناشران خارجی و کودک و نوجوان بازدید کرد.
او در حاشیه این بازدید در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره افزایش قیمت کتاب و چالش هایی که مخاطبان برای خرید کتاب دارند گفت: ما در کشوری زندگی می کنیم که کالاهای مختلف وجود دارد و تأثیر آن متغیرها را در کالاهای مختلف می بینیم البته این دغدغه رهبر معظم انقلاب و علاقه مندان حوزه فرهنگ است که دغدغه ای جدی است.
او با بیان اینکه فرهنگ به علل مختلف نیازمند مراقبت هایی است اظهار کرد: محصولات مختلف فرهنگی از جمله کتاب کم است و وقتی متغیرهایی قیمت را بالا می برد طبیعتاً بر مصرف اثر می گذارد از این جهت باید مراقبت هایی داشته باشیم. این را هم درک می کنیم که دولت های مختلف محذوراتی در ارتباط با حوزه های یارانه ای داشتند و دارند. این موضوع اثرگذاری در دولت های مختلف بوده است.
او ادامه داد: تابع تغییراتی که در حوزه نرخ ارز در سال های مختلف اتفاق افتاده هزینه های بالاسری حوزه نشر افزایش پیدا کرده است از جمله کاغذ فیلم و زینک که قیمت کالاهای فرهنگی از جمله کتاب را بالا برده است. این واقعیت موجود است. طبعا تلاشی که وزارت فرهنگ می کند این است که خط ارتباطی و تفاهم نسبی با دیگر دولتمردان ایجاد کنیم تا در حوزه فرهنگ و در یارانه ها و حمایت هایی که وجود دارد توجه بیشتری داشته باشند.
او با بیان اینکه در سال جدید یارانه مصوبه ای در یارانه کاغذ مصوبه دولت نداشتیم اظهار کرد: درک نمی کنیم علتش چیست. تلاشی که کردیم و طبعاً هم بیشتر دنبال می کنیم توجه دادن حوزه سازمان برنامه و بودجه و دولتمردان حوزه اقتصادی است که حوزه فرهنگ را در حوزه حمایتی بگوییم عین دارو است. در فضای یارانه های حداقلی حوزه فرهنگ هم دیده بشود قبل از سال در همین ارتباط نامه ای به معاون اول نوشته بودیم و قراری هم گذاشته بودیم برای جلسه در همین زمینه که حالا مقدماتی که داشت به تأخیر افتاد.
وزیر ارشاد خاطرنشان کرد: تلاش ما در دو جهت است یکی اینکه بتوانیم یارانه های حمایتی حوزه کتاب را در بخش بالاسری بیشتر بکنیم و دیگر اینکه یارانه ها را به سمت خرید کتاب هدایت کنیم. اگر ما در قیمت گرفتار هستیم حداقل در حدی با بالا بردن یارانه های خرید فرصت اینکه به ناشری کمک بکنیم یا کسانی که دسترسی به کتاب ندارند دسترسی شان را بیشتر کنیم.
او سپس درباره خرید کتاب نیز گفت: یارانه هایی که داده می شود افزایش نسبی در حد مقدورات داشته و بخشی از مشارکت ها هم به کمک نمایشگاه آمده است.
وزیر ارشاد در ادامه درباره بحث خودکفایی کاغذ گفت: مشکل اساسی ای که وجود داشته و هنوز هم ادامه دارد این است که کارخانه های کاغذ با نگاهی که مورد نظر بود پیش نیامدند. بخش اعظم آنچه به نظر می آمد می تواند به روند تولید کاغذ داخلی کمک بکند در فضای کاغذ کتاب های درسی بود و مقدار اندکی از کاغذها به حوزه نشر اختصاص پیدا کرد که حجم قابل توجهی نداشت. آموزش و پرورش با استدلال های مختلفی که داشت و در جلسات کارشناسی خود و بعد دوستانی که در دولت تامین کننده منابع ارزی بودند به این نتیجه رسیدند که نمی توانند از این کاغذ استفاده کنند. عملاً بخش عمده بازار مصرف آن کاغذ به علت اینکه نمی توانستند از کاغذ استفاده کنند خارج شد. در نتیجه بحث در حقیقت کاغذ داخلی به مقدار زیادی از ناحیه چوب و کاغذ که عمدتاً کاغذ مازندران بود از مسیری که باید فاصله گرفت.
او همچنین در پاسخ به پرسش مخبران درباره اینکه زیرساخت اصلی برپایی فلوشیپ یعنی کپی رایت در ایران وجود ندارد و این موضوع چه تأثری می تواند در برگزاری این رویداد بگذارد اظهار کرد: کپی رایت توافقی. ما دو عقد داریم عقدهای بین المللی و عقدهای توافقی. عقدهای توافقی مشکلی ندارد؛ در عین اینکه در یک عقد بین المللی نرفتید و هم تعهدهایی برای هم ایجاد می کنید. نه از نظر قانونی اشکال دارد و رویه هم می تواند اجرا شود و تاکنون ناشران مختلف به آن عمل کرده اند.
انتهای پیام