دیابت یک بیماری ناشی از اختلال در سوخت و ساز بدن است؛ که موجب افزایش قند خون فرد شده و مشکلاتی را برای بیمار به دنبال دارد.
تشخیص این بیماری با افزایش قند خون است؛ که در صورتی که قند خون ناشتا بیش از ۱۲۶ و قند خون غیر ناشتا تا بیش از ۲۰۰ خود را نشان دهد فرد به بیماری دیابت دچار شده است.
دیابت یکی از مهمترین علل مرگ و میر در جهان است
دیابت، امروزه یکی از مهمترین عوامل مرگ و مر بیماران و کاهش کیفیت زندگی شناخته میشود و دنیا به نوعی با این بیماری دست در گریبان است.
گروههای خطر (افراد بالای ۴۵ سال، افراد دارای اضافه وزن، دارای فشار و چربی خون بالا، افراد کم تحرک، بیماران مبتلا به مشکلات قلبی و عروقی، خانمهای دارای تخمدان پلی کیستیک، افراد دارای سابقه قند خون ناشتا بین ۱۰۰ تا ۱۲۶ و افراد دارای سابقه دیابت باروری) باید کنترل بیشتری در این خصوص داشته باشند.
این افراد باید به صورت مرتب هر شش ماه، یک سال و سه سال قند خون خود را کنترل و مراقبت کنند تا به به بیماری دیابت دچار نشوند.
۹۰ درصد مردم به دیابت نوع دو مبتلا هستند
حدود ۹۰ درصد از مردم به دیابت نوع دو مبتلا هستند که در این نوع دیابت، بدن به انسولین جواب نمیدهد و فرد داروی خوراکی را جهت درمان استفاده میکند؛ اما در دیابت نوع یک بیمار از انسولین جهت تنظیم قند خون بدن بهره میبرد.
در این میان عدهای نه به دیابت نوع یک و نه نوع دو دچار نیستند؛ اما به صورت هورمونی به دلیل استفاده از دارویی خاص لوزالمعده خود را درگیر کرده و قند خون در این افراد بالا میرود.
این بیماری کلیه، اعصاب، قلب و چشم بیمار را درگیر خود میکند و در ادامه مشکلات دهانی، دندانی، گوارشی و مثانه را نیز برای بیمار به دنبال دارد که متاسفانه مبتلایان توجه خاصی به این بیماریها ندارند.
انتخاب سبک زندگی مناسب، بهترین راهکار پیشگیری از دیابت
انتخاب سبک زندگی مناسب، رژیم غذایی درست، داشتن فعالیت بدنی مناسب، خواب کافی، کنترل و مدیریت کردن تنش و استرسهای روزمره میتواند در کاهش ابتلا به دیابت تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
استفاده از غذاهای پرچرب، زودپخت و زود آماده، پرنمک، نوشیدنیهای گازدار و پر قند، فعالیت بدنی کم و استرس و نگرانی زیاد و… مقدمات ابتلا به دیابت را به دنبال دارد.
جامعه باید رفتار غذایی خود را اصلاح کند
فردی که درمان دارویی دیابت را دنبال میکند باید در رژیم غذایی خود کنترلهای لازم را اعمال کند و علاوه بر قند خون، چربی خون، فشارخون، ترک سیگار و… را نیز در نظر داشته باشد.
رعایت همه افراد جامعه در داشتن رفتار غذایی مناسب موجب میشود نه تنها افراد کمتری به دیابت دچار شوند؛ بلکه فرد دیابتی نیز رژیم غذایی خود را راحتتر انجام و این رفتار غذایی را به راحتی بپذیرد.
بیماران دیابتی در استفاده از غذاهای حاوی نشاسته دقت داشته باشند
استفاده از غذاهای دارای نشاسته محدود، چربی و کالری کم برای بیماران دیابتی مورد تاکید است و باید در مصرف برنج، نان، سیب زمینی، ماکارونی و غذاهایی از این دست اندازه مصرف را رعایت کنند.
وی استفاده محدود از شیرینی جات را مورد تاکید و ضمن انتقاد از بیمارانی که مصرف میوه را کمتر از نیاز بدن دنبال میکنند، یادآور شد: خوردن میوها به دلیل قند طبیعی که دارند مشکلی در بیمار ایجاد نمیکند؛ اما بهتر است در خوردن میوههایی مانند خربزه و انگور دقت بیشتری داشته باشند.
پرنوشی و پر ادراری از علائم ابتلا به دیابت است
بیماران دیابتی در طول روز همراه با وعدههای غذایی حتما مصرف سبزیجات را در برنامه خود قرار دهند و برخلاف شایعاتی که در خصوص عدم استفاده از تخم مرغ و گوشت قرمز وجود دارد؛ این مواد غذایی را به اندازه لازم مورد استفاده قرار دهند.
این بیماری با علائمی مانند پرنوشی، پر ادراری، التیام دیرهنگام زخمهای سطحی بدن، خستگی، تاری دید و کاهش وزن خود را نشان میدهد.
انسولین در کنترل میزان قند خون بسیار موثر است
مردم در خصوص استفاده از انسولین واکنش منفی نشان میدهند؛ در حالی که ماهیت بیماری دیابت به این گونه است؛ که بیماران دیابتی نوع دو که درمانهای خوراکی را در برنامه دارند بعد از چند سال باید درمان خود را با استفاده از انسولین ادامه دهند.
افراد بیمار باید سالانه سلامت چشم، قلب، کلیه و زخمهای پای خود را مورد کنترل قرار دهند و میزان انسولین خود را با تجویز پزشک مشخص کنند.
شایعترین عوامل خطرآفرین ابتلا به دیابت
سابقه خانوادگی
ژنها و محیطی که کودکی خود را در آن پشت سر میگذارید (عادات غذا خوردن، فعالیتهای خارج از خانه، الگوهای خواب، مکانیسمهای پاداش، غیره) میتوانند خطر ابتلا به دیابت را افزایش یا کاهش دهند.
توزیع وزن و چربی
هرچه چربی بیشتری داشته باشید (به ویژه در قسمت میانی بدن) مقاومت بدن در برابر انسولین و هورمون تنظیم گرسنگی که به نام لپتین شناخته میشود، افزایش مییابد.
سبک زندگی کم تحرک
نشستنهای طولانی مدت احتمال ابتلا به دیابت را افزایش میدهند. فعالیت ماهیچهها التهاب را کاهش میدهد. هنگامی که در وضعیت نشسته قرار دارید، به ندرت از ماهیچههای خود استفاده میکنید.
نژاد
برخی نژادهای مشخص در تحت تاثیر رژیم غذایی غربی قرار گرفتن مستعدتر هستند. اسپانیولی ها، سیاه پوستان، هاوایی ها، بومیان آمریکایی، و آسیاییها در معرض خطر افزایش یافته ابتلا به دیابت قرار دارند.
سن
از ۴۵ سالگی، خطر ابتلا به دیابت به طور قابل توجهی افزایش مییابد. در این دوران از زندگی شما، احتمال مصرف مواد غذایی ناسالم و مضر و کاهش تحرک افزایش مییابد، و اثر این سبک زندگی به تدریج پدیدار خواهد شد. افرادی که در سن بازنشستگی قرار دارند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت قرار دارند، زیرا به راحتی طعمه سبک زندگی کم تحرک میشوند.
دیابت بارداری
ابتلا به دیابت در دوران بارداری همانند یک نشانه هشدار دهنده است، زیرا شما دارای ژنهای موثر در ابتلا به این بیماری هستید و اگر به رژیم غذایی و سبک زندگی خود توجه نداشته باشید، در نهایت به دیابت مبتلا خواهید شد.