با کودک بی علاقه به درس خواندن چه کنیم؟

 

کودک

 آیا معلم هستید و در کلاس دانش‌آموزانی دارید که نسبت به درس و مدرسه بی‌ علاقه هستند؟

احتمالا در اطراف شما یک دانش‌آموز بازیگوش و بی‌ علاقه به درس وجود دارد که شما را به دنبال راه حلی برای آن، به جستجو واداشته است.اگر مادر یا پدر دانش‌آموزی هستید که نسبت به درس بی‌ علاقه است، احتمالا با شروع سال تحصیلی روزهای دشواری در پیش خواهید داشت.باید بگوییم که این مشکل تقریبا در اکثر خانواده‌ها وجود دارد باید بدانید که تنها نیستید و این روزها بسیاری از والدین و معلمان درگیر چنین موضوعی هستند. در این مطلب همراه ما باشید زیرا پیشنهادهایی ساده و موثر برای رفع این مشکل شما داریم.

۱.گفتگو کنید تا دلیل بی علاقگی کودک به مطالعه درس را پیدا کنید

به جای جر و بحث، با فرزند خود در فضایی دوستانه صحبت کنید. در اغلب موارد هنگامی‌که سعی می‌کنیم منطقی و با احترام با کودکان یا نوجوانان گفتگو کنیم، نتیجه بسیار فراتر از سطح انتظار ما خواهد بود.

همچنین از تشویق کردن کودک غافل نشوید و به او احساسات مثبت انتقال دهید. بچه‌ها با دریافت بازخورد مثبت، بیشتر به انجام کاری که از آن‌ها خواسته شده است تمایل پیدا می‌کنند.

البته دقت داشته باشید که در تشویق هم مانند تنبیه افراط نکنید. فرزند شما باید این درک را پیدا کند که اگر درس می‌خواند وظیفه‌اش را انجام می‌دهد و همیشه نیاز به جایزه و پاداش نیست.

موضوع مهم دیگری که نباید از نظر دور بماند این است که فرزند خود را درک کنیم. فراموش نکنیم که او نیاز به بازی و استراحت هم دارد. گاهی ممکن است والدین از فرزند خود انتظار داشته باشند تا همه زمان خود را صرف درس خواندن و انجام تکالیف کند درحالی‌که چنین نگرشی قطعا اشتباه است. بنابراین لازم است از خود بپرسیم که آیا انتظارات ما از فرزندمان منطقی است یا خیر.

۲.اگر فرزندتان در مورد درس‌هایش از شما کمک خواست، کنارش باشید

لازم نیست مدام کنار فرزند خود بنشینید و یا پیش از آن‌که کمکی از شما بخواهد، سعی در امر و نهی کردن داشته باشید، اما در خیلی از موارد کودکان از والدین و به‌ویژه مادر خود می‌خواهند تا در کنارشان بنشینند. در این صورت این همراهی می‌تواند برای کودک شما حس دلگرمی و آرامش ایجاد کند و در علاقه‌مند کردن آنها به درس موثر باشد.

تا زمانی که کودک از شما کمک نخواسته است در کارش دخالت نکنید. اجازه دهید تا اشتباه کند و تجربه کسب کند. سعی کنید کمتر تکالیف او را زیر نظر بگیرید تا اعتماد به نفس بیشتری پیدا کند. می‌توانید هنگامی‌که کنارش هستید شما هم مطالعه کنید یا کارهای شخصی خود را انجام دهید.

۳.فرزند خود را برای درس خواندن تحت فشار قرار ندهید

سرزنش کردن، تذکر مداوم یا استفاده از برخوردهای تند، نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه موجب می‌شود تا فرزندتان در مقابل شما سرکشی و مقاومت نشان دهد. علاوه بر این ممکن است فرزند شما واقعا مشکلی داشته باشد. برای مثال شاید دچار ضعف بینایی شده است، شاید بیش فعال است و مشکل عدم تمرکز دارد و یا اختلالات خاصی رنج می‌برد. بنابراین بهتر است پیش از آن‌که واکنش‌های جدی و سخت نشان دهید، ابتدا شرایط فرزند خود را بررسی کنید و در این رابطه از متخصصین یا مشاورین کمک بگیرید. شما همچنین می‌توانید با مراجعه به مقاله «» اطلاعاتی در این زمینه به دست آورید.

۴.از مشاور کمک بگیرید و ریشه بی علاقگی کودک به درس را بررسی کنید

مشاور خوب و باتجربه می‌تواند کمک بزرگی برای شما باشد. نحوه برخورد شما با فرزندتان و واکنشی که به او نشان می‌دهید، می‌تواند عاملی کلیدی برای تغییر یا تثبیت رفتار او باشد. مشاور این امکان را دارد تا با شنیدن حرف‌های شما و دانستن دقیق شرایط، به‌طور اختصاصی مشکلتان را تحلیل کند و راه‌حلی کاملا متناسب با موقعیت شما ارائه کند. نکته مهم این است که به مشاوری مراجعه کنید که تجربه و تخصصی مرتبط با مشکلتان داشته باشد.

فراموش نکنید که در ابتدا، دلایل بی ‌علاقگی به درس،باید ریشه‌یابی شوند. گاهی عواملی وجود دارند که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم بر روی میزان علاقه دانش‌آموزان به درس تاثیرگذار هستند و پیدا کردن این موارد کاری است که بر عهده مشاوران است.

علاوه براین مشاوران می‌توانند توصیه‌های خوبی در رابطه با مواردی از قبیل نحوه برنامه‌ریزی برای درس خواندن یا آموزش مهارت‌های مطالعه برای فرزند شما داشته باشند.

۵.برای درس خواندن فرزندتان مکانی ثابت و آرام در نظر بگیرید

عوامل حواس‌پرتی متنوعی در خانه وجود دارند که می‌توانند مانع درس خواندن و تمرکز شوند. اگر شما در حال دیدن تلویزیون با صدای بلند هستید، نمی‌توانید انتظار داشته باشید که فرزند شما بر روی تکالیفش متمرکز شود.

وجود تلفن همراه، بازی‌های کامپیوتری و یا حتی سروصدای خواهر یا برادر، به شدت بر میزان عملکرد دانش‌آموزان تاثیرگذارند. به همین دلیل داشتن فضایی برای درس خواندن که به دور از هرگونه عامل حواس‌پرتی باشد، ضرورت دارد.

موضوع مهم دیگر این است که مکانی مشخص برای درس خواندن وجود داشته باشد. این شیوه درستی نیست که کودک هر جایی از خانه، دفتر و کتابش را بگذارد و شروع به درس خواندن کند.

داشتن فضایی مشخص برای مطالعه و انجام تکالیف موجب افزایش تمرکز و بهبود عملکرد دانش‌آموزان می‌شود و فراهم کردن چنین فضایی در خانه بر عهده والدین است.

۶.زمان مناسبی را برای درس خواندن فرزند خود اختصاص دهید

هنگام خستگی، گرسنگی،شلوغی، دیروقت و… که فرزند شما تمرکز و آرامش کافی ندارد، زمان خوبی برای درس خواندن نیست. به خاطر داشته باشید که زمان نیز به اندازه مکان در ایجاد علاقه کودک به درس موثر است.

همچنین از زمان استراحت فرزندتان غافل نشوید. پس از زمان مشخصی درس خواندن، او نیاز به استراحت خواهد داشت تا دوباره انرژی کافی برای ادامه مطالعه را به‌دست آورد. زمان استراحت می‌توانید برایش میوه یا شیر ببرید و او را تشویق کنید تا کمی تحرک یا نرمش کند.

رفتار معلمان با دانش‌آموزان بی‌علاقه به درس

می‌توان گفت معلمان هم به اندازه والدین با دانش‌آموزان بی‌علاقه به درس درگیر هستند. معمولا برقراری ارتباط با چنین دانش‌آموزانی کار راحتی نیست. به همین دلیل معلمان هم نیاز دارند تا در این رابطه مشاوره دریافت کنند. در ادامه پیشنهاداتی هم برای معلمان عزیز داریم.

۱.با دانش آموزان خود ارتباط دوستانه و موثر برقرار کنید

رفتار معلم با دانش‌آموزان، یکی از مهم‌ترین مواردی است که بر روی میزان علاقه‌مندی آنها به درس و مدرسه تاثیرگذار است. رفتار محبت‌آمیز و توام با احترام عواملی کلیدی هستند که نباید از تاثیر آن‌ها غافل شد. به این ترتیب دانش‌آموزان به معلم اعتماد می‌کنند و بیشتر نسبت به درس علاقه ‌مند خواهند شد.

تدریس فعالانه و پرسش و پاسخ در کلاس، لبخند زدن، تن صدای مناسب و مواردی از این دست، می‌توانند تاثیرات عمیقی بر روی میزان علاقه دانش‌آموزان به درس داشته باشند.

۲.نظم و برنامه‌ریزی را در کلاس به دانش‌آموزان آموزش دهید

شما به عنوان یک معلم، چقدر در کلاس درس برنامه‌ریزی دارید و به آن برنامه پای‌بندید؟ دانش‌آموزان آگاهانه یا ناخودآگاه رفتار بزرگترها را الگو قرار می‌دهند. این که برنامه کلاس و مدرسه منظم و مدون باشد، یکی از مهم‌ترین مواردی است که می‌تواند دانش‌آموزان را نسبت به برنامه‌ریزی درسی پای‌بند کند.

نکته مهم در برنامه‌ریزی این است که برنامه‌ها قابل دست‌یابی و منطقی باشند. از تدوین برنامه‌های بیش از حد سنگین و دشوار پرهیز کنید. دانش‌آموزان باید متوجه شوند که برنامه به اندازه کافی قابلیت عملی شدن دارد و با مقداری تلاش می‌توانند به نتیجه دلخواه برسند.

۳.از مقایسه دانش‌آموزان پرهیز کنید

مقایسه کودکان یکی از مهم‌ترین دلایل بی علاقگی آن‌ها به درس است.هر دانش‌آموزی فقط باید با خودش مقایسه شود و بر همین اساس میزان تلاش و موفقیتش سنجیده شود. هوش، توانایی‌ها و شرایط همه با هم یکسان نیست و این اشتباه بزرگی است که آن‌ها را مقایسه کنیم.

بنابراین به میزان تلاش آن‌ها اهمیت بدهید و نشان دهید که آن‌چه اهمیت دارد، پیشرفت هر کسی در مقایسه با خودش است. به این ترتیب با این‌که نتایج یکسان نیست، اما میزان تلاش هر دانش‌آموز نشان‌دهنده سطح موفقیت او است.

۴.روی فعالیت دانش‌آموزان به‌طور مستمر نظارت داشته باشید

دادن بازخورد، روشی موثر برای تشویق و تقویت انگیزه در دانش‌آموزان است. آنها باید مطمئن باشند که فعالیت‌های آنان به‌طور مستمر مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. این ارزیابی موجب می‌شود تا انگیزه کافی برای انجام تکالیف وجود داشته باشد.

معمولا دانش‌آموزانی که فعالیتشان به‌طور منظم توسط معلمان بررسی نمی‌شوند، کمتر به انجام تکالیف خود تمایل نشان می‌دهند. بنابراین نسبت به فعالیت آنها حساس باشید و به‌صورت مداوم بر آن‌ها نظارت کنید.

۵.دانش‌آموزان بی‌ علاقه به درس را در کارهای کلاسی مشارکت دهید

معلمان می‌توانند برخی از مسئولیت‌ها را به دانش‌آموزان بی‌ علاقه به درس واگذار کنند. برای نمونه صحیح کردن تکالیف بچه‌های دیگر و یا انجام حضور و غیاب می‌توانند برخی از این مسئولیت‌ها باشند. به این ترتیب این کودکان حس نزدیکی و دوستانه‌ای نسبت به معلم و کلاس پیدا خواهد کرد.

۶.با والدین ارتباط مستمر داشته باشید

گاهی اتفاقاتی در خانواده‌ها رخ می‌دهند که بر روی درس بچه‌ها تاثیرگذارند. علاوه بر این گاهی بسیاری از بچه‌ها مشکلات و اختلالاتی دارند که معلم باید در جریان آن قرار گیرد. همچنین ممکن است که خانواده‌ها نیز از مشکلات فرزند خود بی‌اطلاع باشند و مشاهدات معلم می‌تواند به شناسایی مشکل و حل آن کمک کند. بنابراین به عنوان یک معلم، ارتباط خود را به‌طور مداوم با خانواده‌ها حفظ کنید. این ارتباط می‌تواند از بروز مشکلات بسیاری در آینده پیشگیری و به رفع مشکلات فعلی کمک کند.

علاقه‌مند شدن به درس با خوشرویی والدین و معلمان

آن‌چه مسلم است این است که با تحقیر، بدرفتاری و توهین، هیچ دانش‌آموزی به درس علاقه ‌مند نخواهد شد. قطعا شما به عنوان والدین و یا معلم، با دلسوزی و اشتیاق قصد دارید تا آنها را به درس علاقه ‌مند کنید. پیشنهاد می‌کنیم کمی صبور باشید و از روش‌های غیرمستقیم برای جذب کودکان به درس کمک بگیرید. در این رابطه به شما توصیه می‌کنیم مقاله «» را مطالعه کنید.

باید و نبایدهای بیش از حد، موجب فراری شدن از درس می‌شوند و گاهی رفتارهای اشتباه معلم یا والدین، پیامدهای منفی گسترده‌ای بر آینده کودک و نوجوان خواهد داشت. با کمک گرفتن از متخصصان و مشاوران سعی کنیم رفتار بهتری در مواجهه با فرمجموعه:

چطور به بچه ها انگیزه درس خواندن دهیم

اغلب دانش‌آموزان خوب از بدو تولد یادگیرنده‌های خوبی نبوده‌اند، بلکه به مرور زمان و با شکل‌گیری شخصیت خود به موفقیت رسیده‌اند. بله شخصیت فردی، همان چیزی است که نقش اصلی را در تمایل کودک به یادگیری و وضعیت کلی تحصیلی او ایفا می‌کند.

بیش‌تر کودکان در بعضی از زمینه‌ها یادگیری خوبی دارند، اما تشویق کودکان به درس خواندن توسط والدین می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا در کل به یادگیرنده‌های خوبی تبدیل شوند.

اقدامات تضعيف کننده انگيزه درس خواندن در کودکان 

1ـ اجبار به تحصيل: اگر والدين با خشم، تهديد و تروشرويي کودک را به تحصيل وادار کنند، با خشونت از او بخواهند که به مدرسه برود يا تکاليف خود را انجام دهد، در اين صورت انگيزه کودک تضعيف مي‌شود. چون ترشرويي والدين با تحصيل تداعي مي‌شود. همانطور که تهديد و ترشرويي نفرت آور است درس خواندن نيز اينگونه مي‌شود.

2ـ انتقاد و سرزنش: اگر کودک به تحصيل توجه ندارد، اما والدين مدام او را به خاطر اين کار سرزنش مي‌کنند. مثلا به او مي‌گويند که او در آينده به هيچ جايي نخواهد رسيد و کسي نخواهد شد. اين برخوردها نه تنها انگيزه او تحريک نخواهد کرد، بلکه روحيه و اشتياق او را خراب مي‌کند.

3ـ تنش‌هاي خانوادگي: اگر والدين بين خود مسأله دارند و در حضور کودک به مشاجره مي‌پردازند، روحيه و انگيزه کودک خراب مي‌شود.

4ـ تنبيه: به خاطر مدرسه يا تکاليف درسي اثر مخرب بر روي انگيزه او دارد. خصوصا اگر تنبيه جنبه بدني داشته باشد.

بچه های بی علاقه به درس

اصول اساسي تقويت انگيزه تحصيلي

تشویق کودکان به درس خواندن باعث پیشرفت آن‌ها می‌شود

بشر از نخستین روز خلقت، با تکیه بر توانایی یادگیری و انتقال آموخته‌هایش توانست پیشرفت کند و تمدنی را به‌وجود بیاورد که ما امروز در آن زندگی می‌کنیم. فناوری ساختن ابزارها، دانش‌های نو دربارۀ جهان اطراف و درون، روش‌های ادارۀ شهرها و… همه با وجود توانایی یادگیری و آموزش به نسل‌های بعد منتقل شدند.

در دنیای امروز، تجربه‌های انسان و مهارت‌های اولیۀ زندگی در مدرسه‌ها و با درس خواندن منتقل می‌شوند. به این علت، تشویق کودکان به درس خواندن اهمیت دارد. بچه‌ها با مطالعه و یادگیری نه‌تنها از دستاوردهای انسان از آغاز تا امروز آگاه می‌شوند، بلکه مهارت‌های زندگی آینده‌شان را نیز می‌آموزند.

الهام‌بخش باشید

تنها راهِ انگیزه دادن، تلاش نکردن برای انگیزه دادن است. به جای آن، سعی کنید برای کودک‌تان الهام‌بخش باشید. چطور باید این کار را انجام بدهید؟ کافی است که الهام‌بخش باشید. از خودتان بپرسید که آیا رفتارهای‌تان الهام‌بخش است یا کنترل‌کننده؟ بدانید که اگر رفتار شما کنترل‌کننده باشد، فرزندتان سعی می‌کند تا کارهایی غیر از آنچه شما می‌خواهید انجام بدهد. به کسی که در زندگی شما الهام‌بخش بوده فکر کنید و سعی کنید مانند او باشید. فراموش نکنید که اگر به فرزندتان فشار بیاورید، تنها انگیزه‌ای که در او ایجاد می‌کنید، انگیزه‌ی مقاومت کردن در برابر شماست.

بهترین روش برای درس خواندن کودکان

فضایی مناسب برای مطالعه فراهم کنیم

برخی افراد این‌طور استدلال می‌کنند که مطالعه کلید موفقیت در زندگی است. ما با قطعیت بیشتری می‌گوییم که مطالعه کلید موفقیت در یادگیری است. کودکانی که عاشق خواندن باشند، عاشق یادگیری هم می‌شوند و کودکانی که با مطالعه مشکل داشته باشند، در یادگیری نیز مشکل پیدا می‌کنند. تشویق کودکان به درس خواندن در ایجاد علاقه در آن‌ها به خواندن و یادگیری کمک زیادی می‌کند.

مطالعه کردن فقط به کامل‌تر شدن دایرۀ واژگان کودکان کمک نمی‌کند؛ بلکه به مغز کودک نیز می‌آموزد که چگونه مفاهیم و ارتباطات رسمی را پردازش و درک کند. دانش‌آموزانی که خوب مطالعه می‌کنند، توانایی یادگیری‌شان را در همۀ موضوعات بالا می‌برند؛ حتی موضوعات فنی مانند ریاضی و علوم.

با پر کردن دنیای کودکان از چیزهایی که مربوط به مطالعه و یادگیری‌اند، می‌توانیم مهارت‌های خواندنشان را بهبود دهیم و آن‌ها را به دنیای کتاب‌‌ها علاقه‌مند کنیم. ما به‌عنوان والد می‌توانیم برای بچه‌ها با صدای بلند کتاب بخوانیم. هم‌چنین وقتی همۀ اعضای خانواده مشغول مطالعه هستند، زمانی در حدود 20 دقیقه برای باهم مطالعه کردن در نظر بگیریم.

ما می‌توانید با معرفی کتاب‌های مورد علاقۀ خودمان به کودکان و پر کردن کلاس یا خانه‌مان از کتاب، مجله، پوستر و روزنامه، فضای مناسبی برای مطالعه بسازیم که به کودک (یا دانش‌آموز) نشان دهد چقدر مطالعه مهم است.

برای تشویق کودکان به درس خواندن و تبدیل آن‌ها به کتاب‌خوان‌های حرفه‌ای باید مطالعه را برای بچه‌ها جذاب کنیم، نه خسته‌کننده. اگر یک کودک به این نتیجه برسد که مطالعه کار خسته‌کننده‌ای است، دیگر جز به‌اجبار، کتاب نخواهد خواند و توانایی یادگیری‌اش نیز کم می‌شود. بچه‌ها باید کتاب‌هایشان را خودشان انتخاب کنند و والدین و معلم‌ها به آن‌ها در خواندن کمک کرده و بکوشند مطالعه را برای بچه‌ها جذاب کنند.

هدفمند کردن کودک

هدف جزء جدانشدني انگيزه است. در واقع انگيزه تمايل رسيدن به هدف است. اگر هدف در نظر فرد ارزشمند باشد و احتمال رسيدن به آن هم وجود داشته باشد، فرد انگيزه قوي براي رسيدن به آن خواهد داشت. براي اينکه کودک شما با انگيزه شود، به او کمک کنيد که هدف‌هاي زندگي خود را انتخاب کند و درس خواندن را راهي براي رسيدن به آن اهداف بداند. اگر مي‌خواهيد درس خواندن هدف او باشد، بايد ارزشمندي آن براي کودک ثابت گردد تا براي انجام آن اشتياق و انگيزه پيدا کند. لذا شما آثار درس خواندن و فوائد او را به زبان کودکي برايش توضيح دهيد تا به درس خواندن علاقه‌مند گردد.

مطالعه را با هم تجربه كنيد

بگذاريد فرزندتان ببيند كه شما مى خوانيد.

اطلاعاتى را كه از مطالعه به دست مى آوريد، تقسيم كنيد

با صداى بلند بخوانيد.

استفاده از تکنولوژی

تکنولوژی شیوه‌ای عالی برای جذاب نگه داشتن درس های کودک است. کودکان علاقه ی زیادی به تکنولوژی دارند بنابراین سعی کنید در استراتژی تدریسی خود آن را اضافه نمایید. اگر استفاده از تکنولوژی را در دستور کار قرار دهید، میزان افزایش یادگیری در کودک را به خوبی می‌بینید.

استفاده از دفتر برنامه ریزی را به او بیاموزید

شما باید یک دفتر برنامه ریزی برای کودک تان بخرید تا به او در نوشتن لیست کارهای روزانه و هفتگی کمک کند. این دفتر می تواند کوچک تر و برای تکالیف کوتاه مدت، و یا بزرگ تر و کامل تر باشد.

همچنین شما می توانید از دفتر برنامه ریزی، برای کمک به فرزندتان در یاد آوری انجام کارهای عادی روزانه یا هفتگی، استفاده کنید.

به او بیاموزید که با انجام کارهای لیست روزانه و خط زدن آن ها هیجان زده شود. می توانید به او استیکر و ماژیک بدهید تا نوشتن در دفتر برنامه ریزی را برایش شخصی سازی و سرگرم کننده کنید.

چگونه فرزندم را به درس خواندن علاقه مند کنم

یک همراه برای او پیدا کنید

با بچه صحبت کنید تا متوجه شوید که آیا دوستی دارد که از درس خواندن با او لذت ببرد؟ همچنین می توانید با مسئول کتابخانه یا معلم فرزندتان، کتابخانه نزدیک خانه را بررسی کرده تا همراهی برای درس خواندن او پیدا کنید. شما و والدین دوست فرزندتان می توانید به صورت هفتگی، نوبت درس خواندن بچه ها در منزل تان را بر عهده بگیرید.

فرزندتان و دوستش را تشویق کنید تا در درس هایی که قوی تر هستند، به یکدیگر کمک کنند. شاید یکی از آن ها مسئول درس ریاضی و دیگری مسئول املا باشد.

داشتن همراهی برای درس خواندن، راه خوبی برای عادت دادن فرزندتان به سنجیدن خودش و دیگران است تا اطلاعات را به خاطر بسپارد.

با چک کردن مرتب بچه ها اطمینان حاصل کنید که زمان درس خواندن تبدیل به ساعت تفریح نمی شود! شما می توانید این کار را بی سر و صدا و ناگهانی انجام دهید؛ مثلا برای آن ها خوراکی ببرید یا ساعات درسی آن ها را در خارج از اتاق خواب فرزندتان برگزار کنید

درس خواندن را با زندگی روزانه بیامیزید

پیوند زدن درس ها با زندگی روزانه منجر به درک ملموس و عمیق مفاهیم و موضوعات درسی می شود و به خاطر سپاری آن ها نیز آسان تر خواهد شد.

محکم و قاطع باشید

کنترل کردن کودکتان نتیجه مثبتی در بر ندارد، اما در تربیت قاطع باشید. برای هر تعامل و تجربه منفی با کودکتان، سعی کنید 10 تعامل و تجربه مثبت ایجاد کنید و انگیزه اش را تقویت کنید.

در نظر گرفتن استراحت بین درس خواندن

یکی از شایع ترین مشکلات پدر و مادر ها است که یکی از دلایل عدم تمایل بچه ها به مشق ننوشتن طولانی بودن این کار هست بهتر است در حین درس خواندن و انجام تکالیف برای فرزندتان استراحت در نظر بگیرید. میزان این استراحت باید کم اما کافی باشد. بهترین حالت این است که به ازای هر یک ساعت مشق نوشتن، 10 تا 15 دقیقه استراحت بدهید. در وقت استراحت فرزند شما می‌تواند تلویزیون ببیند، کمی بازی فیزیکی کند، چیزی بخورد و یا با دوستانش حرف بزند. نکته مهم این است که به این زمان پایبند باشید و به محض تمام شدن فرزندتان را دوباره به فضای درس برگردانید.

از كلاس فرزندتان دیدن كنید

با آموزگار فرزندتان صحبت كنید و از او اجازه بگیرید ساعاتی را در بگذرانید.

با این كار والدین كلاس درس را از نگاه فرزندشان و معلم او می بینند. در ضمن كودكان متوجه می شوند كه والدین به سرنوشت آنها اهمیت می دهند و نگران شان هستند.

اجازه دهید کودکان خودشان تصمیم بگیرند

نبود انگیزه در کودک، تقصیر شما نیست، پس مسئله را شخصی نکنید. با این کار، ممکن است که با ایجاد مقاومت بیشتر، به عدم موفقیت بیشتر کودک کمک کنید. این‌طور به مسئله نگاه کنید که مثلا اگر از فاصله‌ی بسیار نزدیک به آینه نگاه کنید، نمی‌توانید خودتان را ببینید و فقط تصویر تاری می‌بینید. ولی وقتی از آینه فاصله می‌گیرید، می‌توانید خودتان را واضح‌تر ببینید. در مورد کودک نیز همین طور رفتار کنید. گاهی آنقدر به آنها نزدیک هستیم و گرفتار آنها شده‌ایم که نمی‌توانیم آنها را جدا از خود ببینیم.

ولی زمانی که به اندازه‌ی کافی از او فاصله می‌گیرید، می‌توانید شخصیت واقعی او را ببینید و بفهمید که چه چیزی در او انگیزه ایجاد می‌کند، و سپس می‌توانید به او کمک کنید تا او نیز، خودش را بهتر درک کند. وقتی عقب می‌ایستید و تماشا می‌کنید، می‌فهمید که چه چیزی در مورد او موثر است، چرا او برای چیزهای خاصی تلاش می‌کند و چه چیزی او را به حرکت وامی‌دارد.

کارهایی وجود دارد که کودک هرگز انگیزه‌ای برای انجام آنها نخواهد داشت، ولی انجام آن کارها برای او لازم است. ممکن است که کودک از انجام کارهای خانه بیزار باشد و سعی کند که از انجام آنها شانه خالی کند، و اینجاست که شما باید عواقب و نتایجی را برای انجام ندادنِ وظایف او ایجاد کنید.

هدف این است که وقتی کودک مجبور است که کاری را با بی‌میلی انجام بدهد، بر او تاثیر بگذاریم و به اندازه‌ی کافی او را بشناسیم تا بفهمیم که چه آرزوهایی دارد. شما به عنوان پدر یا مادر، باید مهارت‌های او را در تعریف چیزهایی که برایش مهم است تقویت کنید.

شما باید کمک کنید تا کودک‌تان بفهمد که چه کسی است، چه چیزی برایش مهم است و برای رسیدن به آن، حاضر است چه کارهایی را انجام بدهد. مسئولیت ما این است که به کودک‌مان کمک کنیم تا این کار را انجام بدهد، نه اینکه خودمان آن را برای او انجام بدهیم. ما باید به اندازه‌ی کافی از سرِ راه او کنار برویم تا بفهمد که کیست، به چه فکر می‌کند و به چه چیزهایی علاقه دارد.

آیا میدانید چرا بچه ها دوست ندارند درس بخوانند؟

چه عواملی باعث می شود که فرزندمان از مطالعه درسی دوری کند و نسبت به انجام دادن آن بی رغبت باشد؟

بارها شاهد بوده ایم دانش آموزانی که قبلا با علاقه به سوی مطالعه گام برمی داشتند، اینک از آن امتناع می کنند.

علاقه مند نبودن به مطالعه یکی از انواع جدی آسیب های مطالعه به شمار می آید.

پس باید بدانیم، با فرزندی که به مطالعه علاقه ندارد چه باید کرد و رفتار صحیح با بچه های بی علاقه به درس باید چگونه باشد؟

6 راهکار اولیه

۱۰ دلیل بی میلی به درس خواندن

روش های تشویق به درس خواندن

روش های انگیزه دادن

۱_ اهداف مشخصی را با او تعیین کنید:

موفقیت تحصیلی کودک شامل «قراردادی» است که بین او و والدینش گذاشته می‌شود، مثلا «در این ساعت باید کارهایت را انجام داده باشی» و یا «قبل از اینکه دوباره بهت سر بزنم، باید برنامه‌ای بریزی و نوشتنی‌هایت را نوشته باشی» و یا «قبل از پایان ۳ماه، در این درس باید پیشرفت کرده باشی» و…

تعیین موعد مقرری که هریک از طرفین باید آن ‌را رعایت کنند، کمک می‌کند تا کودک کنترل زمان را یاد بگیرد و کارش را با انگیزه دنبال کند.

۲_ درس خواندن را برایش معنادار کنید:

کودک باید درک کند که برای پدر و مادرش درس نمی‌خواند بلکه این کار را برای خودش انجام می‌دهد تا به هدفی شخصی دست یابد. بنابراین میتواند از کودکی برنامه یا رؤیای شغل آینده‌‌اش را نیز در ذهن بپروراند.

۳_ به فرزند خود یاد دهید زمان را اداره کند:

ازاین رو باید خیلی زود به آنها ریتم منظم کاری داد. وقتی کودک از مدرسه به خانه برمی‌گردد، باید مدیریت کنید که چه زمانی بیشتر احساس راحتی می‌کند تا تکالیفش را انجام دهد؟

۴_ برای انجام تکالیف محیط مناسبی برایش فراهم کنید:

بستگی به انتخاب خود کودک دارد؛ داخل آشپزخانه، داخل اتاقش یا مکانی که همه افراد خانواده دور و بر او هستند و…

۵_ به جای قضاوت کردن بر او نظارت کنید:

اگر چنانچه تکالیفش را «به جای او» انجام دهید، باعث می‌شود همه اعتمادی که به قابلیت‌هایش برای پیشرفت کردن دارد را از دست بدهد.

۶_ برایش الگو باشید:

لازم است بین خواسته و توقعی که از فرزندمان داریم و عملی که خود انجام می‌دهیم انسجام وجود داشته باشد و باید خودتان در زندگی روزانه برایش یک الگو باشید.

دلایل بی میلی به درس خواندن و عدم علاقه کودک به یادگیری

عوامل مختلفی میتواند بی میلی به درس خواندن را در گودک ایجاد کند:

۱. عدم تشویق مادی و اکتفا به تشویق کلامی: تشویق های مادی و روانی در علاقه مندی فرزندان به مطالعه مؤثر است و موجبات پیشرفت تحصیلی آنان را فراهم می کند.

۲. تنبیه برای وادار کردن به مطالعه و در حین انجام آن، باعث می شود که فرزندان رفته رفته علاقه خود را نسبت به مطالعه از دست بدهند.

۳. ضعف هایی است که دانش آموزان در سنوات قبلی تحصیل داشته اند. یعنی به علت ناآشنایی با پیش نیازها، مطالب آن را نمی فهمند، و طبیعی است که عدم درک مطالب در سال جاری، موجب بی رغبتی نسبت به مطالعه  می شود.

۴. جالب و جاذب نبودن کتاب های درسی و حجم زیاد آنها: اگر کتاب درسی فاقد جذابیت کافی باشد یا خط، طرح ها و تصاویر جالبی در آن ملاحظه نشود، کمتر میل و انگیزه مطالعه را در دانش آموز پدید می آورد. حجم زیاد کتاب های درسی نیز منجر به خستگی می شود.

۵. پیوسته خواندن مطالب درسی

نبود استراحت و خواندن بطور پیوسته زمینه خستگی و دلزدگی نسبت به مطالعه را فراهم می آورد و باعث احساس تنفر نسبت به امر مطالعه می گردد.

۶. وجود اختلالاتی مانند اضطراب، افسردگی، تحرک بیش از حد، عدم اعتماد به نفس، وسواس فکری و اختلالات دیگری نظیر اینها موجب می شود که فرد فاقد رغبت کافی برای مطالعه باشد . درمان این گونه اختلال ها می تواند موجب افزایش علاقه فرد به مطالعه شود .

۷. نداشتن مهارت های کافی در مطالعه و عدم آشنایی با مهارت های مطالعه کردن، موجب بی علاقگی به مطالعه می شود.

۸. عدم ارزشیابی مناسب در مدرسه: اگر دانش آموزی احساس کند که نمره او در امتحانی که سخت برای آن کوشیده است، با نمره دانش آموزی که تلاش کمتری به عمل آورده، کم و بیش یکسان است، ممکن است از تلاش کافی برای مطالعه دست بردارد.
ارزشیابی صحیح و اصولی می تواند یک رفتار صحیح با بچه های بی علاقه به درس باشد.

۹. وجود مشکلات خانوادگی، طلاق، پرجمعیت بودن خانواده ، فقر ، بیکاری پدر ، ابتلای افراد خانواده به بیماری صعب العلاج و عواملی نظیر اینها می تواند موجب بی علاقگی فرزندان را به مطالعه فراهم کند.

۱۰. مشکلات موجود در آموزشگاه: تلاش ناکافی معلمان یک آموزشگاه، تدریس نامطلوب، دادن تکالیف سنگین به دانش آموزان، نبودن یا کم بودن ارتباط عاطفی بین معلمان و شاگردان، کمی انگیزه در معلمان، نبود ابداع و نوآوری در روش های تدریس و استفاده نکردن از وسایل کمک آموزشی نیز می تواند علت بی علاقگی به درس باشد

حل مشکلات موجود در مدرسه و آموزشگاه می تواند تمایل دانش آموزان نسبت به مطالعه را افزایش دهد.

چگونه فرزندمان را به درس خواندن تشویق کنیم؟

متخصصین معتقدند انگیزه های درونی برای آموختن، بهترین نوع انگیزه ها هستند.

در سال های دبستان همراه شدن بازیگوشی های دوران کودکی، عدم پختگی بچه ها، و اجتماعی نشدن آن ها مانع می شود تا آن ها بتوانند انگیزش درونی برای یادگیری را به سوی تکالیف مدرسه هدایت کنند.

از سوی دیگر ممکن است نیاز به شایستگی، کنجکاوی و خودمختاری که انگیزه های درونی برای یادگیری هستند را در حیطه های جذاب تر پاسخ دهند مانند بازی های کامپیوتری.

از این رو از عناصر مهم در ایجاد انگیزه در دبستان، شیوه های ایجاد انگیزه از طریق بیرونی است. به این ترتیب نقش مدرسه و والدین نسبت به کودکان چندین برابر و حتی بعضاً غالب می شود.

همه تلاش خود را برای بالا بردن انگیزه فرزندتان انجام دهید، چه از طریق انگیزه های بیرونی و چه انگیزه های درونی، بررسی کنید در مدرسه مشکل خاصی مانند بداخلاقی معلم یا ساختار مدرسه یا دوستانش وجود نداشته باشد و اگر بود سریعاً آن را رفع کنید.

یکی از سوالات هر پدر و مادری این است که پس لازم است با مقالات دیگر ما نیز همراه باشید.

با دانش آموزی که درس نمی خواند چه کنیم ؟

  1. هنگام انجام تکالیف، کودکان نباید از موبایل و تبلت و یا هر نوع فناوری که حواس آنها را به جایی دیگر معطوف می کند، استفاده کنند.
  2. برنامه ای منظم برای او آماده کنید، چرا که اگر کودک تان برنامه منظم روزانه داشته باشد، خود به خود به سراغ کارهایش می رود.
  3. اختصاص فضایی برای انجام دادن تکالیف که یک نقطه آرام و ساکت برای کودک خود درنظر بگیرید.
  4. از او تعریف و تمجید کنید، انگیزه او را در انجام دادن تکالیفش افزایش دهید.
  5. هرگز به او رشوه ندهید، چون رشوه دادن فقط انگیزه کودکان را از بین می برد.
  6. اگر لازم است، بگذارید کودک تان توبیخ شود و با پیامدهای اعمالش رو به رو شود.
  7. انجام تکالیف، مسئولیت اوست، نه شما
  8. خوراكی های سالم و مغذی را برای فرزندتان آماده كنید، خوراكی های حاوی پروتئین و كربوهیدرات های پیچیده مثل هویج، پنیر، كلوچه خشك، آب میوه طبیعی، بوقلمون و میوه گزینه های بسیار خوبی هستند و انرژی مورد نیاز فرزندتان را فراهم می كنند.

چگونه انگیزه یادگیری را در کودکان افزایش دهیم؟

 

داشتن توقعات بیش از اندازه و خارج از توان یک کودک می تواند موجب آسیب روانی به کودک شود و به جای اینکه شما را به هدفتان نزدیک کند، از هدفتان دور می‌کند.

بنابراین سعی کنید در انتظارات خود از فرزندتان کمال گرا نباشید و توقعات خود را بر اساس توانایی های کودک خود تنظیم کنید.

امروزه متخصصین حوزه یادگیری پی برده اند که علل یادگیری مطالب جدید در چند چیز خلاصه می شود:

  • خشنود سازی بزرگسالان
  • رقابت
  • رسیـدن به پاداش ها و اجتناب از تنبیه ها
  • کنجکاوی
  • نیـاز به رشد شایستگی
  • نیاز به دست یـابی به خـود مختاری
  • درونی سازی ارزش های والدین

این ها از جمله علل یا انگیزه های دانش آموزان برای یادگیری است.

علاقه مند کردن کودکان به تکالیف مدرسه

وقتی کودکان تکالیف شان را انجام نمی دهند، برای آن دلایل مختلفی دارد، نه این که از شما خوشش نمی آید یا با شما لجبازی می کند!

لجبازی حاصل کشمکش های زیاد و طولانی والدین در اثر شیوه تربیتی نادرست و در تعامل والدین با کودک به وجود می آید.

علت بی علاقگی کودکان به درس خواندن چیست؟
عدم تشویق مادی و اکتفا به تشویق کلامی، عدم تشویق مادی و اکتفا به تشویق کلامی، ضعف هایی که دانش آموزان در سنوات قبلی تحصیل داشته اند، جالب و جاذب نبودن کتاب های درسی و حجم زیاد آنها، پیوسته خواندن مطالب درسی و …

روش های تشویق کودکان به درس خواندن چیست؟
برنامه ای منظم برای او آماده کنید، از او تعریف و تمجید کنید، هرگز به او رشوه ندهید، انجام تکالیف، مسئولیت اوست، نه شما، خوراكی های سالم و مغذی را برای فرزندتان آماده كنید و …
چگونه به کودک خود انگیزه بدهیم؟
با کودک خود دوست باشید، او را با روش های مناسب تشویق کنید، محیط آرامی را برای او فراهم نمایید و …

آیا بی علاقگی به درس خواندن می تواند نشانگر یک بیماری باشد؟
در مواردی خیر و در مواردی بله. می توانید از مشاوره یک روانشناس کودک در این زمینه بهره برده و علل آن را بررسی نمایید.

آشنا نبودن با روش هاي صحيح مطالعه

وقتي يک دانش آموز روش صحيح مطالعه را بلد نباشد نخواهد توانست به درستي درس بخواند.

والدين بايد بدانند که اگر يک دانش آموز از هوش بالايي برخوردار باشد اما از همان سال هاي ابتدايي تحصيلش مهارت هاي مطالعه را فرا نگرفته باشد يا در درس خواندن اصلا موفق نخواهد شد يا به سختي موفق خواهد شد.

مثلا زماني که يک دانش آموز در موقع درس خواندن حواسش پرت مي شود , بارها و بارها از درس عقب مي افتد، اگر او به يک راه حل درست نرسد، هيچ موقع نخواهد توانست اين مشکل را حل کند.

در صورتیکه در مورد مطلب رفتار صحیح با بچه های بی علاقه به درس سوالاتی دارید و یا می خواهید اطلاعات کامل تری در این باره به دست بیاورید، از طریق شماره های زیر با روانشناسان ما در دپارتمان “” تماس حاصل نمایید.

خرید کتاب داستان کودک و نوجوان، داستان و آموزش زبان و رنگ آمیزی کودک از موضوعات بخش کودک میباشد که شامل انواع کتاب داستان است

ردآوری: بخش روانشناسی بیتوته

زندانمان داشته باشیم.

آیا شما هم فرزند یا داشن‌آموزی دارید که نسبت به درس بی علاقه باشد؟ تجربه شما در برخورد با این کودکان چیست؟ خوشحال می‌شویم در بخش نظرات، تجربیات خود در این زمینه را با ما درمیان بگذارید.

 

دکمه بازگشت به بالا