سوریه به کدام سمت می رود؟

رهبر مخالفان سوری که چندی پیش در عملیاتی ناگهانی کنترل پایتخت را در دست گرفت حالا باید توضیح دهد که حکومتش چگونه خواهد بود آن هم در جامعه سوریه که گوناگونی فراوانی دارد.

سوریه به کدام سمت می‌رود؟

به گزارش مخبران رسانه آمریکایی در مقاله ای با اشاره به سقوط دولت اسد و روی کار آمدن دولت جدید در سوریه به شرح پیشینه «هیئت تحریرالشام» و پیش بینی آینده سوریه پرداخته است.

به گزارش وال استریت ژورنال «احمد الشرع» رهبر مخالفان مسلح سوریه این روزها مشغول ملاقات با سیاستمداران و دیپلمات هایی از ترکیه آمریکا اردن قطر و دیگر کشورهای جهان است. اما همه این افراد یک سوال مشترک دارند: ۲۳ میلیون شهروند جنگ زده سوریه در چه حکومتی زندگی خواهند کرد؟

احمد الشرع پس از سقوط دولت سوریه لقب جنگی «ابو محمد الجولانی» را که پیش تر برای خود انتخاب کرده بود کنار گذاشته و لباس های رزمی اش جای خود را به کت و شلوار داده اند.

او که زمانی همراه با نیروهای القاعده در عراق علیه ایالات متحده می جنگید در سال های اخیر تلاش کرده خود را به عنوان چهره ای معتدل تر بازتعریف کند و حالا ناظران داخلی و بین المللی را به صبر توصیه می کند. او پس از در دست گرفتن قدرت در سوریه به خبرنگاران گفت: «مردم آرزوهای بزرگی دارند اما امروز باید واقع بینانه فکر کنیم. سوریه مشکلات زیادی دارد و این مشکلات با چوب جادو حل نخواهند شد.»

الشرع که به همراه نیروهایش به مدت چندین سال کنترل بخش کوچکی از شمال غرب سوریه را در دست داشت اکنون باید دمشق را مدیریت کند شهری به مراتب بزرگ تر که تنوع فرهنگی بالایی دارد. به گزارش وال استریت ژورنال الشرع و هیئت تحریر شام با تصمیماتی مواجه هستند که یا در بازسازی صلح آمیز نمود پیدا می کند یا به دور جدیدی از جنگ های فرقه ای دامن می زند که با دخالت قدرت های خارجی تشدید می شوند.

سوریه به کدام سمت می رود؟
دیدار احمد الشرع (الجولانی) با «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه

خروج از فهرست نهادهای تروریستی

بر اساس این گزارش چالش فوری الشرع حفظ نظم و خدمات دولتی است. حدود ۲۵ هزار مبارز در بزرگ ترین شهرهای سوریه پراکنده هستند و مقامات غیرنظامی نیز تحت فشار شدید قرار دارند.

«محمد خالد» عضو دفتر امور سیاسی تحریر الشام در یک نشست خبری گفت ادغام گروه های مسلح در یک ارتش ملی بازگرداندن پناهجویان سوری نوشتن یک قانون اساسی و تأمین نیروی انسانی برای وزارتخانه ها از اهداف کوتاه مدت و اصلی کنونی است. به گزارش وال استریت ژورنال نیروهای کرد تحت حمایت آمریکا هنوز حدود یک سوم از خاک سوریه در شمال شرق را کنترل می کنند اما از سوی ترکیه تحت فشار فزاینده ای قرار دارند.

در جنوب سوریه رژیم صهیونیستی نیروهایی را به یک منطقه حائل در نزدیکی بلندی های جولان فرستاده و ارتفاعات استراتژیکی را که به سمت دمشق مشرف است تصرف کرده است. الشرع تلاش کرده تا از تنش با صهیونیست ها اجتناب کند.

«باربارا لیف» معاون وزیر خارجه آمریکا که روز جمعه با الشرع دیدار کرد گفت اظهارات «عمل گرایانه و معتدلی» در حوزه حقوق زنان و برابری برای همه جوامع از او شنیده است. با این حال این مقام آمریکایی گفت: «این دیدار اولیه خوب بود اما ما بر اساس اعمال قضاوت خواهیم کرد نه فقط کلمات.»

ایالات متحده هیئت تحریرالشام را یک گروه تروریستی می داند و برخی مقامات و تحلیل گران غربی خواهان حذف عنوان «سازمان تروریستی» از عنوان این گروه هستند. «رابرت فورد» سفیر سابق ایالات متحده که در ابتدا بر افزودن الشرع به فهرست سازمان های تروریستی ایالات متحده تاکید داشت حالا گفته است که احتمالاً این گروه دیگر در تعریف یک سازمان تروریستی نمی گنجد.

او گفت: «باتوجه به اقدامات فعلی آن ها نمی توان توجیه مناسبی برای تروریستی دانستن آن ها پیدا کرد.» این مقام آمریکایی همچنین گفت جنگجویان این گروه در نبرد با داعش جنگیده و کشته شده اند و به مدت چندین سال به یک خیریه پزشکی مستقر در آمریکا اجازه داده اند که یک بیمارستان را در ادلب اداره کند.

سوریه به کدام سمت می رود؟
نیروهای تحریرالشام

جدایی و استقلال

به گزارش رسانه آمریکایی در سال ۲۰۱۱ «ابوبکر البغدادی» رهبر وقت القاعده در عراق شرع را به سوریه فرستاد تا پس از آغاز شورش علیه اسد یک گروه محلی تشکیل دهد. پدر بزرگ الشرع در جریان جنگ ۶ روزه و تصرف بلندی های جولان به دست رژیم صهیونیستی آواره شد. او لقب جنگی خود (الجولانی) را به همین دلیل انتخاب کرده است.

«آرون زلین» تحلیلگر امنیتی در اندیشکده «مؤسسه واشنگتن برای امور خاور نزدیک» و نویسنده کتابی درباره هیئت تحریرالشام می گوید الشرع به واسطه موفقیت های نظامی علیه رژیم اسد و خدمات اجتماعی که گروهش ارائه می داد محبوب شد. با این حال او به دلیل مخالف با دستورات البغدادی و خودداری از نابودی گروه های مخالف خود مورد بی اعتمادی البغدادی واقع شد.

سپس هنگامی که البغدادی در سال ۲۰۱۳ تشکیل داعش را اعلام کرد الشرع از او جدا شد و بیعت خود با القاعده را تجدید کرد و «ایمن الظواهری» رهبر القاعده به او تضمین خودمختاری داد.

الشرع در سال ۲۰۱۶ روابط خود با القاعده را قطع کرد و به دنبال اتحاد با دیگر گروه های مسلح مخالف اسد رفت. او جهاد فراملی مورد حمایت القاعده و داعش را کنار گذاشت و گفت هدفش سرنگونی دولت بشار اسد و بازگرداندن آوارگان سوری است.

سوریه به کدام سمت می رود؟
حمله رژیم صهیونیستی به سوریه

با آغاز درگیری های داخلی سوریه بشار اسد و متحدانش نیروهای هیئت تحریر الشام و دیگر گروه های مخالف مسلح را تا منطقه ای کوهستانی در شمال غربی سوریه با محوریت شهر ادلب عقب راندند.

هیئت تحریرالشام یک دولت در ادلب ایجاد کرد که تحت رهبری اسلام گرایان بود و کارزاری را برای ریشه کن کردن داعش به راه انداخت. این گروه به مدت چندین سال تلاش کرد تا خود را از متحدان سابقش در دنیای افراط گرایی خشونت آمیز جدا کند و حمله به خارج از سوریه را ممنوع کرده است.

پس از خروج بشار اسد و خانواده اش از سوریه در ۸ دسامبر تحریرالشام بخش عمده ای از دفاتر مدیریتی خود را از ادلب به دمشق منتقل کرده است. الشرع به خبرنگاران گفت: «من نهادهای کاملی با خود آورده ام از جمله نیروهای مسلح وزرا و طرح هایی برای یک نظام آموزشی.»

دولت جدید سوریه مدارس را بازگشایی کرده و کارمندان دولتی را به کار بازگردانده است. این دولت کنترل تلویزیون دولتی و خبرگزاری رسمی را به دست گرفته و گرچه نیروهای نظامی و امنیتی را منحل کرده است اما تصمیم گرفته تا بسیاری از نهادهای دولتی را حفظ کند.

مقامات غربی به طور کلی موافق هستند که رهبران جدید سوریه تسلط خود بر جزئیات تکنوکراتیک مدیریت مسئولیت های ملی مانند تولید برق و ذخایر ارزی را نشان داده اند. با این حال یک دیپلمات اروپایی که این ماه با احمد الشرع صحبت کرده است گفت بروز اشتباه از دولت جدید سوریه اجتناب ناپذیر است.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا