به گزارش مخبران باستان شناسان می گویند بقایای آجری این شهر به دوران پادشاهی نوین مصر به ویژه دودمان هجدهم (حدود ۱۵۵۰ تا ۱۲۹۲ پیش از میلاد) تعلق دارد؛ دوره ای که به خاطر ثروت قدرت و تحولات شدید دینی اش شناخته می شود.

این محوطه باستانی که «کُم النقُس» نام دارد حدود ۴۳ کیلومتری غرب اسکندریه و در امتداد صخره ای میان دریای مدیترانه و دریاچه ماریوت واقع شده است. هرچند کاوش ها از سال ۲۰۱۳ آغاز شده بود اما برای مدت ها تصور می شد که منطقه تنها در دوره هلنیستی (حدود ۳۳۲ پیش از میلاد به بعد) مسکونی بوده است.
به نقل از یورونیوز سیلوَن دِنن باستان شناس دانشگاه لیون و مرکز ملی پژوهش های علمی فرانسه در این باره گفت: «کشف آثار دوران پادشاهی نوین در این منطقه بسیار غافلگیرکننده بود. این کشف روایت ما از مرزهای غربی مصر در دوران پادشاهی نوین را کاملاً بازنویسی می کند.»
از جمله کشفیات مهم در این شهر قطعاتی از کوزه های سفالی با آنلاین نام «مریت آتون» است؛ که تصور می شود دختر بزرگ فرعون آخناتون و ملکه نفرتیتی بوده و بنابراین خواهر یا خواهر ناتنی توت عنخ آمون محسوب می شود.
همچنین قطعاتی از سنگ نوشته با نام فرعون ستی دوم (که از ۱۲۰۳ تا ۱۱۹۷ پیش از میلاد حکومت می کرد) و بقایای معماری متعلق به معبدی برای رامسس دوم (که بسیاری او را همان فرعون زمان خروج بنی اسرائیل در کتاب مقدس می دانند) نیز در محل کشف شده است.
وجود خیابانی با طراحی دقیق که شیب آن برای دفع آب تنظیم شده و از ساختمان ها در برابر فرسایش محافظت می کرده حاکی از آن است که شهر ساختاری پیشرفته و نسبتاً بزرگ داشته است.
کشف این شهر تازه ترین مورد از مجموعه اکتشافات مهم باستان شناسی مصر در سال جاری است. ماه گذشته باستان شناسان موفق به کشف مقبره فرعون تحوتموس دوم شدند.
۵۸۵۸