مهسا مژدهی: دونالد ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری خود که تا چند روز دیگر آغاز می شود بلندپروازتر و جاه طلب تر از گذشته به نظر می رسد. او که تنها دو سال دیگر با ۸۰ سالگی فاصله دارد در مارالاگو اقامتگاه پرزرق و برقش دوستداران خود را دورش جمع می کند و از ایده هایی در مورد الحاق کانادا و جزیره گرینلند به آمریکا و تصرف کانال پاناما حرف می زند. مقامات اروپایی و کانادایی که روزهای اول انتخاب ترامپ؛ خودشان را برای برقراری روابط دوستانه و نزدیک با او آماده می کردند حالا دندان به هم می سایند و نمی دانند با ایده های جدید مردی که قرار است وارد کاخ سفید شود و چهار سال آنجا جا خوش کند چکار کنند. اما چرا ترامپ ناگهان تصمیم گرفته برخلاف ایده دیگر روسای جمهور ایالات متحده ادعاهایی در مورد سرزمین های دیگر مطرح کند؟
در مخبران در مورد احتمال الحاق گرینلند کانادا و کانال پاناما به آمریکا با عبدالرضا فرجی راد کارشناس مسائل بین الملل به گفتگو نشسته ایم:
ترامپ می خواهد به آمریکا قدرت بیشتری بدهد
*** دونالد ترامپ از دوران قبل بلندپروازتر شده است. او اول از همه دست روی کانادا کشور همسایه ایالات متحده گذاشت و بعد از الحاق گرینلند تحت کنترل دانمارک و کانال پاناما حرف زد. حرف های ترامپ اروپاییها را خشمگین کرده و کانادایی ها را آزرده خاطر کرده است. اما چرا او سیاست خود را به سمت تهاجمی تر شدن برده و ادعایی جهت الحاق نقاط دیگر جهان به آمریکا را مطرح می کند؟
ترامپ روحیه ای خاص دارد که با روحیه دیگر روسای جمهور آمریکا متفاوت بوده و دنبال این است که قدرت بیشتری به آمریکا بدهد. قبل از جنگ جهانی هم کشورهایی در دنیا بودند که دنبال توسعه سرزمینی می گشتند. مثلا قبل از جنگ جهانی دوم تئوریسین های آلمانی موضوعی به نام ژئوپلتیک را مطرح کردند که مقامات کشورشان را تشویق می کرد تا سرزمین های بیشتری را به آلمان اضافه کنند. این نوع ژئوپلتیک که ما الان به آن سنتی می گوییم بر اساس کشورگشایی و به دست آوردن منابع دیگر نقاط جهان؛ طراحی شده است. بعد از جنگ که نازی ها شکست خوردند تقویت ژئوپلتیک از طریق کشورگشایی ضعیف شد. اما الان شاهدیم در دنیا کشورها و افرادی پیدا می شوند که با نوعی از ضمیمه کردن کشورهای دیگر یا احاطه و تصرف آنها قدرت کشور خود را افزایش می دهند.
تنها آمریکای ترامپ نیست؛اسرائیل هم به دنبال زمین بیشتر است
*** علت اینکه چنین سیاستی بعد از هشتاد سالی که از پایان جنگ جهانی می گذرد بار دیگر تقویت شده و محبوبیت پیدا کرده است چیست؟ ما روزبه روز شاهد گسترش راست گرایی و همچنین حضور اقتدارگرایان بیشتر در قدرت هستیم.
مساله تنها مربوط به آمریکا و اروپا نیست. ما در منطقه هم همین مشکل را داریم؛ مثلا اسرائیل به دنبال تصرف سرزمین های بیشتر است. آنها در پی گرفتن بخش هایی از سوریه و مصر و … هستند یا ترکیه خیلی علاقه مند است تا قبرس شمالی را بگیرد و یا در سوریه که زمان عثمانی تحت کنترل امپراتوری بود اعمال نفوذ کند و… .
بعد از جنگ جهانی که نازی ها شکست خوردند تقویت ژئوپلتیک از طریق کشورگشایی ضعیف شد. اما الان شاهدیم در دنیا کشورها و افرادی پیدا می شوند که با نوعی از ضمیمه کردن کشورهای دیگر یا احاطه و تصرف آنها قدرت کشور خود را افزایش می دهند.
در آمریکا هم ترامپ این تفکر را ترویج می کند. او می گوید گرینلند سرزمین بزرگی است که منابع زیادی دارد و به آلاسکای آمریکا هم چسبیده و ما برای اینکه منابع خود را گسترش بدهیم بهتر است به گرینلند دسترسی داشته باشیم. به ویژه اینکه منابعی در گرینلند وجود دارد که برای برخی صنایع ضروری است و الان ایالات متحده مجبور است آنها را از چین وارد کند.
با تصاحب پاناماایالات متحده می تواند کشتی های رقیب را بیشتر کنترل کند
*** جذابیت گرینلند و پاناما و البته کانادا برای ترامپ چیست؟ او بر سر چه چیزی با مالکان و صاحبان فعلی این نقاط از جهان رقابت می کند؟
گرینلند خودمختار است و زیرنظر دانمارک اداره می شود و اگر به آمریکا ضمیمه شود باعث افزایش قدرت واشینگتن خواهد شد. همچنین اگر ایالات متحده بتواند کانال پاناما را به دست بگیرد طبیعتا بر قدرت این کشور افزوده می شود. کانال پاناما بسیار مهم است و مثل تنگه هرمز یا باب المندب می ماند. بنابراین در صورت تسلط بر کانال پاناما ایالات متحده می تواند کشتی های رقیب را بیشتر کنترل کند و در زمان تنش یا جنگ و… به آنها اجازه رفت وآمد ندهد و قدرت و اقتصاد رقیب ضعیف شود. اینها مسائلی است که دوباره در تفکرات اقتدارگرایان در دنیا رواج پیدا کرده است.
نباید حرف های ترامپ را شوخی گرفت/در آنجا امریکا به روسیه نزدیک می شود
*** چقدر احتمالش وجود دارد که ترامپ بتواند به این رویاهایش جامعه عمل بپوشاند؟ به نظر می رسد حداقل اروپا ادعای او بر سر گرینلند را دست درازی به خاک این قاره ارزیابی کرده و کانادایی ها هم گفته اند که با آمریکا بر سر سرزمینشان شوخی ندارند و از اینکه کشورشان بخشی از ایالات متحده نیست خوشحال اند. در چنین شرایطی شانس ترامپ برای موفقیت چقدر است؟
اگر ترامپ بتواند به خواسته هایش برسد ما شاهد خواهیم بود افراد اقتدارگرای دیگری که در راس حکومت ها قرار دارند برای گسترش تفکر خود انگیزه بیشتری پیدا کرده و با سرعت بیشتری به دنبال اجرای تفکرات خود بروند. لذا نباید حرف های ترامپ را شوخی گرفت. او گرینلند را سرزمینی استراتژیک میان آمریکا و اروپا می داند که منابع گسترده ای دارد. در آنجا امریکا به روسیه نزدیک می شود و می تواند بر اروپا سلطه داشته باشد. از سوی دیگر آمریکا و ترامپ روی چین هم حساس هستند و کارهایی می کنند تا فاصله آنها با پکن بیشتر شده و قدرتشان افزایش پیدا کند و آن چیزی که ترامپ می گوید اول آمریکا مادام العمر باشد و زمانی نرسد که مقام اول بودن را در آمریکا اول بودنش را از دست بدهد.
آمریکا و ترامپ از طریق حمله نظامی گرینلند را نمی گیرد؛ با ابزار ناتو وارد می شود
*** مساله ای که وجود دارد این است که رابطه ترامپ با متحدان اروپایی و کانادا شکننده است. آنها تلاش کردند تا قبل از رفتن ترامپ به کاخ سفید با او در اقامتگاه مجللش دیدار کرده و به نوعی اعلام کنند که اختلافات گذشته را کنار گذاشته اند. اما رفتار ترامپ دستکم با ترودو کانادایی تحقیرآمیز بود و با مطرح کردن الحاق گرینلند؛ اروپایی ها را هم به سخره گرفت. آیا چنین ادعاهایی از سوی رئیس جمهور منتخب آمریکا می تواند به تلخ شدن روابط میان اروپا و آمریکا بینجامد؟
به نظر من شدنی است. گرینلند یک منطقه خودمختار است که زیرنظر دانمارک اداره می شود و فاصله زیادی با خود کشور دانمارک دارد. مطمئن باشید که آمریکا و ترامپ از طریق حمله نظامی گرینلند را نمی گیرد. ایالات متحده همین حالا هم در این جزیره پایگاه دارد. آمریکا فشار می آورد تا در درجه اول این سرزمین را بخرد و با دانمارک و حتی با اروپا وارد مذاکره خواهد شد تا اگر آن را نفروختند بتواند به مدت طولانی گرینلند را اجاره کند.
ترامپ گرینلند را سرزمینی استراتژیک میان آمریکا و اروپا می داند که منابع گسترده ای دارد. در آنجا امریکا به روسیه نزدیک می شود و می تواند بر اروپا سلطه داشته باشد. از سوی دیگر آمریکا و ترامپ روی چین هم حساس هستند و کارهایی می کنند تا فاصله آنها با پکن بیشتر شده و قدرتشان افزایش پیدا کند
مثلا اگر ۹۹ سال گرینلند را اجاره کنند فرقی با خریدنش ندارد. آنچه ترامپ روی آن دست گذاشته مساله ای مهم است و اگر بخواهد روی آن پافشاری کند ممکن است به اروپا فشار بیاورد و مثلا بگوید اگر بخواهید ناتو قوی بماند ما باید به گرینلند دسترسی کامل داشته باشیم و یا آن را بخریم و یا اجاره کنیم. ترامپ ابزاری دارد که به دانمارک و اروپا فشار بیاورد. ابزارش هم این است که ناتو را ضعیف کند. او می تواند مثل دفعه قبل که به ناتو بی توجه بود آن را نادیده گرفته یا بگوید پول به ناتو نمی دهیم یا شما اروپایی ها باید پول بیشتری بدهید. این ابزار وقتی جنگ اوکراین هم در جریان است مهم تر شده. پاناما هم همینطور و فشار آوردن به کشور کوچک ذره بینی توسط ترامپ سخت نیست. امریکا برای کانال پاناما هزینه کرده است و می خواهد آن را به خود الحاق کرده و از مواهبش بهره مند شود. البته مساله کانادا دور از واقعیت است و شاید ترامپ هدفش این است که فشارهایی به کانادا بیاورد. به ویژه اینکه می داند وضعیت اقتصادی کنادا بد شده و نخست وزیر هم استعفا داده و ممکن است این فشارها را با هدف گرفتن امتیازات اقتصادی به این کشور وارد کند.
۳۱۱۳۱۵