امروزه افراد به دلایل گوناگون بیماریهای مختلفی را تجربه میکنند که فشار خون بالا یکی از آنهاست. فشار خون در اثر مکانیسم طبیعی بدن رخ میدهد و فشاری است که خون به رگها وارد میکند. زمانی که فشار خون به بیماری تبدیل میشود میزان این فشار از سطح طبیعی خارج میشود و به رگها آسیب میزند.
اگر بطور مزمن فشار خون سیستولیک فرد بزرگسالی بالای ۱۴ و فشارخون دیاستولیک ۹ باشد فرد مبتلا به فشار خون بالا است و باید تحت درمان قرار بگیرد. در این بخش قصد داریم در مورد زمان اندازه گیری یا همان گرفتن فشار خون صحبت کنیم، اما پیش از آن به نکات مهمی که نیاز است بدانید پرداخته ایم.
پرفشاری خون چیست و چند نوع دارد؟
پرفشاری خون به دو دسته تقسیم میشود:پرفشاری اولیه و پرفشاری ثانویه.
پرفشاری اولیه: این نوع فشار خون که معمولا در افراد مسن رخ میدهد حدود ۹۰ درصد افراد را درگیر کرده است و تا کنون دلایل خاصی بجز سابقه خانوادگی، مصرف سیگار و الکل، سبک نادرست زندگی، افزایش وزن و مصرف غذاهای شور در دراز مدت برای آن ذکر نشده است.
پرفشاری ثانویه: در این مورد عوامل ذکر شده ربطی به فشار خون بالا ندارد بلکه ممکن است نشانه بیمارهای دیگر در بدن مثل:بیماریهای قلبی -ریوی، کم کاری تیروئید، بیماریهای غدد و بعضی داروها … باشد.
آیا فشار خون الگوی روزانهای دارد؟
فشار خون یک الگوی روزانه دارد. به طور معمول شب هنگام خوابیدن، فشار خون پایینتر است و چند ساعت قبل از بیدار شدن شروع به افزایش میکند و در طول روز این افزایش ادامه دارد و معمولاً در اواسط بعد از ظهر اوج میگیرد، سپس در اواخر بعد از ظهر و عصر، فشار خون دوباره شروع به کاهش میکند.
داشتن یک الگوی فشار خون غیر طبیعی مانند فشار خون بالا در طول شب یا صبح زود میتواند به معنای این باشد که شما از نظر سلامت مشکل دارید.
بیماریهای مرتبط شامل موارد زیر است:
فشار خون بالا با کنترل ضعیف
آپنه خواب انسدادی
بیماری کلیوی
دیابت
مشکلات تیروئید
مشکلات سیستم عصبی
بیماری قلب و عروقی
عوامل خطر برای ایجاد یک الگوی فشار خون غیر طبیعی
کار شیفت شب
مصرف دخانیات
اضطراب
استرس بیش از حد
مصرف نکردن داروهای فشار خون حدود ۲۴ ساعت
پزشک میتواند به شما بگوید که آیا الگوی فشار خون غیر طبیعی روزانه ممکن است به درمان نیاز داشته باشد یا نه و یا تست نظارت فشار خون ۲۴ ساعته را توصیه کند.
در چک کردن فشار خون چه عواملی تاثیر دارد؟
عوامل زیادی میتوانند بر فشار خون تاثیر بگذارند. دستورالعملهای زیر به شما کمک خواهند کرد تا بهترین و دقیقترین نتایج را از اندازه گیری فشار خون دریافت کنید.
عوامل موثر در بالا بردن فشار خون:
عوامل خاص میتوانند فشار خون شما را افزایش دهند به همین دلیل مهم است بدانید چه چیزهایی بر فشارخون تاثیر میگذارند و قبل و بعد هر یک از عوامل زیر را بررسی کنید. زمانی که متوجه تاثیر آنها شدید قبل از معاینه روزانه خود از این عوامل اجتناب کنید تا فشارخون استاندارد را اندازه گیری کنید.
کافئین:
صبحها از مصرف کافئین قبل از اندازه گیری فشار خون اجتناب کنید یا بهتر است نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشارخون کافئین مصرف نکنید.
دخانیات:
اگر میتوانید برای سلامت کل بدن دخانیات را کنار بگذارید در غیر این صورت، حداقل نیم ساعت قبل از اندازه گیری از استعمال سیگار خودداری کنید.
ورزش:
اگرچه ورزش برای سلامت بدن خوب است، اما برای اندازه گیری فشار خون خود سعی کنید از نیم ساعت قبل کاری انجام ندهید.
غذا:
بعد از چک کردن فشار خون غذا بخورید.
هوای سرد:
قلب شما در چنین مواقعی سخت کار میکند قبل از اندازه گیری فشار خون در دمای متعادل قرار بگیرید.
مثانه پر:
مثانه پر میتواند باعث افزایش فشار خون شود بنابراین پیش از اندازه گیری فشار سرویس بهداشتی بروید.
در حالت مناسب قرار بگیرید تا فشار خون دقیقتر بررسی شود:
پاهایتان را بر روی زمین قرار دهید و کمر، بازوها را در سطح قلب صاف نگه دارید دقت کنید که آرنج در همان سطح قلب باشد. پنج دقیقه قبل از شروع به خود زمان بدهید، زیرا فشار خون میتواند نوسان کند.
چرا گرفتن فشار خون در عصر معتبر نیست؟
در افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه میشود صبحها به محض بیدار شدن از خواب فشار خون خود را اندازه گیری کرده تا از بروز هر گونه سکته مغزی جلوگیری کنند، زیرا با مطالعات انجام شده و بررسی ۳۰۰ ژاپنی نشان میدهد افراد با فشارخون بالای ۱۵ نسبت به افراد با فشارخون کمتر از ۱۳ احتمال سکته مغزی در آنها حدود هفت برابر بیشتر است. البته مواردی که بیان شد مربوط به اندازه گیری فشار خون در صبح است پس بهترین زمان برای اندازه گیری فشار خون صبح و زمان قبل از ظهر است و برای عصر صدق نمیکند، زیرا عواملی مثل دوش آب گرم، مصرف غذا و … روی فشار خون تاثیر میگذارد و عصر بدن به طور دقیق فشار خون را نشان نخواهد داد.