کتابخانه هم می تواند جایی برای سروصدا کردن باشد!

می گویند می خواهند کتابخانه را به جایی تبدیل کنند که بچه ها فارغ از تئوری به یادگیری بپردازند.

کتابخانه هم می‌تواند جایی برای سروصدا کردن باشد!

به گزارش مخبران وقتی جایی سکوت باشد و بخواهیم سکوت را بشکنیم می گوییم اینجا مگر کتابخانه است؟! حالا در هیاهوی بخش کودک و نوجوان نمایشگاه کتاب تهران خود کتابخانه عاملی برای شلوغ کاری و ایجاد سروصدا شده است؛ از خوشحالی برای اینکه نقاشی تان در صفحه نمایش به حرکت درمی آید تا به وجد آمدن از اینکه بال مگس را زیر میکروسکوپ می ببینید. خردسالانی که فارغ از هرچیزی بازی می کنند و کودکانی که به تماشای نمایش یا نحوه کار دستگاه چاپگر سه بعدی می نشینند. 

در واقع نهاد کتابخانه های عمومی با این ایده که رسالتشان فقط کتاب نیست ایده هایی را برای آشنایی کودکان با امکانات بخش کودک و نوجوان کتابخانه ها تدارک دیده است. غرفه ای ۲۰۰ متری که البته جانمایی خوبی ندارد پس اگر سر به هوا باشید و برای گذر از راهروها عجله کنید صرفا خواهید دید نهاد در بخش کودک و نوجوان غرفه ای دارد و از کنارش رد می شوید؛ اتفاقی که برای بار نخست افتاد و بعد به پیشنهاد مسئولان دوباره به این غرفه سری زدم که گویا در راستای ترویج کتابخانه های عمومی برای کودکان و نوجوانان ایجاد شده است و امکانات کتابخانه ها را به نمایش می گذارد و اینگونه نیست که صرفا کتاب هایی را در قفسه چیده باشند و از بچه ها دعوت کنند عضو کتابخانه شوند. در واقع پیشنهاد عضویت در کتابخانه در مرحله نهایی است؛ درست جایی که کلیشه ذهنی درباره کتابخانه شکسته می شود.

کتابخانه هم می تواند جایی برای سروصدا کردن باشد!

نهاد کتابداران خود را از استان های مختلف فراخوانده تا در فضای متفاوت تری از کتابخانه بگویند. وارد غرفه که می شوید امکانات متفاوتی می بینید و کودکانی که هر کدام به نحوی مشغول هستند؛ یکی دارد با دستگاه ها بازی می کند و دیگری آزمایش  کتاب درسی خود را انجام می دهد تا فقط یادگیری اش به صورت تئوری نباشد و کتابداری راهنمای کودکان درباره نحوه کار با این آزمایشگاه دیجیتال است. دستگاه چاپگر سه بعدی امکان دیگری است که در این غرفه گذاشته شده است و کتابدار جوانی درباره نحوه کارش توضیح می دهد و بچه ها با هیجان خاص خود به تماشای آن می نشینند. دستگاه چاپ طرح روی لیوان هم تعبیه شده و کودکان را با نحوه چاپ طرح آشنا می کند. در کنار آن آزمایشگاه کوچکی دارند که کودکان برای تماشای  آنچه زیر میکروسکوپ است حلقه زده اند. ساختکده هم بخش دیگر این غرفه است که ابزارهای مختلفی در آن تعبیه شده و بچه ها با ابزارها و نحوه کار آن ها آشنا می شوند؛ از انبردست و اره گرفته تا سیم چین و دم باریک. در کتاب درسی با منشور و شکست نور و… به صورت تئوری آشنا شده ایم اما نهاد کتابخانه ها با شرکت دانش بنیانی قرارداد بسته تا دستگاهی برای شناخت عملی این نظریه ها درست کنند؛ دستگاهی که به خواست کتابخانه در ابعاد کوچکتری نیز درست شده تا بتوانند به مدرسه ها هم امانت دهند. درواقع این امکانات اتاق علم و ساختکده کتابخانه های عمومی است که  می خواهد فضای متفاوتی برای یادگیری ایجاد کند و مدرسه ها می توانند با این کتابخانه ها ارتباط بگیرند و برخی از کلاس های درسی را به کتابخانه منتقل کنند. 

کتابخانه هم می تواند جایی برای سروصدا کردن باشد!

کتابخانه هم می تواند جایی برای سروصدا کردن باشد!

 در کنار این امکانات فضایی صرفا برای بازی گروه خردسالان در نظر گرفته شده است و در صفحه نمایش پویانمایی «خانم و آقای کتابدار» برای کودکان به نمایش درمی آید. جایی برای اجرای نمایش و جایی برای نقد و بررسی کتاب برای نوجوانان و اتاق مادر و کودک نیز در نظر گرفته شده است. البته که کتابخانه هم فراموش نشده است. چند قفسه کتاب هم گذاشته شده که کودکان می توانند کتاب به امانت بگیرند. عضویت مادام العمر  رایگان در کتابخانه در مرحله نهایی به شما پیشنهاد می شود.

زمانی که از تعداد کسانی که در این چند روز نمایشگاه عضو شده اند می پرسم می گویند آمار مشخص نیست زیرا برای عضویت کد ملی بچه ها باید باشد اما  بسیاری با اردوی مدرسه و مربی آمدند یا نوجوانانی که در فضای دوستانه آمده و کد ملی خود را حفظ نیستند بنابراین احتمالا  در فرصت دیگری عضو شوند اما با کتابخانه و امکانات آن آشنا شده و خوششان آمده است. کودکانی که با خانواده آمده اند توانسته اند عضو کتابخانه بشوند. 

انتهای پیام 

دکمه بازگشت به بالا