علائم سرطان سينه در زنان کدامند؟ سرطان سینه چگونه ایجاد می شود؟ در مورد انواع مختلف این مشکل سلامتی چه می دانید؟ سینه طبیعی چه مشخصات و ویژگی هایی دارد؟ برای کسب اطلاعات سودمند و دریافت پاسخ پرسش های خود در این زمینه با ما همراه باشید. به نقل از بهترين جراح سينه در شيراز سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان است. بر اساس گزارش موسسه ملی سرطان، این سرطان ۳۳ درصد از موارد سرطان زنان را تشکیل می دهد. سینه بین پوست و دیواره قفسه سینه قرار می گیرد و از مجموعه ای از غدد و بافت چربی تشکیل شده است.
ساختارهای غده ای که لوبول نامیده می شوند به یکدیگر متصل شده و یک لوب را تشکیل می دهند و در یک سینوس ۱۵ تا ۲۰ لوب وجود دارد. شیر از طریق لوله های کوچکی به نام مجرای شیر از لوبول ها به نوک پستان می رسد.
سرطان سینه اگر به موقع شناسایی و درمان نشود، می تواند یک بیماری جدی و تهدید کننده حیات باشد. این مشکل به دلیل تکثیر کنترل نشده برخی از سلولهای غده پستانی به وجود می آید. تکثیر کنترل نشده اگر منجر به ایجاد سلولهای بدخیم شود، توانایی جدا شدن از بافت را به دست میآورد.
سلول های جدا شده از بافت ایجاد کننده، به سلولهای اطراف و به مرور زمان به اندامهای دورتر حمله میکنند. از نظر تئوری، تمام سلولهای سینه میتوانند باعث ایجاد تومور شوند، اما در بیشتر موارد سرطان از سلولهای غدهای (از لوبولها) یا از سلولهایی که دیواره مجاری بافت سینه را تشکیل میدهند سرچشمه میگیرد. با کمک برخی جراحی های زیبایی نظیر پروتز سینه ، بازسازی ظاهر و اندام بیماری که بافت سینه او تخلیه شده است، امکان پذیر خواهد بود.
سرطان سینه چگونه ایجاد می شود؟
مانند سایر نئوپلاسم های بدخیم، سرطان سینه نیز نتیجه تجمع آهسته جهش های ژنتیکی توسط DNA یکی از سلول های تشکیل دهنده اندام مربوطه (در این مورد پستان) است. این جهش ها در واقع مسئول پدیده تکثیر کنترل نشده هستند که مشخصه تشکیل و رشد تومورهای بدخیم است.
علیرغم تحقیقات متعدد در این زمینه، پزشکان هنوز علل دقیق جهش های ژنتیکی را که باعث ایجاد سرطان سینه می شوند، شناسایی نکرده اند. اما بین این نئوپلاسم و عواملی مانند جنس، سن، جمعیت، سابقه خانوادگی، سابقه بالینی، سابقه باروری و سبک زندگی ارتباط وجود دارد.
یکی از دلایل ایجاد سرطان سینه، بزرگ بودن بیش از اندازه پستان هاست. خوشبختانه امروزه راه های زیادی از جمه رژیم غذایی، ورزش و علاوع بر آن عمل های زیبایی برای کوچک کردن پستان ها وجود دارد. یکی از مطمئن ترین و بهترین راه برای کوچک کردن سینه عمل ماموپلاستی است.
شكل توده سرطان سينه چگونه است؟
توده سرطانی سینه ممکن است به شکلهای مختلفی باشد. این تودهها ممکن است نرم و پرکشش باشند یا سفت و چسبنده به بافت اطراف باشند. همچنین ممکن است شکل و حجم آنها متفاوت باشد و در بعضی موارد این تودهها درون بافت سینه قرار دارند و به سختی قابل لمس هستند.
در مواردی که توده سرطانی به شکل دارای لبه نامنظم و ناهموار باشد، بیشتر به خطر بودن برای سرعت پخش و گسترش سرطان اشاره دارد. در هر صورت، بهتر است برای اطمینان و شناسایی دقیق توده سرطانی، با پزشک متخصص مشاوره و بررسی لازم انجام شود.
شكل توده سرطان سينه در زنان
توده سرطانی سینه در زنان ممکن است به شکلهای مختلفی باشد. در بیشتر موارد، توده سرطانی در سینه به شکل یک گردش ناهموار به نظر میرسد و لبههایش نامنظم و چند طرفه هستند. همچنین، ممکن است شکل توده سرطانی با تغییرات در سایز و شکل و به صورت ناگهانی تغییر کند.
در برخی موارد، توده سرطانی به صورت سفت و سخت با لبههای نامنظم و خشک باشد. در دیگر موارد، تودههای سرطانی به صورت نرم و پر کشش و با لبههای صاف ممکن است باشند.
هرچند که بیشتر تودههای سرطانی در سینه به شکل یک گردش با لبههای نامنظم و ناهموار هستند، اما هرگونه تغییر در اندازه، شکل، ویژگیهای توده و یا تغییرات پوست سینه نیز نشانههای مهمی در شناسایی سرطان سینه میباشد که نیاز به مشاوره و بررسی توسط پزشک متخصص دارد.
شكل توده سرطان سينه در آقایان
توده سرطانی در سینه آقایان در بیشتر موارد به شکل یک گردش با لبههای نامنظم و ناهموار است. در بعضی موارد، توده سرطانی به شکل یک توده نرم و پر کشش با لبههای صاف و منظم باشد. همچنین، ممکن است توده سرطانی در سینه آقایان به صورت سفت و سخت با لبههای نامنظم و خشک باشد.
هرچند که بیشتر تودههای سرطانی در سینه آقایان به شکل یک گردش با لبههای نامنظم و ناهموار هستند، اما هرگونه تغییر در اندازه، شکل، ویژگیهای توده و یا تغییرات پوست سینه نیز نشانههای مهمی در شناسایی سرطان سینه میباشد که نیاز به مشاوره و بررسی توسط پزشک متخصص دارد.
معرفی انواع سرطان سینه
همانطور که گفتیم، سینه از بسیاری از لوب های غده ای (که خود از چندین لوبول تشکیل شده اند) به وجود آمده است. هر کدام از این لوب ها از طریق یک مجرای شیر ادامه می یابند و در نهایت به نوک پستان میرسند.لوب غدد توسط بافت چربی و همچنین عروق خونی و لنفاوی احاطه شده است.
عروق لنفاوی لنف را تا سطح غدد لنفاوی زیر بغل، واقع در زیر بازو، حمل می کنند. این غدد لنفاوی، که مخزن سلول های ایمنی هستند، گاهی اوقات می توانند تحت تأثیر سلول های تومور قرار گیرند. انواع سرطان سینه شامل سه شکل می شود که عبارتند از:
سرطان سینه را می توان بر اساس نوع سلول های تشکیل دهنده تومور و سایر ویژگی ها به چندین نوع مختلف طبقه بندی کرد. برخی از انواع رایج سرطان سینه عبارتند از:
1. کارسینوم مجرای درجا (DCIS):
این یک نوع غیر تهاجمی سرطان پستان است که در آن سلولهای سرطانی در مجاری شیر قرار دارند.
2. کارسینوم مجرای مهاجم (IDC):
این شایع ترین نوع سرطان پستان است که حدود ۸۰ درصد موارد را تشکیل می دهد. از مجاری شیر شروع می شود و می تواند به سایر قسمت های بافت پستان و فراتر از آن گسترش یابد.
3. کارسینوم لوبولار مهاجم (ILC):
این نوع سرطان سینه از غدد تولید کننده شیر (لوبول) پستان شروع می شود و همچنین می تواند به سایر قسمت های پستان و فراتر از آن گسترش یابد.
4. سرطان پستان سه گانه منفی (Triple-negative):
این یک زیرگروه از سرطان پستان است که در آن سلول های تومور گیرنده های استروژن، پروژسترون یا HER2 ندارند و درمان آن را دشوارتر می کند.
5. سرطان پستان HER2 مثبت (HER2-positive):
این یک زیرگروه از سرطان پستان است که در آن سلولهای تومور دارای مقدار زیادی پروتئین HER2 هستند که میتواند باعث رشد سلولهای سرطانی شود.
6. سرطان سینه التهابی (Inflammatory):
این نوع نادر و تهاجمی سرطان سینه است که در آن پستان قرمز و متورم به نظر می رسد و پوست ممکن است ظاهری حفره دار یا فرورفته داشته باشد.
7. نوع پاژه پستان (Paget’s disease of the breast):
این یک نوع نادر از سرطان پستان است که از نوک پستان شروع می شود و می تواند به ناحیه آرئول و پوست اطراف گسترش یابد.
توجه به این نکته ضروری است که سرطان سینه هر فرد منحصر به فرد است و رویکرد درمانی به نوع سرطان، مرحله بیماری و سایر عوامل فردی بستگی دارد.
علائم سرطان سینه در مردان
علائم سرطان سینه هم در مردان و هم در زنان در ابتدا می تواند وجود نداشته باشد. یعنی بیماری در مراحل اولیه به صورت کاملاً بدون علامت و بی سر و صدا پیشرفت کند. سلول های سرطانی سینه همانطور که رشد می کنند، تمایل به تشکیل یک توده بدون درد دارند که اغلب در نزدیکی یا زیر نوک پستان قرار می گیرد.
ترشح یا خونریزی از نوک پستان، وارونگی نوک پستان که به سمت داخل جمع می شود، درد یا تورم در سینه، یا به طور کلی هرگونه تغییر در احساس یا ظاهر سینه ممکن است از علائم سرطان پستان باشد. همچنین ممکن است تغییراتی در زیر بغل یا حتی استخوان ترقوه نیز ظاهر شود. در این شرایط غدد لنفاوی در این مکان ها متورم یا دردناک می شوند.
اگرچه سرطان سینه در مردان نسبتاً نادر است، اما این مشکل میتواند در هر دو جنس زن و مرد وجود داشته باشد و تومورهای از انواع مختلف تشکیل شوند. با پیشرفت سرطان، علائم عمومی تر بیماری ممکن است ظاهر شوند.
- خستگی غیرعادی جسمی و روحی
- درد استخوان
- کاهش وزن
- سرفه
- تنگی نفس یا زردی (یرقان)
همگی از علائم سرطان سینه پیشرفته هستند. اپیزودهای تب نیز ممکن است با علائم موضعی و عمومی سرطان سینه مردانه همراه باشند.