روایتی از تصادف سربازان خوزستانی؛ خانواده های درگذشتگان چه گفتند؟

روایتی از تصادف سربازان خوزستانی؛ خانواده‌های درگذشتگان چه گفتند؟
آفتاب نیوز :

یکم دی ماه ۱۴۰۳ تاریخ تلخی برای برخی مادران خوزستانی بود درست یک روز مانده به روز مادر خبر تصادف اتوبوس حامل تعدادی از مشمولان خدمت وظیفه عمومی در محور اندیمشک به پلدختر در استان لرستان از ظهر دهان به دهان چرخید؛ خبر های ضد و نقیض از منابع غیررسمی نگرانی های بسیاری ایجاد کرد.

این اتوبوس همزمان با تعداد دیگری از اتوبوس های حامل سربازان از اهواز عازم کرمانشاه بود؛ گویا سربازان وظیفه برای پادگان مرزبانی آماده خدمت شده بودند.

بر اساس آخرین اطلاعات دریافتی در این سانحه هفت سرباز یک راننده و یک شاگرد جان خود را از دست دادند.

این سانحه ساعت ۱۲:۳۹ دقیقه ظهر روز یکم دی ماه در محور اندیمشک پلدختر رخ داد؛ بنا به اعلام پلیس راه اتوبوس به علت انحراف از مسیر خود پس از برخورد با گاردریل به عمق دره ای عمیق سقوط کرد.

این سانحه رانندگی در نزدیکی روستای پاعلم در لرستان اتفاق افتاد؛ بر اساس مصاحبه پلیس راه لرستان با رسانه ها علت تامه این حادثه عدم رعایت سرعت مطمئنه و عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه اعلام شد.

یکی از ابهامات مورد بحث برای خانواده های داغدار این بود که اگر یک نیروی کادری در اتوبوس سربازان حضور می داشت این اتفاق رخ نداده و راننده به تذکر سربازان برای کنترل سرعت بالای خود گوش می داد؛ همچنین گفته می شود «راننده برای عدم پرداخت عوارض مسیر محل حادثه را انتخاب کرده» ولی با این حال بر اساس اعلام سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای مسیری که راننده برای رفتن به کرمانشاه انتخاب کرده مسیر درستی بوده و علت حادثه هم بی احتیاطی راننده و نداشتن سرعت مطمئنه بوده است.

از آنجایی که بر اساس گزارش و اعلام پلیس راه لرستان علت تامه حادثه و سقوط به قعر دره بی احتیاطی راننده و سرعت زیاد بوده این سوال پیش می آید که با وجود سامانه برخط سپهتن و تصویربرداری از حالات روانی و روحی راننده عدم خواب آلودگی و یا کنترل سرعت آن چگونه به این راننده اخطار داده نشده و یا پلیس برای متوقف کردن آن اقدامی نکرده است؟ آیا اصلاً کنترل این سامانه به صورت برخط و با کارشناسان شبانه روزی انجام می شود یا خیر؟ بر اساس اعلام سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای مدیریت و کنترل این سامانه با پلیس راهور است.

موسی کریمی دایی سرباز یاسین کریمی مالک آبادی اهل روستای اسلام آباد اندیکا عنوان کرد: یاسین کریمی متولد نهم آنلاین ماه سال ۷۷ بود؛ او دوران تحصیلی ابتدایی و راهنمایی را در روستای اسلام آباد اندیکا گذراند با توجه به اینکه از دانش آموزان زرنگ و نخبه بود با شرکت در آزمون نمونه دولتی در مدرسه نمونه دولتی باقرالعلوم مسجدسلیمان قبول و در آن مدرسه دیپلم ریاضی فیزیک گرفت. مرحوم یاسین بعد از اتمام تحصیل در رشته ریاضی فیزیک در رشته مهندسی مکانیک در سال ۹۸/۹۹ دانشگاه صنعتی هویزه (زیرمجموعه دانشگاه شهید چمران اهواز) تحصیل و در خرداد ماه ۱۴۰۳ فارغ التحصیل شد؛ او به عنوان یک مهندس بسیار باهوش و بااستعداد از آن دانشگاه فارغ التحصیل شد. نیروی انتظامی در مراسم خاکسپاری و تشییع همکاری لازم را داشتند؛ یاسین و دیگر سربازان استان از محل حوزه نظام وظیفه اهواز به سمت کرمانشاه اعزام شدند در راه خدمت سربازی جان خود را از دست داده و شهید هستند. آنها با لباس خدمت جان خود را از دست دادند؛ مسئولان در این خصوص واقعاً تلاش کنند تا مقام شهادت برای آنها اعلام شود.  سربازان اجازه نداشتند با وسیله شخصی به کرمانشاه بروند به آنها اعلام شده که باید با این اتوبوس اعزام شوند؛ حالا راننده اتوبوس سهل انگاری کرده و یا به هر دلیل دیگری که این فاجعه رخ داده نباید این سربازان فوتی معمولی باشند.

او با اشاره به اینکه یاسین دو برادر و یک خواهر داشت اظهار کرد: گویا در طول مسیر یکی دو بار هم سربازان به راننده برای سرعت غیرمجاز تذکر دادند اما متأسفانه راننده توجهی نکرده و همینطور که رئیس پلیس هم اعلام کرده سرعت بیش از حد و عدم توانایی در کنترل اتوبوس باعث این فاجعه بزرگ شده است؛ انتظار داریم مسئولان ضمن احترام به خانواده های داغدار نسبت به اعلام شهادت برای این سربازان اقدام کنند.

محمدامین آزاد دیگر سربازی که او هم اهل روستای اسلام آباد اندیکا بوده است وقتی خبر فوتش به پدربزرگش رسید او مرگ نوه را تاب نیاورده و با سکته از دنیا رفت؛ پیکر هر دو سرباز همراه با پیکر پدربزرگ بعد از مراسم و ادای احترام نظامی که توسط فرماندهی انتظامی شهرستان اندیکا تدارک دیده شده بود در میان موج جمعیت مردم به خاک سپرده شدند.

عزای عمومی

فرهاد آزاد پسردایی سرباز محمدامین آزاد نیز بیان کرد: محمدامین متولد دوم آبان سال ۸۲ و تاریخ اعزامش نیز یکم دی ماه امسال بود؛ محمدامین آزاد دیپلمه و دارای یک برادر و یک خواهر بود.

او با اشاره به اینکه از اعزام کادری همراه سربازان مطلع نیست ادامه داد: این حادثه یک ضایعه بسیار سنگین بود تعدادی جوان گلچین و افرادی که تازه قصد برنامه ریزی برای زندگی بعد از سربازی را داشتند برای اعزام به خدمت به عنوان یک وظیفه اقدام کردند؛ سن سربازان اعزامی بین ۱۸ الی ۲۸ سال بوده و اگر نظارت بهتری بر روند اعزام صورت می گرفت یا از وسیله نقلیه سازمانی نیروی انتظامی استفاده می شد شاید این حادثه رخ نمی داد.

آزاد یادآور شد: اگر نیروی کادری همراه این سربازان وطن بود شاید راننده یا شاگرد به خاطر پرداخت نکردن عوارض از جاده های غیراستاندارد تردد نمی کرد؛ همچنین اینکه بر اساس قانون فرزندان هر استان باید در همان استان خدمت کنند قطعاً رعایت این قانون هم به نفع نظام است و هم خانواده ها هم بر روند خدمت فرزندانشان بیشتر نظارت می کنند.

او با اشاره به اینکه اگر سربازان در استان خود خدمت کنند هزینه های کمتری به خانواده ها و نیروی انتظامی تحمیل می شود تصریح کرد: اگر چنین قانونی وجود ندارد مسئولان امر برای وضع آن اقدام کنند؛ اینکه فرزندان خوزستان در استان های دیگر با آداب رسوم زبان ها و گویش های ناآشنا خدمت کنند مخاطراتی هم دارد.

آزاد با اشاره به اینکه استاندار بومی خوزستان برای تسلی خاطر خانواده های داغدار باید یک روز عزای عمومی در استان اعلام می کرد گفت: حتی یک نماینده از سمت استاندار خوزستان برای دلجویی از خانواده ها نیامد؛ انتظار داریم که این سربازان را شهید تلقی کنند تا حداقل درد خانواده ها کمی التیام پیدا کند.

او با اشاره به اینکه خانواده این سربازان آنها را عاشق وطن و خدمت به میهن تربیت کرده و راهی سربازی کردند یادآور شد: با این حال در روز مادر شاهد عزادار شدن مادرانشان بودیم.

برای این دو سرباز مراسم باشکوهی برگزار و خانواده ها بر اساس رسم بختیاری ماشین عروس های متعدد (آراسته به شیردنگ) چمدان حنا و ساز تشمال چپی آورده بودند؛ مردم نیز از روستا ها و شهر های مختلف برای بدرقه پیکر این سربازان مظلوم حضور پیدا کردند.

نگاهی به موارد قانونی حرکت اتوبوس

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خوزستان بیان کرد: افرادی که بخواهند به عنوان راننده حرفه ای فعالیت کند مستلزم گذراندن دوره ضمن خدمت و آموزش عملی هستند؛ بعد از آن نیز در صورت موفقیت نسبت به دریافت کارت هوشمند اقدام می کنند.

فواد غزیعلی افزود: برای همه رانندگان حرفه ای که قصد فعالیت در حوزه حمل و نقل جاده ای بین شهری (بخش کالا یا مسافر) کارت هوشمند صادر می شود؛ صدور اسناد حمل (صورت وضعیت مسافر یا بارنامه) مستلزم داشتن کارت هوشمند است.

وی با اشاره به اینکه کارت هوشمند مربوط به راننده و ناوگان است تصریح کرد: داشتن پلاک عمومی خودرو همچنین داشتن معاینه فنی جزو ضروریات صدور صورت وضعیت است.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خوزستان عنوان کرد: در خصوص نظارت بر فعالیت ناوگان به غیر از راننده یک رکن دیگر به نام شرکت حمل و نقل داریم که تمام مسئولیت صدور بارنامه یا صورت وضعیت را برعهده دارد؛ هر شرکت یک مدیر فنی دارد که قبل از شروع سفر باید چک لیست وضعیت ناوگان را تهیه و ضمیمه صورت وضعیت کند.

غزیعلی با اشاره به اینکه کنترل های پلیس راهی نیز با بررسی ساعت حرکت و کنترل فنی و ایمنی قبل سفر از طریق صورت وضعیت انجام می شود یادآور شد: در اتوبوس ها یک سامانه سپهتن (سامانه پایش و نظارت هوشمند تردد ناوگان حمل و نقل جاده ای) فعال است که مانیتورینگ این سامانه در خصوص ساعت حرکت پایش مسیر کنترل سرعت و رفتار راننده از سوی پلیس انجام می شود؛ سازمان راهداری تهیه کننده (پشتیبان سخت افزاری و نرم افزاری) و مدیریت آن برعهده پلیس راه است.

وی ادامه داد: این سامانه امکان عکس برداری آنلاین و ارسال به مرکز مانیتورینگ را دارد؛ این سپهتن برای اتوبوس اعزامی سربازان فعال و به روزرسانی شده و احتمالاً اعلام دلیل تصادف نیز بر اساس اطلاعات همین سامانه بوده است.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خوزستان با تأکید بر اینکه رانندگان در حوزه مسافری ملزم به ثبت ساعت طی مسیر هستند یادآور شد: مسافران برای اعتراض به نحوه رانندگی می توانند با پلیس و یا تلفن گویای ۱۴۱ راهداری تماس بگیرند؛ پلاک مشخصات اتوبوس و راه های شکایت مسافران باید به صورت تابلو و در معرض دید نصب شود.

غریعلی با اشاره به اینکه در برخی موارد حتی با وجود نرسیدن آن وسیله نقلیه عمومی به مقصد شکایت مسافران پیگیری می شود عنوان کرد: در بازدید های دوره ای نیز این موضوع نصب تابلو را پیگیری و در صورت مشاهده تخلف برخورد های لازم صورت می گیرد.

وی در پاسخ به این سوال که راننده اتوبوس سربازان برای عدم پرداخت عوارض از جاده فرعی تردد کرده و وارد آزادراه نشده است گفت: بر اساس بررسی های انجام شده اتوبوس برای رفتن به کرمانشاه باید از همان مسیر رد می شد؛ یعنی راننده اتوبوس یک بخشی از مسیر را از آزادراه عبور و برای رفتن به کرمانشاه از همان مسیر پلدختر عبور می کند.

معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خوزستان با اشاره به اینکه مسیری که برای کرمانشاه می روند همان مسیر بوده و به درستی طی شده است افزود: الزامی برای طی مسیر رانندگان وجود ندارد یعنی هیچ ممنوعیتی برای انتخاب مسیر های طی شده نیست مگر اینکه پلیس راه به دلایل مختلف از جمله شرایط جوی یک مسیر را مسدود اعلام کند؛ شاید برای رسیدن به یک مقصد سه جاده وجود داشته باشد به غیر از محدودیت های اعلامی پلیس راه هیچ الزامی برای انتخاب و اعلام مسیر به راننده وجود ندارد.

غزیعلی با اشاره به اینکه بیمه همه مسافران همزمان با صدور صورت وضعیت انجام شده و تمامی اتوبوس ها دارای بیمه شخص ثالث هستند خبر داد: دو راننده و یک شاگرد در آن اتوبوس حضور داشتند که یک راننده مصدوم و دو نفر دیگر نیز جان خود را از دست دادند.

سربازان باید شهید اعلام شوند

هدیه حمیدی عمه سرباز حسین حمیدی نیز اظهار کرد: حسین متولد پنجم آبان ماه سال ۱۳۸۲ بود و دو ماه قبل شمع ۲۱ سالگی خود را فوت کرد. او فوق دیپلم برنامه نویسی و برای ترم جدید و تحصیل در مقطع کارشناسی هم ثبت نام کرده بود ولی با انصراف از این ترم برای ارسال دفترچه نظام وظیفه اقدام کرد.

حمیدی تصریح کرد: برادرم سه فرزند دارد؛ محبوبه دختر بزرگ میثم فرزند دوم و حسین فرزند سوم خانواده بود؛ روز واقعه خانه خیلی شلوغ بود ولی روز دوم فرمانده نیروی انتظامی اهواز با هیئت همراه آمد.

او با اشاره به اینکه روز خاکسپاری هم نیروی انتظامی برای تشییع حضور داشت اضافه کرد: برای دریافت وسایل سرهنگ عزیزی از فرماندهی انتظامی لرستان تماس گرفته و برادرم با دو برادر دیگرم وسایل را گرفتند ولی گوشی حسین جزو وسایل نبود.

حمیدی با بغض و به سختی از خاطره های حسین عبور کرده و وضعیت مادر او را که هر بار با قرآن و ظرف آب مقابل در خانه ایستاده تشریح کرده و گفت: مادرش هنوز با این داغ کنار نیامده و روز های سختی پشت سر می گذارد؛ حسین و دیگر سربازان اعزامی با حکم دریافتی از ناجا برای دفاع از این مرز و بوم اعزام شدند طبق قانون اساسی از زمان پر کردن دفترچه تا پایان خدمت سربازی همه سرباز وطن محسوب می شوند.

او تأکید کرد: این جوانان سرباز پرپر شدند چون نظام و مملکت برای آنها مهم بوده که درس را رها کرده و به سربازی رفتند؛ تنها درخواستمان این است که افتخار شهادت برای آنها ثبت و مرهمی برای زخم دل خانواده ها باشند.

حمیدی با اشاره به اینکه شاید مرفه نباشیم ولی از عهده تأمین زندگی خودمان برمی آییم گفت: سردار حاجتی مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس نیز دیداری با خانواده داشت طی دیدار با سردار گودرزی فرمانده مرزبانی کشور تماس گرفته و صدور حکم شهادت برای این سربازان را درخواست کرد؛ سردار نیز با قول مساعدت از پیگیری سردار رادان خبر داد و گفت «ان شاءالله خبر های خوبی را ابلاغ می کنند».

 در شرایطی که این سربازان در لباس مقدس سربازی دچار این حادثه تلخ در نخستین روز خدمت شدند خانواده های داغدار آنها از عدم اعلام عزای عمومی حداقل در سطح استان و با هدف همدردی و مرهم گذاشتن هرچند اندک بر داغ دلشان گلایه داشتند که خواسته زیادی نبود؛ آن هم در حالی که این اعلام عزای عمومی با تعطیلی همراه نیست.

اما نکته دیگر تعلل بنیاد شهید در اعلام مقام شهادت برای سربازان کشته شده در این حادثه به عنوان شهید است زیرا آنها لباس سربازی به تن داشته و برای دفاع از کشور در حال اعزام آن هم به پادگان مرزبانی بودند؛ بنیاد شهید تاکنون از اعلام شهادت برای آنها خودداری کرده است.

دیگر نکته مهم این است که جاده های جدید به دلیل فرسودگی و تمام شدن عمر کاربری جاده های قدیمی ساخته می شوند و با وجود جاده جدید چرا رانندگان هنوز از جاده های قدیمی تردد و هیچ الزامی برای تردد از بزرگراه های جدید وجود ندارد؟

دکمه بازگشت به بالا