۱۴ مرکز ژن درمانی در کشور راه اندازی می شود/برنامه ملی برای صرفه جویی ۶۰۰ میلیون دلاری در واردات مواد اولیه دارویی

۱۴ مرکز ژن‌درمانی در کشور راه‌اندازی می‌شود/برنامه ملی برای صرفه‌جویی ۶۰۰ میلیون دلاری در واردات مواد اولیه دارویی

دبیر ستاد زیست فناوری سلامت و فناوری های پزشکی از اجرای اهداف برنامه هفتم توسعه در زمینه مرجعیت علمی زیست مهندسی خبر داد و گفت: راه اندازی دو پالایشگاه پلاسما و ۱۴ مرکز ژن درمانی از جمله اقدامات در این حوزه است ضمن آنکه با توسعه سرمایه گذاری ۶۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی در حوزه مواد اولیه صورت می گیرد.

به گزارش مخبران دکتر مصطفی قانعی در نشست خبری امروز که در محل ساختمان معاونت علمی ریاست جمهوری برگزار شد زیست مهندسی را یکی از حوزه های مورد تاکید در برنامه پنج ساله هفتم دانست و گفت: در قانون هفتم توسعه مسؤولیت تحقق مرجعیت علمی کشور در این حوزه به معاونت علمی و مشخصا ستاد زیست فناوری سپرده شده است و برای تحقق آن آیین نامه ای در دولت به تصویب رسید که در آن زنجیره های ارزشی این حوزه مشخص شده است.

وی یکی از نکات دیگر برنامه هفتم توسعه را رشد ۸ درصدی اقتصاد دانش بنیان دانست و اظهار کرد: سهم حوزه زیست مهندسی از اقتصاد ۸ درصدی ۱.۶ درصد است که برای تحقق آن تدوین شده است. برای تحقق این هدف برنامه های آن تدوین شده ضمن آنکه در ابتدای قانون برنامه هفتم به تحقق آن پرداخته شده است و اجرای آن به سال های پایانی برنامه واگذار نشده است.

قانعی با بیان اینکه برنامه های تحقق این بند قانونی مصوب شده و وظایف هر بخش و استان و دانشگاهی مشخص شده است یادآور شد: برای تحقق مرجعیت علمی در حوزه زیست مهندسی زنجیره های ارزشی دیده شده است و این زنجیره ها کمک می کند تا شکوفایی اقتصادی در این حوزه دیده شود ضمن آنکه همگرایی میان دستگاه ها صورت گرفته است.

به گفته وی ایران در ۷ حوزه اگر موفق شود با سایر کشورهای مطرح می تواند رقابت کند که از جمله این حوزه ها می توان به هوش مصنوعی کوانتوم میکروالکترونیک و زیست مهندسی اشاره کرد.

تعیین تکلیف دانشگاه ها برای تحقق مرجعیت علمی

دبیر ستاد زیست فناوری سلامت و فناوری های پزشکی تعیین وظایف دانشگاه ها و استادان را اولین زنجیره تحقق مرجعیت علمی در حوزه زیست مهندسی نام برد و یادآور شد: در گذشته هر برنامه ای که تدوین می شد اساتید و دانشگاه ها تحقیقات قبلی خود را ادامه می دادند و برنامه اجرایی برای آن نداشتیم و از هفته گذشته هماهنگی میان دستگاه های هر استان تدوین شده و مقرر شده است این برنامه به زودی ابلاغ شود.

قانعی ادامه داد: بر اساس این برنامه هر دانشگاه و هر استادی از ماموریت های خود برای ایجاد مرجعیت علمی در این حوزه مطلع است و میزان پیشرفت آنها در این حوزه در سامانه زیست مهندسی که مختص این برنامه راه اندازی شده است ثبت خواهد شد.

وی با بیان اینکه هر استاد و دانشگاهی به این سامانه دسترسی دارد خاطر نشان کرد: با هماهنگی های صورت گرفته نهادهایی چون وزارتخانه های علوم بهداشت جهاد کشاورزی و معاونت علمی ریاست جمهوری به داده های این سامانه دسترسی دارند و از سوی دیگر بنیاد علم ایران نیز با تفاهم نامه ای که با این ستاد به امضا رساند مقرر شد که از پروژه های در راستای این برنامه قانونی حمایت مالی و تامین مالی کند.

به گفته وی در ابتدای این زنجیره حمایت بلاعوض و به صورت گرنت و در انتهای آن که فعالیت اقتصادی می شود حمایت ها در قالب تسهیلات خواهد بود.

قانعی با اشاره به نحوه تامین اعتبار برای این طرح ها توضیح داد: برای این منظور با مسؤول بودجه وزارتخانه های علوم و بهداشت و همچنین سازمان برنامه و بودجه هماهنگی هایی صورت گرفت و مقرر شد اعتبارات پروژه های مرجعیت علمی زیست مهندسی از طریق سامانه این حوزه پیگیری شود و تامین اعتبار صورت گیرد.

ایجاد بازار برای محصولات زیست مهندسی 

قانعی تاکید کرد: تاکنون افرادی که در این حوزه توانمند می شدند محصولی را به تولید می رساندند ولی مشتری برای آن نبود؛ از این رو ما از ابتدای این زنجیره با راه اندازی سامانه زیست مهندسی فناورانی را که در این حوزه محصولاتی به تولید رسانده اند به شرکت های فعال در این حوزه متصل می کنیم.

وی مسؤول اتصال این دو طرف را ستاد زیست فناوری معاونت علمی دانست و اظهار کرد: بر این اساس در ابتدای این زنجیره استادان موضوع تحقیقاتی را انتخاب می کنند و در انتهای زنجیره شرکت ها فناوری مورد نیاز خود را دریافت می کنند.

ایجاد امنیت غذایی 

دبیر ستاد زیست فناوری سلامت و فناوری های پزشکی امینت غذایی را یکی دیگر از زنجیره های ارزشی ایجاد مرجعیت علمی در حوزه زیست مهندسی نام برد و گفت: ایران جزء کشورهایی با آمار بد در زمینه مصرف آنتی بیوتیک در حوزه های دامی آبزیان طیور و انسان است و رتبه های بالایی در این زمینه دارد.

قانعی پروبیوتیک ها را جایگزین مناسبی برای این امر دانست و اظهار کرد: پروبیوتیک ها یعنی استفاده از باکتری هایی که می توانند رشد داده شوند و خاصیت های آنتی بیوتیک ها را داشته باشند.

ایجاد پالایشگاه مخمرها 

قانعی با اشاره به استفاده وسیع از مخمرها در شهرها و روستاهای کشور گفت: با ظرفیت های علمی که در کشور وجود دارد می توانیم این حوزه را توسعه دهیم.

وی از راه اندازی پالایشگاه مخمر خبر داد و افزود: با اجرای این طرح پیش بینی می شود که درآمدی در حد ۱۵۰ میلیون دلار حاصل شود.

دبیر ستاد زیست فناوری سلامت و فناوری های پزشکی اضافه کرد: امروز در دنیا حتی برای تولید ترشی از مخمرها برای ایجاد طعم استفاده می شود و ما می توانیم به جای مخمرهای مضر از مخمرهای سودمند برای ایجاد طعم بهتر بهره برداری کنیم.

توسعه داروهای های تک

قانعی زنجیره دیگر این برنامه ها را توسعه داروهای های تک دانست و گفت: در این زمینه تولید انسولین و پلاسما را از سال های قبل شروع کردیم که با هماهنگی های سازمان برنامه و بودجه اعتبارات آن تامین شده است.

به گفته وی بر اساس این برنامه تا پایان برنامه هفتم ۳۰۰ میلیون دلار واردات انسولین و پلاسما کاهش خواهد داشت و به ۱۰ درصد وضع موجود (۳۰ میلیون دلار واردات) خواهیم رسید.

قانعی تاکید کرد: تا پایان برنامه دو پالایشگاه فعال می شود و با این اقدام ۹۰ درصد از پالایش پلاسما در کشور صورت می گیرد.

توسعه ژن درمانی و سلول های بنیادی 

دبیر ستاد زیست فناوری سلامت و فناوری های پزشکی ژن درمانی سلول های بنیادی و طب بازساختی را زنجیره دیگر تحقق مرجعیت علمی عنوان کرد و گفت: برای این حوزه بالاترین ارزش افزوده با رشد سالانه ۳۵ درصد در دنیا دیده شده است.

وی با بیان اینکه ایران در این حوزه رتبه ۱۲ جهانی را کسب کرده است ادامه داد: در برنامه هفتم توسعه قرار است ایران در حوزه های ژن درمانی سلول های بنیادی و طب بازساختی جزء ۵ کشور رتبه اول دنیا قرار گیرد که در این زمینه برنامه ای تدوین شده است.

قانعی از ایجاد ۱۴ مرکز ژن درمانی در کشور خبر داد و یادآور شد: از این تعداد ۴ مرکز راه اندازی شده که یکی از آنها در مشهد است. هر کدام از این مراکز موظف هستند که تا پایان برنامه ۳ محصول را در این حوزه یا به مرحله صنعتی و یا به فاز درمانی برسانند.

به گفته وی بالاترین رتبه کشور در این حوزه دارای ۱۱۴ محصول است و ایران با توسعه این ۱۴ مرکز در پایان برنامه به ۷۰ محصول می رسد که این تعداد می تواند مرجعیت علمی ما را در حوزه ژن درمانی و سلول های بنیادی محقق کند.

تولید مواد اولیه دارویی

قانعی مواد اولیه را یکی دیگر از حوزه های کاری این برنامه نام برد و افزود: تاکنون کشور مواد خام را به سایر کشورها ارسال می کرد و مواد اولیه را وارد می کرد و میزان ارزبری ما در این حوزه ۶۰۰ میلیون دلار است.

دبیر ستاد زیست فناوری سلامت و فناوری های پزشکی اضافه کرد: در این زمینه قانون جهش تولید دانش بنیان ظرفیتی را ایجاد کرد تا شرکت های بزرگ وارد سرمایه گذاری در حوزه های فناورانه شوند و در این زمینه با هماهنگی هایی که با هلدینگ خلیج فارس انجام دادیم این شرکت وارد حوزه تولید مواد اولیه دارویی شده است.

به گفته وی با اجرای این برنامه ۶۰۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی در این حوزه صورت خواهد گرفت.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا