فرقی ندارد که در استفاده از چرخ خیاطی چقدر تبحر دارید. در هر صورت باید بدانید که ایمنی در هر فعالیتی حرف اول را میزند. از این رو این مقاله را به موضوع نکات ایمنی در زمان خیاطی اختصاص داده ایم. پیروی از نکات ذکر شده نه تنها موجب پیشگیری از آسیب خواهد شد بلکه پایبندی به این اصول باعث می شود تا نتیجه خیاطی راضی کننده تر باشد.
نکات ایمنی در زمان خیاطیمهمترین نکات ایمنی در زمان خیاطی
1_ فعالیت را با سرعت کم آغاز کنید.
اکیدا توصیه می کنیم تا پروسه دوختن را با سرعت پایین پیش بگیرید. با این کار می توانید از سالم بودن سوزن و جایگیری صحیح آن مطمئن شوید. مخصوصا زمانی که چرخ خیاطی صنعتی مدت زیادی بلا استفاده مانده باشد. چنانچه سوزن شما شکسته یا شل شده باشد پارچه نخ کش و سوراخ خواهد شد. بهتر است پیش از دوخت با کمک یک پارچه دورریختنی چرخ را امتحان کنید.
2_ نگاهتان را از روی پارچه برندارید.
در تمامی طول پروسه کار با چرخ نگاهتان بر روی پارچه متمرکز باشد. چرا که ممکن است با یک لحظه غفلت دستتان در زیر سوزن قرار گیرد و یا از مسیر دوخت منحرف شوید.
آیا اگر در حال رانندگی با یک اتومبیل باشید حاضرید برای یک ثانیه چشمانتان را ببندید؟ خیر، چرا که می دانید با این بی توجهی به خود و ماشین آسیب خواهید زد.
خیاطی هم دقیقاً مصداق همین مثال است. لذا تا زمانیکه پایتان بر روی پدال است تمرکزتان را به مسیر دوخت و سوزن معطوف کنید.
3_ چرخ خیاطی و اتو بخار را بدون از برق کشیدن رها نکنید.
یکی از اصلی ترین نکات ایمنی در زمان خیاطی این است که چرخ و اتو را تا زمانی که به برق هستند رها نکنید.
در برخی از مواقع خیاطانی که در ساعات طولانی کار می کنند، برای استراحت، چرخ را از پریز نمیکشند تا مجددا کار را ادامه دهند. در این وضعیت ممکن است به طور اتفاقی پایتان بر روی پدال برود و با حرکت سوزن دستتان زخمی شود و یا لباس آسیب ببیند. در صورت وجود فرزند خردسال در خانه و یا کارگاه این احتمال بیشتر خواهد شد.
خاموش نکردن اتو می تواند تبعاتی چون سوختگی دست، سوختگی لباس و یا آتش سوزی را به دنبال داشته باشد. البته اتو های مدرن در صورت استفاده نکردن، پس از مدتی به شکل خودکار خاموش می شوند.
4_ در انتخاب سوزن چرخ خیاطی حساس باشید.
به عنوان چهارمین مورد نکات ایمنی در زمان خیاطی باید به اهمیت انتخاب سوزن اشاره کنیم. این مورد از چند جهت حائز اهمیت است.
علت اول اینکه چنانچه سوزن با ضخامت و جنس پارچه همخوانی نداشته باشد ممکن است در حین فعالیت بشکند و دست و صورتتان آسیب ببیند.
علت دوم اینکه ممکن است دوخت قابل قبول و تمیزی را در پایان کار تحویل نگیرید. ضمن آن که احتمال آسیب به پارچه و نخ کش شدن آن نیز در این وضعیت بسیار زیاد است.
برای راحتی کار خیاطان، سوزن ها را با کمک نشانه های رنگی علامت دار می کنند. با این کار شما می توانید بر اساس جنس پارچه سوزن مناسب را برگزینید.
پیش از آغاز به کار، ظاهر سوزن را چک کنید و مطمئن شوید که در ارتفاع مناسبی قرار دارد و کج نشده باشد. در صورت مشاهده هرگونه علائم غیر طبیعی، سوزن را با نمونه جدید تعویض کنید.
5_ برای ابزار های تیز از کاور استفاده کنید.
همانگونه که چاقو، کاتر و تیغ را بدون کاور یا علاف در منزل رها نمی کنید؛ ابزار های مرتبط با چرخ خیاطی را نیز نباید بدون پوشش در معرض دسترس قرار دهید. فرقی ندارد که چند سال از فعالیت شما در عرصه خیاطی می گذرد. وقایع ناگوار و آسیب زننده همیشه در کمین هستند. از این رو توصیه می کنیم تا پس از استفاده از قیچی آن را ببندید و در جای خود قرار دهید. اگر هم از کاتر استفاده میکنید لبه تیز آن را به داخل بکشید و زمانی که به آن نیاز داشتید مجدداً آن را بیرون آورید.
6_ زمانی که خسته هستید و یا تمرکز ندارید از کار دست بکشید.
خستگی ضمن کار موجب پایین آمدن هوشیاری و دقت شما می شود. احتمال آسیب جسمی نیز زیاد است. ضمن آن که این وضعیت کیفیت دوخت را نیز کاهش خواهد داد. پس اگر خسته هستید چرخ خیاطی را از برق بکشید و به خودتان کمی زمان دهید.
7_ از سرویس های دوره ای چرخ خیاطی غافل نشوید
چرخ را هر چند وقت یکبار به نزدیک تعمیرکار مطمئن ببرید. برخی از قطعات درونی این تجهیزات مصرفی هستند و نیاز است تا پس از مدتی با نمونه جدید تعویض شوند.
سایر نکات ایمنی در زمان خیاطی، ملزومات کارگاهی
- به منظور کار با چرخ خیاطی بایستی کارگاه یا خانه واجد نور کافی و تهویه مناسب باشند.
- کف اتاق را دائما تمیز نگه دارید تا جسمی مانع حرکت شما نگردد.
- به منظور مصرف خوراکی یا وعده غذایی به بیرون از محل کار بروید. از مصرف خوراکی بر روی میز خیاطی خودداری کنید.
- وجود جعبه کمک های اولیه در کارگاه لازم است.
- ترجیحاً از حضور اطفال در محل کار خودداری نمایید.
- هر ابزاری را تنها برای فعالیت اختصاصی خود استفاده کنید.
- ابزار و تجهیزات تیز و آسیب زننده مثل سوزن، سنجاق قفلی، کاتر، قیچی، هویه و … را در جعبه مخصوص خود جای دهید.
- هرگز سوزن های شکسته را در سطل زباله رها نکنید. آنها را درون ظرفی با درب محکم جای دهید.
- با کمک آهن ربا سوزن های پخش شده را جمع آوری کنید.
سایر نکات ایمنی در زمان خیاطی، ملزومات حین کار با چرخ
- سعی کنید تا انگشت هایتان را دور از بخش های متحرک و دوار چرخ نگه دارید.
- برای پیشگیری از بریدگی انگشت ها، در حین کار با چرخ خیاطی می توانید از محافظ انگشت بهره بگیرید.
- چنانچه چرخ توان دوخت پارچه هایی با ضخامت بیشتر را ندارد؛ به انجام این کار اصرار نورزید.
- به منظور تعویض سوزن، نخ و ماسوره حتما تجهیز را از برق بکشید.
- برای جدا نمودن تجهیزات از برق، هرگز سیم آنها را از فاصله دور نکشید. آنها را از قسمت دوشاخه از پریز جدا نمایید.
- سیم و اتصالات چرخ خیاطی را مرتب ارزیابی کنید. مطمئن شوید که سیم ها دچار سایش یا اتصالی نشده باشند.