اصول ماهیگیری برای مبتدیان | هرآن چیزی که برای ماهیگیری نیاز دارید بدانید!

از آنجایی که اکثر افراد تعریف اشتباهی از ماهی گیری و صیادی دارند، بهتر است پیش از آنکه به تعریف اصول ماهیگیری برای مبتدیان بپردازیم، بدانیم ماهیگیری چیست؟ ماهی گیری بیشتر از آن‌که یک سرگرمی به حساب بیاید، نوعی ورزش و فعالیت رقابتی است که برعکس تصورات، به مهارت های بدنی زیادی احتیاج دارد. اما صیادی نوعی کسب و کار است که با هدف صید ماهی به صورت روزانه و عرضه آن به بازار انجام می‌شود. این کار معمولا با روش های سنتی مانند استفاده از تورهای ماهیگیری و نخ های دستی متصل به قلاب صورت می‌گیرد.

چالش های ماهیگیری برای مبتدیان

اصلی ترین چالش هایی که ماهیگیران مبتدی با آن سر و کار دارند، پیداکردن محل ماهیگیری، روش صید کردن ماهی و خرید مناسب ترین لوازم آن است که در ادامه به توضیح هرکدام از آن‌ها میپردازیم.

مکان های ماهیگیری

چند نکته را پیش از انتخاب مناسب ترین محل ماهیگیری در نظر بگیرید. اول آن‌که قصد صید کردن چه نوع ماهی‌ای را دارید؟ پیشنهاد ما این است که برای شروع، به سراغ ماهی های کوچکی (Panfish) که در اطرف رودخانه شنا می‌کنند، بروید. دوم آن‌که هر یک از دریاچه ها و تالاب ها محدودیت خاص خودشان را دارند. از جمله اینکه شما فقط در فصل های مشخصی از سال مجاز به ماهیگیری در آن‌ها هستید! توصیه می‌شود از قبل، از قوانین مربوطه به مقصدتان آشنا شوید.

آموزش ماهیگیری برای مبتدیان

روش های متعدد و گوناگونی برای آموزش صید ماهی وجود دارد. ماهی ها با توجه به نوع و اندازه‌‌ای که دارند، با وسیله های مختلف قابل صید کردن هستند. قبل از هرچیزی بهتر است به زمان ماهیگیری توجه داشته باشید. از آن جایی که ماهی ها در خنکای روز پر جنب و جوش‌تر می‌شوند، بهتر است در زیر نور مستقیم آفتاب، به ویژه در گرمای تابستان، به دنبال مناطقی از سایه برای ماهی‌گیری باشید. به همین جهت، ماهی‌گیری در روزهای ابری پیشنهاد می‌شود.

به عنوان فردی مبتدی، نیازی به وسایل پیچیده و زیادی ندارید. تنها با یک چوب ماهیگیری، قلاب تیز، نخ، طعمه و انبردست درصورت نیاز، می‌توانید اولین تجربه صید خود را داشته باشید! قدم بعدی، بعد از خرید لوازم ماهیگیری، آماده کردن طعمه خود است. هرچند که شانس صید ماهی با طعمه های طبیعی بیشتر است، اما طعمه های مصنوعی هم می‌توانند گزینه های بسیار خوبی باشند.

کرم، زالو، خرچنگ، ملخ و جیرجیرک طعمه های مناسبی برای ماهیگیری در آب شیرین هستند. همچنین برای ماهیگیری در آب شور می‌توانید از کرم های دریایی، میگو، خرچنگ و تکه هایی از گوشت خام ماهی استفاده کنید. در صورتی که نمی‌خواهید از طعمه های طبیعی برای شکار ماهی خود استفاده کنید، خمیر خیس خورده نان باگت، یونجه، ذرت شیرین و کرم های ژله ای بهترین گزینه‌ها هستند.

بعد از انتخاب مناسب ترین طعمه، آن را به نوک قلاب وصل کنید به طوری که نوک قلاب از طعمه بیرون نزند. بعد، آن را به آب می‌اندازید و تا زمانی که سنگینی وزن ماهی را احساس کنید، منتظر می‌مانید. ممکن است ماهی احساس خطر کند، صرفا به طعمه ضربه بزند و در نزدیکی آن بپلکد. در این مرحله تنها کاری که می‌توانید انجام دهید، صبر کردن است. هر زمان سنگینی وزن ماهی را احساس کردید، قلاب خود را تنظیم کرده تا به راحتی ماهی خود را صید کنید.

پیشنهاد می‌شود درصورتی که نتوانستید با استفاده از دستان‌تان قلاب را از دهن ماهی بیرون بیاورید، از انبردست استفاده کنید. همانطور که بالاتر اشاره کردیم، ماهیگیری نیاز به صبوری و آرامش دارد. پس برای این کار، نه آنقدر محکم از انبردست استفاده کنید که دهان ماهی آسیب ببیند و نه آنقدر آرام که نتوانید قلاب را جدا کنید.

تجهیزات لازم ماهیگیری برای مبتدیان

لوازم گوناگونی برای تجربه ماهیگیری وجود دارند که در ادامه به معرفی اصلی ترین آن‌ها می‌پردازیم. درصورت نیاز به هر یک از آن‌ها می‌توانید به سایت تارگتینو مراجعه نمایید.

چوب ماهیگیری

یک چوب خوب، پایه و اساس ماهیگیری را شکل می‌دهد. انواع مختلفی از چوب های ماهیگیری برای انواع ماهی ها وجود دارد. درست است که کیفیت چوب بر عملکردتان تاثیر زیادی می‌گذارد اما چگونگی استفاده از آن مهم تر است. انتخاب مناسب ترین چوب می‌تواند چالش برانگیز و سخت باشد، خصوصا اگر اولین تجربه خریدتان باشد. به اولین چیزی که در خرید این وسیله باید به آن توجه شود، طول آن است. اندازه آن ها از 4 تا 14 فوت می‌تواند متغیر باشد. مهم است که نوع و طول آن را با توجه به ماهی که قصد صیدش را دارید، تطابق دهید.

نخ ماهیگیری

نخ ماهیگیری به سه دسته اصلی تقسیم می‌شود. بافته، تک رشته (مونو) و فلوروکربن (فلورو). تفاوت‌ این سه نوع در کشش، دید و مقاومت در مقابل سایش مشخص می‌شود.

نخ بافته ماهیگیری برای مبتدیان (Braid)

مزیت نخ بافته در میزان حساسیت و توان بالایش است. این نخ باوجود عدم انعطاف گزینه بسیار مناسبی برای ماهی گیرانی است که قصد صید کردن ماهی های سنگین تری را دارند. پس برای ماهی گیران مبتدی، گزینه ایده‌آلی به حساب نمی‌آید.

تک رشته (Monofilament)

این نوع نخ، برعکس نخ بافته، به ارتجاعی و نامرئی بودنش مشهور است. به همین دلیل، عملکرد طعمه‌ها را به حداکثر می‌رساند. با توجه به این موضوع، برای پرتاب کردن طعمه های میل لنگ، جرقه ای و انواع شناورها مناسب است.

فلوروکربن (Fluorocarbon)

فلوروکربن انتخابی مناسب برای ماهیگیرانی است که از وسایل سبک استفاده می کنند. گره زدن این نخ بسیار آسان است که همین امر آن را گزینه ای مناسب برای افراد مبتدی و کسانی کرده است که عادت به کار با نخ ماهیگیری ندارند. مقاومت بالا در برابر سایش، سبکی و فشار اندکی که به طعمه وارد می‌کند از دیگر دلایل محبوبیت این نوع نخ است.

قلاب ماهیگیری برای مبتدیان

مهمترین ویژگی قلاب، اندازه آن است. اگر یک قلاب خیلی بزرگ باشد، ماهی‌های کوچکتر نمی‌توانند آن را در دهان خود فرو کنند. برعکس،اگر یک قلاب خیلی کوچک باشد، ممکن است توسط ماهی بزرگتر بلعیده شود. بنابراین انتخاب قلاب ماهیگیری، تاثیر بسزایی در سلامت و حیات ماهی دارد. قلاب نگهدارنده طعم (Bait holder) مناسب ترین قلاب برای شروع ماهی‌گیری است. بهتر است از این قلاب برای طعمه های طبیعی استفاده کنید.

معرفی بهترین مکان های ماهیگیری در ایران

برای فرار از شلوغی و هیاهو شهر، می‌توانید آخر هفته خود را در یکی از مکان های زیر به صیدکردن ماهی بگذرانید.

  • سد طالقان در کرج/استان البرز
  • سد اکباتان در همدان
  • دریاچه هامون در سیستان و بلوچستان
  • دریاچه آوان در روستای زردآباد
  • دریاچه زریوار در کردستان
  • تالاب میانکاله در مازندران

مجوز ماهیگیری

تقریبا در همه کشورها گرفتن مجوز ماهیگیری امری ضروری است. مکان هایی مانند دریاچه های مصنوعی نیازی به مجوز ندارند، اما اگر قصد صید در رودخانه ها، تالاپ ها و مرداب ها را دارید، بهتر است قبل از هر کار دیگری، اقدام به دریافت این مجوز کنید. نداشتن این مجوز به محیط بانان اجازه برخورد، جریمه و حتی منع استفاده از لوازم‌تان را می‌دهد و شما را از تجربه لذت بخش ماهیگیری محروم می‌کند!

نتیجه گیری

ماهیگیری می‌تواند چیزهای بسیار زیادی درمورد خودتان، به شما بیاموزد. همان‌طور که گفتیم صبر کردن کلید اصلی موفقیت در این فعالیت است. ممکن است این کار در ابتدا سخت، یکنواخت و ناامید کننده به نظر برسد. اما مطمئن باشید بعد از اولین صیدتان، نظرتان عوض خواهد شد. برای تجربیات بهتر، سعی کنید از دوستان یا افراد باتجربه در این مسیر کمک بگیرید.

دکمه بازگشت به بالا