آیا دیزل ژنراتورها بیشتر از ژنراتورهای گازسوز عمر می کنند؟

آیا دیزل ژنراتور‌ها از ژنراتور‌های که با گاز طبیعی کار میکند بیشتر عمر می‌کنند؟

هم دیزل ژنراتور و هم ژنراتور‌های گازسوز مزایای خاص خودشان را دارند. دیزل‌ها معمولا انتخاب اول بوده اند، زیرا تجهیزات کمتری برای راه اندازی و مهارت کمتری جهت راه اندازی نسبت به ژنراتور‌های گازسوز نیاز دارند. انتخاب ژنراتور بستگی به چندین فاکتور همچون تامین سوخت و نگه داری، شرایط کارکرد و شرایط بار دارد. ژنراتور‌هایی که با دیزل کار می‌کنند درای عمربیشتر نسبت به گازسوز‌ها هستند (اندازه گیری شده نسبت به ساعت کارکرد) یکی از دلایل عمر بیشتر دیزل ها، تجهیزات ساخت و روش ساخت است.

دیزل ژنراتور

دیزل‌ها از اجزای ساده‌تر و با سرعت کمتر ساخته شده اند. در نتیجه قسمت‌های مکانیکی نسبت به گازسوز‌ها کمتر فرسایش و روی هم سایندگی دارند؛ و به همین علت دیرتر از بین می‌روند یک ژنراتوری که با دیزل کار می‌کند قابلت اطمینان بیشتری دارد، دارای عمر زیادی است و قدرتمند‌تر است. این موارد مهم است، زیرا داشتن انرژی در زمان قطعی خیلی مهم است. اما دیزل ژنراتور‌ها چقدر عمر می‌کنند؟ این بستگی دارد. در ادامه بررسی خواهد شد، بعلاوه عوامل و فاکتور‌هایی که عمر دیزل ژنراتور را تعیین می‌کند توضیح داده خواهد شد

هیج جوابی برای این سوال وجود ندارد. اما تعداد زیادی جواب حدودی و تقریبی وجود دارد. در نظر گرفتن این که دیزل ژنراتور‌ها معمولا با آب خنک می‌شود و سرعت آن‌ها ۱۸۰۰ یا ۱۵۰۰ دور در دقیقه است، آن‌ها معمولا بیشتر از دیزل‌هایی که با سرعت ۱۵۰۰ کار می‌کنند و با هوا خنک می‌شوند عمر می‌کنند. دیزل‌ها می‌توانند عمری در حدود ۱۵.۰۰۰ ساعت تا حداکثر ۵۰.۰۰۰ ساعت تا قبل از این که سرویس کامل (اورهال) شوند داشته باشند و بستگی به استفاده‌ی درست و نگهداری خوب دارد.

 این تقریبا ساعت زیادی است؛ و ۴ ساعت در روز، تقریبا ۱۴ سال زمان می‌برد تا به ۲۰.۰۰۰ ساعت رسید. این تقریبا ۱۵ ساال کارکرد تا زمانی است که تا یک سرویس کامل (اورهال) انجام داد. اما این‌ها گفته تقریبی است. برای فهمیدن طول عمر یک دیزل ژنراتور، نیاز است تا فاکتور‌های دیگر را نیز در نظر گرفت. یک جواب دقیق به سوال این که چقدر دیزل ژنراتور عمر می‌کند را می‌توان با در نظر گرفتن دو فاکتور زیر پاسخ داد:

  • نگهداری دیزل ژنراتور
  • سایز دیزل ژنراتور

نگهداری دیزل ژنراتور

هر وسیله‌ای نیاز به نگه داری دارد تا آن را در حالت کاربردی و سالم نگه داشت؛ و این مسئله برای دیزل ژنراتور‌ها هم صادق است. اگر بخواهید که دیزل ژنراتور شما ۵۰.۰۰۰ ساعت قبل از اورهال کلی (major overhaul) کار کند، نیاز است دیزل ژنراتور در حال کار را به خوبی نگه داری کرد. این به معنی:

  • قطعات دیزل ژنراتور باید به صورت دوره‌ای سرویس ونگهداری شوند
  • دیزل ژنراتور باید به صورت دوره‌ای کار کند و استفاده شود.

نگهداری دوره‌ای شامل مواردی، چون تعویض روغن، فیلتر هوا و فیلتر سوخت چک کردن هر تغییری در کارکرد دیزل است، که شامل نشانه‌های زیر است:

  • صدا
  • لرزش
  • دود
  • افزایش مصرف سوخت

هر کدام از این علائم می‌تواند نشان دهد که دیزل ژنراتور نیاز به سرویس دارد. اما برای اینکه بتوان علائم را تشخیص داد، شما نیاز دارید که دیزل ژنراتور را دوره‌ای روشن و بارگیری کنید.

هر چه راجع به اهمیت روشن کردن و بارگیری از دیزل ژننراتور به صورت دوره‌ای بگوییم کم گفته ایم. این برای افزایش طول عمر دیزل ژنراتور حیاتی است. اگر یک دیزل ژنراتور به اندازه‌ی کافی به صورت دوره‌ای بارگیری نشود، دیزل، وقتی استفاده می‌شود ممکن است از دمای خیلی پایین به دمای بالا برود و روی دیزل فشار زیادی وارد شود. این فشار و استرس ممکن است عمر دیزل ژنراتور را کاهش دهد. برای جلوگیری از این پروسه‌ی سرد و گرم شدن، مطمئن شوید که از دیزل ژنراتور به صورت دوره‌ای بارگیری می‌کنید و همچنین پیشنهاد می‌گردد روی دیزل ژنراتور گرم کن آب برای گرم نگه داشتن بلوک سیلندر اسفاده شود و وقتی دیزل بارگیری شد قبل از خاموش شدن به مدت چند دقیقه بدون بار یابار کم کار کند تا خنک شود. استفاده‌ی دوره‌ای باعث مزایای زیر می‌شود:

  • اجزای دیزل روغن کاری می‌شود
    زنگ زدی محدود می‌شود
    از سوخت قبل این که کیفیتش کاهش یابد استفاده می‌شود.

انتخاب درست سایز دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتور‌ها را می‌توان در بار زیاد استفاده کردتا ۸۰ تا ۹۰ درصد ظرفیتش. کار کردن دیزل در این شرایط مطمئن می‌سازد که فشار احتراقی مناسب برای نگه داشتن پیستون در جایگاهش وجود دارد و در نتیجه افزایش عمر دیزل بیمه می‌شود. استفاده از دیزل ژنراتور در بار زیاد به معنی این نیست که از آن از ظرفیتش بیشتر بارگیری شود. یک فرض وجود دارد که هر چی بیشتر از دیزل بارگیری شود برای نگهداری دیزل ژنراتور مناسب‌تر است که این کاملا اشتباه است.

در واقع بار گیری بیشتر از ظرفیت دیزل ژنراتور باعث کاهش شدید عمر دیزل ژنراتور می‌شود. داشتن بار بیشتر از ظرفیت روی دیزل ژننراتور باعث بیش از حد کا کردن دیزل می‌شود. نه فقط دیزل ژنراتور، هر ماشینی دیزل یا ماشین دیگر اگر از ظرفیتش بیشتر بارگیری شود باعث گرم شدن و آسیب رساندن آن می‌شود. در مقابل بار کم روی دیزل ژنراتور چندین مشکل دیگر ایجاد می‌کند.

دیزل ژنراتور‌ها در حالت پرایم یا استندبای معمولا برای بار ۵۰٪ تا ۸۵٪ ظرفیتشان طراحی شده‌اند؛ و برای حالت دائم کار برای ۷۰٪ تا ‍۱۰۰٪ درصد بار طراحی شده اند؛ و اگر دیزل ژنراتور‌ها زیر بار ۳۰٪ درصد ظرفیتشان کار کنند، باعث وارد شدن گازوییل احتراق نشده به سیستم اگزوز دیزل می‌گردد (wet stacking). در واقع از اگزور روغن سیاه شروع به چکیدن می‌کند و این به خاطر این که دیزل به دما و فشار حداقلی مناسب نرسیده است ایجاد می‌گردد. وقتی روغن از گزوز می‌چکد این نشان دهنده‌ی این است که دیزل در حالت کم باری کار می‌کند؛ و اگر در دوره‌ی طولانی در این شرایط کار کند باعث موارد زیر می‌گردد:

  • از دست دادن توان
    کاکرد ناصحیح و ضعیف
    فرسودگی سریع
    خوردگی محفظه‌ی سیلندر

تمام موارد بالا تاثیر منفی در عمر دیزل ژنراتور دارد سایز کردن دقیق دیزل ژنراتور مهم است و سایزینگ اشتباه برای عمر دیزل ژنراتور مخرب است. تا چقدر عمر دیزل ژنراتور کاهش می‌یابد بستگی به مقدار کارکرد با بار زیاد و یا بار کم دارد. بهترین سایزینگ زمانی برای شما مناسب است که که کاهش ناگهانی ولتاژ و فرکانس در بار لحظه‌ای و همچنین زمان برگشت به حالت فرکانس و ولتاژ نرمال را در نظر بگیرید. اگر نیاز به سایزینگ دیزل ژنراتور دارید با ما تماس بگیرید تا برای شما انجام دهیم

فاکتور‌های دیگر موثر در عمر دیزل ژنراتور

فاکترو‌های دیگری وجود دارد که روی عمر دیزل ژنراتور تاثیر گذار هستند. این فاکتور‌ها شامل موارد زیر است، ولی محدود به موارد زیر نیست: کیفیت دیزل ژنراتور- سعی کنید از برند‌های معتبر دیزل ژنراتور خریداری کنید روش نصب، مشکلات و کیفیت سوخت، در دسترس بودن قطعات معمولا برای دیزل ژنراتور‌های قدیمی شرایط محیطی مانند هوای سرد یا گرم، آب شور، هوای آلوده، و مقدار زیاد گرد وغبار در هوا هر کدام از این موارد ممکن است باعث کاهش عمر دیزل ژنراتور گردند. ولی مهمترین آن‌ها نگهداری و سایزینگ دیزل ژنراتور است.

بررسی معایب دیزل ژنراتور گازی

معایب دیزل ژنراتور گازی چیست؟ آیا می دانید که دیزل ژنراتورها از لحاظ نوع سوخت تقسیم بندی می شوند؟ آیا تا بحال درباره دیزل ژنراتورها اطلاعاتی کسب کرده اید؟ می دانید شناخت بیشتر این دیزل ها به شما کمک می کند تا از آن ها بهتر استفاده کنید؟ دیزل ژنراتور گاز سوز، یکی از انواع پرکاربرد دیزل ژنراتورهایی است که به ژنراتور گازی نیز شهرت دارد. این دستگاه از ترکیب موتور گاز سوز و یک ژنراتور به وجود می آیند که جهت تولید برق مورد استفاده می گیرند.

درواقع این دستگاه گاز را به برق تبدیل می کند که ورودی موتور، گاز CNG یا LPG است. به طور خلاصه اینکه تمامی انواع دیزل ژنراتورها کاربردی و مهم هستند و در صنایع بسیار زیادی مورد استفاده قرار می گیرند. اما نکته مهم این است که این دیزل ها معایبی هم دارند که بایستی به بررسی معایب دیزل ژنراتور گازی قبل از اقدام به خرید دیزل ژنراتور  بپردازید.

بررسی معایب دیزل ژنراتور گازی سبب می شود که انتخاب بهتری داشته باشد. خرید دیزل ژنراتور ، دیزل ژنراتور کوچک یا صنعتی و خرید دیزل ژنراتور ولوو که یکی از محبوب ترین برندها در بازار ایران محسوب می شود نیاز به اطلاعات دقیق و جامع دارد. دیزل ژنراتورهای گازی یکی از انواع دیزل ژنراتورهایی هستند که مورد استفاده بسیاری از صنایع قرار می گیرند. دیزل ژنراتورها از لحاظ نوع سوخت، برند، کیفیت و … در انواع مختلفی تولید می شوند. حال اگر حتی معایب برخی از مدل ها بیشتر از مزایای آن باشد که قطعا اینگونه نیست، در برخی از مکان ها تنها امکان استفاده از آن مدل خاص وجود دارد.

هیچ اثباتی جهت اینکه بگوییم معایب دیزل ژنراتورها بیشتر است وجود ندارد، چرا که معمولا مزیت ها بیشتر خواهد بود. اما بررسی معایب دیزل ژنراتور گازی نیز همانند مزایای آن اهمیت بسیار زیادی دارد. توجه داشته باشید که سوخت مورد استفاده این دستگاه همان گاز طبیعی است که ممکن است در برخی موارد مشکلاتی را ایجاد کند.

    قیمت بالاتر

یکی از بزرگترین معایب دیزل ژنراتور گازی بی شک همان قیمت بسیار بالای آن است. قیمت ها با توجه به اوضاع نابسامان اقتصادی کنونی کشور بسیار مورد توجه قرار دارند. حال اینکه این  ژنراتور گازی قیمت بیشتری نسبت به دیگر دیزل ژنراتورهای موجود در بازار دارد.

    هزینه های تعمیر و نگهداری بیشتر

قطعا که در صورت خرابی انواع دیزل ژنراتورها باید تعمیر شوند. حال اینکه برخی از مدل ها نیاز به هزینه تعمیر بسیار بالایی دارند که دیزل ژنراتور گاز سوز نیز جزو این مدل های پر هزینه به شمار می رود.

    کاهش قدرت در مناطق سردسیر

اصلی ترین مشکل یا معضلی که می تواند در خصوص دیزل ژنراتورهای گاز سوز مورد اهمیت قرار بگیرد؛ افت فشار شبکه گازی در فواصل سرد سال در مناطق سردسیر می باشد.

    کنترل دائم

یکی دیگر از معایب دیزل ژنراتورهای گازی کنترل مداوم آن است. همچنین شما باید دائما مسیر سوخت رسانی این دیزل ژنراتورها را چک کنید و این کار خود کمی خسته کننده و طاقت فرسا خواهد بود. البته اهمیت این کار بسیار زیاد است؛ چرا که ممکن است شبکه گاز رسانی نشتی داشته و درنتیجه یک مشکل بزرگ و غیر قابل جبران در اثر احتراق و آتش سوزی به وجود آید. در تعریفی ساده تر باید گفت که قابل اشتعال و انفجار هستند.

    آلودگی محیط زیست

اصلی ترین و غیر قابل جبران ناپذیر ترین مشکلی که در مورد استفاده از دیزل ژنراتور گازی وجود دارد آلودگی محیط زیست است. زیرا دیزل ژنراتورهای گازی، دی اکسید کربن بسیار زیادی که از نوع گاز بسیار مضر است را تولید می کند. این گاز مضر به شدت برای طبیعت خطرناک است و به نوعی محیط زیست را به خطر می اندازد.

برگرفته از: سایت تتاپاور

دکمه بازگشت به بالا