هزینه کلاچ برقی + مزایا و معایب آن برای خودرو
هر خودرویی برای آنکه بتواند عملکرد صحیحی داشته باشد، از اجزایی تشکیل شده است که آنها با قرارگیری در کنار یکدیگر میتوانند به حرکت درآمدن خودرو کمک نمایند. یکی از همین اجزای مهم در خودرو، کلاچ و جعبه دنده است؛ چرا که با این سیستم است که دستور حرکت و تغییر سرعت به خودرو داده میشود. اما همانطور که میدانید، کلاچها در خودروها به صورتهای مختلف دستی و برقی قرار داده میشوند.
کسانی که علاقه چندانی به کلاچ گرفتن و تغییر دنده به صورت دستی ندارند، دوست دارند که خودروی آنها کلاچ برقی یا اتوماتیک داشته باشد؛ لذا برخی از افراد با نصب کلاچ برقی، کلاچ خودروشان را تغییر میدهند؛ آن هم بدون اطلاع از مشکلات کلاچ برقی! اما حقیقت این است که معایب کلاچ برقی شمردنی است و این کلاچ چندان بدون عیب محسوب نمیشود.
وجود کلاچ برقی هوشمند میتواند در برخی از خودروها دردسرساز شود و مشکلاتی را به وجود آورد. ما در این مطلب قصد داریم شما را با مزایا و معایب کلاچ برقی و همچنین هزینه کلاچ برقی آشنا نماییم چرا که امروز شاهد وجود کلاچ برقی سمند و کلاچ برقی پراید هستیم و بسیاری از افراد از معایب و مزایای کلاچ برقی کاملا بی خبر هستند. پس به شما پیشنهاد میکنیم با اهاکو در این مطلب همراه شوید.
معایب کلاچ برقی
پیش از آنکه به بررسی عملکرد کلاچ برقی و معایب کلاچ برقی بپردازیم، خوب است که در ابتدا با کلاچ برقی آشنا شوید:
کلاچ برقی چیست؟ کلاچ برقی در واقع همان کلاچ اتوماتیک است که راننده را از گرفتن کلاچ و دنده عوض کردن به طور دستی رهایی میدهد. در واقع با این نوع کلاچها، راننده دیگر نیازی به استفاده دستی از کلاچ و همچنین گیربکس دندهای به منظور تغییر دنده و سرعت ندارد. برای برخی از رانندهها عمل کلاچ گرفتن و دنده عوض کردن همان لذت رانندگی محسوب میشود. اما برخی دیگر دوست دارند تا این کار را به عهده کلاچ برقی هوشمند بسپارند. درست است که کلاچ برقی دارای مزایای بسیاری است، اما نمیتوان از معایب کلاچ برقی نیز چشم پوشید:
هزینه زیاد
بدون تردید یکی از مشکلات کلاچ برقی، هزینه بیشتری است که بر دوش خریداران قرار میدهد. خودروهایی که مجهز به کلاچ برقی هستند، به مراتب قیمت بیشتری از سایر خودروها با کلاچ دستی دارند. از طرف دیگر هزینههای تعمیر کلاچ برقی نیز زیاد است و حین خرابی، رانندگان میبایست هزینههای زیادی را پرداخت نمایند.
محدودیت اساسی دارد
درست است که در کلاچهای اتوماتیک، شما نیازی به تغییر دنده دستی ندارید، اما لازم است بدانید که یکی از معایب کلاچ برقی، محدودیت اساسی است که پدید میآورد. در واقع شما نمیتوانید در این نوع از کلاچها، به صورت آزادانه نسبت به تغییر دنده تصمیم بگیرید، لذا این برای شما یک محدودیت ایجاد میکند.
خطر گرمای بیش از اندازه
کلاچهای برقی به دلیل نوع عملکردی که دارند، گرمای زیادی تولید میکنند که گاه این گرمای بیش از اندازه تولید شده، میتواند دردسرساز شود. به همین دلیل لازم است تا سرویسهای دورهای این خودروها به طور منظم انجام شود تا گرمای به وجود آمده آسیبهای جدی به خودرو وارد نسازد.
عدم کارکرد درست در صورت بروز مشکلات برقی در سیستم
یکی دیگر از معایب کلاچ برقی عدم کارکرد درست در صورت بروز مشکلات برقی در سیستم است. از آنجایی که مکانیزم عملکردی این سیستم به کمک برق است، لذا بروز هرگونه مشکل در سیستم برقرسانی، مشکلات جدی را برای کلاچ برقی به وجود خواهد آورد.
مزایای کلاچ برقی
علی رغم معایب کلاچ برقی که در بالا به آنها اشاره نمودیم، به طور قطع این سیستم دارای مزایایی است که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
- رانندگی آسان و راحت در ترافیکها و همچنین بالا رفتن از سربالاییها
- رانندگی آسانتر برای جانبازان و معلولین
- بیشتر شدن میزان راندمان و عملکرد سیستم کلاچ و دیسک به سبب کاهش خطاهایی که هنگام کلاچگیری توسط فرد صورت میگیرد.
- کاهش دادن عوارض جانبی که برای فیزیک راننده حین رانندگی به وجود میآید: مانند کمردرد، زانو درد و ..
- کاهش یافتن میزان مصرف سوخت در ترافیک
- افزایش واکنشها در سرعتهای بالا در مقایسه با کلاچگیری سنتی
- امکان اجرای سیستم کلاچ برقی و سنتی به صورت همزمان
هزینه کلاچ برقی
باتوجه به آنچه که گفتیم، برخی از افراد با نصب کلاچ برقی، سیستم کلاچگیری را در خودروهایشان تغییر میدهند. لذا دانستن هزینه کلاچ برقی به آنها در اتخاذ این تصمیم کمک میکند. لازم به ذکر است که هزینه نصب کلاچ برقی از چیزی حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان آغاز میشود و این مبلغ میتواند از خودرو به خودروی دیگر و همچنین با برندهای گوناگون، متفاوت باشد.
آیا این موضوع حقیقت دارد که این دستگاه بی نقص بوده و هیچ معیابی ندارد؟
سازندگان این دستگاه معتقد هستند عملکرد این سیستم طوری است که از زمان نصب بر روی خودرو می توان پدال کلاچ را باز کرد و دور انداخت. پس با تصور خودرویی که مجهز به سیستم کلاچ برقی باشد و پدال کلاچ نداشته باشد می توان عملکرد کلی این سیستم را متوجه شد.
کلاچ اتوماتیک یا گیربکس اتوماتیک، کدام بهتر است؟
از نظر ما نمیتوان انکار کرد که کلاچ اتوماتیک بتواند راحتی همانند گیربکس اتوماتیک را برای شما در رانندگی فراهم کند، چرا که در گیربکس اتوماتیک عمل تعویض دنده به صورت اتوماتیک و خودکار انجام می شود، اما در کلاچ اتوماتیک عمل تعویض دنده توسط راننده صورت می گیرد و عمل کلاچگیری با پا کاملا حذف می گردد.
برخی افراد نیز معتقد هستند با در نظر گرفتن هزینه گیربکس اتوماتیک نسبت به کلاچ برقی و عملکرد مشابه این دو سیستم در ترافیک، کلاچ برقی می تواند بهتر از گیربکس اتوماتیک باشد. همچنین برای برخی از افراد لذت رانندگی در تعویض کردن دنده و سرعت گرفتن و به اصطلاح معکوس کشیدن دنده می باشد، اما فقط از کلاچگیری و کنترل دائم کلاچ توسط پا گله مند هستند؛ از همین رو نصب کلاچ برقی تصمیمی عاقلانه و منطقی است. با توجه به سلایق مختلف، آنچه مسلم است این هست که نظرها هم می تواند نسبت به بهتر بودن کلاچ اتوماتیک یا کلاچ برقی متفاوت و مختلف باشد.
آیا نصب کلاچ برقی توصیه می شود؟
کلاچ برقی یا اتوماتیک راحتی زیادی را برای شما در ترافیک و سربالایی فراهم میکند، اما به یاد داشته باشید که در گذشته این آسایش و راحتی تنها به کوتاهمدت ختم میشد. در سری های اولی که کلاچ هوشمند در ایران ساخته شد، استفاده ازآن تا حدودی مشکل بود و روی همه خودرو ها عملکرد مشابه نداشت، اما طی سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری در ساخت این دستگاه رخ داد که در درازمدت موجب آسایش رانندگان شد و همه این پیشرفت ها نتیجه سالها تحقیق و آزمایش شرکت های داخلی سازنده کلاچ برقی روی انواع خودرو است.
همانطور که میدانید، هر خودرویی از اجزای مختلفی تشکیل شده که برای نهایت عملکرد سیستم، این اجزا علاوه بر کارکرد مفید، باید با یکدیگر تنظیم یا بهاصطلاح مچ شوند و همین موضوع یکی از عمده مواردی است که طی سالهای اخیر توجه شرکت های سازنده کلاچ برقی را به خود جلب کرده، امروزه نصب کلاچ برقی میتواند برای شما آسایش ایجاد کند و خودرو شمارا در برابر خطاهای حین رانندگی از جمله رها کردن سریع کلاچ و پریدن ماشین به جلو، حفظ کند.
نصب کلاچ برقی برای تازه کارها
اکثر افراد که تازه گواهینامه رانندگی گرفته اند، خطاهای زیادی حین رانندگی در آنها مشاهده می شود و یکی از بزگترین چالش های پیش روی این افراد، گرفتن کلاچ و نیم کلاچ کردن است. اگر از افرادی که سالهاست پست فرمان می نشینند سوال بپرسید به شماخواهند گفت که حین رانندگی به مسایل مختلف روزمره فکر می کنند و اصلا متوجه نمی شوند که چگونه مسیر را طی کردند و چه خودرو هایی از مقابل آنها عبور کردند. این افراد با ناخودآگاه ذهنشان رانندگی می کنند یعنی رانندگی کردن مثل نفس کشیدن در ناخودآگاه ذهنشان ثبت شده است.
اما اکثر افراد که به تازگی گواهینامه گرفته و پشت فرمان می نشینند، هنوز رانندگی در ناخودآگاه ذهنشان نرفته و حین رانندگی فقط به رانندگی فکر می کنند و یکسره مراقب اطراف هستند و یکی از مهمترین استرس آنها، ترافیک و سربالایی است که چگونه ماشین را در این شرایط کنترل کنند. حال اگر گرفتن کلاچ و نیم کلاچ کردن از دغدغه های این افراد حذف شود، قطعا عملکرد بهتری در رانندگی خواهند داشت. نتیجه اینکه نصب کلاچ برقی برای افراد تازه کار پیشنهاد می شود تا بتوان از خطرات احتمالی کم کرده و بدون استرس و نگرانی رانندگی کنند.
حذف خطاهای انسانی با نصب کلاچ برقی
تصور کنید ماشینی که برای کلاچ دستی ساخته شده و تمام اجزای آن با کلاچ دستی هماهنگ بودهاند، امکان خطای راننده در زمان رها کردن کلاچ یا تعویض دنده وجود دارد. ولی با نصب کلاچ برقی این خطای انسانی حذف شده و از آسیب به گیربکس و دیگر اجزای خودرو جلوگیری می کند. حال شاید برخی تصور کنند با تغییر نوع کلاچ باید انتظار داشت که این هماهنگی در سیستم تا حدود زیادی به هم بخورد. اما تجربه رانندگان در سالهای اخیر نشان می دهد که هماهنگی قطعات بیشتر شده و اصطحلاک اجزای مرتبط با کلاچ، نسبت به کلاچ دستی کاهش پیداکرده است. عواقب بههمخوردن هماهنگی در بین اجزای ماشین چیست؟ در ادامه این موارد را تحت عنوان معایب کلاچهای برقی بررسی خواهیم کرد.
معایب کلاچ برقی چه بود و چگونه برطرف شد؟
همانطور گه پیش تر گفته شد، در گذشته استفاده از کلاچهای برقی روی همه خودرو ها یکسان نبود و تا حدودی مشکلاتی در زمان تعویض دنده ایجاد می کرد. اما حدودا از سال 1395 به بعد جهش خوبی در طراحی کلاچ برقی توسط شرکت های سازنده داخلی اتفاق افتاد که مشکلات قبلی بطور کامل برطرف شد و همین امر باعث رشد فروش این دستگاه و فراگیر شدن آن شد.
در سری های اول کلاچ اتوماتیک، علاوه بر هزینه بالای خرید و نصب کلاچ برقی، هزینه تعمیرات و رسیدگی به آن نیز وجود داشت. اما در نسخه های جدید این دستگاه، مشکلات برطرف شده از افرادی که کلاچ برقی استفاده می کنند بپرسید، به شما پیشنهاد خواهند کرد و دیگر شکایتی از نصب آن ندارند.
امروزه کلاچ برقی نیاز شما را در تعویض دنده و گرفتن کلاچ برطرف میکند اما در گذشته محدودیتهایی را روی خودرو ایجاد میکرد. بطور مثال، در گذشته هنگام رانندگی با کلاچ اتوماتیک شما نمی توانستید به راحتی این دستگاه را خاموش و از مدار خارج کنید. ولی امروزه با اینکه مشکلات برطرف شده و نیازی به این کار نیست، ولی هرزمان که بخواهید می توانید خیلی سریع کلاچ هوشمند را تنها با فشار دادن یک دکمه خاموش کرده و با کلاچ پایی به رانندگی ادامه دهید.
کلاچهای اتوماتیک به دلیل تکنولوژی و سیستم کارکردشان تصور می شد که گرمای زیادی تولید میکنند. اما تحقیقات نشان داد که موتور الکتریکی این دستگاه تنها یک آمپر برق مصرف می کند و عملاً گرمایی ایجاد نمی شود و این مقدار کم گرما به سایر قطعات خودرو هیچ آسیبی وارد نمی کند.