علل ریزش مو در مردان و زنان + درمان سریع ریزش مو
دلایل زیادی برای ریزش مو وجود دارد. به خاطر ساختار بدنی و هورمونی متفاوت زنان و مردان علل ریزش مو در مردان و زنان هم تا حدودی با هم تفاوت دارند. برخی خانمها ممکن است بعد از زایمان متوجه نازکشدن مو شوند. مشکلات هورمونی، استفاده از محصولات نامناسب، رنگکردن و دکلرهکردن دائمی موها، برخی داروهای ضدافسردگی و ضدبارداری و دهها دلیل دیگر میتواند باشد.
افرادی که استرس زیادی دارند میتوانند ریزش موی قابلتوجهی را مشاهده کنند. برخی بیماریها و درمانهای پزشکی هم میتوانند دلیل ریزش مو هم در مردان و هم در زنان باشند. حتی نحوه آرایش و مراقبت از موهایتان هم میتواند تأثیرگذار باشد. شایعترین ، یک بیماری پزشکی به نام ریزش موی ارثی یا آلوپسی آندروژنیک است. حدود ۸۰ میلیون مرد و زن در ایالات متحده به این نوع ریزش مو مبتلا هستند. از دیگر علل ریزش مو در مردان میتوان به بریخ عفونتها و اختلالات جسمی اشاره کرد.
درمان ریزش مو
درمان ریزش مو به دلیل ریزش و الگوی ریزش مو بستگی دارد. از آنجایی که علت ریزش مو در مردان و زنان تا حدودی متفاوت است، درمان این مشکل در مردان و زنان هم تفاوتهایی دارد. همانطور که دلایل زیادی برای ریزش مو وجود دارد وجود دارد، درمانهای زیادی هم برای آن وجود دارد. از درمانهای دارویی و استفاده از داروهای ضد ریزش مو گرفته تا درمان با جراحی و کاشت مو یا درمان با PRP که در آن از تزریق پلاسمای غنی از پلاکت استفاده میشود، همگی درمانهای مؤثری برای ریزش مو هستند.
درمانهای دیگر برای شامل مزوتراپی، درمان از طریق رژیمهای تغذیهای، درمانهای گیاهی ریزش مو، درمانهای خانگی ریزش مو، درمان ریزش مو با استفاده از کرمها، لوسیونها و پمادهای موضعی و تقویتی است. البته این روشها مخصوص زنان نیستند و برای درمان ریزش مو در مردان هم استفاده میشوند. از جمله درمانهای دیگر میتوان به درمان ریزش مو با کورتیکواستروئیدها، نوردرمانی، هورموندرمانی، استفاده از شامپوهای ضد ریزش مو، درمان با ماساژ پوست سر اشاره کرد.
این روشها همگی از جمله روشهای درمانی موجود برای رفع مشکل ریزش مو در زنان و مردان هستند. البته روشهای دیگری مانند کاشت مو و پروتز هم وجود دارد که عموما برایاستفاده میشود. البته نه به این معنا که این روشها مختص مردان هستند، بلکه این روشها در میان مردان رایجتر هستند. اگر به دنبال پاسخ این سؤال هستید که ” برای ریزش مو چی خوبه؟ ” در ادامه به بررسی برخی از انواع داروهای ضد رایزش مو میپردازیم.
بهترین و موثرترین داروی ریزش مو کدومه؟
بهترین رویکرد برای درمان ریزش مو، استفاده از داروهای ضد ریزش مو است. این داروها تنوع بالایی دارند و بسته به شرایط فردی و میزان ریزش موها، درمانهای دارویی متفاوتی توسط متخصص پوست و مو ارائه میشود. پزشک با بررسی بیمار و شرایط ریزش مو، تعیین میکند که بهترین درمان ریزش مو زنان و مردان باید چه درمانی باشد. داروها گاهی بهصورت تک و گاهی بهصورت مکمل با هم تجویز میشوند. علاوهبراین گاهی درمانهای دارویی در کنار سایر درمانها مدنظر قرار میگیرند.
در خصوص آلوپسی آندروژنیک که یک بیماری ژنتیکی و از دلالی اصلی ریزش مو در مردان است، معمولا درمان قطعی وجود ندارد. استفاده از داروهای مکمل و داروهای تقویتی میتواند موقعیت موها را بهبود ببخشد و موجب توقف یا کاهش ریزش موها شود. در این شرایط پزشک از بهترین دارو برای جلوگیری از ریزش مو استفاده میکند.
داروهای ضد ریزش مو تنوع بالایی دارند. در این لیست داروهای تقویتی مانند قرصهای آهن، زینک، انواع ویتامینها و سایر مکملها هم به چشم میخورد. برای مثال تجویز بهترین قرص آهن برای ریزش مو میتواند به طرز قابلتوجهی به درمان ریزش مو کمک کند. برای آشنایی بیشتر با تأثیر و کاربرد داروهای ضد ریزش مو، در ادامه برخی از انواع مهمترین داروهایی که برای درمان ریزش مو تجویز میشوند را بررسی میکنیم. این داروها از نوع خوراکی، تزریقی و مالشی بهصورت موضعی هستند.
معرفی برخی از محصولات ریزش مو و قیمت آنها در سال ۱۴۰۲
۱. ماینوکسیدیل
یکی از اصلیترین داروهای ضد ریزش مو، هم برای مردان و هم برای زنان داروی ماینوکسیدیل ۵% است. به آن ماینوکسیدیل موضعی نیز گفته میشود. ماینوکسیدیل بهعنوان داروهای موضعی (مانند محلول/لوسیون موضعی و فوم) موجود است که ممکن است برای مردان و زنان استفاده شود. این داروی موضعی مستقیماً روی پوست سر اعمال میشود.
نحوه عملکرد ماینوکسیدیل ۵% مشخص نیست. معمولاً باید چندین ماه قبل از مشاهده اثر این دارو استفاده شود. اگر درمان با ماینوکسیدیل متوقف شود، روند طاسی معمولا از سر گرفته خواهد شد. موهایی که دوباره رشد کردهاند ممکن است سه تا چهار ماه پس از قطع درمان بریزند. این دارو بهترین درمان ریزش مو زنان و مردان است و میتوان از آن برای موارد مختلف ریزش مو استفاده کرد.
۲. داروهای ضد آندروژن
داروهای ضد آندروژن از جمله مهمترین داروهای ضد ریزش مو هم خصوصا در مردان هستند و انواع مختلفی دارند. این داروها معمولا در دسته هورمونهای مردانه دستهبندی میشوند. یک داروی ضد آندروژن میتواند به درمان ریزش مو در مردان مبتلا به طاسی معمولی مردانه کمک کند و روند ریزش را کُند کند.
آندروژنها هم در مردان و هم در زنان تولید میشوند و جز هورمونهای جنسی محسوب میشوند. اما معمولا در مردان سطح بالاتری از این هورمونها ترشح میشود و بیشتر عامل ریزش موها در مردان خواهد بود. این داروها که انواع مختلفی دارند، در واقع مهارکنندههای گیرنده آندروژن هستند و از این طریق باعث جلوگیری از ریزش موها خواهند شد.
۳. اسپیرونولاکتون
یکی از داروهای ضد ریزش مو که مصرف زیادی هم برای درمان ریزش مو دارد، اسپیرونولاکتون نام دارد. به آن اسپیرونولاکتون سیستمیک هم میگویند و نام تجاری آن آلداکتون است. این دارو در دسته داروهای دیورتیکهای نگهدارنده پتاسیم و آنتاگونیستهای گیرنده آلدوسترون قرار میگیرد. نحوه عملکرد این دارو به این صورت است که با کُندکردن تولید آندروژن، به جلوگیری از ریزش مو کمک میکند و میتوان آن را یک قرص جلوگیری از ریزش مو در نظر گرفت. این داروها در دسته هورمونهای جنسی مردانه طبقهبندی میشوند. کاهش تولید آندروژن میتواند پیشرفت ریزش مو ناشی از آلوپسی آندروژنیک را کاهش دهد.
۴. داروهای ضد عفونتهای قارچی
در بسیاری از موارد عفونتهای پوستی، خصوصا عفونتهای قارچی عامل اصلی ریزش مو چه در زنان و چه در مردان است. در نتیجه در این حالت برای درمان ریزش مو، به داروهای ضد ریزش مو از نوع داروهای ضدقارچ نیاز است. این داروها برای درمان عفونت قارچی پوست سر باید به مدت ۶ تا ۱۲ هفته مورداستفاده قرار بگیرند. داروها از نوع خوراکی یا موضعی هستند. داروهای خوراکی تربینافین، ایتراکونازول (اسپورانوکس) و برخی ترکیبات مکمل دیگر برای درمان استفاده میشوند. استفاده از شامپوهای حاوی سولفید سلنیوم و کتوکونازول هم میتواند برای درمان ریزش مو در اثر عفونتهای قارچی تجویز شود.
۵. داروهای کنترل یائسگی
یائسگی خود یکی از عوامل اصلی ریزش مو در زنانی است که یا یائسه شدهاند یا اینکه در آستانه یائسگی هستند. دلیل آن هم بههمخوردن تعادل هورمونهای جنسی است. در این دوره میزان استروژن کاهش یافته و در مقابل میزان ترشح آندروژن به نسبت افزایش مییابد. از آنجاییکه افزایش آندروژن خود موجب ضعیفشدن فولیکولها و ریزش بیشتر موها میشود، دسته مهم داروهای ضد ریزش موی مورداستفاده انواع داروهای کنترلکننده یائسگی است. این روش درمانی هورموندرمانی نامیده میشود که در آن پزشک با تجویز برخی قرصهای هورمونی، سطح ترشح هورمونهای جنسی را کنترل میکند تا مانع از ریزش شدید موها در این دوره شود.
۶. فیناستراید یا پروپشیا
این دارو هم بهصورت اختصاصی برای درمان طاسی با الگوی مردانه مورداستفاده قرار میگیرد. این دارو از جمله داروهای ضد ریزش مویی است که بهصورت قرص خوراکی در دسترس است و فقط هم برای مردان استفاده میشود. البته ممکن است برای زنان هم تجویز شود، اما مصرف آن محدودیتهای زیادی دارد. خصوصا زنان باردار نباید از این دارو بهعنوان داروهای ضد ریزش موی خود استفاده کنند. نحوه عملکرد این قرص به این صورت است که با جلوگیری از تبدیل هورمون تستوسترون به هورمون دیهیدروتستوسترون عمل میکند. این دارو این کار را با مهار آنزیم ۵ – آلفا ردوکتاز در فولیکولهای مو انجام میدهد.
دیهیدروتستوسترون باعث کوچکشدن فولیکولهای مو میشود و بقای موهای سالم را سخت میکند. در نتیجه این دارو با مسدودکردن تولید آنها باعث میشود تا فولیکولهای مو اندازهای طبیعی داشته باشند. معمولا سه تا شش ماه استفاده مداوم از فیناسترایدT قبل از مشاهده هرگونه اثری لازم است. اگر درمان متوقف شود، معمولا طی شش تا دوازده ماه روند طاسی ازسرگرفته میشود. در خصوص مصرف این دارو البته محدودیتهایی وجود دارد و در بیماریهایی مانند نارسایی کبد، احتمال بارداری شریک جنسی، سرطانهای پروستات و سرطان سینه در مردان باید محتاط بود.
۷. آنترالین
یکی دیگر از داروهای ضد ریزش مو، آنترالین نام دارد. این دارو برای درمان پسوریازیس طولانیمدت مورداستفاده قرار میگیرد و ازاینرو میتوان آن را درمانی برای ریزش موی ناشی از پسوریازیس در نظر گرفت. انترالین یک نسخه مصنوعی از یک ماده طبیعی است که در یک درخت وجود دارد. این ترکیب فاقد مواد کورتیکواستروئیدی است. عملکرد آن کاهش رشد سلولهای پوستی است.
۸. قرص هیرویت
یکی از داروهای ضد ریزش موی مؤثر، قرصهای خوراکی است که بهصورت داروهای مکمل مورداستفاده قرار میگیرند. این ترکیبات حاوی مواد مغذی رشد فولیکولهای مو و ترکیبی از بهترین ویتامینها برای رشد موها هستند. قرص هیرویت یکی از این داروها است که به تغذیه فولیکولهای مو، کمک به رشد آنها و افزایش دوام و استحکام تارهای مو کمک میکند. این داروی مکمل را بهعنوان درمانی جهت جلوگیری از ریزش مو در نظر میگیرند. قرص هیرویت در واقع یک قرص ریزش موی بسیار مؤثر است.
۹. قرص پاورفیت
این ترکیب دارویی هم یک قرص جلوگیری از ریزش مو است و یکی از درمانهای اصلی ریزش مو در زنان و مردان است. این ترکیب از عصاره قارچ خشک تهیه شدهاست و دارای اسیدآمینههای ضروری به همراه قندهای مهم برای بدن هستند. بسیاری این دارو را بهعنوان بهترین قرص ضد ریزش مو میشناسند. اما نکته مهم در خصوص این قرص در لیست داروهای ضد ریزش مو این است که این دارو دارای ترکیبات مهمی برای رشد و تقویت موهاست. از پروتئینها گرفته تا انواع مواد معدنی مهم مانند سلنیوم، انواع ویتامینها مانند ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین دی، بیوتین و ترکیبات مغذی دیگر مانند کلسیم و آهن از مهمترین ترکیبات موجود در این قرص ضد ریزش موی مؤثر و پرکاربرد هستند.
۱۰. کتوکونازول
یکی دیگر از داروهای ضد ریزش مو، داروی کتوکونازول است. کتوکونازول که بهعنوان یک درمان موضعی با نسخه در دسترس است، در حال حاضر برای درمان عفونتهای قارچی استفاده میشود. این دارو تولید تستوسترون و سایر آندروژنها توسط غده فوقکلیوی و اندامهای تناسلی (در زنان، تخمدانها) را مهار میکند و از این طریق میتواند در درمان ریزش مو مؤثر باشد.
۱۱. کورتیکو استروئید
دسته دیگر داروهای ضد ریزش مو، کورتیکواستروئیدها هستند. این داروها خصوصا برای کنترل و مدیریت ریزش موی ناشی از آلوپسی آره آتا مورداستفاده قرار میگیرند. این داروها بهصورت تزریقی مصرف میشوند و میتوانند بهصورت هرچند موقتی به رشد مجدد موها کمک کنند. با تزریق کورتیکواستروئیدها به محل ریزش موها، رشد موها در این نواحی تحریک میشود و ممکن است این درمان برای ریزش موی سکهای مناسب باشد. البته این تزریق ممکن است یک سری عوارض جانبی هم داشته باشد که از جمله آن میتوان به افزایش خطر عفونت، سردرد، درد مفاصل و واکنشهای محل تزریق اشاره کرد. در برخی موارد که ریزش مو شدید است، برای درمان ریزش مو خصوصا ریزش موی سکهای از کورتیکواستروئیدهای خوراکی و پالسی هم استفاده میشود.
۱۲. مولتی ویتامین برای جلوگیری از ریزش مو
در مواردی که فرد دچار ریزش موی شدید میشود، خصوصا زمانیکه این ریزش به دلیل استرس، سبک زندگی، شرایط محیطی و تغذیه نامناسب است، در کنار بسیاری از داروهای ضد ریزش مو، انواع مولتی ویتامینها هم تجویز میشود. ترکیبات حاوی ترکیبات بسیار ضروری برای رشد و تقویت موها و سلامت تارهای مو است و به جلوگیری از ریزش موها کمک زیادی میکند. ویتامینهای B، ویتامین C، ویتامین E، ویتامین D و غیره به همراه مواد معدنی ضروری و مهم از جمله زینک، از شاخصترین ترکیبات مشاهدهشده در مکملهای مولتی ویتامین است.
ترکیبات و فرمولاسیون مکملهای مولتی ویتامین ممکن است از برندی تا برند دیگر متفاوت باشد و هر یک محتویات بهخصوصی داشته باشد. بااینحال معمولا بسته به شرایط فرد، پزشک متخصص بهترین مکمل مولتی ویتامینی را برای درمان ریزش مو تجویز خواهد کرد. کپسولهای مولتی ویتامین را میتوان بهعنوان قرص جلوگیری از ریزش مو هم مصرف کرد.
۱۳. قرص آهن
آهن به گلبولهای قرمز کمک میکند تا اکسیژن را به سلولهای بدن منتقل کنند. این ماده معدنی مهمی برای بسیاری از عملکردهای بدن از جمله رشد مو است و ازاینرو کمبود آهن بهتنهایی میتواند یکی از اصلیترین دلایل ریزش مو، خصوصا در زنان باشد. در دوران قاعدگی معمولا زنان بهشدت دچار کمبود آهن میشوند و همین امر روند ریزش موی آنها را تسریع خواهد کرد.
غذاهای سرشار از آهن عبارتاند از صدف، تخممرغ، گوشت قرمز، اسفناج و عدس. بااینحال در بسیاری از مواقع کمبود آهن را نمیتوان تنها با مصرف مواد غذایی طبیعی جبران کرد. خصوصا برای درمان ریزش مو، باید آهن بهصورت قرص خوراکی مورداستفاده قرار بگیرد. ازاینرو را هم میتوان بهعنوان یکی از داروهای ضد ریزش مو یا قرص جلوگیری از ریزش مو در نظر گرفت. پزشک متخصص با تجویز بهترین قرص آهن برای ریزش مو، میتواند روند ریزش را کند و حتی متوقف کند.
۱۴. سایمتیدین
با نام تجاری تاگامت متعلق به دستهای از مسدود کنندههای هیستامین است که عمدتاً برای درمان زخمهای گوارشی استفاده میشود. عمل انسداد هیستامین از تولید اسید اضافی توسط معده جلوگیری میکند و به بدن اجازه میدهد تا زخم را درمان کند. یکی از کاربردهای دیگر سایمیتیدین، استفاده بهعنوان یکی از داروهای ضد ریزش مو است. سایمتیدین همچنین دارای اثر ضد آندروژنی نسبتاً قدرتمندی است و نشان دادهشدهاست که دیهیدروتستوسترون را از اتصال به محلهای گیرنده فولیکول مسدود میکند.
سایمتیدین برای درمان رشد موهای زائد صورت (هیرسوتیسم) در زنان هم استفاده شده است و نتایج امیدوارکنندهای در مطالعات زنان مبتلا به آلوپسی آندروژنیک نشان دادهاست و یکی از بهترین داروها برای درمان ریزش مو زنان است. دوزهای بالایی برای دستیابی به نتایج مطلوب موردنیاز است؛ بنابراین مردان نباید برای درمان ریزش موی خود از سایمتیدین استفاده کنند، زیرا ممکن است اثرات زنانه از جمله عوارض جانبی نامطلوب جنسی را در آنها داشته باشد.