تجهیزات پزشکی به آن دسته از لوازم پزشکی و حفاظت فردی اطلاق میشود که بدون آن ها، زندگی امکان پذیر نیست. در زمان های بسیار قدیم به دلیل کمبود و یا نبود تجهیزات پزشکی و همچنین به دلیل کم بودن آگاهی ها، افراد بسیار زیادی که به بیماری هایی مبتلا می شدند، جان خود را از دست می دادند. در واقع کمبود لوازم و ابزار سبب می شد تا بسیاری از افراد، بر اثرات مختلف مانند عفونت، و یا غیره، جان خود را از دست بدهند. و به همین سبب، انسان ها با پیدا کردن راه حل، و همچنین اختراع ابزار ها و لوازمی، در زمینه های پزشکی پیشرفت کردند و توانستند، جان افراد بسیار زیادی را نجات دهند. در واقع باید اشاره کنیم که اگرلوازم و تجهیزات پزشکی نبود، بسیاری از انسان ها دچار مشکل می شدند و یا حتی قادر به ادامه زندگی نبودند.
تجهیزات پزشکی، در طول زمان، توسعه یافت و انواع مختلفی از آن ها روانه بازار شد. در واقع، با توجه به نیاز بازار، و همچنین در زمینه های مختلف، انواع مختلفی از تجهیزات پزشکی، وارد بازار شد و به همین علت، هر فردی در هر زمینه ای می توانست، به راحتی از ابزار ها و لوازم مورد نیاز و متناسب با نیاز خود بهره مند شود.
به جرات می توان گفت که تجهیزات پزشکی یکی از اساسی ترین و اصلی ترین نیاز های انسان ها می باشد. چرا که با پیدایش کوچک ترین بیماری و خطر، بدون وجود تجهیزات پزشکی، انسان ها قادر به تشخیص بیماری و درمان آن نیستند. با وجود این مساله، اهمیت وجود تجهیزات پزشکی به خوبی درک می شود و به همین علت، اشاره کردیم که لوازم و تجهیزات پزشکی از اساسی ترین و مهم ترین لوازم و تجهیزاتی است که انسان ها به آن احتیاج دارند.
تجهیزات پزشکی چیست؟
تجهیزات پزشکی، به هر گونه از وسایل و لوازمی گفته می شود که از آن در راستای تشخیص، درمان و بهبود انسان ها در مقابل بیماری ها استفاده می شود. در واقع باید اشاره کنیم که تجهیزات پزشکی، وسیله هایی هستند که برای سلامت انسان ها مورد استفاده قرار می گیرند و با سلامت ما ارتباط مستقیم دارند. این تجهیزات پزشکی با اهداف مختلف، در زمینه های مختلف، و همچنین متناسب با نیاز های مختلف ساخته می شوند. به همین سبب، هر فردی می تواند متناسب با نیاز های خود اقدام به تهیه آن ها از سایت آربون مد کند.
معرفی تجهیزات پزشکی بر اساس کلاس بندی
تجهیزات پزشکی، تنوع بسیار زیادی دارند. جالب است بدانید که تجهیزات پزشکی نیز کلاس بندی دارند و بنا به کاری که انجام می دهند و در زمینه ای که استفاده می شوند، توسط سازمان غذا و دارو آمریکا، کلاس بندی می شوند. به بیان بهتر باید اعلام کنیم که سازمان غذا و دارو، تجهیزات پزشکی را بر اساس تاثیرات آن ها بر روی انسان کلاس بندی می شوند.
– کلاس A
کلاس A یا 1 اولین کلاس بندی تجهیزات پزشکی می باشد که در این کلاس، تمامی تجهیزاتی که هیچ و یا کم ترین تاثیر را بر روی انسان ها دارند، قرار می گیرند. جالب است بدانید که بیش از 70% از تجهیزات پزشکی در این دسته قرار می گیرند. در کلاس A شرکت و موسسه تولید کننده تجهیزات پزشکی ، تجهیزات پزشکی تولید شده، ساخت وسیله با توجه به قوانین و شرایط تعیین شده و … در سازمان غذا و دارو ثبت می شوند. درواقع باید اشاره کنیم که تمامی تجهیزاتی که در کلاس A قرار می گیرند، کنترل های عمومی بر روی آن ها صورت می گیرد.
– کلاس B
کلاس B یا 2 به کلاسی گفته می شود که یک مرحله بالاتر از کنترل های عمومی می باشد و تجهیزات پزشکی ای که در این دسته بندی قرار می گیرند، کنترل های خاص و ویژه ای بر روی آن ها صورت می گیرد. به طور کلی از تجهیزات پزشکی ای که در این دسته قرار دارند می توان به تشک های مواج، کیسه آب گرم و … اشاره کرد.
– کلاس C
کلاس C یا 3 به کلاسی گفته می شود که نیاز به حساسیت بسیار زیادی در هنگام تولید دارد. در واقع، تجهیزات پزشکی ای که در این کلاس قرار می گیرند، تا حد زیادی در سلامت انسان ها دخیل هستند و حتی در برخی مواقع، جان انسان ها به این مواد و ابسته است. عمومی تجهیزات پزشکی این دسته، در هنگام پیشگیری، درمان و همچنین مراقبت از بیمار مورد استفاده قرار می گیرند و به همین علت، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. ازتجهیزات پزشکی که در این دسته قرار می گیرند می توان به فشارسنج ها و پیچیده ترین و پیشرفته ترین تجهیزات و دستگاه ها اشاره کرد.
تجهیزات بخش اورژانس
اورژانس یک بخش مهم هر بیمارستان است که خرمات مختلفی را ارائه می دهد. لازمه ی ارائه خدمات مناسب، وجود تجهیزات اورژانس می باشد. تجهیزات نقش بسیار مهمی در حفظ جان و سلامت بيماراني دارد كه به اقدامات فوری درمانی نياز دارند.
تجهیزات اورژانس چیست؟
به انواع مختلفی از کالاهای پزشکی که با خدمات اورژانس بیمارستان ها ارتباط دارد،تجهیزات اورژانس می گویند که شامل مهم ترین تجهیزات برای رسیدگی فوری به بیمار ،قبل از انتقال به بیمارستان ها و مراکز درمانی است و می تواند هریک از تجهیزات زیر را شامل شود:
تخت بیمار، برانکارد، انواع دستگاه ساکشن، کپسول اکسیژن٬ دو عدد کابل و پریز متصل٬ پایه سرم٬ لیست تمام داروها و ملزومات موجود٬ سرنگ٬ لوله آزمایش٬ پنبه آغشته به مواد ضد عفونی٬ باند٬ گاز٬ دستکش معاینه٬ آنژیوکت٬ اسکالپ وین٬ چسب معمولی و ضد حساسیت٬ ست سرم٬ سرم نمکی٬ لارنگوسکوپ٬ لوله تراشه٬ آمبوبگ٬ پنس٬ سوند٬ بگ پانسمان٬ محلول بتادین٬ قیچی٬ چراغ قوه٬ گوشی پزشکی و فشار سنج
تجهیزات بخش جراحی
لوازم و تجهیزات اتاق عمل شامل مجموعه ای از تجهیزات پزشکی و غیر پزشکی می باشد.لوازم و تجهیزات پزشکی اتاق عمل شامل تجهیزات عمومی، وسایل معاینه، تجهیزات تشخیصی و دیگر تجهیزات است.
چراغ های اتاق عمل از تجهیزات اتاق عمل می باشند که باید نور بدون سایه ایجاد کنند این نور نباید باعث خستگی چشم ها شود. دستگاه بیهوش کننده که در قسمت بالای تخت اتاق عمل قرار دارد شامل لوله هایی است که به بیمار وصل است و روند بیهوشی بیمار و تنفس او را در طول جراحی کنترل می کند.از دیگر لوازم و تجهیزات اتاق عمل، گان جراحی و لباس اتاق عمل است که به ۲ دسته یکبار مصرف و چند بار مصرف تقسیم می گردند. ماسک جراحی، دستکش جراحی،از تجهیزات دیگر اتاق عمل هستند.
انواع تجهیزات اتاق عمل:
- پگ های گان و حوله
- چراغ سیالیتیک
- کلمپ
- ست جنرال
- ست کامل
- آلیس از نوع کرو
- دستگاه مانیتورینگ قلبی
- دستگاه مانیتورینگ مغزی
- ونتیلاتورها
- دستگاه شوک
- انواع ست های پانسمان
- ترالی داروها
- انواع ماسک اکسیژن، ونچوری ها و
- لوازم کافی برای اینتوبه کردن بیمار در صورت نیاز
- دستگاه ساکشن.
- گان جراحی
- دستکش جراحی
- ماسک جراحی
- لباس اتاق عمل
- گاز های بیهوشی
- چراغ های جراحی
- مانیتور
- دستگاه ساکشن
- دستگاه الکتروسرجری یا کوتر
- دستگاه الکتروشوک
- چاقوی عمل
- قیچی مخصوص جراحی جهت برش بافت ها
- موچین
- Forceps جهت بستن یا نگه داشتن اشیاء
- سوزن مخصوص دوخت برای دوخت زخم
- قیچی بانداژ برای برش بانداژ
- الکتروکوتر
- انواع شان
- کاپنوگراف
- دفیبریلاتور یا الکتروشوک قلبی
- میز مایو
- صندلی تابوره
تجهیزات بخش بستری:
تجهیزات پزشکی ضروری بخش بستری یک بیمارستان که باید هنگام افتتاح بخش، تامین شوند عبارتند از:
- تخت بستری با ملحقات
- تشک بستری
- کنسول دیواری
- ساکشن دیواری
- فلومتر دیواری
- پایه سرم زمینی یا سقفی
- تجهیزات هتلینگ
- ترالی احیا یا اورژانس
- الکتروکاردیوگراف با ترالی
- الکتروشوک با ترالی
- پاراوان سربی
تجهیزات بخش مراقبت های ویژه:
تجهیزات پزشکی ضروری بخش مراقبت های ویژه یک بیمارستان عبارتند از:
- تخت مراقبت ویژه با ملحقات
- تشک مواج
- ساکشن دیواری
- فلومتر دیواری
- مانیتور علائم حیاتی ثابت با پایه
- ونتیلاتور ثابت
- ست معاینه تشخیصی
- کنسول دیواری
- چراغ معاینه دیواری
- چراغ معاینه پرتابل
- پمپ تزریق با پایه
- ضدعفونی کننده و تصفیه کننده هوا
- برانکارد و ویلچر با ملحقات
- ساکشن پرتابل
- الکتروشوک با ترالی
- رادیولوژی پرتابل
- الکتروکاردیوگراف با ترالی
- مانیتور علائم حیاتی مرکزی با پایه
تجهیزات بخش استریل بیمارستان:
تجهیزات پزشکی ضروری بخش استریلیزاسیون یک بیمارستان عبارتند از:
- ست ابزار شور اولتراسونیک
- اتوکلاو پلاسما
- اتوکلاو بخار
- ست ابزار شور
تجهیزات اولیه معاینه و تشخیص
تجهیزات پزشکی و لوازم مصرفی اولیه برای معاینه و تشخیص اولیه در بیمارستان ها عبارت است از:
- دستگاه فشار خون
- دماسنج
- پالس اکسی متر
- آبسلانگ
- گوشی پزشکی
- چراغ قوه
- افتالموسکوپ
- اتوسکوپ
- رتینوسکوپ
- ترازو
- Reflex Hamer جهت سنجش توانایی بازتاب قسمت های خاص بدن نظیر زانو
- اسپیرومتر
- ادیومتر یا شنوایی سنج
- الکتروانسفالوگرام
- درون بین
- الکتروکاردیوگرام
- دستگاه سونوگرافی
- سی تی اسکن
- دستگاه ثبت نوار عصب و عضله
- دستگاه تست ورزش
- گلوکومتر یا دستگاه تست قند خون
تجهیزات اولیه درمانی
تجهیزات پزشکی و لوازم مصرفی برای انجام اقدامات فوری و درمان های اولیه بیمارستان عبارت است از:
- راه های هوایی
- آسپیراتورها
- دستگاه اکسیژن ساز
- ماسک احیاء
- گچ: برای پوشاندن آسیب
- آتل
- باند گچی
- انواع باند ها
- پارچه گازی
- دستگاه ساکشن
- کمپرس گرم
- کیسه یخ جهت کمپرس سرد
- سوند ادراری