نکات طلایی در اجرای نمای سنگ ساختمان

نمای سنگ ساختمان در کالاساخت

نمای سنگ ساختمان : نمای ساختمان جلوه ای زیبا و جذاب به ساختمان و سیمای شهر می بخشد و علاوه بر این نمای خارجی ساختمان می تواند در افزایش عمر ساختمان تاثیرگذار باشد بنابراین بهتر است در انتخاب مصالح و رنگ و طرح نمای خارجی ساختمان های مسکونی و تجاری دقت لازم را داشته باشید.

ساختمان

در ادامه تصاویری از انواع نمای ساختمان سنگ برای ساختمان های چند طبقه و ویلایی را مشاهده خواهید کرد که امیدواریم این نماها مورد توجه تان قرار بگیرند. نمای ساختمان می تواند با ایجاد کردن پوششی مناسب سایر مصالح و اجزای ساختمان را از آسیب های محیطی نظیر یخبندان و رطوبت و … حفظ کند. در طراحی نما ساختمان چند طبقه و ویلایی از مصالح مختلفی استفاده می شود که هر یک از این مصالح می توانند ظاهری متفاوت را به ساختمان های مسکونی و تجاری ببخشند.

ساختمان

در انتخاب سنگ نما ساختمان باید نکاتی را در نظر داشت:

سنگ‌های به کار رفته در نمای ساختمان باید در برابر عوامل جوی شامل گرما و سرما، باران و اشعه UV مقاومت خوبی داشته باشند.جذب آب سنگ نما باید پایین باشد و در برابر سایش مقاومت خوبی داشته باشد.در شهرهای بزرگی مانند تهران که به علت آلودگی هوا، باران ها به صورت اسیدی هستند، مقاومت سنگ نما ساختمان در برابر اسیدها نیز جزو فاکتورهای مهم است و باید به آن توجه داشت.

با توجه به خطر جدا شدن سنگ ها از دیوار و افتادن روی سر عابرین، سنگ مورد استفاده باید از خلل و فرج مناسبی برخوردار باشد تا ملاتی که برای چسباندن آن به دیوار استفاده می‌شود، به خوبی در آن نفوذ کرده و به دیوار بچسبد. در انتخاب سنگ باید دقت داشته باشید که ترک نداشته باشد. برای تشخیص بدون ترک بودن سنگ، با یک شیء فلزی روی آن ضربه بزنید، اگر صدای شفاف شیشه از آن ساطع شد، به معنی سالم بودن و بدون ترک بودن آن است.

انواع نمای سنگ ساختمان

+سنگ نما تراورتن: سنگ تراورتن از انواع سنگ‌های رسوبی آهکی است که در اثر ته نشینی سریع کربنات کلسیم در دهانه چشمه‌های آب معدنی به خصوص چشمه های آب گرم یا در غارهای آهکی به وجود آمده‌اند. سنگ تراورتن معمولا بصورت طبیعی در رنگ‌های سفید، کِرِم، برنزه تیره و روشن، قرمز و خاکستری وجود دارد. هر چه رنگ این سنگ‌ها روشن تر و سفید باشد یعنی ناخالصی های ناشی از وجود اکسید آهن در آن کمتر است و از مرغوبیت بهتری برخوردار است.

خصوصیات سنگ تراورتن

*سنگ تراورتن دارای خلل و فرج طبیعی در سطح آن است که باعث زیبایی ظاهری آن شده است.

*سنگ تراورتن با توجه به داشتن خلل و فرج طبیعی، چسبندگی خوبی به ملات و دیوار زیر آن دارد که برای نمای ساختمان بسیار مناسب است.

*تراورتن مقاومت خوبی در برابر سرما، گرما، اشعه UV و رطوبت هوا دارد.

*سنگ تراورتن دارای تنوع زیادی در رنگ و طرح است و سلیقه های زیادی را پوشش می‌دهد.

*سنگ تراورتن در مقایسه با سایر سنگ‌ها، ارزان تر است و گزینه خوبی برای نمای ساختمان به شمار می‌آید.

+سنگ نما گرانیت:سنگ گرانیت از انواع سنگ های آذرین است و از کوارتز، فلدسپات، هورن بلند و میکا تشکیل شده است. گرانیت بطور طبیعی معمولا در رنگ‌های سفید، صورتی یا خاکستری وجود دارد. رنگ آن با توجه به کانی‌های موجود در آن متغیر است. از سنگ گرانیت در نمای ساختمان به خصوص در محیط های صنعتی، کف‌سازی، پیاده‌رو سازی، راه سازی و … استفاده می‌شود.

خصوصیات سنگ گرانیت

*گرانیت‌ها معمولا بسیار سخت و محکم بوده و دارای چگالی بالایی هستند و در برابر ضربه مقاوم می باشند.

*سنگ‌های گرانیت از قابلیت جلاپذیری بسیار خوبی برخوردارند و آن‌ها را می توان تا آینه‌ای شدن جلا داد.

*اکثر گرانیت‌ها مانند سنگ تراورتن در برابر سرما، گرما، اشعه UV و رطوبت هوا مقاومت خوبی دارند؛ اما در برخی موارد ممکن است کانی‌های آهن موجود در آن‌ها در اثر رطوبت هوا، اکسید شده و تغییر ظاهر دهند.

*برخی از انواع گرانیت‌های تیره ممکن است در برابر نور خورشید تغییر رنگ دهند.

*سنگ‌های گرانیت که به عنوان نمای ساختمان به کار میروند معمولا به صورت صیقلی هستند.

*با توجه به چگالی بالای سنگ ‌های گرانیت، خلل و فرج در آن‌ها بسیار کم است، در نتیجه چسبندگی خوبی ندارند و برای استفاده در نمای ساختمان باید از تمهیدات ویژه‌ای استفاده گردد.

*سنگ گرانیت نسبت به سایر سنگ‌ها از قیمت بالاتری برخوردار است چرا که هزینه عملیات استخراج، برش و صیقل کاری آن بالا است.

+سنگ نمای سنداستون یا ماسه سنگ: سنداستون یا ماسه سنگ از انواع سنگ‌های رسوبی آهکی است که از کانی‌هایی بسیار کوچک (حدود 0.0625 تا 2 میلی متر) تشکیل شده است. اکثر سنداستون‌ها از کوارتز یا فلدسپات ساخته شده‌اند و به مرور زمان در اثر رسوب کردن مواد معدنی در رودخانه ها یا دریاها و تحت فشار به وجود آمده‌اند. سنداستون‌ها با توجه به ناخالصی‌های موجود در کانی‌ها، رنگ‌های متنوعی دارند اما معمولا در رنگ های قهوه‌ای، برنزه، زرد، قرمز، خاکستری، صورتی، سفید و سیاه دیده می‌شوند.

مطلب مفید بخوانید: چه سنگی برای نما مناسب است؟

خصوصیات سنگ سنداستون

*سنداستون‌ها می‌توانند با توجه به مواد اولیه سازنده آن، دارای بافت نرم یا خشن باشند.

*سنداستون‌ها در برابر یخ زدگی و هوازدگی مقاوم هستند.

*جذب آب در سنداستون به دلیل وجود تخلخل زیاد آن، نسبتا بالا است.

*سنداستون سیلیسی در محیط‌های اسیدی مقاومت خوبی دارد. اما نوع آهکی آن مقاومت کمی در برابر اسید دارد.

*سنداستون مقاومت خمشی بالایی دارد که باعث می شود بتوان با ضخامت کمتری از آن استفاده نمود. در نتیجه سازه در نهایت سبک تر خواهد شد.

سنگ نما چینی

سنگ چینی در واقع نوعی از سنگ‌های مرمریت دانه ریز است که از بلورهای سفید و خاکستری تشکیل شده است. بلورهای این نوع سنگ با چشم قابل رویت است. سنگ چینی عموما از کلسیت و مقدار کمی ولاستونیت تشکیل شده است. در برخی از انواع آن کوارتز هم وجود دارد. هرچه میزان کوارتز بیشتر شود، سختی سنگ چینی افزایش می‌یابد.

در صورت ضربه زدن به این نوع سنگ صدایی شبیه چینی از آن ساطع می‌شود. به همین دلیل در ایران به نام سنگ چینی رایج شده‌اند. طیف رنگی سنگ چینی بسیار محدود است و معمولا به رنگ سفید موجود می باشند. از قدیم در ایران استفاده از این سنگ در نمای ساختمان به خصوص در نواحی گرمسیر رایج بوده است چرا که رنگ روشن آن مانع جذب گرمای زیاد می‌شده است. اما در سال‌های اخیر با توجه به عدم تنوع رنگ در این نوع سنگ‌ها، و از طرفی تنوع بالای سنگ‌هایی مانند سنگ تراورتن، استفاده از این نوع سنگ در نمای ساختمان بسیار کاهش یافته است.

خصوصیات سنگ چینی

*سنگ چینی از چسبندگی خوبی برخوردار است اما به پای سنگ تراورتن نمی‌رسد اما از سنگ گرانیت چسبنده تر است.

*سنگ چینی مقاومت خوبی در برابر هوازدگی دارد.

*جذب رطوبت سنگ‌ چینی اندک است.

* قیمت سنگ چینی نسبتا ارزان است اما با توجه به نداشتن طیف رنگی مناسب استفاده از آن بسیار کاهش یافته است.

در مجموع از میان سنگ‌های نامبرده شده، در کشور ما سنگ‌ تراورتن بیشترین کاربرد را در نماسازی دارند چرا که این نوع سنگ در عین حال که مقاومت خوبی در برابر شرایط جوی دارد، دارای رنگ‌های متنوعی است و قیمت مناسبی نیز دارد.

راهنمای خرید و نصب انواع سنگ ساختمانی

هنگامی که برای ساختمانی در حال ساخت میخواهید نمای سنگ انتخاب کنید، خوب است که نکاتی را قبل از اقدام به خرید بدانید و در نظر بگیرید. دانستن این نکات قبل از خرید سنگ ساختمانی باعث می شود که ضرر مالی نکنید و از انتخابی که کرده اید پشیمان نشوید.

۱- سنگی که انتخاب می کنید بهتر است متناسب با شرایط جوی و آب و هوای منطقه باشد. برای مثال سنگی که در نمای منطقه ای سردسیر و مرطوب نصب می شود، باید دارای تخلخل کم باشد. زیرا ممکن است بر اثر سرما و یخبندان متلاشی شود و یا در مناطقی که وزش باد و طوفان زیاد است، سنگی که انتخاب می کنید باید دارای مقاومت سایش بالایی باشد.

۲- ترکیب کانی در سنگ را باید بدانید زیرا که کانی های مضری مانند آهن باعث می شود سنگ در برابر آب و هوا و طوبت اکسیده شود و خیلی زود فرسوده شودو همین عامل باعث تخریب سنگ در مدت کوتاه می شود.

۳- سنگ باید چسبندگی خوبی با ملات داشته باشد.

۴- رنگ آن باید در اثر تابش نور خورشید مقاوم باشد و ثبات داشته باشد.

۵- توجه به ترک نداشتن سنگ از نکات بسیار مهم است. برای پی بردن به اینکه سنگ عاری از ترک باشد می توانید پس از ضربه زدن به سنگ با شیء فلزی یا سنگی صدایی شبیه ضربه زدن به شیشه از آن شنیده شود.

۶- در نظر بگیرید که با توجه به اختلاف دمای شب و روز و همچنین تغییر فصل و در نتیجه انبساط و انقباض اگر فقط از روش نصب با دوغاب و سیمان استفاده شود، ممکن است خیلی دوام نداشته باشد و پایدار نباشد. برای جلوگیری از این کار می توانید از روش اسکوپ کردن یا خشکه چینی استفاده کنید تا از ریزش سنگ ها جلوگیری شود.

مشخصات سنگ نمای و سنگ داخلی مرغوب چیست؟ سنگ مورد استفاده در نمای داخلی و یا نمای خارجی باید بدون ترک  خوردگی، پوسیدگی و حتی المقدور عاری از کانی های مضر باشد. سنگ خوب اصولا باید دارای جذب آب پایینی باشد و در برابر عوامل جوی مانند سرما، گرما، نور خورشید و همچنین مواد شیمیایی مقاوم باشد.

در بسیاری از موارد خریداران سنگ ساختمانی تنها به ظاهر سنگ توجه می کنند که ممکن است با گذشت زمان مشکلاتی را برایشان ایجاد کند و از خرید سنگ خود رضایت نداشته باشند. اکثر خریداران و مصرف کنندگان سنگ ها بدنبال رنگ و یکدست بودن سنگ هستند در حالی که سنگ بافتی طبیعی دارد و رنگ سنگ الهام گرفته از طبیعت است و طی میلیون ها سال تشکیل شده است.

در هنگام خرید سنگ ساختمانی باید به فضایی که قرار است سنگ در آن نصب گردد توجه کرد زیرا همه سنگ ها کاربرد یکسانی نداشته و  هر سنگ مناسب یک یا چند قسمت از فضای ساختمان است. فضاهایی که می توان در ساختمان تفکیک نمود به طور معمول شامل فضای نصب سنگ در نمای داخلی، سنگ فرش فضاهای مسکونی، سنگ فرش فضاهای تجاری و مشاعات، سنگ پله، درپوش، جان پناه و … می باشد.

سنگ مناسب برای نمای خارجی و یا نمای ساختمان سنگی است که در برابر سرما، گرما و اشعه UV نور خورشید مقاوم باشد. با توجه به این مسئله سنگ هایی که در مقابل عوامل فوق مقاومند عبارتند از سنگ تراورتن، سنگ گرانیت و سنداستون می باشند. از بین سنگ های مناسب برای نما سنگ تراورتن به دلیل وجود خلل و فرج با ملات خوب جذب می شود ولی در مورد سنگ  های گرانیت و سنداستون حتما به هنگام نصب باید از روش اسکوپ استفاده نمود.

سنگ مناسب برای نمای داخلی سنگی است که مقاوم باشد و ظاهری زیبا داشته باشد زیرا سنگ نمای داخلی در برابر شرایط جوی قرار ندارند. بنابراین می توان از سنگ هایی همچون سنگ مرمریت، سنگ مرمر، سنگ لایم استون و سنگ کریستال استفاده کرد. هر چند که محدودیت در نوع سنگ برای دیواره های داخلی ساختمان وجود ندارد.

سنگ مناسب برای راه پله ها و پاگرد: سنگ مناسب برای راه پله ها وپاگردها مخصوص اماکن پر رفت و آمد سنگی است که از مقاومت خوبی برخوردار باشد. سنگ گرانیت بهترین گزینه برای استفاده در پله های ساختمان می باشد. اما اگر تمایل به استفاده از سنگ مرمریت وجود داشته باشد باید حتما از جنس مرغوب و درجه یک مرمریت استفاده شود.

سنگ مناسب برای سنگ فرش فضاهای داخلی و مسکونی: سنگ بهترین و مقاوم ترین کفپوش در دنیاست و تاکنون هیچ متریالی مقاوم تر و زیباتر از سنگ طبیعی ساخته و شناخته نشده است. سنگ ها به دلیل مقاومت بالا در برابر ضربه، آتش، مواد شیمیایی، ساب پذیری مناسب، طرح و رنگ زیبا و طبیعی فضایی دلنشین و زیبا به ساختمان خواهند داد.

بهترین و مناسب ترین سنگ برای سنگ فرش فضاهای داخلی و مسکونی سنگ هایی هستند که جذب آب و مقاومت سایشی بالا و تخلخل کمتر و مقاومت بالا داشته باشند. از میان سنگ های ساختمانی سنگ مرمر، سنگ مرمریت و سنگ کریستال یا همان سنگ چینی جهت سنگ فرش فضاهای داخلی و مسکونی مناسب اند ولی در فضاهای تجاری و اداری که تردد در آن بیشتر است باید از سنگی استفاده شود که مقاومت بالایی داشته باشد مانند سنگ گرانیت یا سنگ های مرمر و مرمریت مرغوب.

سنگ مناسب برای سنگ فرش پیاده رو ها: سنگی مناسب جهت اینگونه فضاها می بایست در مقابل فشار، یخ زدگی و مواد شیمیایی مقاوم باشد. سنگ های گرانیت و کریستال مخصوصا به صورت سنگ تیشه ای و کوبیک تولید و مناسب اینگونه فضاها می باشند زیرا مانع از سرخوردگی می شوند.

سنگ مناسب برای سرویس های بهداشتی: سنگ مناسب برای فضاهایی که رطوبت بالایی دارند مانند سرویس های بهداشتی سنگی است که جذب آب پایینی داشته و در برابر مواد شوینده شیمیایی مقاوم باشد. در بین سنگ های موجود سنگ گرانیت و سنگ کریستال مناسب ترند.

*** نمای ساختمان یکی از ارکان مهم در ساخت یک سازه است و نقش مهمی در هر چه بهتر و زیباتر جلوه دادن یک سازه دارد، و علاوه بر آن به قیمت ارزش یک ساختمان می افزاید. بنابراین در انتخاب نمای ساختمان دقت و سلیقه کافی تان را به کار ببندید.***

سنگ ساختمانی

سنگ ساختمانی یکی از ابتدایی ترین مصالح ساختمانی است که بشر برای ساخت پناهگاه و ابزار از آن بهره برده است. دوره های پارینه سنگی نشان می دهد که سنگ در گذشته کاربرد بیشتری نسبت به فلز داشته است. سنگ ها از نظر خواص عمومی و کاربردی به طور کلی به سه دسته سنگ های آذرین، سنگ های رسوبی و دگرگونی تقسیم می شوند.

سنگ تزئینی سنگی است طبیعی که در اندازه دلخواه برش زده شده و پس از سابیده شدن در نمای داخلی، خارجی و کف ساختمان نصب می گردد. سنگ ساختمانی در زبان لاتین به نام های زیر مصطلح است: ,ashlar, building stone, Facing stone, cut stone, dimension stone, curb stone, tom stone, monumental stone …. سنگ های ساختمانی شامل انواع سنگ های مرمر، کریستال(چینی)، مرمریت، تراورتن، سنداستون (ماسه سنگ)، گرانیت و لایم استون می باشند.

ویژگی های سنگ ساختمانی

·         سختی سنگ:

دامنه سختی سنگ ها بسیار زیاد است و بیشترین سختی مختص سنگ گرانیت است و عموما هر چه قدر سنگ از درجه سختی بالاتری برخوردار باشد استخراج و فرآوری آن زمان و هزینه بیشتری نیاز دارد.

·         رنگ سنگ:

رنگ سنگ ها از دامنه وسیعی برخوردار است که بعضی از کانی های موجود در سنگ بر اثر شرایط جوی به مرور زمان تغییر رنگ خواهد داد.

·         میزان تخلخل سنگ:

تخلخل بر اثر نفوذ آب به داخل حفره های سنگ که غالبا تحت اثر شیمیایی محلول های طبیعی بر روی بعضی کانی های موجود در سنگ به وجود می آید.

·         مقاومت سنگ:

مقاومت سنگ تحت تاثیر عوامل جوی و شیمیایی تغییر می کند. برخی از این عوامل هوازدگی نظیر یخ زدگی و یا اشعه UV خورشید به صورت فیزیکی سنگ را تحت تاثیر قرار می دهد.

تقسیم بندی سنگ های مناسب برای استفاده در سنگ نما و سنگ ساختمانی

·         سنگ های کنگلومرا و سنداستون

سنگ های کنگلومرا به صورت لایه های ضخیم در بستر سیمانی و آهکی می باشند و رنگ قطعات و سیمان زمینه، تباین رنگی خوبی دارند این گونه از سنگ های کنگلومرا ایده آل می باشند. ماسه سنگ ها یا سنداستون در صورتی که دارای لایه ضخیم بوده و تراکم خوبی داشته باشند به صورت یک سنگ ساختمانی در نمای داخلی و خارجی ساختمان کاربرد دارد.

·         سنگ های آهکی یا دولومیتی

سنگ های آهکی یا دولومیتی عمده سنگ های ساختمانی و تزئینی را تشکیل می دهند که خصوصیات و ویژگی های بارز آنها سختی و مقاومت بالا، تنوع رنگ و طرح و ساب پذیری خوب آنهاست. انواع سنگ آهکی یا دولومیتی عبارتند از:

– سنگ تراورتن

– سنگ مرمر

  • سنگ های آذرین

– سنگ گرانیت

– سنگ ریولیت

  • سنگ های دگرگونی

– سنگ مرمریت

– سنگ گنیس

دکمه بازگشت به بالا