راهنمای تشخیص زعفران اصل از تقلبی

نحوه تشخیص زعفران اصل

چرا فروش زعفران تقلبی سودآور است؟ زعفران یکی از ادویه های گران قیمت ایرانی است که به همین دلیل برخی افراد سودجو نمونه تقلبی آنرا می فروشند. با استفاده از این روش به سادگی می توانیم متوجه تقلبی بودن زعفران شویم، برای مشاهده آموزش کامل و مرحله به مرحله نحوه تشخیص زعفران اصل در ادامه با ما همراه باشید.

مواد لازم تشخیص زعفران اصل
زعفران مقدار کمی
جوش شیرین ۱ قاشق چایخوری
آب ۱ فنجان

مرحله اول

برای تشخیص زعفران اصل از تقلبی یک آزمایش بسیار قدیمی و ساده وجود دارد که در هر جایی می توانیم آنرا اجرا کنیم. برای اجرای این آزمایش به یک یا چند نوع زعفران، کمی جوش شیرین به عنوان محک و کمی آب نیازمندیم.

مرحله دوم

برای شروع به تعداد زعفران هایی که داریم فنجان آماده کرده و فنجان ها را تا نیمه از آب پر می کنیم. مثلا اگر سه نوع زعفران مختلف داریم، سه فنجان آماده می کنیم. در ادامه داخل هر فنجان نصف قاشق چایخوری جوش شیرین می ریزیم.

مرحله سوم

در این مرحله با یک قاشق کوچک جوش شیرین را هم می زنیم تا به طور کامل درون آب حل شود. در ادامه از هر مدل زعفران، مقداری به فنجان ها اضافه کرده و مجددا با قاشق کمی مخلوط می کنیم تا زعفران ها رنگ بدهند.

بهترین روش دم کردن زعفران با یخ و آب جوش و نکات آن

بهترین روش دم کردن زعفران با یخ و آب جوش و نکات آن

رایحه دلپذیر زعفران، جزو جدا نشدنی انواع شیرینی ها و خورش های ایرانی است. البته در بعضی از…

مرحله چهارم

حالا فنجان ها را کنار می گذاریم و اجازه می دهیم رنگ زعفران ها به طور کامل خارج شود. پس از گذشت مدتی فنجان ها را بررسی می کنیم، اگر رنگ آب زرد مایل به طلایی باشد، یعنی زعفران ما اصل و با کیفیت بالا می باشد.

مرحله پنجم

در صورتی که رنگ زعفران بیش از اندازه مایل به نارنجی باشد، یعنی از رنگ های غیر طبیعی استفاده شده و زعفران ما تقلبی می باشد. شاید تا قبل از این آزمایش فکر می کردید که رنگ نارنجی غلیظ زعفران، دلیل اصل بودن آن می باشد.

مرحله ششم

البته اگر زعفران را از شرکت های شناخته شده و برندهای معتبر تهیه کنیم دیگر نگرانی این را نخواهیم داشت که زعفرانمان تقلبی باشد. برای خرید فله ای زعفران و به مقدار زیاد حتما این آزمایش را انجام دهید تا از اصل بودن زعفران مطمئن شوید.

روش های متنوع برای تشخیص زعفران اصل

تشخیص زعفران اصل با آب سرد

یکی از روش‌های تشخیص زعفران اصل، استفاده از آب سرد است. برای این کار، می‌توانید چندین رشته زعفران را در آب سرد بگذارید. زعفران اصل بعد از چند دقیقه رنگ آب را به زرد تغییر می‌دهد، اما خود زعفران رنگش را حفظ می‌کند. اگر زعفران تقلبی باشد، رنگ آن به آب منتقل شده و خود زعفران رنگش را از دست می‌دهد.

تشخیص زعفران اصل با جوش شیرین

روش دیگر تشخیص زعفران اصل، استفاده از جوش شیرین است. برای این کار، مقداری جوش شیرین را به آب اضافه کنید و خوب هم بزنید تا با هم ترکیب شوند. سپس مقداری زعفران را به این محلول اضافه کنید. اگر زعفران اصل باشد، رنگ محلول زرد می‌شود. اگر زعفران تقلبی باشد، رنگ محلول به قرمز کمرنگ تغییر می‌کند.

تشخیص پودر زعفران اصل

تشخیص پودر زعفران اصل کمی دشوارتر است. اما یکی از روش‌های معتبر، بررسی رنگ پودر است. پودر زعفران اصل باید رنگ زرد کمرنگ تا نارنجی روشن داشته باشد. اگر رنگ پودر زعفران بسیار روشن یا بسیار تیره باشد، ممکن است زعفران تقلبی باشد. همچنین، بوی زعفران اصل بسیار خاص است و اگر بوی زعفران پودری با بوی زعفران تازه مطابقت نداشته باشد، احتمالاً زعفران تقلبی است.

تشخیص زعفران اصل با کاغذ کروماتوگرافی

یکی از روش‌های موثر برای تشخیص زعفران اصل، استفاده از کاغذ کروماتوگرافی یا کاغذ باطله است. در این روش، چندین رشته زعفران را روی کاغذ کروماتوگرافی قرار می‌دهیم. اگر زعفران تقلبی باشد، مثلاً زعفران هندی یا هر نوع زعفران تقلبی دیگر، روغنی از آن روی کاغذ ترشح خواهد کرد. این روغن می‌تواند نشان‌دهنده‌ی افزودن مواد اضافی به زعفران برای افزایش وزن یا تغییر رنگ آن باشد.

اما در مقابل، زعفران طبیعی و اصل، روغنی ترشح نمی‌کند. زعفران اصل، که از گل‌های کروکوس ساتیووس بدست می‌آید، به طور طبیعی دارای روغن نیست. بنابراین، اگر پس از قرار دادن رشته‌های زعفران روی کاغذ کروماتوگرافی، هیچ روغنی ترشح نشود، این یک نشانه خوب برای این است که زعفران شما احتمالاً اصل است.

تشخیص زعفران مرغوب

زعفران مرغوب دارای ویژگی‌های خاصی است. رنگ زعفران مرغوب باید زرد کمرنگ تا نارنجی روشن باشد. بوی زعفران مرغوب بسیار خاص و قوی است. همچنین، زعفران مرغوب باید دارای طعم شیرین و ملایم باشد. اگر زعفران تلخ باشد، ممکن است زعفران تقلبی باشد.

به یاد داشته باشید که تشخیص زعفران اصل نیازمند تجربه و دانش است. اگر شک دارید، بهتر است زعفران را از منابع معتبر و قابل اعتماد تهیه کنید. امیدوارم این مقاله بتواند به شما در تشخیص زعفران اصل کمک کند.

فرق زعفران اصل و تقلبی در طعم

اگر یک رشته از زعفران را به روی زبان خود بگذارید طعم تلخی را روی زبان حس می کنید. درست است که عطر زعفران به عطرهای شیرین شباهت دارد اما طعم آن باید به تلخی بزند؛ بنابراین اگر طعم زعفران به شیرینی می زنند متاسفانه زعفران شما تقلبی است و سودجویان برای کم فروشی به شما از شگردهایی استفاده کرده اند.

راه تشخیص زعفران اصل با عطر آن

همانطور که در بالا هم اشاره کردیم عطر زعفران شیرین است عده ای میگویند عطر زعفران، ترکیبی از عطر و بوی عسل و یونجه می باشد ولی تشخیص این عطر برای عموم افراد ساده نیست! اما خود زعفران عطر خاص و شیرینی دارد که برای عموم افراد قابل تشخیص است. هرچه زعفران شما تازه تر باشد عطر آن نیز تند تر خواهد بود.

شکل زعفران اصل

شکل کلاله مانند شیپور است! یک انتهای آن نازک و انتهای دیگر آن مانند شیپور می ماند و چند شاخه است. اگر به شکل هر رشته زعفران توجه کردید و مانند شیپور بود باید بگویند که زعفران شما اصل است.

زعفران براق نیست!

زعفران اصل به هیچ عنوان براق نیست! اگر زعفران شما براق است یک نحوه تشخیص زعفران اصل آن است که زعفران را در بین کاغذ فشار دهید، اگر کاغذ چرب شود یا وجود چربی را نشان دهد مشخص است که زعفران شما تقلبی است.

استفاده از گازشهری

ساده ترین راه تشخیص زعفران اصل از تقلبی استفاده از گاز شهری می باشد. اگر چند رشته از زعفران را بر روی گاز شهری بگیرید و رنگ آن بنفش یا نارنجی رنگ شد زعفران شما اصل است و اگر رنگ رشته ی زعفران روی شعله زرد شد زعفران تقلبی است.

بررسی تفاوت زعفران اصل و تقلبی به کمک دست

زعفران اگر اصل باشد و آن را بین دو انگشت مرطوب خود بمالید انگشتتان رنگ نارنجی یا زرد میگیرد.

لیوان آب راحت ترین راه برای تشخیص زعفران تقلبی

یک لیوان آب بردارید و رشته های زعفران را در ان بریزید؛ رشته های زعفران اصل روی آب شناور باقی می‌ماند ولی اگر از زعفران تقلبی باشد به خاطر وزن سنگین آن به انتهای آب فرو می رود.

از بنزین و گازوئیل

اگر بنزین یا گازوئیل را در دسترس دارید میتوانید به راحتی زعفران اصل و تقلبی را تشخیص دهید فقط کافی است بدانید زعفران اصل هرگز در بنزین و گازوئیل نمی تواند رنگ خود را آزاد کند؛ بنابراین اگر رشته های زعفران را در بنزین و گازوئیل ریختید از خود رنگ آزاد کرد باید بدانید که زعفران شما تقلبی است.

روش های تقلب در زعفران چگونه است ؟

جا زدن گلرنگ به جای زعفران:

گلرنگ گیاهی دارویی است و در درمان بیماری ها به کار می‌رود اما خواص آن از زعفران و حتی ریشه ی زعفران نیز کمتر است؛ بنابراین قیمت پایین تری دارد و نمی‌توان قیمت آن را با قیمت زعفران مقایسه کرد.

استفاده از رشته های تقلبی:

رنگ کردن ابریشم، کاکل ذرت، رشته‌های نارگیل یا در منصفانه‌ ترین حالت رنگ کردن ریشه زعفران با رنگ قرمز و جا زدن آن به جای زعفران یکی از روش های تقلب در زعفران می باشد.

کم فروشی در زعفران:

افزودن روغن، عسل، نمک و شکر به زعفران باعث افزایش وزن زعفران خواهد شد. از این طریق متقلبان وزن زعفران را افزایش داده و کم فروشی اتفاق می‌افتد.

در روش دیگر کم فروشی زعفران افراد سودجو از بی اطلاعی افراد استفاده کرده و وزن کمتری را در بسته بندی خود قرار می دهند! باید بدانید که یک مثقال زعفران ۴.۶۶ گرم است اگر وزن هربسته بندی زعفران از این کمتر باشد کم فروشی اتفاق افتاده است.

منبع:

اتسی

ای بی

دکمه بازگشت به بالا