مرد تا چند سال میتواند زن را طلاق ندهد؟
در شرایطی که اختلافات بین زوجین شدید باشد، تنها راهی که برای ادامه زندگی پیش روی زوجین وجود دارد جدایی و طلاق خواهد بود. در این شرایط، میتواند به صورت توافقی مطرح شود؛ و زوجین با هم برای طلاق توافقی اقدام کنند. یا اینکه یکی از زن و مرد یک طرفه درخواست طلاق را مطرح کند. البته با توجه به اینکه حق طلاق در ایران با مرد است، پروسه طلاق از طرف زن میتواند طولانیتر باشد. در این مواقع سوالی که برای خانمها مطرح میشود درباره این موضوع است که، مرد تا چند سال میتواند زن را طلاق ندهد؟ در این مطلب از بهترین وکیل ملکی در اصفهان؛ درباره این موضوع نکاتی که باید بدانید را ارائه کردهایم.
شرایط طلاق یک طرفه مرد چیست؟
اگر طلاق از طرف مرد مطرح شده باشد، زوج باید تمام حق و حقوق قانونی زن از جمله ، نفقه و اجرتالمثل را بپردازد، سپس دادگاه به درخواست طلاق مطرح شده از سمت مرد رسیدگی خواهد کرد. در صورتی که زن راضی به طلاق نباشد، امکان فرجامخواهی برای حکم دادگاه را خواهد داشت. با این وجود، چون حق طلاق در ایران با مرد است، اگر زوج همه را بپردازد میتواند او به صورت یک طرفه طلاق دهد.
شرایط طلاق یک طرفه زن چیست؟
شرایط طلاق از طرف زن نسبت به طلاق توافقی یا پیچیدهتر است. چون زن برای اینکه بتواند از همسرش طلاق بگیرد باید دلیل محکمهپسند ارائه کند. البته در صورتی که مرد در دفتر اسناد رسمی حق طلاق را به همسرش داده باشد، زن میتواند یک طرفه و بدون دلیل از همسرش طلاق بگیرد.
از جمله دلایلی که برای قابل قبول هستند میتوان به عدم حضور مرد در طی ۹ ماه متوالی در منزل اشاره کرد. همچنین در صورتی که زوج به مشروب یا دخانیات اعتیاد داشته باشد، حکم حبس بیشتر از ۵ سال دریافت کرده باشد یا زوج زندگی را برای زوجه سخت و مشقتبار کرده باشد، زن میتواند با مطرح کردن دادخواست عسر و حرج درخواست طلاق دهد.
سپس دادگاه شرایط و دلایل ارائه شده توسط زن را بررسی میکند. اگر دلایل ارائه شده برای طلاق از طرف زن قابل قبول باشد، دادگاه زن را یک طرفه طلاق میدهد.
مطابق ماده ۱۰۲۳ قانون مدنی، اگر مرد به مدت ۴ سال یا بیشتر از کانون خانوادهاش دور باشد و به همسر و فرزندانش سر نزده باشد، زن میتواند درخواست طلاق یک طرفه را مطرح کند.
اگر مرد هیچ آزار و اذیت و مشکلی برای زن ایجاد نکرده باشد؛ و نفقه و خرجی زندگی را به موقع پرداخت کرده باشد، زن نمیتواند بدون داشتن حق طلاق از همسرش جدا شود؛ بنابراین اگر زن نتواند دلیلی برای جدایی به دادگاه ارائه کند که مورد قبول قانون باشد، امکان درخواست طلاق یک طرفه و جدایی او از زوجه وجود نخواهد داشت.
در این مواقع زوج میتواند مانع از جدایی زوجه شده و او را تا هر زمانی که بخواهد طلاق ندهد؛ بنابراین اگر برای ثبت درخواست طلاق یک طرفه روشهای قانونی طلاق از طرف زن را بلد نباشید، امکان دارد که نیاز به صرف چندین سال زمان برای ثبت درخواست طلاق و به نتیجه رساندن آن داشته باشید.
حضور در این مواقع میتواند روشهای قانونی ثبت درخواست طلاق یک طرفه را برای زوجه شفاف کند؛ و برای کوتاه شدن مسیر طلاق با زن همراهی کند. در این شرایط مرد نمیتواند با ارائه شواهد و دلایلی که دارد از طلاق دادن زن خودداری کند و پرونده طلاق سریعتر به نتیجه خواهد رسید. چون وکلای طلاق دلایلی را برای اثبات عدم توانایی زوجه برای ادامه زندگی انتخاب میکنند که قانون برای آنها رای طلاق را صادر میکند؛ و افراد معمولی درباره آنها شناخت کافی ندارند. اگر موضوع طلاق یک طرفه مطرح نباشد و زن و شوهر با توافق و سازش قصد جدایی را داشته باشند، میتواند برای پیشبرد سریعتر پرونده به آنها کمک کند.
اگر مرد طلاق ندهد چگونه زن می تواند طلاق بگیرد ؟
این مورد را می توان در ماده 1133 قانون مدنی جستجو کرد. در این ماده ذکر شده است که اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد که علاوه بر تحقق شروط ذکر شده در ماده 1119 ، 1129 و1130 راه های دیگری نیز دارد. در ادامه به توضیح کامل این موارد می پردازیم.
1-از طریق نفقه
در ماده ی 1129 تصریح داشته شده است که زن از طریق نفقه می تواند طلاق بگیرد. یعنی اگر مرد از دادن نفقه به زن امتناع بورزد و این حق زن را تادیه نکند ، زن می تواند حکم طلاق را دریافت کند. البته پیش از آن مرد یکبار محکوم به پرداخت می شود و اگر باز پرداخت نکرد زن میتواند طلاق بگیرد. برای کسب اطلاعات کامل به مشاوره با بپردازید.
ممکن است برای شما سوال شود اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد و این طلاق را از جانب مهریه پیگیری کند ؟ باید پاسخ داد خیر. اگر زن مهریه بگیرد یا نگیرد ، تاثیری در دریافت حکم طلاق نخواهد داشت. شاید از مهریه بتوان در توافقات میان زن و مرد استفاده کرد اما به تنهایی و از طریق قانون تاثیر گذار نخواهد بود.
2-از طریق شروط مندرج عقد نامه
اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد با استناد به نامه که به امضا طرفین رسیده است. در حقیقت در عقد نامه هر شرطی ذکر شود و توسط طرفین به امضا برسد لازم الاجراست و اگر انجام نشود میتوان آن را مورد پیگیری قانونی قرار داد. برای مثال در شروط این عقد نامه ذکر شود که اگر مرد همسر دیگری اختیار کند یا اگر مدتی غیب بگردد و … زن حق طلاق خواهد داشت. در حقیقت در این جا زن می تواند با استناد به شروط مندرج در عقد نامه که توسط مرد زیر پا گذاشته شده ، اقدام به دریافت حکم طلاق کند.
3-از طریق حق طلاق
نوع دیگری از حق طلاق وجود دارد که حق طلاق محضری نام دارد که بعد از انعقاد نکاح در محضر و دفتر خانه ها به زن داده می شود. زوجه در این نوع از حق طلاق ، وکالتنامه برای جدایی دارد و حتی اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد . برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله را مطالعه کنید.
حق طلاق می تواند در قالب شروط مندرج در عقد نامه هم بیاید. یعنی در عقد نامه ذکر شود که زن حق طلاق دارد. در این صورت با امضا عقد نامه از جانب طرفین ، زن حق جدایی خواهد داشت و حتی اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد.
4-در چه شرایطی اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد ؟ (راه پیگیری از دادگاه)
علاوه بر موارد فوق راه دیگری نیز برای طلاق از طرف زن وجود دارد که به این شرح می باشد :
تعریفی در قانون مدنی وجود دارد که از آن با نام عسر و حرج نام می شود. منظور از عسر و حرج این است که فرد به قدری به سختی بیوفتد که امکان ادامه دادن برای او وجود نداشته باشد. این مورد برای طلاق نیز وجود دارد. یعنی اگر شرایطی در زندگی به وجود بیاید که زن به سختی بیوفتد به طوری که ادامه زندگی برای او ممکن نباشد ، حتی اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد. موارد عسر و حرج در قانون و در ماده ی 1130 قانون مدنی ذکر شده است . در ماده 1130 قانون مدنی چنین نوشته شده است :
در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی میتواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنان چه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه میتواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده میشود. مصادیق عسر و حرج به شرح زیر می باشد :
- ۱- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
- ۲- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
- ۳- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
- ۴- ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
- ۵- ابتلای زوج به بیماریهای صعبالعلاج روانی یا ساری یا هر عارضهی صعبالعلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
شایان ذکر است موارد بالا تنها مصادیقی از عسر و حرج است. یعنی اگر موارد و شرایط دیگری احراز شود و دادگاه تشخیص دهد که از مصادیق عسر و حرج است ، زن می تواند طلاق بگیرد. در تعیین عسر و حرج عرف جامعه تاثیر بسزایی دارد.
همانطور که در این مقاله ذکر کردیم برای طلاق غیر توافقی از جانب زن قوانین تعیین شده است که برای دریافت حکم باید احراز شود . اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد اما باید شرایط تعیین شده در قانون احراز شود تا حکم طلاق صادر شود. همچنین باید مدارک مستندی به دادگاه ارائه شود تا ادعا های زوجه ثابت شود. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و اتخاذ وکیل مناسب به آوای وکیل مراجعه کنید. آوای وکیل به همراه تیم مجرب خود آماده خدمت رسانی است و به شما در حل مشکلات حقوقی کمک خواهد کرد. کافی است با ما تماس بگیرید.
سؤالات متداول
آیا زن میتواند در صورت عدم رضایت مرد طلاق بگیرد؟
برای طلاق یک طرفه زن باید زوجه دلایل محکمهپسندی مانند اعتیاد زوج به مواد مخدر یا ناتوانی جنسی زوج را به دادگاه ارائه کند.
پروسه طلاق چقدر طول میکشد؟
با توجه به اینکه زوجین راضی به طلاق هستند و برای جدایی توافق کردهاند یا خیر بازه زمانی که برای طلاق لازم است متفاوت خواهد بود.
در صورت عدم پرداخت نفقه زن میتواند طلاق بگیرد؟
با توجه به اینکه پرداخت نفقه وظیفه قانونی زوج است؛ اگر مرد نفقه را نپردازد زن میتواند طلاق بگیرد.
منبع: