طبع گوشت کهره گرم است یا سرد؟

ویژگی‌های گوشت خوب و سالم

گوشتی در رده گوشت‌های سالم و باکیفیت قرار می‌گیرد که دارای رنگ قرمز با درخشندگی خاص، قابل ارتجاع و کشش مخصوص و حداقل چربی ممکن باشد. جهت خرید کله پاچه گوسفندی از قصابی آنلاین الوگوشت با ما تماس بگیرید.

گوشت

هر گوشتی مناسب چه مزاجی است و چه خواصی دارد؟

اگر گیاهخوار و مخالف کشتن و ذبح حیوانات نیستید و از انواع گوشت‌ها مصرف می‎کنید، بایستی بدانید که گوشت‌ها هم مانند هر ماده غذایی دیگری، مزاج، طبع و فواید و مضرات خاص خود را دارند و باید در این مورد و این که چه گوشتی را در چه فصلی استفاده نکنید تا مزاجتان به هم نریزد، اطلاعات لازم را کسب کنید.

  • از منظر طب سنتی، گوشت از ارزش غذایی، انرژی و رشد دهندگی بالاتری نسبت به سایر مواد برخوردار است و نباید حذف گردد اما مصرف آن آداب و اصول خود را دارد.
  • از طرفی در این طب، مزاج و طبع هر نوع گوشتی، گرم و تر است، فقط میزان گرمی و تری آن‌ها با یکدیگر تفاوت دارد و به انواعی که میزان گرمی و تری کمتری دارند گوشت سرد گفته می‌شود.
  • مثلاً گوشت حیواناتی مثل گوسفند، بز، کبک، بلدرچین، شتر، شترمرغ و میگو از جمله گوشت‌هایی هستند که میزان گرمی و تری بالاتری دارند.

دسته بندی انواع گوشت‌ها بر اساس خواص و مزاج آن‌ها

در طب سنتی، دسته‌بندی انواع گوشت و خواص و مزاج آن‌ها و ارتباط آن با مزاج افراد به شرح زیر است:

  1. و بره گرم و تر و از نظر طب سنتی بهترین نوع گوشت برای مزاج انسان است، با هر طبعی تقریباً سازگاری دارد،  گوشت بره زیر 6 ماهه از گوشت گوسفند هم بهتر است، این نوع گوشت بسیار سریع الهضم بوده و خون خوبی تولید می‌کند و برای بیماران مزاج و نقویت نیروی جنسی مناسب و مفید است.
  2. سرد و خشک و از لحاظ خواص و کیفیت مشابه گوشت گوسفند است و برای افرادی که فعالیت جسمانی کمتر و دارای مزاج گرم و تر هستند مناسب‎تر است. گوشت بزغاله لطافت بیش‌تری داشته و خوت بهتری تولید می‎کند. برای افراد دارای فعالیت بدنی بالا، گوشت بزغاله و بره زیر 6 ماهه و  توصیه می‌گردد.
  3. گوشت بوقلمون گرم و تر است و با مزاج‌های مختلف سازگاری دارد، برای پیشگیری از سرطان، تقویت کبد، جلوگیری از پوکی استخوان و تنظیم هورمون‌ها مناسب است، برای افراد مبتلا به نقرس و سنگ کلیه اگزالاتی مضر است.
  4. گرم و خشک است و در تقویت عمومی بدن بویژه قوای جسمی و جنسی و روان شدن ذهن و فکر موثر است. اقلیم‌هایی که خرما در آن وجود دارد گوشت شتر برایشان مناسب است. در درمان بیماری‌های سرد و نیز بسیار مفید و موثر است.
  5. هم مانند گوشت شتر، گرم و خشک و بدون کلسترون است و بهتر است جهت بالا رفتن ارزش غذایی آن با گوشت گوسفند چرخ شده و مصرف گردد. برای افراد دارای چربی و کلسترول بهترین نوع گوشت است.
  6. گوشت پرندگانی مانند ، ، تیهو، کبوتر، گنجشک و … گرم و خشک است و برای درمان بیماری‌های سرد و افراد سرد مزاج مناسب است. خون خوبی از مصرف این‌ها تولید می‌شود. اما به دلیل مزاج خشکی که دارند ممکن است باعث یبوست شوند.
  7. و جوان به شرطی که محلی بوده و تغذیه مناسبی داشته باشند، سبک و زودهضم بوده و برای تغذیه بیماران و افرادی که ضعف هضم دارند مناسب است. مزاج گوشت مرغ گرم و تر و مزاج گوشت خروس گرم و خشک است.
  8. گرمی و رطوبت کمتری نسبت به گوشت گوسفندی دارد از این رو گفته می‎شود دارای است. سنگین و دیرهضم است و خون غلیظی از آن تولید می شود. فقط مناسب کسانی است که کارهای سنگین و طاقت فرسا انجام می دهند و برای سایر افراد مضر است.
  9. گرم و تر و تا حدودی به گوشت گوسفند نزدیک است. گوشت گوساله زیر یکساله نسبتاً مفید و عوارض آن از گوشت گاو کمتر و هضم آن راحتر است. خون معتدلی تولید می‌کند و در کل مصرف آن بیشتر از گوشت گاو توصیه می‎گردد.
  10. سرد و تر است. اگر خوب پخته شود لطیف و زودهضم است ولی در صورت پخت نامناسب و مصرف غیراصولی آن، در معده فاسد می‌شود و امراض بلغمی تولید می کند.
  11. بر خلاف سایر جانداران دریایی که دارای مزاج سرد و تر هستند، داری مزاج گرم و تر است، سنگین و دیر هضم بوده و برای افراد دارای سوء هاضمه مناسب نیست. قوای جنسی را تقویت می‎کند.
  12. گرم و خشک و مطلوبترین و گرم‌ترین نوع گوشت در بین ماکیان است. ارزش غذایی بالایی دارد اما دیر هضم و نفاخ است و برای معده‌های ضعیف مضر است، خوردن بازو آن تولیدکننده خون خوب است.
  13. گرم و خشک با پروتئین بالا و چربی و کلسترول پایین است که چربی آن کمی از گوشت مرغ بیش‌تر است و برای تقویت کبد سرد و درمان بیماری‌های سرد بلغمی مفید است.

بایدها و نبایدهای مصرف گوشت از نگاه طب سنتی

  • از گوشت‌هایی مانند گوشت گوسفندجوان (بره)، شترمرغ، بوقلمون، ماهی و مرغ‌های خانگی و ارگانیک استفاده کنید.
  • از گوشت‌هایی که حرارت و رطویت کمتری داشته و سودازا هستند مانند گوشت گاو و گوساله تا حدامکان بپرهیزید.
  • برای افراد کم فعالیت، و یا دارای هضم ضعیف و یا  افراد با سنین خیلی بالا و یا پایین و یا افرادی که تازه از بیماری فارغ شده‌اند گوشت‌‌های بره و بزغاله بسیار مفید است و توصیه می‌‌شود.
  • گوشت خشکیده نمک سود، بسیار نهی شده است، زیرا انسان را زودتر از موعد پیر می کند. امروزه گوشت های کنسروی یا گوشت هایی که مدت زیادی فریز می مانند همین حالت را دارند.
  • مصرف گوشت برای افراد سالم، کودکان و افراد دارای فعالیت بدنی بالا ضروری است
  • خوردن هر نوع گوشتی برای افراد بیمار، افراد دارای معده‌های ضعیف و افراد دارای فعالیت کم بدنی، توصیه نمی‌گردد.
  • گوشت تازه و پرخواصی که خون معتدل و خوبی تولید می‎کند و مزاج و سلامتی را بر هم نمیزند مصرف کنید.
  • بهترین گوشت‌ ها و مناسب‌ ترین گوشت‌ ها نزدیک به مزاج انسان گوشت گوسفند نر سیاه‌ رنگ بین شش ماه تا یک سال است. دست و سینه آن بهتر از ران و پشت آن است، سمت راست بهتر از سمت چپ است. چربی گوشت گوسفند نسبت به گوشت گاو یک به ده است. رنگ گوشت گوسفند، قرمز روشن است
  • گوشت را تازه مصرف کنید، گوشت مانده خون غلیظ و نامرغوبی تولید می‌کند و عوارض زیادی دارد، طوری که در حدیث معتبری از امام صادق آمده است که : « دو چیز است که در آن‌ها هیچ خاصیتی نیست و فقط ضرر است و یکی از آن دو چیز گوشت خشکیده و مانده است».
  • بر اساس مزاج خود نوع گوشت مصرفی‌تان را مشخص کنید، مثلا اگر مزاجتان به گرمی می‌گراید، پزشک متخصص طب‌ سنتی  استفاده از غذاهای دریایی که مزاج آنها سردتر است را توصیه می‌کند (البته میگو و شاه‌میگو، مزاج گرم‌تری نسبت به انواع ماهی‌ها دارند) و اگر مزاجتان به سمت سردی متمایل است، باید از گوشت پرنده‌های کوچک استفاده کنید.
  • چون در حالت کلی مراج گوشت‌ها گرم است، مصرف زیاد آن برای افراد دموی مزاج یا دارای مزاج گرم و تر ممنوعیت دارد.
  • افراد سوداوی مزاج یا دارای مزاج سرد و خشک باید حتماً از گوشت در برنامه غذایی خود استفاده کنند.
  • در هنگام انتخاب و مصرف گوشت، علاوه بر توجه به مزاج گوشت، باید به غلظت و لطافت آن نیز توجه کافی داشت.

کباب برای چه افرادی مناسب است؟

همانند سرخ کردنی ها، انواع کباب نیز برای افرادی که رطوبت زائد در بدن بویژه معده دارند، مناسب بوده و به کاهش رطوبت زائد کمک می نماید اما باید دقت شود که کاملا مغزپخت شود ولی نسوزد و افرادی که علاوه بر رطوبت، سردی نیز در بدن نیز دارند می توانند ادویه جات گرم و خشک مانند زعفران نیز بهمزاج گوشت ها برای انسان ها از اهمیت بسزایی برخوردار است، برای هر فرد تفاوت دارد و باید مزاج شناسی انجام گیرد. طبع گوشت ها به دو دسته سرد و گرم تقسیم میشوند. اگر جزو دسته گیاهخواران نیستید و حاضر به خوردن انواع گوشت هستید باید درباره طبع آن اطلاعاتی داشته باشید. گوشت حیوانات سرشار از انواع پروتئین ها و ویتامین ها و مواد معدنی و آلی که هر یک از آنها دارای ویژگی خاصی هستند.

گوشت در سبد غذایی ما جایگاه ویژه ای دارد. تعداد مواد خوراکی مفید کم نیست ولی در این میان گوشت نقش مهمی در سلامت ما ایفا میکند(البته اگر روی اصول مصرف شود) و حذف آن میتواند آسیبهایی به بدن ما برساند.

تمام گوشت ها دارای ویژگی هایی به نام گرمی و تری هستند، به گوشت هایی که دارای کمترین گرمی و تری هستند به اصطلاح سرد میگویند. حیواناتی که پرتحرک تر، چاق تر و جوانترند دارای گوشت گرمتری هستند. از این نکته هم نباید غافل شد که رنگ گوشت هم میتواند نشان دهنده طبع آن باشد؛ یعنی هرجه تیره تر باشد طبع گرمتری دارد. از میان حیواناتی که دارای گوشتی با طبع گرم هستند میتوان به بز، گوسفند، شترمرغ، شتر، کبک، بلدرچین و میگو اشاره کرد.

مزاج گوشت پرندگان

خونی که از خوردن گوشت پرندگان با طبع گرم به وجود می آید، رقیق تر و فضولات کمتری دارا میباشد و گوشت پرندگان آبی و باتلاقی و گوشت های غلیظ غذائیت بیشتری دارندو برای کارگران و زحمت کشان و ورزش کاران مفیدتر و برای افراد ضعیف و کم کار، گوشت لطیف و کم قوت مناسب تر است.

همانطور که قبل تر هم توضیح دادیم گوشت پرندگان و سایر حیوانات برای سلامتی بسیار مفید میباشد، زیرا منبع کامل پروتئین و کلیه اسیدهای آمینه ضروری است. غذاهای پروتئینی گیاهی نمیتوانند کاملاً تمام اسید آمینه ضروری را برای بدن فراهم کنند. بنابراین، باید از گوشت حیوانات مصرف کنیم. برخی از منابع شناخته شده گوشت عبارتند از مرغ، گوشت گوساله، گوشت گاو، گوشت گوشفند و غیره (نقش گوشت مرغ در یک رژیم متعادل برای حفظ سلامتی بسیار مهم است).

طبع گوشت اردک

اردک از گرمترین انواع پرندگان اهلی بوده و دارای غذائیت زیاد میباشد. گوشت اردک سنگین و نفاخ، باعث افزایش قوای جنسی و مصرف آن چاق کننده است. سنگدان اردک دیر هضم بوده ولی در صورت مصرف و هضم کامل میتواند تقویت کننده معده و احشا می باشد. تخم اردک نسبت به تخم مرغ غلیظ تر و دیرهضم تر بوده غذائیت آن ضعیف تر است. بهترین روش مصرف توصیه شده شکم پر کردن با پیاز و روغن زیتون و ادویه جات مصلح آن است.

نوع مزاج: گرم و خشک
بهتر است با کرفس، پونه، نخود، شوید، تره، دارچین و سکنجبین استفاده شود و با سرکه پخته شود.

مزاج گوشت شتر مرغ

دارای گوشتی با هضم سنگین میباشد. هرچه پرنده دارای جثه و اندازه بزرگتری باشد گوشت آن هم سنگینتر یا به اصطلاح دیر هضمتر است.

نوع مزاج: گرم و خشک
بهتر است با سرکه مصرف شود.

طبع گوشت بوقلمون

گوشت بوقلمون غنی از پروتئین است، منبع ویتامین B بوده و برای جلوگیری از سرطان بسیار مفید است.به تقویت استخوان ها و سیستم ایمنی بدن کمک کرده و چربی پایینی دارد.

نوع مزاج: گرم و تر
بهتر است با گشنیز و سماق استفاده شود.

مزاج گوشت بلدرچین

بلدرچین هم مانند کبک دارای گوشتی با طبع گرم و خشک است و بهتر است به جای روش کبابی کردن گوشت با روغن پخته شود. به تندرستی و نرمی پوست کمک میکند. باعث افزایش قوای جنسی در بانوان میشود. گوشت بلدرچین اگر زیاد مصرف شود میتوان باعث ایجاد سر درد شود.

هم دارای خواص بسیاری میباشد که خواندن درباره آن خالی از لطف نیست.

نوع مزاج: گرم و خشک
بهتر است با روغن کنجد و زیتون، روغن بادام و آب انار مصرف شود.

مزاج گوشت کبک

کبک گوشت لطیفی دارد و طبع آن گرم و خشک است. از ویژگی های گوشت کبک میتوان به: ارزش غذایی بالا، تولید خون زیاد، تقویت قلب و افزایش قوای جنسی اشاره کرد. فراموش نکنید که می‌تواند باعث چاقی شود و بدلیل طبع خشکی که دارد میتواند یبوست ایجاد کند.

ما به طور مفصل در مورد برای شما توضیح داده ایم.

نوع مزاج: گرم و خشک
بهتر است با سکنجبین خورده شود.

طبع تخم مرغ

نوع مزاج: زرده گرم و سفیده سرد است.
توصیه میشود همراه نمک و ادویه گرم مصرف شود.

سردی یا گرمی جگر سفید

نوع مزاج: گرم و تر
بهترین روش مصرف استفاده از دارچین و خیساندن در سرکه و سپس کباب نمودن میباشد.

سردی یا گرمی جگر سیاه

نوع مزاج: گرم و تر
بهتر است همراه با نمک، دارچین، گشنیز یا سرکه مصرف شود.

طبع گوشت خروس

نوع مزاج: گرم و خشک
اگر با سرکه، آبغوره و سکنجبین مصرف شود بهتر است.

طبع دل

نوع مزاج: گرم و خشک
از آویشن، زیره، فلفل و گلپر استفاده کنید سپس در روغن کنجد بخوابانید و کباب کنید.

طبع زبان

نوع مزاج: گرم و تر
بهتر است طبخ آن با سرکه و یا گشنیز خشک، زیره و مرزه همراه باشد.

مزاج سیرابی

نوع مزاج: سرد و خشک
از گلپر، سرکه، مرزه، زنجبیل و دارچین استفاده کنید.

مزاج گوشت شتر

اگر بدنبال استفاده از گوشت شتر هستید بهتر است گوشت شتر جوان را انتخاب کنید زیرا دارای مزاج بهتری می باشد.

نوع مزاج: گرم و خشک
هنگام پخت و پز از نمک و شوید، فلفل، سرکه و زیره استفاده کنید.

طبع گوشت غاز

نوع مزاج: گرم و خشک
همراه آب انار، زیره، دارچین، فلفل و زنجبیل مصرف شود.

مزاج گوشت بز

کسانی که دارای مزاج پرحرارت هستند اما تحرک کمی دارند و ورزش نمیکنند گوشت بز بسیار مناسب است.و البته خوردن گوشت بز در فصل تابستان بهتر است.

نوع مزاج: سرد و خشک

از نمک، فلفل، پیاز، دارچین، زیره، بادام و خرما استفاده کنید.

منبع:

youtube.com

دکمه بازگشت به بالا