عوارض بعد از عمل بینی چیست؟
به نقل از دکتر شهریار یحیوی؛ درست است که عمل بینی مثل هر عمل دیگری ریسک و عوارض جانبی خودش را دارد، اما انتخاب نامناسب پزشک و جراح غیرمتخصص میتواند عوارض جبران ناپذیری بهدنبال داشته باشد. از شایعترین عوارض بعد از جراحی بینی میتوان به درد، ورم، کبودی، تیرگی زیر چشم، خونریزی، عفونت، هماتوم و حساسیت به مواد بیهوشی اشاره کرد.
آیا نگران عوارض بعد از عمل بینی هستید؟ جراحی بینی یا رینوپلاستی یکی از عملهای زیبایی پرطرفدار در دنیا است که علیرغم پیشرفت علم و تکنیکهای جراحی بینی هنوز هم مثل هر عمل جراحی، عوارض خودش را دارد. البته ناگفته نماند که پیشرفت تکنیکهای جراحی تا حدی توانسته عوارض جراحی بینی را به حداقل برساند. طبیعی است که اگر عمل جراحی را یک جراح ماهر و متخصص انجام بدهد عوارض رینوپلاستی در کمترین میزان خود خواهد بود.
اگر برایتان سوال است که عوارض رینوپلاستی چه هستند و بیمار با چه چیزهایی قرار است مواجه شود تا انتهای این مطلب با ما باشید. در صورتی که برای انجام عمل زیبایی بینی و عوارض و خطرات آن نگران هستید، حتما با چند جراح بینی باتجربه مشورت کنید. جراح بینی ممکن است متخصص گوش و حلق و بینی یا جراح پلاستیک باشد.
عوارض بعد از عمل بینی
هدف اصلی عمل زیبایی بینی تنها کوچک کردن بینی نیست بلکه قرار است فرم ایراددار بینی به شکل و ظاهری بدون عیب و نقص و زیبا تبدیل شود. بنابراین، حرف اول در عمل بینی را تناسب بینی با صورت و سایر اجزای صورت بیمار میزند. رایجترین عوارض بعد از عمل بینی که در بیماران مشاهده میشود اختلال در عملکرد تنفسی است و بیمار بعد از رینوپلاستی سخت نفس میکشد. از دیگر عوارض رینوپلاستی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونریزی
- عفونت
- حساسیت به بیهوشی و مرگ بهخاطر ماده بیهوشی
- کاهش حس بویایی
- آسیب بافت عمقی
- سوراخ شدن تیغه بینی
- کوچک شدن سوراخهای بینی
- عدم تنفس از طریق بینی و افزایش تنفس دهانی
- بیحسی داخل و اطراف پوست بینی
- درد، کبودی، ورم
- ماندن جای زخم و اسکار
عوارض عمل بینی در کوتاه مدت
برخی عوارض جراحی بینی کوتاه مدت هستند و پس از سپری شدن دوره نقاهت این عوارض هم برطرف میشوند. کبودی، درد، ورم، کاهش حس بویایی و خونریزی را میتوان از عوارض عمل بینی در کوتاه مدت دانست که پس از گذراندن دوره بهبودی این عوارض رینوپلاستی هم برطرف میشوند. رعایت مراقبت های بعد از عمل بینی باعث کاهش این نوع مشکلات عمل بینی میشود. رینوپلاستی چیستپزشک برای رفع درد داروهای مسکن تجویز میکند.
۱. درد
درد بهخصوص در بینیهای استخوانی بهخاطر اصلاح غضروف بینی بسیار شایع است. پزشک برای رفع درد داروهای مسکن تجویز میکند.
۲. ورم بعد از رینوپلاستی
تورم اطراف چشم و بینی از شایعترین عوارض جراحی بینی در کوتاه مدت هستند که نهایتا ۳ تا ۴ روز بعد عمل برطرف میشود.
۳. کبودی از عوارض جراحی بینی در کوتاه مدت
بسته به نوع عمل جراحی میزان کبودی هم متفاوت خواهد بود و حدود ۱۰ روز بعد عمل برطرف میشود.
۴. جای رد بخیه
در رینوپلاستی بهروش باز بخیههای ظریفی استفاده میشود که گاهی ممکن است ردشان روی بینی باقی بماند. برای جلوگیری از این عارضه میتوان از پمادهای موضعی استفاده کرد.
۵. عوارض حرف زدن بعد از عمل بینی
تورم و بیحسی از عوارض بعد از جراحی بینی هستند که با حرف زدن با دهان باز، خندیدن و گریه کردن در روزهای اول بعد عمل تشدید میشوند. حرف زدن باعث میشود که بینی حرکت کند، برای همین جراح از آتل استفاده میکند تا بینی بیحرکت بماند و بهتر فرم بگیرد.
۶. عوارض راه رفتن بعد از عمل بینی
راه رفتن بعد از عمل بینی نباید مثل سابق با سرعت و شدت باشد چرا که عوارض خطرناکی مثل افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، التهاب، تورم بینی بعد عمل، بدتر شدن زخم بعد جراحی، بازشدن بخیهها و عفونت را بهدنبال دارد. برای پیشگیری از عوارض راه رفتن بعد از عمل بینی بهتر است این راهکارها را دنبال کنید:
- پرهیز از راه رفتن سریع در مسافت طولانی
- پرهیز از خم یا پایین کردن سر حین راه رفتن تا به بافت جراحی شده فشار نیاید. بهتر است مستقیم به روبهرو نگاه کنید.
- پرهیز از راه رفتن در مسیرهای شلوغ چرا که احتمال برخورد و آسیب دیدگی وجود دارد.
- پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین و فعالیتهای ورزشی شدید
۷. عوارض عمل بینی با بی حسی
رینوپلاستی با هر روشی که انجام شود طبیعتا مزایا و عوارض خاص خودش را دارد. هرچند که عمل بینی با بی حسی از کمر هم ممکن است معایب و عوارضی داشته باشد اما عوارض آن نسبت به عمل بینی با بیهوشی بهمراتب کمتر است. از شایعترین عوارض رینوپلاستی با بیحسی میتوان به تورم و کبودی بعد عمل اشاره کرد. در رینوپلاستی با بیهوشی بیمار بعد از ریکاوری احساس تهوع و استفراغ دارد و از بین بردن مواد بیهوشی بعد از عمل طول میکشد. اما با روش بیحسی موضعی دیگر شاهد این حالت نیستیم.
بهنوعی میتوان گفت که عمل بینی با بیحسی روش بهتری برای جراحی زیبایی بینی است چرا که دیگر عوارض و ریسک ماده بیهوشی را ندارد. البته افرادی که روحیه حساسی دارند و توانایی دیدن صحنههای خشن و خون و تجهیزات پزشکی را ندارند گزینه مناسبی برای عمل با بی حسی نیستند چرا که فرد کاملا هوشیار است و متوجه تغییراتی که جراح روی بینی میدهد میشود.
۸. عوارض عمل بینی بدون تامپون
درست است که عمل بینی بدون تامپون دیگر درد ندارد اما عوارضی هم دارد که باعث شده برخی از جراحان همچنان استفاده از تامپون را ترجیح بدهند. از عوارض عمل بینی بدون تامپون میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم جلوگیری از خونریزی داخل بینی، تیغهها و اطراف بخیه
- چون تامپون نیست، خونریزی داخل بینی جذب نمیشود و روی دیواره بینی خشک میشود.
- احتمال بروز هماتوم بعد عمل
۹. عوارض عمل بینی برای چشم
جراحی زیبایی بینی هیچ ربطی به عصب بینایی ندارد و تاثیری هم روی بینایی نمیگذارد اما در مواردی شاهد بروز عوارضی برای چشم هستیم.
تغییر فرم چشمها
ممکن است فرم چشمها بهشکل غیرمستقیم تحت تاثیر عمل بینی قرار بگیرد. اگر میزان استخوان بینی بیشتر از اندازه استاندارد برداشته شود و بینی قوس زیادی پیدا کند، از روبهرو فاصله بین چشمها بیشتر دیده میشود. تغییر فرم چشمها در عمل بینی فانتزی بیشتر دیده میشود چرا که استخوان بینی در این مدل بیشتر تراش میخورد.
ورم و کبودی اطراف چشم
کبودی و ورم زیر چشم از عوارض شایع بعد از جراحی بینی است. گاهی هم داخل چشمها خون دیده میشود. نشت خون از مویرگها زیر پوست چشم باعث کبودی است که با کمپرس سرد برطرف میشود. مصرف آناناس و آب کرفس هم اثرگذار است. جراحی زیبایی بینی هیچ ربطی به عصب بینایی ندارد.جراحی زیبایی بینی هیچ ربطی به عصب بینایی ندارد و تاثیری هم روی بینایی نمیگذارد.
تیرگی زیر چشم
یکی از عوارض بعد از جراحی بینی برای چشمها که بهندرت اتفاق میافتد تیرگی زیر چشم است که گاهی تا ۶ ماه زمان لازم دارد تا رفع شود.
خونریزی زیر ملتحمه
از عوارض جدی عمل بینی برای چشم است که باعث سیاه شدن چشم و کبودی سفیدی چشم میشود. این عارضه چند هفته بعد عمل رفع میشود.
عوارض عمل بینی در دراز مدت
۲۰ سال بعد از عمل رینوپلاستی ممکن است متوجه تغییرات کوچکی در بینی خود شوید اما جای نگرانی نیست چرا که این پوست شماست که تغییر کرده و ساختار اصلی بینی تغییری نمیکند. یکی از شایعترین عوارض رینوپلاستی در دراز مدت این است که بیمار از بینی جدید خوشش نمیآید.
ناهنجاریهای ظاهری نوک بینی، برآمدگی بیش از حد بینی، یا غیرطبیعی دیده شدن آن همگی از عوارض عمل بینی در دراز مدت هستند که بیمار تمایلی به نگاه کردن به خود در آینه ندارد. در چنین مواردی تنها راه حل عوارض عمل بینی در دراز مدت پیوند غضروف است که عملی پیچیده و نیازمند تخصص و ظرافت بالای جراح است. از دیگر عوارض عمل بینی در دراز مدت عبارتند از:
- بروز مشکلات روحی ناشی از عدم رضایت از نتیجه عمل
- انحراف سپتوم بینی
- اختلال در تنفس
- خروپف در خواب
- سوراخ بینی نامتقارن
- ترشح بینی بدبو بهخاطر عفونت
عوارض کوتاه مدت عمل بینی | عوارض دراز مدت عمل بینی |
درد، کبودی و ورم | عدم رضایت از ظاهر بینی |
خونریزی | انحراف تیغه بینی |
عفونت | خروپف حین خواب |
حساسیت به بیهوشی | اختلال در تنفس |
کاهش حس بویایی | نامتقارن شدن سوراخهای بینی |
کوچک شدن سوراخهای بینی | |
سوراخ شدن تیغه بینی | |
عدم تنفس از طریق بینی و افزایش تنفس دهانی |
عوارض جراحی بینی بعد از چند سال
از عوارض جراحی بینی بعد از چند سال میتوان به افتادگی نوک بینی اشاره کرد که در برخی از بیماران مشاهده میشود. تقویت غضروف بینی میتواند از بروز این مدل عوارض بعد از چند سال جلوگیری کند.
عوارض عمل بینی در پیری – عوارص عمل بینی در سن بالا
عوارض عمل بینی در هر سنی یکسان است و تفاوت چندانی در پیری و سن بالا دیده نمیشود. البته گاهی بهخاطر افزایش سن، کاهش خاصیت ارتجاعی و شل شدن پوست ممکن است عوارض عمل بینی در سن بالا و میانسالان شدت بیشتری داشته باشد. عوارض جراحی بینی در سن بالا عبارتند از:
- کبودی
- درد و ورم
- خونریزی
- ترشحات بینی
- عفونت
- زخم و ماندن جای زخم
- عوارض بیهوشی
- طولانی شدن روند بهبودی
علت مرگ در جراحی بینی
اصلیترین علت مرگ در جراحی بینی بیهوشی است که اگر درست انجام نشود مرگ بیمار را بهدنبال دارد. عوامل مختلفی در مرگ ناشی از جراحی بینی دخیل هستند ازجمله:
- اشتباهات پزشکی
- استفاده از میزان بالای داروهای بیهوشی
- درخواست نا به جای میزان زیادی از گازهای بیهوشی
- مراقبت و پایش نامطلوب بیمار حین بیهوشی
- اختلال عملکرد تجهیزات و دستگاههای بیهوشی مثل نارسایی اکسیژن
- اختلال در عملکرد سیستم تهویه بیهوشی
علت به هوش نیامدن بعد از عمل بینی
داروهای بیهوشی در مواردی باعث تاخیر در بههوش آمدن بیمار بعد از رینوپلاستی میشوند. بیماریهای زمینهای و اختلالات متابولیک مثل کم کاری تیروئید، بیماری کبدی و فشار خون، و حساسیت نسبت به داروی بیهوشی هم ممکن است علت به هوش نیامدن بعد از عمل بینی باشند.
عمل بینی برای چه کسانی خطرناک است؟
همه نمیتوانند کاندیدای مناسب عمل بینی باشند و انجام این جراحی برای افراد زیر خطرناک است:
- بیماران دیابتی
- افرادی که مشکلات تنفسی و بیماری تنفسی دارند.
- بیماران قلبی عروقی
- افرادی که از کم خونی رنج میبرند
- سیگاریها و افرادی که الکل مصرف میکنند.
- افرادی که از نظر روحی و روانی آسیبپذیرند.