میلگرد آجدار چیست؟
میلگرد آجدار(ribbed rebar) یکی از پرکاربردترین مقاطع طویل فولادی است که کارایی گستردهای در صنایع گوناگون دارد. این محصول بهصورت استوانهای و توپر است که در استانداردها و انواع گوناگونی تولید میشود. میلگرد آجدار معمولا در طولهای ۱۲ متری تولید میشود، همچنین این محصول در سایز ۸ الی ۳۶ و حتی ۴۰ نیز تولید میشود اما برخی سایزهای آن کمتر و در شمار محدودی از کارخانهها و با سفارش مشتری ساخته میشود. این پروفیل که به دلیل مقاومت کششی و تنشی بالا بیشتر در مصارف ساختمانی کاربرد دارد در انواع مختلفی تولید میشود که در ادامه به تشریح آن به همراه لیست قیمت میلگرد پرداخته خواهد شد.
فرایند تولید میلگرد آجدار
تولید میلگرد در چندین مرحله و به چند روش انجام میشود که شامل نورد گرم، نورد سرد، میکروآلیاژی و ترمکس است. در همه این چهار روش، مراحل تولید اولیه میلگرد مشترک است، یعنی مواد اولیه آن که ممکن است از آهن قراضه یا فولاد کربنی باشد، ذوب میشود. سپس از این مواد مذاب شمش تولید میشود که مواد اولیه برای ساخت میلگرد است. پس از این مرحله، ساخت میلگرد به چهار روش صورت میگیرد که در ادامه شرح داده میشود. این مراحل در قیمت میلگرد شاهین بناب موثر می باشد.
تولید میلگرد به روش نورد گرم
در این روش بیلتی که به صورت قالبی است یا به روش ریختهگری تولید میگردد، در دمای ۱۰۰۰ الی ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد گرم میشود، سپس بین غلتکهایی که اصطلاحا نورد گفته میشود، قرار گرفته و تحت فشار بالایی تغییر شکل میدهد. به این صورت که با فشار این غلتکها طول و قطری که انتظار داریم به دست میآید و پس از این مرحله هم عملیات آجگذاری آن آغاز شده و میلگردها در طولهای استاندارد ۶ و ۱۲ متری برش میخورند.
تولید میلگرد به روش نورد سرد
در این مرحله از ساخت میلگرد، به جای شکلدهی شمش در دمای بالا، مواد اولیه در دمای پایین نورد میشود. از آنجایی که حالتپذیری در دمای پایین دشوارتر است، در این روش تعداد غلتکها و فشاری که بر شمش وارد میشود افزایش مییابد، قابل ذکر است که میگلرد تولیدشده با نورد سرد شکل ظاهری بهتر و استحکام بالایی دارد.
تولید میلگرد به روش میکروآلیاژی
تولید میلگرد با این روش، تقریبا مانند نورد گرم است و در دمای بالا انجام میشود؛ اما در روش میکروآلیاژی، چند آلیاژ دیگر به مواد اولیه آن اضافه میشود که شامل تیتانیوم، نیوبیوم و وانادیوم است. افزودن این آلیاژها به مواد اولیه میلگرد موجب افزایش استحکام، مقاومت و انعطافپذیری این مقطع فولادی میشود که دامنه استفاده از این محصول را گستردهتر میکند، البته ناگفته نماند که این فرایند قیمت میلگرد را نیز افزایش میدهد.
تولید میلگرد با روش ترمکس
این روش هم تقریبا مانند نورد گرم است، ساخت میلگرد به روش ترمکس اینگونه است که دمای بیرونی میلگرد ساخته شده توسط آب یا روغن کاهش مییابد، همچنین آلیاژهای به کار برده شده در این روش نیز متفاوت است یعنی کربن کمتری در مواد اولیه آن وجود دارد که این امر به کاهش مقاومت محصول و البته کاهش قیمت آن منجر میشود.
میلگرد ساخته شده به روش QST یا همان ترمکس شکلپذیری و مقاومت کششی بالایی دارد اما استحکام آن پایین است و برای استفاده در مناطق زلزلهخیز مناسب نیست، همچنین این نوع میلگرد قیمت پایینتری دارد و به دلیل مقرونبهصرفه بودن نسبت به سایر میلگردها محبوبیت بیشتری نیز دارد. آنطور که شرح داده شد هر یک از این روشها ویژگیهای منحصر به فردی به محصول میدهد که علاوهبر کیفیت میلگرد، کارایی و قیمت آن نیز تغییر میکند، به همین جهت درج نحوه تولید در پلاکها و سرتیفیکیت میلگرد آجدار و سایر محصولات بسیار ضروری است.
انواع میلگرد آجدار
میلگردها بهطور معمول به سه دسته کلی تقسیم میشوند که شامل میلگرد کلافی، میلگرد ساده و میلگرد آجدار است؛ اما در این مقاله تنها به میلگرد آجدار پرداخته میشود. میلگرد آجدار از نظر استاندارد روسیه که متداولترین تقسیمبندی در کشور ما است، در سه گروه تولید و عرضه میشود که شامل میلگرد آجدار A۲، A۳ و A۴ است. هر یک از این گروهها دارای ویژگیها و مشخصات ظاهری منحصر به فردی هستند که موجب تفاوت کارایی هریک نسبت به دیگری میشود؛ از عمدهترین تفاوتهای انواع میلگردها با یکدیگر شکل آج آنها و میزان سختی، مقاوت کششی و تنشی این محصول است.
میلگرد آجدار A۲
میلگرد آجدار A۲ که به میلگرد نیمه سخت و نیمه خشک شناخته میشود، دارای آجهای فنری و مارپیچی شکل است که از ابتدا تا انتهای آن ادامه دارد. این مقطع ترد و شکننده است و بهتر است روی آن جوشکاری انجام نشود، همین ویژگیها استفاده از این محصول را برای ساخت خاموت و مش مناسب میسازد. این نوع میلگرد دارای مقاومت تسلیم ۳۰۰، مقاومت کششی ۵۰۰ Psi و شکلپذیری آن نیز حدود ۱۹ درصد است.
میلگرد آجدار A۳
این نوع میگلرد که بسیار کاربردی بوده و در میان صاحبان صنایع از محبوبیت بالایی برخوردار است و به دلیل ویژگیهای ظاهری و استاندارد تولید در مقایسه با میلگرد A۲ پرمصرفتر و مستحکمتر است. شکل آج میلگرد A۳ به صورت جناقی است. محصولی نیمه سخت است به همین دلیل نباید روی آن جوشکاری انجام داد یا خم کرد. میلگرد A۳ دارای مقاومت کششی ۶۰۰، مقاومت تسلیم ۴۰۰ Psi و شکلپذیری و خمش آن نیز ۱۴ درصد است.
میلگرد آجدار A۴
این نوع میلگرد در مقایسه با میلگرد A۳ دارای مقاومت و سختی بالاتری است، شکل آج آن تفاوت چندانی با میلگرد A۳ ندارد و عموما به صورت آج مرکب است یعنی به صورت ۷ و ۸ یا دوکی شکل میباشد. میلگرد A۴ به دلیل کربن بالایی که در مواد اولیه خود دارد، دارای مقاومت کششی ۶۵۰ و مقاومت تسلیم ۵۰۰ Psi است و معمولا به روش ترمکس نیز تولید میشود.
میلگرد اصفهان
میلگرد از پرکاربردترین مقاطعی است که در کارخانههای مختلفی به تولید میرسد. میلگرد اصفهان که در کارخانه ذوب آهن اصفهان تولید میشود از پرطرفدارترین برندهای داخلی است. این محصول از طریق فرایندهای مختلفی مانند ذوب آهن، ریختهگری و آبکاری تولید میشود و در صنایع مختلفی مانند صنایع ساختمانی، خودروسازی، راهسازی، صنایع دریایی و … کاربرد دارد. میلگرد اصفهان با کیفیت و مقاومت بالا تولید میشود و در بازار داخلی و خارجی به فروش میرسد.
میلگرد اصفهان در سایزهای ۱۲ الی ۳۲ در بازار موجود است اما از پرمصرفترین سایزهای این محصول میتوان به میلگرد سایز ۱۴، ۱۶، ۱۸ و ۲۰ اشاره کرد. هنگام خرید میلگرد اصفهان ضروری است چندین پارامتر را مدنظر قرار داد که از جمله آنها سایز و وزن میلگرد، آلیاژ به کار رفته در تولید محصول، مقاومت کششی و خمشی، ویژگیهای مکانیکی و … است.
ویژگی و کاربرد میلگرد آجدار
همانطور که در مطالب بالا نیز بیان شد، مواد اولیه تولید میلگرد و همچنین روش ساخت آن، ویژگیهای منحصر به فردی به هر یک از گریدهای میلگرد میدهد. به طور کلی میلگردها دارای ویژگی خمشی تا ۱۸۰ درجه هستند و معمولا در این شرایط دچار شکستگی و ترک نمیشوند، همچنین امکان جوشکاری لببه لب و جوش قوسی را نیز دارند و آجی که روی میلگرد وجود دارد پیوستگی بیشتری بین بتن و میلگرد ایجاد میکند.
بیشترین کاربردی که برای میلگرد آجدار وجود دارد، استفاده از آن در صنعت ساختمانسازی است، البته محصول میلگرد اساس تولید محصولات دیگری نیز هست که در جاهای مختلف ساختمان استفاده میشود. استفاده در بتنریزی دیوارها، استفاده در بتنریزی کفسازهها، تقویت فونداسیون و افزایش مقاومت بتن از کاربردهای میلگرد است اما به طور کلی عمدهترین مصرف میلگرد آجدار مسلح کردن بتن است، از آنجایی که بتن مقاومت کششی پایینی دارد و ممکن است با تغییرات دمایی ترک بخورد، با استفاده از میلگرد این مشکل مرتفع میشود. همانطور که گفته شد از میلگرد آجدار برای ساخت خاموت، میلگرد خرک، میلگرد ادکا، میلگرد سنجاقی، رکابی، زیگزاگ، ممان منفی، کلاف، میلگرد بستر و … استفاده میشود.
نحوه محاسبه وزن میلگرد
محاسبه وزن میلگرد یا هر محصول دیگری علاوهبر اهمیت آن در تعیین قیمت محصول، در اجرای پروژههای ساختمانی و مطابقت با استانداردهای مورد نیاز ساختمانسازی امری ضروری است و برای اطمینان از وزن استاندارد میلگرد آجدار باید وزن نهایی آن را با جدول وزن اشتال مطابقت داد. خرید و محاسبه وزن میلگرد عموما براساس کیلوگرم انجام میشود و روشهای متفاوتی نیز برای آن تعریف شده است. برای محاسبه وزن میلگرد ۴ روش معرفی شده است که عبارتند از: ۱-استفاده از جدول اشتال، استفاده از فرمول، استفاده از جدول استاندارد، استفاده از جدول وزنی اعلام شده توسط کارخانه.
اما سادهتری روش استفاده از فرمول است، به این صورت که برای محاسبه وزن میلگرد در ابتدا به شعاع میلگرد نیاز داریم، همچنین چگالی فولاد نیز که معمولا ۷/۸ در نظر گرفته میشود هم نیاز است. سپس سطح مقطع میلگرد که دایرهشکل است نیز لازم است که محیط آن را باید حساب کنیم. اگر سطح مقطع یا شعاع میلگرد را در طول هر شاخه ضرب کنیم، حجم میلگرد به دست میآید، برای محاسبه وزن آن نیز چگالی فولاد را در حجم به دست آمده ضرب میکنیم و عددی که به دست میآید وزن میلگرد است. فرمول زیر نحوه محاسبه وزن میلگرد است.
منبع: آسرون