عمومیمطالب برتر

راه حل‌هایی برای جلوگیری از کم نور شدن لامپ ال ای دی

علت کاهش نور لامپ ال ای دی چیست؟

کاهش نور در تمامی لامپ‌ها از جمله لامپ گارانتی دار امری طبیعی‌ و رایج است اما کم‌نور شدن لامپ ال ای دی، کمی دیرتر از حد معمول رخ می‌دهد. به بیان دیگر می‌توان گفت عمر مفید لامپ ال ای دی بیشتر از دیگر لامپ‌هاست.  به‌عنوان مثال در لامپ‌های رشته‌ای و فیلامنت، با افزایش دما، مواد اولیه موجود در لامپ تبخیر شده یا تنگستنی که در داخل لامپ وجود دارد از بین می‌رود. در لامپ کم مصرف، لامپ مهتابی یا لامپ‌های فلورسنت نیز، به مرور زمان لایه فسفر از بین می‌رود و کاهش نور اتفاق می‌افتد. از جمله مهم‌ترین علل کاهش نور لامپ‌های LED قرار دادن این لامپ‌ها در شرایط نامناسب بوده، زیرا عملکرد لامپ با مشکل روبرو شده و بازدهی آن کم می‌شود.

دلایل کم‌نور شدن لامپ ال ای دی یا اس ام دی

لامپ‌های LED معمولا قیمت بالاتری نسبت به لامپ‌های معمولی و رشته‌ای دارند. به همین دلیل انتظار می‌رود که دیرتر از لامپ‌های معمولی دچار مشکل شوند. اما استفاده نادرست و رعایت نکردن برخی از مسائل باعث خرابی لامپ ال ای دی می‌شود.

1. کاهش کارایی

کاهش کارایی یا عملکرد یکی از عوامل مهم در کم‌نور شدن لامپ‌های ال ای دی است. به عنوان مثال با هر بار خاموش و روشن کردن لامپ، جریان الکتریکی در آن عبور می‌کند. همین رفت‌وآمد جریان الکتریکی باعث کاهش درخشش لامپ می‌شود‌.

 2. دمای نا‌مناسب

قرار دادن لامپ در دمای بسیار گرم یا سرد یکی از عواملی است که می‌تواند باعث کم نور شدن لامپ قبل از پایان طول عمر آن باشد. مثلا در فضاهای بسیار گرم که هیچگونه وسایل سرمایشی وجود ندارد، دمای بالا، لامپ را به تدریج کم نور و از کار می‌اندازد. از سوی دیگر مکان‌های بسیار سرد نیز بر روی چیپ‌های ال ای دی اثر می‌گذارد و بازتاب نور را کاهش داده و در نتیجه باعث کم نور شدن لامپ می‌شود.

3. تراشه LED نامرغوب

استفاده از تراشه‌های نامرغوب یکی دیگر از عواملی است که باعث کاهش نور لامپ می‌شود. کار اصلی این تراشه تبدیل انرژی به نور بوده و در صورت بی‌کیفیت بودن آن بازده نوری کاهش پیدا می‌کند. از آنجایی‌که بر روی این تراشه‌ها تعداد زیادی ال ای دی قرار می‌گیرد، زمانی که تراشه آسیب ببیند، روشنایی و نور لامپ نیز کاهش پیدا می‌کند.

4. کیفیت فسفرهای ال ای دی

بازده نوری یک لامپ با راندمان کوانتومی فسفر، رابطه مستقیم دارد. به‌این‌صورت که هرچه راندمان کوانتومی فسفر بیشتر باشد بازده نوری لامپ بیشتر است. همچنین هرچه اندازه ذرات افزایش پیدا کند، افزایش کارایی کوانتومی زیادتر می‌شود.

5. مشکلات ساختاری

لامپ LED یا اس ام دی از قطعات مختلفی ساخته می‌شوند که عملکرد بهینه این قطعات در شدت نور تاثیر زیادی دارد. برای مثال، اشکال در ساختار یا اتصال اجزای داخلی باعث کاهش نور در لامپ ال ای دی می‌شود. ارزان بودن برخی از لامپ‌ها به‌دلیل استفاده از تجهیزات داخلی بی‌کیفیت است. به همین دلیل همیشه باید به نشان استاندارد بر روی کالا دقت کرد و از مراکز معتبر خریداری را انجام داد.

راه حل‌هایی ساده و کاربردی برای جلوگیری از کم نور شدن لامپ ال ای دی

طول عمر متوسط لامپ های ال ای دی بین ۲ تا ۳ سال است. شاید این سوال پیش بیاید که برای افزایش طول عمر مفید آن‌ها چه اقدامات و راه حل‌هایی وجود دارد.

1. کنترل مقاومت و جریان ورودی

جریان برق می‌تواند میزان روشنایی لامپ را تغییر دهد، زیرا هرچه ولتاژ بیشتر باشد، جریان نیز بیشتر است. پس برای تنظیم شدت نور لامپ ال ای دی باید مقاومت و ولتاژ ورودی به لامپ کنترل شود‌. به عبارت دیگر کاهش مقدار مقاومت باعث افزایش روشنایی لامپ می‌شود.

2. قرار ندادن در قاب

قاب‌های بسته که جریان هوا از آن عبور نمی‌کند، باعث کاهش عمر لامپ می‌شود.

3. نصب صحیح

طریقه بستن لامپ یکی دیگر از عواملی است که در میزان عمر و کارکرد لامپ تاثیر می‌گذارد. نصب صحیح، لامپ باید رو به بالا نصب شود تا نور لامپ یکنواخت باشد.

4. کنترل دما

راه دیگر برای جلوگیری از کم نور شدن لامپ ال ای دی، کنترل دما بوده که اهمیت زیادی دارد. پس افزایش دما سرعت خراب شدن لامپ‌های ال ای دی را افزایش می‌دهد.

رفع مشکل چشمک زدن لامپ ال ای دی و کم مصرف خاموش یا روشن

What Makes LED Lights Flicker? How to Stop LED Bulb Flickering

مسلما ظهور لامپ های جدید کم مصرف و ال ای دی، تاثیر به سزایی در مصرف لامپ حبابی داشته است. اما ممکن است گاهی این لامپ ها در زمانی که خاموش و یا حتی روشن هستند چشمک بزنند. این مشکل برای برخی مهم نیست و توجهی به آن نمی کنند اما برای اکثر افراد یک مشکل آزار دهنده و مزاحم محسوب می شود و دنبال رفع آن هستند. پس از بررسی دلایل این اتفاق، روش رفع آن را هم خواهیم گفت.

دلیل چشمک زدن لامپ کم مصرف

فلاش زدن لامپ ها می تواند دلایل مختلف و بسیاری داشته باشد و شدت آن هم متغیر باشد. برای متوقف کردن این مشکل، شما باید ابتدا دلیل چشمک زدن لامپ LED را پیدا کنید. همچنین قبل از پیدا کردن دلیل باید وضعیت لامپ خود، زمان چشمک زدن و سایر اجزا داخل مدار مانند ترانسفورماتور، دیمر، کلید، سنسور و.. را هم در نظر بگیرید. به صورت کلی می توان دلایل زیر را به عنوان رایج ترین ریشه این مشکل عنوان کرد:

  • ترانسفورماتور ها
  • سیم کشی غیر صحیح
  • کلید های چراغ دار
  • مشکل با دیمر ها
  • سنسور حرکتی غیر سازگار
  • ترانسفورماتور ها
  • معیوب بودن و یا بی کیفیت بودن لامپ

گوشی ها هم ممکن است مشکل چشمک زدن پیدا کنند. در این صورت پیشنهاد می کنیم مطلب ۴ روش را هم مطالعه نمایید.

چشمک زدن لامپ کم مصرف به دلیل مشکل در ترانسفورماتور

اگر شما ازلامپ کم مصرفی استفاده می کنید که شامل ترانسفورماتور هستند، ممکن است علت چشمک زدن لامپ کم مصرف شما در کیفیت ولتاژ خروجی و نوسان در این قطعه باشد. برای رفع این مشکل در صورتی که از ترانسفروماتور های قدیمی هالوژن یا با خروجی نوسان نامناسب استفاده می کنید، باید آن را با نمونه های جدید که مخصوص LED هستند و کیفیت بهتری دارند تعویض کنید.

مشکل بار کم (حداقل بار) ترانسفورماتور در چشمک زدن لامپ ها

بسیاری از ترانسفورماتور های الکتریکی، نیاز به وجود حداقل بار در سمت خروجی دارند. به عنوان مثال اگر شما قبلا از ۵ لامپ هالوژن ۲۰ وات استفاده کرده باشید و بخواهید آن ها را با LED جایگزین کنید و ترانسفورماتور را تغییر ندهید، دچار مشکل چشمک زدن یا روشن نشدن لامپ ها خواهید شد. زیرا طبق محاسبات ۵ لامپ LED با ۳ وات کافی است. در نسخه قدیمی شما نیاز به ۱۰۰ وات برق داشتید اما با لامپ های جدید فقط به ۱۵ وات قدرت نیاز خواهید داشت. در نمونه قبلی احتمالا از ترانسفورماتور ۵۰ تا ۱۵۰ وات استفاده شده است یعنی در آن ها نیاز به حداقل ۵۰ وات برق است تا به درستی کار کنند.

بهترین راه حل رفع این مشکل هم تعویض ترانسفورماتور قدیمی با نوع جدید LED است. توصیه می کنیم از برند های با کیفیت استفاده کنید.

چشمک زدن لامپ کم مصرف به دلیل سیم کشی غیر صحیح

برای سیم کشی صحیح لامپ، باید سیم نول مستقیما به لامپ وصل شده باشد و سیم فاز در مسیر کلید باشد. زیرا در صورتی که فاز مستقیما به یک مصرف کننده ماند لامپ وصل شده باشد، از طریق اتصال بدنه لامپ، سرپیچ، دیوار و.. ممکن است اتصال برقرار شده و علت چشمک زدن لامپهای کم مصرف باشد. در صوتی که سیم کش شما چنین اشتباهی کرده باشد، لامپ چشمک می زند.

برای رفع این مشکل باید جای فاز و نول عوض شود. در این موارد توصیه می کنیم از یک برقکار ماهر کمک بگیرید و خودتان به سیمکشی دست نزنید.

چشمک زدن لامپ کم مصرف به دلیل وجود کلید چراغ دار

در صورتی که کلید لامپ شما چراغ دار باشد و لامپ شما هم از مدل کم مصرف های قدیمی باشد، احتمال دچار مشکل چشمک زدن لامپ ال ای دی در حالت روشن و خاموش می شوید. زیرا لامپ داخل کلیک جریان کمی برای فعال شدن نیاز دارد.

اگر علت چشمک زدن لامپ کم مصرف شما این مورد است، در این موارد باید از کلید های بدون لامپ استفاده کنید و یا لامپ کلید را از مدار خارج کنید. قابل ذکر است که لامپ های LED جدید معمولا چنین مشکلی را ایجاد نمی کنند. می توانید این مورد را تست کرد و در صورت نیاز لامپ خود را تغییر دهید. در صورتی که قصد انجام کارهای فنی در این زمینه را دارید، مطالعه مطلب آموزش کامل تصویری برای شما کاربردی و مفید خواهد بود.

چرا لامپ خاموش چشمک میزند؟ اتصال به دیمر

اگر در مدار لامپ شما دیمر وجود دارد، از این روش برای رفع مشکل سوسو زدن لامپ کم مصرف استفاده کنید. لامپ های قدیمی به خوبی با دیمر کار می کردند اما لامپ های ال ای دی و کم مصرف معمولا با دیمر به مشکل بر می خورند زیرا نمی توانند کم نور شوند و نیاز به ولتاژ خاصی دارند! بنابراین اولین نکته این است که در هنگام خرید لامپ LED باید توجه کنید که قابلیت اتصال به دیمر (Dimmable) را داشته باشد. البته دیمر شما هم باید مناسب باشد زیرا دیمر های قدیمی نیاز به حداقل بار دارند و باید از دیمر های جدید برای LED استفاده کنید.

بنابراین برای رفع مشکل چشمک زدن لامپ مهتابی و LED خاموش یا روشن باید هم لامپ کم مصرفی بخرید که قابلیت کار با دیمر داشته باشد و همینطور دیمر شما از نوع جدید LED باشد. در صورت خارج کردن دیمر از مدار هم مشکل شما رفع می شود.

چشمک زدن لامپ ال ای دی متصل به سنسور حرکتی

سنسور های حرکتی هم نیاز به حداقل بار دارند تا به درستی کار کنند. در صورتی که لامپ متصل به سنسور حرکتی شما چشمک می زند، برای رفع این مشکل باید از سنسور های کم بار استفاده شود و یا یک رله سویچ در مدار نصب شود تا علت چشمک زدن لامپ اس ام دی و.. شما رفع شود.

علت چشمک زدن لامپ ال ای دی در حالت روشن

اگر لامپ LED شما برای مدت کوتاهی پس از روشن کردن چشمک زد، به احتمال زیاد لامپ کیفیت پایینی دارد. علت چشمک زدن لامپ روشن به صوت عمده یا به دلیل بی کیفیت بودن لامپ است و یا لامپ شما در پایان عمر خود قرار دارد. بسیاری از شرکت های متفرقه از منبع تغذیه و برد های ارزان قیمت بی کیفیت استفاده می کنند که زمینه ساز  این مشکل می باشد. برخی از این لامپ ها نیاز به دمای خاصی برای روشنایی کامل و توقف چشمک زدن دارند. همچنین ممکن است این اتفاق بعد از روشن کردن لامپ به مرور دیر تر اتفاق بیفتد.

برای رفع این مشکل اگر لامپ شما قبلا چشمک نمی زد و به تازگی بعد از روشن کردن چشمک می زند، ظرفیت خازن خود را از دست داده است. اگر هم از ابتدا این مشکل را داشته است، جنس آن بی کیفیت است. در هر دو صورت باید لامپ را با یک چراغ جدید LED با کیفیت تعویض کنید.

لامپ کم مصرف فقط گاهی چشمک می زند

اگر لامپ کم مصرف شما فقط گاهی چشمک می زند و این موضوع پایدار نیست، عیب یابی سخت تر می شود. علت چشمک زدن لامپ خاموش به صورت گهگاه ممکن است به خاطر ترمینال نامناسب، ترانسفروماتور نامناسب، منبع تغدیه ناقص در لامپ یا معیوب بودن آن و نوسان در شبکه برق باشد.

  • در مورد ترانسفورماتور یا ترمینال نامناسب در روش های قبل راه حل مناسب توضیح داده شده است که می توانید از آن روش ها استفاده کنید.
  • در مورد معیوب بودن لامپ هم می توان لامپ دیگری را به جای لامپی که چشمک می زند تعویض کنید. اگر لامپ جدید دیگر چشمک نزد، احتمالا منبع تغذیه لامپ معیوب شده است و باید از لامپ دیگری استفاده کنید.
  • اما اگر لامپ جایگزین هم گاهی چشمک زد، احتمالا دچار نوسان برق شده اید. در این مورد باید از برق کش ماهر کمک بگیرید تا مشخص شود در سیم کشی شما چه نوساناتی وجود دارد.

منبع : lightbulbs-direct.com

محتوای این مطلب پنهان
دکمه بازگشت به بالا