علمی و پزشکیمطالب برتر

پیوند و بازسازی استخوان تحلیل رفته فک

استخوان ها فک بالا و پایین، نقش بسیار مهمی در سلامت دهان و نگهداری دندان ها در دهان و لثه دارد. اگر استخوان های فک، از سلامت کافی برخوردار نباشند نمی توانند حمایت لازم از ریشه دندان ها را به عمل بیاورند و در نتیجه این موضوع باعث لق شدن دندان ها و افتادن آنها می شود و اینجا است که بازسازی استخوان فک لازم می شود.

یکی دیگر از مواردی که استخوان های فک وظیفه انجام آن را به عهده دارند تنظیم الگوی جویدن و گاز گرفتن است. همچنین استخوان فک در زیبایی صورت هم بسیار تاثیر گذار است. در صورتی که استخوان های فک دچار تحلیل شوند و تغییر شکل دهند بر زیبایی صورت بسیار تاثیر دارد. تغییر شکل فک ممکن است باعث کوچک شدن چانه، افتادگی لب ها، جلو آمدن چانه و موارد دیگری شود.

تحلیل استخوان چیست؟

تحلیل استخوان فک به شرایطی اطلاق می‌شود که تراکم استخوان فک کاهش یافته یا در اصطلاح استخوان فک دچار پوکی شده است، در چنین حالتی استخوان فک استحکام و کارایی خودش را از دست داده و علاوه بر ایجاد آسیب برای عملکرد دندان‌ها بافت لثه و دندان‌ها را نیز مستعد عفونت و بیماری‌ می‌کند. تحلیل استخوان فک پایین و بالا اتفاق می افتد.

دلایل ایجاد تحلیل استخوان

موارد زیادی باعث به وجود آمدن تحلیل استخوان میشوند. در زیر بعضی از این موارد گفته شده.

۱- از دست دادن یک یا چند دندان از عوارض تحلیل استخوان

۲- تحلیل لثه

۳- عفونت در لثه

۴- پیشرفت پوسیدگی و ایجاد التهاب لثه

۵- عفونت های دندان

۶- عفونت های باکتریایی ناشی از ایمپلنت (Peri-implantitis)

۷- پوکی استخوان

۸- استفاده از دندان مصنوعی یا بریج دندانی

۹- عدم تراز دندان ها و وجود تومور در صورت

بازسازی استخوان

بازسازی استخوان به عنوان بهترین راه درمانی برای تحلیل استخوان در نطر گرفته می شود.

بازسازی استخوان فک اقدامی است که وقتی استخوان فک دچار تحلیل و تخریب شده است، انجام می‌شود. تحلیل استخوان فک تأثیرات زیادی در فرم صورت افراد و قابلیت استفاده از درمان‌های دندان‌پزشکی دارد و برای همین بازسازی آن در خیلی از مواقع ضروری است.

یکی از مهم‌ترین ضروریات بازسازی استخوان فک فراهم کردن شرایط برای به‌کارگیری ایمپلنت دندان در افرادی است که مدت زیادی از کشیدن یا از دست دادن دندان آن‌ها می‌گذرد. روش‌های متفاوتی برای بازسازی استخوان فک وجود دارد که به‌طور عمده دو مبحث پیوند استخوان فک و بازسازی استخوان فک را شامل می‌شود.

تشخیص تحلیل استخوان فک بر عهده دندان‌پزشک است، اما توسط خود افراد هم به دلیل تغییرات قابل مشاهده‌ای که بر روی ساختار دهان و صورت می‌گذارد، حس می‌شود. تحلیل استخوان فک همیشه بعد از کشیدن دندان‌ها در طول زمان اتفاق می‌افتد و یک روند قطعی در ساختار دهانی همه‌ی افراد است.

بازسازی استخوان از دست رفته برای محافظت از دندان‌ها و بافت‌هایی که از آن‌ها در برابر پلاک و باکتری حمایت می‌کنند، انجام می‌شود و در مورد خاص ایمپلنت دندان هم برای حمایت کافی و بهتر از پایه ایمپلنت در مواقعی که مدت زیادی از کشیده شدن دندان گذشته است و استخوان فک فرصت تحلیل پیدا کردن داشته است، کاربرد دارد.

همه اطلاعات لازم درباره مطب دندانپزشکی غرب تهران را از اینجا ببینید.

علائم تحلیل استخوان فک

علائم تحلیل استخوان فک معمولاً به تدریج ظاهر می شوند و ممکن است در ابتدا خفیف باشند. برخی از علائم شایع تحلیل استخوان فک عبارتند از:

لق شدن دندان ها

حساسیت دندان ها به سرما، گرما، یا شیرینی

تغییر شکل دندان ها

فاصله گرفتن دندان ها از یکدیگر

عقب نشینی لثه ها

تحلیل لثه ها

درد در ناحیه فک

روش‌های بازسازی استخوان فک

در مواقعی که تحلیل گسترده باشد و بر اثر چند دندان از دست رفته یا بیماری‌های حاد پریودنتال رخ داده باشد، پیوند استخوان فک با هدف بازسازی بخش تحلیل رفته استخوان فک انجام می‌شود و روش‌های مختلفی دارد؛ برای مثال:

پیوند اتوگرافت: در روش پیوند اتوگرافت از استخوان نواحی مختلف خود افراد (غالباً از استخوان زاویه فک) برای بازسازی استفاده می‌شود.

پیوند آلوگرافت: در این روش پیوند، بنا به دلایل مختلف ازجمله ترجیح خود بیمار از استخوان فرد دیگری برای ترمیم استخوان فک استفاده می‌شود.

روش آلوپلاست: در این روش از مواد سنتزی برای تحریک سلول‌های بدن و تشکیل استخوان استفاده می‌شود و احتمال عفونت روش‌های پیوندی را کم می‌کند، اما به اندازه آن‌ها کارآمد نیست.

روش مش تیتانیومی: در این روش به جای بافت استخوان از پودر استخوان برای ترمیم استخوان فک استفاده می‌شود. برای قرارگیری پودر استخوان بر روی ناحیه تحلیل رفته مورد نظر، از مش‌ها یا توری‌های مخصوص تیتانیومی استفاده می‌شود که فضای کافی را برای قرارگیری پودر استخوان فراهم می‌کند.

از روش مش تیتانیومی در مواقعی که تحلیل خیلی وسیع است و امکان گرفتن پیوند وجود ندارد استفاده می‌شود و کم کردن از زمان عمل هم یکی دیگر از دلایل استفاده از آن است.

ترکیب پیچ و پودر استخوان: در این روش هم از پودر استخوان استفاده می‌شود و تفاوتی که با روش مش تیتانیوم دارد این است که برای نگه‌داشتن پودر بر روی ناحیه، از چند پیچ تیتانیومی استفاده می‌شود که ارزان‌تر از مش هم هست.

روش بازسازی و ایمپلنت هم‌زمان: در این روش ایمپلنت‌ها نقش پیچ نگه‌دارنده را دارند و اول پایه ایمپلنت قرار داده می‌شود و در اطراف آن پودر استخوان متراکم می‌شود و بر روی آن غشاء قابل جذب کلاژنی گذاشته می‌شود.

منبع: پورتال اطلاع رسانی دکتر علی سجودی خوشابی https://drsojoodi.com

دکمه بازگشت به بالا