علمی و پزشکیمطالب برتر

انواع خرما و ویژگی های هر کدام

خرما یکی از قدیمی ترین و مقوی ترین خوراکی های شناخته شده در سراسر دنیا است که استفاده از آن برای تمام افراد در هر سن و سالی پیشنهاد می شود. این محصول می ‌تواند انرژی و مواد مغذی فراوانی را برای بدن به ارمغان آورد و به همین دلیل دارای ارزش غذایی بسیار بالایی در رژیم غذایی افراد است. خرما دارای انواع مختلفی در سراسر جهان است که هر کدام از آن ها دارای ویژگی های خاص و خواص منحصر به فردی هستند، ولی می‌ توان برای تمام انواع خرما این ویژگی را مشترک به حساب آورد که همه انواع خرما دارای پوستی نازک، طعمی شیرین و هسته ای سخت هستند.

در این مقاله قصد داریم تا نمونه هایی از معروف ترین انواع خرما در ایران و ویژگی های هر کدام را برای شما بیان کنیم تا بتوانید با شناخت کامل و صحیح نسبت به خرید خرما اقدام نمایید. توجه داشته باشید که خرما جزء مهمی از برنامه غذایی به شمار می آید. پس برای آشنایی با این محصول پر خاصیت تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

آشنایی با خرما

خرما به عنوان یکی از محصولات کشاورزی بسیار قدیمی و دارای قدمت طولانی شناخته می شود. این محصول برای اولین بار در منطقه بین النهرین کشت شد و در آن زمان به عنوان یک غذای اصلی برای انسان محسوب می‌شد. به همین دلیل خرما از محبوبیت زیادی در بین افراد برخوردار بوده و است. خرما بر روی درخت بسیار بلندی به ارتفاع ۱۰ تا ۲۰ متر به عمل می‌ آید که با آن درخت نخل گفته می‌شود.

این درخت جزو درختان مخصوص مناطق گرمسیری است و با استفاده از آن انواع مختلفی از خرما به عمل می‌آید. این محصول جزو یکی از قندهای طبیعی مهم نیز به شمار می آید که می تواند یک قند سالم و جایگزینی مناسب برای افراد دیابتی نیز محسوب شود. انواع مختلف خرما دارای خواص و فواید فراوانی برای بدن هستند و نقش مهمی را در سلامتی بدن ایفا می کنند که در ادامه به بیان آن ها می پردازیم.

خواص و فواید خرما

همان طور که گفته شد انواع خرما دارای خواص فراوانی برای سلامتی بدن هستند که برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از :

  • این محصول سرشار از ویتامین های مختلف از جمله: ویتامین C ، B1 ، B2و غیره است.
  • خرما دارای مقدار فراوانی فیبر است و به همین جهت مصرف آن به افراد مبتلا به مشکلات گوارشی به شدت توصیه می شود.
  • مواد معدنی مهم و مفیدی مانند: آهن، کلسیم، پتاسیم، منگنز، منیزیم و … در خرما به مقدار زیاد وجود دارد.
  • وجود کلسیم بالا در خرما باعث شده تا برای رشد و بهبود تراکم استخوان ها گزینه مناسبی باشد.
  • خرما دارای مقدار زیادی آنتی اکسیدان است و مصرف آن از رشد انواع سلول های سرطانی جلوگیری می کند.
  • مصرف خرما می تواند باعث کاهش کلسترول خون شده و به همین دلیل برای سلامت قلب نیز مفید است.
  • وجود آهن فراوان در خرما می تواند به درمان کم خونی کمک کند.
  • خرما یک قند طبیعی است و قندی که درون آن وجود دارد فروکتوز است. به همین دلیل نه تنها باعث بروز دیابت یا افزایش قند خون نمی شود، بلکه می تواند به دلیل داشتن کالری کم یک خوراکی مناسب برای کاهش وزن نیز محسوب شود.
  • وجود مقدار بالای منگنز در خرما باعث آرامش اعصاب می شود و پتاسیم موجود در آن برای بر طرف کردن خستگی و کمک به بهبود دردهای عضلانی بسیار مفید است.
  • خرما دارای طبع گرم است و به همین دلیل مصرف آن به افرادی که از طبع سردی برخوردار هستند توصیه می شود.

انواع خرما از چه جنبه هایی با هم تفاوت دارند؟

خرما دارای گونه های مختلفی است و می توان انواع آن را از دو جنبه مختلف با هم بررسی کرد. به طور کلی خرما های گوناگون دارای دو مورد تفاوت عمده با یکدیگر هستند از جمله:

  • نوع قند : در انواع مختلف خرما قند های گوناگونی وجود دارد مانند: ساکاروز (که یک نوع قند پیچیده است)، گلوکز (که یک قند ساده است) و فروکتوز. تفاوتی که در انواع مختلف خرماها وجود دارد از نظر نوع و میزان قند آن ها است که در آن ها وجود دارد. البته لازم به ذکر است که این تفاوت موجود در قند ها تنها در حدود ۲ درصد است.
  • میزان رطوبت : تفاوت بعدی میان انواع مختلف خرما از نظر مقدار رطوبت موجود در آن ها است که بر همین اساس به سه نوع: خشک ، نیمه خشک و نرم تقسیم می شود. در رابطه با این نوع خرما ها نیز باید گفت خرماهای خشک و نیمه خشک از انرژی و ساکاروز بیش تری نسبت به خرما های نرم برخوردارند.

انواع خرمای تولیدی در ایران

اسناد و تحقیقات نشان می دهد که بیش از ۳۰۰۰ نوع خرما در سراسر جهان شناخته شده است که از این میان بخش عمده ‌ای در کشور ایران تولید و کشت می ‌شود به این صورت که می ‌توان گفت از این تعداد حدود ۴۰۰ نوع آن متعلق به کشور ایران است. بیش تر انواع خرما در ۶ استان گرم کشور از جمله: سیستان و بلوچستان، خوزستان، کرمان، هرمزگان، بوشهر و فارس کشت می شود. که در ادامه برخی از مهم ترین و معروف ترین انواع خرما را به شما معرفی می کنیم:

  • خرمای پیارم :

این نوع خرما جزو خرمای مرغوب و درجه یک کشور محسوب می‌شود که در جهان نیز دارای معروفیت زیادی است. محل کشت این خرما در جنوب کشور و استان هرمزگان است. از مشخصات ظاهری این نوع خرما می توان به پوست بسیار نازک و رنگ قهوه ‌ای تیره آن اشاره کرد. پوست این خرما به دلیل نازکی کاملاً به گوشت آن چسبیده است و همچنین از ظاهر زیبایی برخوردار است. مواد معدنی، پروتئین و قند های مفید به حد زیادی در این خرما وجود دارد که باعث ارزش غذایی بالای آن شده است. همچنین عمده ترین قندی که در خرمای پیارم وجود دارد از نوع فروکتوز است که می‌تواند با سرعت زیادی در سوخت و ساز بدن مورد استفاده قرار گیرد.

  • خرمای کبکاب :

یکی دیگر از انواع خرما خرمای کبکاب است. این محصول هنگامی که نارس یا در حالت رطب باشد دارای رنگ زردی است ولی در مرحله رسیده به رنگ قهوه ‌ای تیره در می آید. باید توجه داشته باشید که این خرما در مرحله نارس یا خارک بر عکس انواع دیگر خرما از طعم تلخی برخوردار است. این نوع خرما دارای پوسته ضخیم تری است و نوع رسیده آن در اواسط شهریور ماه برداشت می شود.

  • خرمای مضافتی بم :

بیش از ۵۰ درصد خرمای تولیدی ایران مربوط به خرمای مضافتی بم است. این نوع خرما نسبت به نمونه های دیگر رطوبت بالاتری دارد و به همین دلیل دارای طعم و مزه بسیار خوبی است. از این نوع خرما بیش تر در مناطق شمالی و مرکزی کشور استفاده می شود.

  • خرمای شاهانی :

این نوع خرما دارای فرمی کشیده و نوک باریکی است که جزو خرماهای نرم محسوب می شود، ولی می توان آن را در حالت خشک نیز برداشت کرد. خرمای شاهانی دارای درصد بالایی از کلسیم، منگنز، مس، فسفر و آهن است و به علاوه در آن ویتامین های B1 ،  B2و B6 نیز وجود دارد. این خرما جزو اولویت ‌های اصلی در غذای ورزشکاران به شمار می‌آید که می تواند از ارزش غذایی فراوان آن بهره‌ مند شوند.

  • خرمای خاصویی یا آلویی :

خرمای خاصویی یکی دیگر از انواع خرماهای معروف در ایران است و از نظر ظاهری شباهت زیادی به آلو دارد و به همین دلیل به آن خرمای آلویی نیز گفته می شود. این نوع خرما بیش تر در استان های خوزستان، بوشهر و هرمزگان به عمل می آید و دارای رنگ قرمز و اندازه ای کوچک است. خرمای خاصویی جزو خرماهای دارای شیره و از نوع مرطوب است، به این صورت که اگر به مدت چند ساعت در یک ظرف در بسته نگهداری شود در حجم زیادی از شیره غوطه ور خواهد شد. این نوع خرما دارای مزه بسیار شیرینی است ولی شیرینی آن گلو را اذیت نمی‌کند. از دیگر ویژگی های این خرما داشتن مقدار بالای ساکاروز و قندی از نوع فروکتوز است که در بدن به راحت جذب می شود.

خرما آلویی
  • خرمای زاهدی :

این نوع خرما دارای فرمی بیضی شکل است و از انتهای باریک و نوک تیزی برخوردار است. خرمای زاهدی با نام خرمای قصب نیز شناخته می‌شود و معمولاً به صورت خارک یا نارس و همین طور خشک و نیمه خشک به بازار عرضه می‌شود. این خرما هنگام برداشت به صورت خارک دارای رنگ مایل به زرد است و اگر به صورت رطب برداشت شود رنگ آن به صورت قهوه ‌ای متمایل به زرد خواهد بود. نمونه مرغوب خرما زاهدی به رنگ قهوه ای شکلاتی همان قهوه ای روشن است.

  • خرمای استعمران :

محل کشت عمده این نوع خرما در استان خوزستان است و جزو خرماهای نیمه خشک کشور محسوب می شود. این نوع از خرما دارای کالری و قند فراوانی است و همین دلیل برای افراد لاغر و ورزشکاران گزینه بسیار مناسبی محسوب می‌شود و می‌تواند انرژی فراوانی را برای آن ها به ارمغان آورد. از آن جایی که این خرما دارای حجم آب کمی است یکی از بهترین گزینه ها برای صادرات به کشورهای دیگر نیز محسوب می‌شود.

  • خرمای مجول :

به طور کلی می توان گفت که یکی از زیباترین درخت های نخل مربوط به خرمای مجول است و جزو خرماهای مشهور ایران در نوع نیمه خشک محسوب می شود. این خرما در میان تمام انواع خرماها دارای طعم بسیار شیرینی است و به همین دلیل طرفداران زیادی دارد. این خرما برای اولین بار در مصر و بعد از آن در ایران و سپس در عربستان کشت شده است و به خاطر ویژگی های خاصی که دارد جز مهم ترین خرماهای صادراتی ایران محسوب می شود.

  • خرمای دجلت :

این نوع از خرما جز خرماهای نرم و لطیف محسوب می ‌شود و دارای شیرینی به اندازه و دلچسبی است. بسیاری از متخصصان طعم شناسی بر این باورند که این نوع خرما طعم حقیقی میوه نخل را می دهد و به همین دلیل از آن بیش تر برای پختن شیرینی و تهیه کردن دسرهای مختلف می توان استفاده کرد. همچنین خرمای دجلت گزینه بسیار مناسبی برای تهیه چیپس خرما و تنقلات مشابه آن است، زیرا بافت این خرما نه خیلی خشک است و نه خیلی نرم و شهد دار.

  • خرمای سوکاری :

یکی دیگر از انواع خرما که به خاطر شیرینی خاص آن به خرما قند معروف است، خرمای سوکاری نام دارد که به آن قند طلایی نیز گفته می شود. این خرما از نظر اندازه نسبت به انواع دیگر کوچک تر است و دارای بافت لطیف و نرمی است، به این صورت که حتی برای خوردن خرما نیاز به جویدن آن نیست و مانند قند در دهان آب می شود. این نوع خرما به عنوان ملکه خرماها شناخته می‌شود، زیرا طعمی بی نظیر و رنگ روشن تری دارد.

بهترین خرمای صادراتی

تا به این بخش از مقاله با انواع خرماهای تولیدی در ایران و معروف ترین آن ها آشنا شدید. در این بخش می خواهیم بهترین خرمای صادراتی که مسلما جزو گران قیمت ترین و معروف ترین خرماهای ایران است را به شما معرفی کنیم. از میان خرما های گفته شده خرمای مجول ، خرمای پیارم و خرمای مضافتی بم جزو خرماهای گران قیمت و مهم در امر صادرات محسوب می شوند. خرمای پیارم دارای درخت نخلی است که نسبت به آب و هوا بسیار حساس است و در نتیجه زمان به عمل رسیدن و تبدیل آن به رطب نسبت به دیگر خرماها بیش تر طول می کشد. این نوع خرما ظاهری بسیار عامه‌ پسند دارد و در نتیجه میوه آن هم نسبت به سایر انواع خرما گران تر خواهد بود. از طرف دیگر خرمای مجول نیز یکی از بهترین و مهم ترین انواع خرما برای صادرات محسوب می‌شود و به دلیل ویژگی های خاصی که دارد در دنیا نیز شناخته شده است.

نتیجه گیری

همان طور که در این مقاله گفته شد درختان نخل و خرماها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام از آن ها ویژگی ها و فواید خاصی را برای بدن به ارمغان می آورند. خرما یکی از مهم ترین و قدیمی ترین خوراکی هایی است که فواید زیادی برای بدن دارد و قند به کار رفته در آن قندی بی ضرر برای بدن است.

به همین دلیل نه تنها موجب چاقی نمی شود، بلکه می تواند برای ورزشکاران و افراد دیابتی نیز مفید باشد. با توجه به توضیحاتی که در این مقاله بیان شد و انواع مختلفی که از خرما برای شما معرفی شد؛ اکنون شما می توانید با توجه به نوع ذائقه و نیاز خود از میان انواع خرماهای گفته شده یکی از بهترین نمونه ها را انتخاب کرده و تهیه کنید. توجه داشته باشید که وجود خرما در برنامه غذایی هر فرد بسیار ضروری است و جزو خوراکی های بسیار مفید محسوب می‌شود که مصرف آن هیچ سن و سالی نمی شناسد.

تنها نکته ای که هنگام خرید خرما درجه یک باید به آن توجه کنید، خرید از فروشگاه ها و فروشندگان معتبر است که محصولات با کیفیت و درجه یک را ارائه می دهند.

دکمه بازگشت به بالا