صنعت ارزهای دیجیتال در یک دهه گذشته توانسته با بسط و گسترش مفهوم بلاکچین، پیشرفتهای چشمگیری داشته باشد و به یکی از اساسیترین دانشها در زمینه اقتصاد تبدیل شود. در این قسمت از مقاله، قصد داریم برای آشنایی بیشتر شما کاربران با این پدیده، به معرفی آن بپردازیم و بدانیم بلاک چین چیست؟
فناوری بلاکچین یکی از مهمترین ابداعات بشریت در زمینه غیرمتمرکزسازی دادهها و اطلاعات میباشد. این فناوری با برخورداری از ویژگیهای متعدد، این امکان را فراهم میآورد تا افراد بتوانند بدون نظارت و دخالت سازمانها و نهادهای مختلف، به صورت مستقیم به معامله با یکدیگر بپردازند. نکته مهم دیگر این است که مکانیزم بلاکچین، یک مکانیزم غیرقابل تغییر و دستکاری است که اطلاعات بعد از ثبت در آن، هیچ جایی برای تغییر و دستکاری ندارند و نمیتوانند توسط افراد یا نهادهای مختلف، دستکاری شوند.
این مولفه باعث میشود تا امنیت شبکههای بلاکچینی، بیبدیل و بینظیر به نظر برسد و دادهها و اطلاعات افراد، توسط هیچ نهاد یا فردی کنترل نشود. همچنین با نشان دادن سابقه تمامی تراکنشها، نشان میدهد که تمامی تراکنشهای ثبت شده در بلاکچین، واقعی هستند و جایی برای تراکنشهای تقلبی در این فناوری وجود ندارد. همان طور که گفتیم از آنجایی که کنترل شبکههای بلاکچینی، دست هیچ فرد یا نهاد خاصی نیست، بنابراین مکانیزم ایجاد تغییرات و تصمیمگیریها در این نوع شبکات نیز غیرمتمرکز است و هیچ فردی نمیتواند با اعمال قدرت، خواستههای خود را به دیگر اعضای شبکه تحمیل کند و انواع تصمیمگیریها، فقط در صورت فرآیند اجماع میتواند امکانپذیر باشد.
اکنون که با مفهوم کلی بلاکچین آشنا شدیم، در این قسمت قصد داریم به معرفی یکی از انواع شبکههای بلاکچینی بپردازیم و بدانیم سولانا چیست؟
بلاکچین سولانا
سولانا یک بلاکچین لایه یک است که توان پردازشی بسیار بالایی نسبت به دو بلاکچین دیگر یعنی بیتکوین و اتریوم دارد تا آنجایی که به خاطر قدرت بسیار بالای پردازش تراکنشها، به آن لقب قاتل اتریوم را دادهاند.
اما حقیقت این است که مکانیزم سولانا با افزایش مقیاسپذیری، نتوانسته باقی مولفههای یک بلاکچین بهینه و ایدهآل را در خود داشته باشد و به واسطه نواقص امنیتی، مدام دچار اختلال میشود. همین موضوع باعث شده تا مزیت مقیاسپذیری سولانا، در کنار این معایب بسیار بزرگ، اصلا به چشم نیاید و به عنوان عامل برتری آن، نسبت به بیتکوین و اتریوم محسوب نشود. این بلاک چین در برخی از ویژگیها مانند پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و استفاده از الگوریتم اجماع اثبات سهام، از اتریوم پیروی کرده است.
اما وجه تمایز آن نسبت به اتریوم، استفاده از مکانیزمی به نام اثباتتاریخ است که موجب میشود توان پردازشی این بلاکچین افزایش پیدا کند و بر خلاف بیتکوین که به طور میانگین در هر 10 دقیقه و اتریوم که در هر 12 ثانیه، به ایجاد یک بلاک جدید میپردازند، این عدد برای بلاکچین سولانا 0.4 ثانیه باشد و در هر ثانیه، چیزی حول و حوش دو هزار تراکنش را پردازش کند. اما صد آه و افسوس که این توان پردازشی بسیار بالا، نتوانسته با سایر مولفههای یک بلاکچین یعنی امنیت و غیرمتمرکز بودن همگام شود و شبکهای را ایجاد کند که در کنار پردازش سریع هر تراکنش، امنیت آن را نیز تامین کند.
اکنون که با بلاکچین سولانا آشنا شدیم، در این قسمت ازمقاله قصد داریم به بررسی معایب این بلاکچین بپردازیم و آنها را مورد توجه و التفات قرار دهیم.
از کارافتادگی شبکه
سولانا یکی از شبکههایی است که به خاطر کمتوجهی به مسائل فنی و امنیتی، در یک بازه زمانی دو ساله، 19 بار با اختلال مواجه شد که این امر سبب شد تا اعتماد عمومی به این شبکه کاهش یابد
نگرانیهای امنیتی و تمرکزگرایی
از آنجایی که میزان تعداد ولیدیتورهایی که از شبکه پشتیبانی میکنند، بسیار حائزاهمیت است و نشان دهنده این موضوع است که یک شبکه تا چه حد، غیرمتمرکز است، این میزان کم ولیدیتورهایی که از شبکه سولانا پشتیبانی میکنند، باعث شده تا نگرانیهایی مبنی بر تمرکزگرایی توسط این شبکه احساس شود. نکته مهم دیگر این است که توکنهای این شبکه، در هنگام عرضه اولیه، در اختیار افراد و گروههایی مثل VC که استارتآپها را تامین مالی میکنند، افتاده است که همین امر موجب شده تا پروژه پیشرفت چندانی نداشته باشد چرا که اعضای آن، به جای مشارکت و کمک به پروژه، بیشتر به فکر منافع خودشان هستند.
سخن آخر
ما در این مقاله سعی کردیم به بررسی بلاکچین سولانا و معایب آن بپردازیم. سولانا یکی از شبکههایی بود که در ابتدای ظهور خود بسیار سروصدا کرد و بسیاری از کاربران ارزهای دیجیتال را امیدوار کرد که مشکلات مقیاسپذیری در این دانش، با ظهور سولانا پایان یافته و افراد میتوانند بدون دغدغه و سریع به تراکنشهای خود بپردازند.
به طور کلی بلاکچینهای این نسل از ارز دیجیتال مثل بیتکوین و اتریوم و سولانا هر کدام در مولفهای دچار مشکل هستند، اما در این میان اوضاع و احوال بلاکچین سولانا از دو بلاکچین دیگر یعنی بیتکوین و اتریوم وخیمتر است چرا که فقط با تکیه بر مولفه مقیاسپذیری بیشتر، از مولفههای امنیت و غیرمتمرکز بودن که اهداف مهمتری برای یک بلاکچین محسوب میشود، غافل شده است و بنابراین با مشکلات بیشتری هم دست و پنجه نرم میکند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایت بلاکپست به نشانیblockpost.ir مراجعه فرمایید.