نوار نقاله چیست؟

نوار نقاله همانطور از اسمش هم مشخص است، یک نوار پهن است که برای جابجایی و انتقال مواد، محصولات، ابزارها و وسایل و حتی جابجایی افراد استفاده می شوند. نوار نقاله که با نام کانوایر هم شناخته می شود با وجود داشتن یک سیستم ساده اما کارها و وظایف مهمی را انجام می دهد و تقریبا یکی از اجزای مهم در صنعت هستند. در ادامه مطلب با اجزا، عملکرد و کاربرد نوار نقاله بیشتر آشنا می شویم.

نوار نقاله چیست

اجزا و عملکرد نوار نقاله

نوار نقاله از چندین جز تشکیل شده است که مهم ترین آن ها عبارتند از: نوار یا تسمه، رولیک و غلطک، گیربکس، الکتروموتور و زنجیر اشاره کرد و در بین همه این موارد، گیربکس نوار نقاله از همه مهمتر است.

گیربکس کانوایر یا نوار نقاله می تواند از نوع گیربکس حلزونی، گیربکس خورشیدی و یا گیربکس هلیکال شافت مستقیم باشد که با توجه به کاربردی که دارد و انتظاراتی که از عملکرد گیربکس نوار نقاله داریم، می توان یکی از این مدل های گفته شده را برای نوار نقاله نصب کرد.

نوار نقاله چیست

عملکرد نوار نقاله به این صورت است که در ابتدا الکتروموتور، نیروی لازم را به گیربکس نوار نقاله وارد می کند، سپس گیربکس ، نواری که روی غلطک ها سوار شده است را می چرخاند.

سرعت حرکت نوار را می توان با توجه به نسبت تبدیل و دور ورودی گیربکس تنظیم کرد تا هماهنگ با بقیه سیستم و با سرعت ثابت و به صورت پایدار حرکت کند.

کاربرد نوار نقاله

نوار نقاله ها در هر حوزه و صنعتی که بخواهیم وسیله، مواد یا محصولی را جابجا کنیم کاربرد دارد.

حتی در بعضی مکان ها مثل فرودگاه یا فروشگاه های بسیار بزرگ، برای جابجایی افراد هم از نوار نقاله استفاده می شود.

از ویژگی های مهم نوار نقاله ها که باعث به کارگیری و استفاده گسترده از این دستگاه شده است، راحتی و ایمنی آن است. به علتوه استفاده از این دستگاه باعث صرفه جویی زمان می شود . در نتیجه راندمان کل مجموعه بالا می رود.

این سیستم جایگزین روش دستی برای جابجایی و انتقال مواد، وسایل و محصولات است که دارای زحمت بسیار بود و نیاز به صرف زمان طولانی تر داشت.

نوار نقاله چیست

نوار نقاله ها با پیشرفت تکنولوژی، دارای ویژگی هایی هوشمند مانند کنترل اتوماتیک و ارتباط با سایر بخش ها و سیستم های تولیدی شده اند که به کاربران این امکان و اجازه را می دهد تا فرآیندهای تولیدی خود را بهبود بخشند و جابجایی و انتقال مواد به طور دقیق ترانجام شود.

در جدول زیر می توانید مجمو عه از مزایا و معایب نوار نقاله ها را مشاهده کنید.:

مزایا معایب
انتقال مواد به صورت مداوم و پیوسته نیاز به هزینه‌های نصب و نگهداری بالا
افزایش بهره‌وری و کارآیی حساسیت به شرایط محیطی مانند گرد و غبار و آب
کاهش زمان و هزینه حمل و نقل قابلیت خرابی در صورت نقص در سیستم
امکان حمل مواد سنگین و حجیم محدودیت در انعطاف‌پذیری و تغییرات موقعیت
امکان اتوماسیون و کنترل مرکزی نیاز به فضای بزرگ برای نصب و عملکرد
کاهش خطرات حادثه و آسیب به افراد مصرف انرژی بالا و هزینه‌های انرژی
7.قابلیت انتقال مواد در فواصل بلند محدودیت در انتقال مواد حساس به ضربه
قابلیت تنظیم سرعت و جهت حرکت نیاز به زمان برای آموزش و آشنایی با استفاده
امکان هماهنگ کردن و ادغام با سیستم‌های دیگر تأثیرات زیست محیطی به دلیل مصرف مواد پلاستیکی و انرژی
کاهش زمان‌های توقف و تأخیر

اگر بخواهیم به چند مورد از کاربردهای نوار نقاله در صنعت اشاره کنیم، می توان به استفاده در معادن برای جابجایی سنگ ها و مواد معدنی و استفاده در صنعت ساختمانی برای حمل مصالح ساختمانی اشاره کرد.

دکمه بازگشت به بالا