بهم ریختگی دندان ها و تراز نبودن و ناهنجاری های فکین از عوامل بسیار تاثیرگذار روی لبخند فرد و در نتیجه اعتماد به نفس وی می باشد. یکی از راه حل های ثابت شده برای رفع این ناهنجاری ها ارتودنسی است؛ که علاوه بر اصلاح فکین لبخند زیبایی را برای فرد به ارمغان می آورد. در این مطلب قصد داریم به بررسی دقیق تر علم ارتودنسی و انواع آن بپردازیم؛ پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
ارتودنسی چیست؟
یکی از شاخه های مهم علم دندانپزشکی که به شناسایی، تشخیص و درمان عدم توازن فکین و نامنظم بودن دندان ها می پردازد، ارتودنسی نامیده می شود. امروزه در کشورمان متخصص ارتودنسی به یک شغل مهم تبدیل شده که ما در این زمینه جز کشور های پیشرفته دنیا محسوب می شویم.
چرا انجام ارتودنسی مهم است؟
ارتودنسی دارای مزایای بسیاری برای فرد می باشد که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم
- ارتقا طرح لبخند فرد و در نتیجه افزایش اعتماد بنفس فرد
- جلوگیری از بیماری های جسمی نظیر بیماری های گوارشی، میگرن و انواع سردرد
چند مدل ارتودنسی داریم؟
در کل دو مدل ارتودنسی داریم : ثابت و متحرک که در ذیل به توضیح هر کدام از آنها به طور جامع می پردازیم.
ارتودنسی ثابت
در این شیوه درمانی، فرد امکان خارج سازی دستگاه ارتودنسی را از داخل دهان خود ندارد و یکسری اجسام نگین مانند تحت عنوان براکت در سطح دندان ها چسبانده و فیکس می شود در حالت نرمال و بنا به شرایط بیمار، طول دوره درمان ارتودنسی ثابت حداکثر دو سال می باشد. بهترین زمان جهت آغاز درمان ارتودنسی پیش از رسیدن فرد به سن بلوغ می باشد زیرا با افزایش سن سرعت حرکت دندان ها کمتر از سنین نوجوانی و جوانی می شود.
از انواع ارتودنسی ثابت می توان به ارتودنسی ثابت سرامیکی،لینگوال، دیمونو فلزی را نام برد.
ارتودنسی متحرک
این نوع ارتودنسی ها به انواع دستگاه هایی اطلاق می شود که جهت از بین بردن ناهنجاری های فکین و دندان ها کاربرد دارند. ارتودنسی متحرک به دندان بیمار چسبانده نمی شوند و بیمار می تواند آن را از دهان خارج سازد. از انواع دستگاه های ارتودنسی متحرک می توان الاینر و ریتینر یا تثبیت کننده ارتودنسی اشاره نمود. ارتودنسی نامرئی نیز جزیی از این دسته میباشد
ارتودنسی الاینر چیست؟
همان طور که اطلاع داده شد ارتودنسی الاینر جزو ارتودنسی های متحرک بوده و به دلیل جنس آن (ترموپلاستیک) شفاف و بی رنگ بوده و روی دندان مشخص نمی شود.
ارتودنسی ریتینر
تثبیت کننده ها یا ریتینرها وسیله ای هستند که پس از پایان یافتن دوره درمان ارتودنسی استفاده می شوند و سبب حفظ حالت اصلاح شده ی دندان ها می شوند چرا که دندان ها تا مدتی بعد از اصلاح ناهنجاری ها تمایل به بازگشت به موقعیت قبلی را دارند.
مزایای ارتودنسی ثابت و متحرک چیست ؟
مزایای ارتودنسی ثابت و اتودنسی متحرک زیاد است به عنوان هزنیه ارتودنسی ثابت از متحرک مقرون به صرفه تر است در زیر برخی از مزایای اصلی این روش را قرار دادیم:
- هزینه ارتودنسی ثابت، مقرون به صرفه تر از سایر روش های درمان ارتودنسی است.
- در روند درمانی ارتودنسی ثابت نیاز به همکاری بیمار نداریم ولی توجه داشته باشید رعایت بهداشت دهان و دندان از موثرترین روش ها برای کمک به درمان می باشد.
- این روش برای تمام سنین مناسب است و دارای تاثیر فوق العاده زیادی می باشد.
مزایای ارتودنسی متحرک شامل:
- مقرون به صرفه بودن آن ها نسبت به ارتودنسی نامرئی
- متحرک بودن
- مسواک زدن بسیار راحتتر است چرا که می توان پلاک ها را از دهان خارج کرد.
- احتمال پوسیدگی دندان و لثه و عفونت کمتر است چون در این روش می توان بهداشت دهان و دندان را با بیرون آوردن پلاک ها رعایت کرد
- ارتودنسی الاینر یا نامرئی باعث از بین رفتن زیبایی فرد نمی شود.
معایب ارتودنسی ثابت و متحرک چیست؟
هر کدام از این روش های درمانی دارای معایبی می باشند که در ذیل به ان ها اشاره می شود:
معایب ارتودنسی ثابت
- ظاهر نامناسب براکت ها سیم ها سبب ایجاد تاثیر منفی روی زیبایی لبخند فرد می شود
- به دلیل عدم توانایی فرد در خارج سازی این براکت ها و مسواک زدن صحیح، احتمال پوسیدگی دندان ها و تجمع میکروارگانیسم ها در محیط دهان بسیار افزایش می یابد.
معایب ارتودنسی متحرک
- پلاک های شفاف به آسانی رنگ مواد غذایی را به خود می گیرند و دارای جلوه ای نامناسب می شوند، بنابراین فرد باید به طور مداوم مراقب آشامیدنی های رنگی باشد و از خوردن آنها جلوگیری کند.
- جویدن و خوردن مواد غذایی با الاینر ممنوع است چرا که عمل جویدن سبب خراب شدن آن ها می شود؛ باید پیش از خوردن مواد غذایی ان ها را از دهانتان خارج سازید.
- پلاک های ارتودنسی را باید بیش از 22 ساعت در دهان نگه دارید و صرفا آن ها را برای خوردن مواد غذایی از دهان خارج سازید.اگر استفاده از آن ها را فراموش کنید علاوه بر اینکه نتیجه رضایت بخشی از درمان حاصل نمی شود، می تواند سبب اختلال در وضعیت دندان ها شده و ناهنجاری فکین شما را مضاعف سازد.
راهکارهایی برای مراقبت های لازم برای دوران درمان ارتودنسی
- در طول درمان ارتودنسی از نوشیدن انواع نوشابه و نوشیدنی های اسیدی همچون آب لیموترش و پرتقال و .. خودداری کنید چرا که باعث حل شدن مینای دندان و پوسیدگی بیش از حد دندان ها خواهد شد
- بعد از هر وعده غذایی حتما از نخ دندان و مسواک استفاده نمایید.
- خوردن انواع شیرینی جات و مواد قندی را کاهش دهید چرا که سبب افزایش احتمال پوسیدگی دندان ها می شوند .
کلام آخر
مطالعات مختلف نشان داده است که هفتاد درصد از جمعیت ایران از بدو تولد دارای ناهنجاری هایی در فکین می باشند. ارتودنسی یکی از تخصصی ترین روش ها جهت برطرف کردن این ناهنجاری هاست.
در این مطلب تلاش بر این بود که به معرفی علم ارتودنسی و انواع آن بپردازیم. اگر از میزان زیبایی لبخند خود رضایت ندارید، میتوانید به سایت دکتر داودیان مراجعه کرده و برای دریافت مشاوره، نوبت و اطلاع از هزینه ارتودنسی با کارشناسان کلینیک ارتودنسی جناب دکتر داودیان ارتباط بگیرید؛ ایشان یکی از بهترین متخصصین ارتودنسی در تهران هستند و در زمینه های ارتودنسی متحرک، ارتودنسی نامرئی ، ارتودنسی ثابت، مینی اسکرو ارتودنسی کودکان دارای بیش از 12 سال تجربه مفید و تخصص هستند.