سردرد چیست؟
دردی که در هر ناحیه از سر بروز می کند سردرد نام دارد، سردرد یکی از شایع ترین دردها در بدن است. دردی است که از یک نقطه به نواحی دیگر کشیده می شود تقریبا همه افراد چنین دردی را تاکنون تجربه کردند. سردردها ممکن است بصورت حاد یا مزمن ایجاد شوند. طول مدت سردرد می تواند بین یک تا چند ساعت باشد. اکثرا سردردها به دلیل عامل زمینه ای خطرناک نیستند ولی گاهی ممکن است سکته مغزی را دنبال داشته باشند. اگر درد کسل کنند و شدید باشد بایستی به یک جراح مغز و اعصاب خوب مراجعه نمایید.
طبق گزارش انجمن بینالمللی سردرد، بیش از ۱۵۰ نوع سردرد وجود دارد. معمولا میتوانید نوع سردرد را با توجه به محل احساس درد تعیین کنید. این به شما کمک میکند که علت سردرد را سریعتر تشخیص دهید و درمان مناسب را به موقع شروع کنید.
گاهی سردردها علل زیادی دارند از رایج ترین سردردها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- درد در یک نقطه ای از صورت یا جمجمه یا کل سر
- سردرد ناگهانی یا همراه با ورزش یا فعالیت شدید
- حاد یا مزمن
- سردرد همراه با حالت تهوع
- ضرباندار، با فشار ثابت یا متناوب
دردی که در ناحیه سر و گردن رخ می دهد بنام سردرد یا Hedeach معروف است. اکثر سردردها منشا عصبی دارند. بافت نازکی بنام ضریع جمجمه، سینوس ها، استخوان ها و چشم و گوش را احاطه کرده که در صورت ملتهب و دردناک شدن باعث سردرد می شود. بافت پوشانندهی مغز و نخاع یعنی مننژ هم در صورت ملتهب شدن باعث سردرد میشود. در صورتیکه دچار سردردهای مشکوک بودید باید با یک جراح مغز و اعصاب مراجعه کنید. سردردها انواع مختلفی دارند که بر اساس منشا درد تقسیم بندی میشوند.
علل انواع سردرد چیست؟
سردردهای حاد و مزمن اکثرا با فعال شدن عصبهایی از رگهای خونی ایجاد میشوند. عوامل زیادی هستند که باعث فعال شدن عصبها می شوند. این عوامل شامل موارد زیر است.
- عوامل محیطی مثل مواد شیمیایی و مواد آلرژی زا ، قرار گرفتن در معرض دود عواملی هستند که باعث ایجاد سردرد می شودند
- عواملی همچون سر و صدا و تغیرات نور هم می تواند عامل سردرد شود.
- عوامل ژنتیکی نیز باعث انتقال بیماری از والدین به فرزند می باشد.
- تغیرات در خواب و مصرف بیش از اندازه ی دارو نیز باعث ایجاد سردرد می شود.
- بیماریهای عفونی مثل التهاب گوش میانی، التهاب گلو و سینوس ها نیز باعث سردرد می باشند.
- داشتن تومور مغزی نیز یکی از شایع ترین دلایل در ایجاد سردرد است.
- آسیبهای فیزیکی در سانحه رانندگی، و همچنین ضربه به سر هم میتواند باعث دلایل سردرد شود.
انواع سردرد
سردردها بر اساس علت بروز به انواع مختلف دسته بندی میشوند. همچنین هر کدام از انواع سردرد با نشانههای متفاوتی بروز میکند.
۱. سردرد تنشی
سردردهای تنشی بر اثر کمخوابی، خستگی، عصبانیت، اضطراب یا استرس موقت رخ می دهد این سردردها از رایجترین انواع سردرد به شمار می آیند. در سردردهای تنشی که به آن «سردرد استرسی» هم میگویند، درد خفیفی دردو طرف سر احساس می شود طوری که انگار یک باند یا نوار سفت به دور پیشانی شما بسته شده است. درد ضرباندار نیست و معمولا از پیشانی، شقیقهها یا پشت سر و گردن شما شروع میشود. سردردهای تنشی معمولا از ۳۰ دقیقه تا چند روز ادامه دار هستند. در بیشتر موارد، این نوع سردرد با فعالیتهای روزمره مانند خم شدن، بالا رفتن از پله یا دراز کشیدن تشدید نمیشود.
2 – میگرن
میگرن یکی از شایعترین انواع سردرد است که از چهار ساعت تا سه روز می تواند ادامه داشته باشد. دردهای میگرنی معمولا یکطرفه و ضرباندار هستند و ممکن است با علائمی مثل حالت تهوع، استفراغ، درد گردن و حساسیت به نور و صدا همراه باشد. میگرن سردردی نبض دار همراه با حالت تهوع و استفراغ و بی اشتهایی است.
گاهی علائم سکتهی مغزی شبیهی سردرد میگرنی رخ می دهد. اگر این علائم برای شما جدید هستند، خیلی سریع با یک متخصص یا جراح مغز و اعصاب گفت و گو داشته باشید.
بسیاری از افراده زمانیکه به سردردهای شدید دچار می شوند به اشتباه آن را میگرن تصور می کنند اما لازم است بدانید که میگرن سردردی متفاوت است و در یک طرف از سر رخ می دهد.
گاهی سردردهای میگرنی زمینهی ژنتیکی دارند یا با سایر بیماریهای سیستم عصبی مرتبط هستند. بیماری میگرن در زنان سه برابر مردان است. رایجترین محرکهای میگرن عبارتند از : کمآبی بدن، حذف وعدههای غذایی، مصرف بعضی از غذاها، نوسانات هورمونی، اختلال خواب و مواجهه با مواد شیمیایی.
علل سرطان مغز چیست؟
عوامل مختلفی بر بروز تومور مغزی موثر هستند. در این مقاله دو مورد از عواملی که به طور یقین بر آن موثر است، عبارتند از:
- افرادی که سرشان در محیط های کاری خود در معرض میزان زیاد اشعه قرار می گیرند.
- افرادی که شرایط ژنتیکی یا ارثی خاصی دارند احتمال بیشتری در مبتلا شدن به سرطان مغز دارند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
هر شخصی قادر نیست میگرن را شناسایی کند و تشخیص میگرن بر عهده پزشک است که با انجام آزمایشهای مختلف و گرفتن شرح حال از بیمار، احتمال ابتلا به میگرن و نوع آن را تشخیص می دهد. اگر دچار سردردهای بسیار شدید نبضدار هستید و اگر در هنگام سردرد، حالت تهوع و سرگیجه دارید، بهتر است به جای خود درمانی، به پزشک متخصص مراجعه کنید. سردردهای میگرنی با حساسیت شدید به نور و صدا همراه است. اگر در خانواده سابقه میگرن دارید هم حتما در صورت تکرار دردهای شدید، با جراح مغز و اعصاب در این زمینه گفت و گویی داشته باشید.
منبع : dr-peymanzandi.ir