زبان برنامه نویسی پایتون چیست؟
امروزه در دنیای برنامه نویسی، پایتون یکی از قدرتمندترین زبانهای برنامه نویسی است. این زبان با ویژگیهای شی گرا، تفسیری،سطح بالا، حرفهای بودن و چند منظوره بودن در حال گسترش روزافزون در جهان است. با به وجود آمدن پایتون، تحول شگرفی در دنیای برنامه نویسی توسعه برنامههای وب و طراحی بازیهای رایانهای به وجود آمد. این زبان از سال 1991 وارد دنیای برنامه نویسی شده و توسط خیدو فان رسوم طراحی شده و در سالهای اخیر بیشتر موردتوجه برنامه نویسان قرار گرفته است.
تعداد کلمات کلیدی در این زبان کم، ساده و قابل درک است و این موضوع باعث شده است تا پایتون موردتوجه کاربران تازه کار قرار بگیرد. این زبان برنامه نویسی پیچیدگیهای سایر زبانها را ندارد و به راحتی قابل استفاده است. در ادامه مقاله به شما خواهیم گفت که سایر ویژگیها و کابرد زبان برنامه نویسی پایتون چیست و چرا باید در کلاس پایتون در اصفهان شرکت کنید.
چرا زبان برنامه نویسی پایتون محبوب است؟
در بازار کار این طور جا افتاده است که میانگین درآمد برنامه نویسهای پایتون نسبتا بالا است! اما این موضوع به تنهایی دلیل محبوبیت این زبان محسوب نمیشود. در ادامه چند مورد از مهمترین دلایلی که پایتون زبان محبوب برنامه نویسان شده است را بیان میکنیم.
غولهای فناوری دنیا از پایتون استفاده میکنند!
یکی از دلایلی که برنامه نویسان زیادی به استفاده از پایتون روی آوردهاند، استفاده شرکتهای معتبر فناوری از آن و آموزش رایگان پایتون است. گوگل، یوتیوب، فیس بوک، ناسا، دراپ باکس، یاهو، موزیلا، کورا، اینستاگرام، ردیت و بسیاری از غولهای فناوری دنیا به طور گسترده از پایتون استفاده میکنند و همچنان نیز به دنبال استخدام برنامه نویسان پایتون هستند. همین موضوع سبب شده است تا اعتبار خاصی برای این زبان به وجود بیاید و سبب محبوبیت روزافزون آن شود.
به طور گسترده در یادگیری ماشین، مورد استفاده قرار میگیرد
زمانی که علم داده رشد کرد، محبوبیت زبان پایتون نیز به اوج خود رسید. کتابخانههای (یادگیری ماشین) زیادی به زبان پایتون نوشته شدند. همچنین ابزارهای زیادی پدید آمدند تا با استفاده از پایتون، انجام پروژههای یادگیری ماشین را راحتتر سازند.
مناسب برای مبتدیها
زبان برنامه نویسی پایتون میتواند یکی از انتخابهای فوق العاده برای برنامه نویسهای مبتدی باشد. سهولت در یادگیری پایتون و انعطاف پذیری آن باعث شده تا کسانی که به تازگی به عرصه برنامه نویسی وارد شدهاند و هنوز نمی دانند ، در ابتدا به سراغ یادگیری این زبان بروند.
پایتون همه کاره است
پایتون یک زبان همه منظوره است؛ به همین دلیل میتواند برای کلیه پروژهها مورد استفاده قرار بگیرد. به عبارت بهتر زمانی که یک برنامه نویس بتواند تسلط کامل به این زبان را به دست آورد، از یادگیری سایر زبانها بینیاز خواهد بود. از این زبان میتوان برای ساخت وبسایتها، توسعه واسط گرافیکی کاربر و تحلیل داده استفاده کرد. این قابلیت پایتون به این دلیل است که این زبان توانسته قابلیتهای زبانهای برنامه نویسی مختلف را یک جا جمع کند. به قول معروف آنچه خوبان همه دارند، پایتون به تنهایی دارد!
با ویژگیهای پایتون آشنا شوید
زبان برنامه نویسی پایتون را معمولا میتوان با زبانهای پرل (Perl)، روبی (Ruby)، پی اچ پی (PHP) و جاوا مقایسه کرد. این مقایسه به دلیل قدرت بالای پایتون، به عنوان یک زبان برنامه نویسی شی گرا، صورت میپذیرد. این زبان ویژگیهای بارزی دارد که سبب شده از سایر رقبای خود متمایز شود و به یکی از زبانهای جذاب برنامه نویسی بدل شود. در ادامه به شرح مزایا و معایب این زبان میپردازیم.
مزایای زبان برنامه نویسی پایتون چیست؟
شرکتهای نرم افزاری زیادی به دلیل مزایای فوق العاده پایتون به استفاده از این زبان روی آوردهاند. تقریبا 14 درصد از برنامه نویسان حرفهای از این زبان بر روی سیستم عاملهایی مانند یونیکس، لینوکس، ویندوز و مک استفاده میکنند. در ادامه برخی از مزایای پایتون را برمیشماریم.
کتابخانههای پشتیبان گسترده
یکی از مزایای پایتون کتابخانههای گسترده است. زبان پایتون کتابخانههای استاندارد زیادی در زمینههای مختلف مانند: عملیات روی رشتهها، اینترنت، ابزارهای وب سرویس، رابطهای سیستم عامل و پروتکلها دارد. بیشتر امور برنامه نویسی، در پایتون اسکریپت نویسی میشوند. بدین ترتیب تعداد خطوط کد موردنیاز برای نوشتن یک برنامه کاهش مییابد.
یکپارچگی ویژگیها
بهبود بهرهوری برنامه نویسها
این زبان برنامه نویسی، کتابخانههای پشتیبان گسترده و طراحی شی گرای حرفهای دارد. همین امر سبب بهبود بهرهوری برنامه نویسهایی که از این زبان استفاده میکنند، شده است.
تفسیرشده بودن پایتون
یکی دیگر از نقاط قوت این زبان برنامهنویسی، تفسیر شده بودن آن است. منظور از تفسیر شده، این است که قابلیت خوانش کدها و اجرای پشت سر هم تک تک خطها را دارد. همچنین اگر برنامهنویس در قسمتی از کدنویسی دچار اشتباه شده باشد، خطای رخ داده را مشخص میکند. به همین دلیل رفع اشتباه در کدهای این زبان، بسیار راحت است و دیگر نیازی نیست متخصص برنامهنویسی تک تک خطها را بررسی کند.
متن باز بودن
دسترسی رایگان به این زبان و متن باز بودن آن، یکی دیگر از مزایای مهم پایتون محسوب میشود. این ویژگی، سبب میشود تا برنامهنویس بتواند هر کد منبع را دانلود کند و پس از اصلاح آن، نسخه کدهای خود را در پایتون قرار دهد. این مزیت، زمانی به دردتان میخورد که بخواهید مجددا از کدهای نوشته شده استفاده کنید و از زمان خود استفاده بهینه ببرید.
قابلیت جابجایی
اکثر زبانهای برنامهنویسی به گونهای هستند که اگر بخواهید آنها را در سیستم عامل دیگری اجرا کنید، باید تغییر کنند. این در حالی است که برای اجرای کدهای پایتون در سیستم عاملهای متفاوت، هیچ نیازی به اعمال تغییرات وجود ندارد. در این زبان، تنها یک بار کد نوشته میشود و قابلیت اجرا در هر سیستم دیگری نیز وجود دارد.
شیگرایی
پشتیبانی پایتون از الگوهای برنامهنویسی شیگرا، یکی دیگر از ویژگیهای مثبت این زبان است. در این زبان برنامهنویسی، کارآیی توابع در استفاده مجدد از کدها و کمک اشیا و کلاسها به مدلسازی دنیای واقعی، سبب شده تا روز به روز به تعداد طرفداران پایتون افزوده شود.
امکان ادغام با سایر زبانهای موجود
اخرین مزیت پایتون امکان ادغام با سایر زبان های موجود است. یکی دیگر از مزایای این زبان، امکان ادغام با زبانهایی مانند جاوا و C است. این مزیت کمک میکند تا قدرت پایتون افزایش یابد؛ چرا که با ادغام زبانها با یکدیگر، نقاط ضعف هر کدام اصلاح خواهد شد. علاوه بر موارد گفته شده، سایر مزایایی که برای این زبان ذکر شده، عبارتند از:
- فرصتهای IOT
- تایپ پویا
- قابلیت جاسازی
معایب زبان برنامه نویسی پایتون چیست ؟
با اینکه زبان پایتون دارای مزایای زیادی است و همین مزایا سبب محبوبیت آن شده است، اما باز هم تعدادی محدودیت و ایراد دارد. در ادامه به شما خواهیم گفت که معایب زبان برنامه نویسی پایتون چیست.
سرعت پایین
همانطور که در قسمتهای قبلی اشاره کردیم، پایتون زبانی تفسیر شده و تایپ شده است و همین عامل سبب شده تا کدها به صورت خط به خط به اجرا دربیایند و سرعت آن کاهش یابد. از دیگر دلایل سرعت کم آن، مشخصه تایپ خودکار در آن است؛ چراکه این حالت، نیاز به انجام کارهای بیشتری در فرآیند اجرا دارد. به دلیل سرعت عمل پایین این زبان، در پروژههایی که سرعت و زمان در آنها اهمیت دارند، از پایتون استفاده نمیشود.
ایجاد خطای زمان اجرا
از آنجایی که این زبان دارای تایپ خودکار است، محدودیتهای فراوانی به همراه دارد. در واقع پویا بودن پایتون باعث میشود که نوع داده یک متغیر را خود به خود تغییر دهد و همین امر، سبب بروز خطاهای زمان اجرا میشود.
بروز مشکل در زمان استفاده از سایر زبانها
زمانی که مدت زمان نسبتا طولانی از کار کردن با پایتون بگذرد، به کتابخانه گسترده و مشخصات آن عادت خواهید کرد. همین امر، یادگیری و کار با زبانهای دیگر را دشوار کرده و شما را با مشکل روبرو خواهد کرد.
دسترسی به دیتاسنتر
همانطور که میدانید، برنامهنویسی به وسیله پایتون بسیار راحت است. اما لایههای دسترسی به پایگاه داده این زبان، بسیار ابتدایی است. باتوجه به خواسته اکثر شرکتها برای تعامل روان دادههای پیچیده، کاربرد پایتون بسیار محدود خواهد شد.
ضعیف بودن در پردازش موبایل
برنامهنویسان، معمولا از این زبان در کدنویسی سرورها استفاده میکنند. به دلیل قدرت پردازش آهسته پایتون و ضعیف بودن کارآیی حافظه آن، از این زبان در کدنویسی برنامههای تلفن همراه استفاده نمیشود.
آیا پایتون منبع باز است؟
اگرچه لوگو پایتون دارای علامت تجاری است، اما انجام برخی سفارشی سازیها مجاز است.
پایتون چه کاری می تواند انجام دهد؟
با استفاده از پایتون به عنوان یک زبان برنامه نویسی می توانیم دستاوردهای زیادی داشته باشیم. در ادامه لیستی از کارهایی که می توانیم با پایتون انجام دهیم را مشاهده می کنید:
- ایجاد برنامه های کاربردی وب روی سرور
- ایجاد گردش کار در کنار نرم افزار
- خواندن و اصلاح سیستم های پایگاه داده
- حل مشکلات پیچیده و مدیریت داده های بزرگ
- ایجاد نرم افزارهای آماده تولید
دلایل یادگیری پایتون
1- یادگیری پایتون آسان است
بله! درست خواندید نحو ساده پایتون نه تنها خوانایی آن را افزایش می دهد، بلکه تضمین می کند که یکی از آسان ترین زبان های برنامه نویسی برای یادگیری است.
اغلب ما زمانی که مبتدی هستیم از برنامه نویسی می ترسیم. پایتون در شروع یادگیری مانند یک دوست عمل می کند و نحوی را در اختیار شما قرار می دهد که دقیقا مانند زبان انگلیسی است!
2- پایتون چندین کتابخانه، فریمورک و پکیج دارد
شما می توانید کتابخانه های پایتون را جستجو کنید، آنها را وارد کنید و در نهایت برنامه خود را با نوشتن کد در پایتون پیاده سازی کنید! باور کنید یا نه، به همان اندازه که به نظر می رسد ساده است.
3- کاربردهای متنوع
اگر تصمیم به بازدید از python.org دارید، داستان های موفقیت متعددی را خواهید یافت. این داستان ها شامل موفقیت شرکت هایی هستند که در حوزه هایی مانند استخدام، مراقبت های بهداشتی، خدمات مالی، بازاریابی و آموزش کار می کنند. بنابراین می توان گفت که برنامه های کاربردی پایتون بی پایان هستند و به نظر می رسد زمان حال زمان خوبی برای آشنایی با پایتون باشد!
4- یکی از بهترین زبانهای توسعه وب است
۱– پایتون تقریباً در مورد هر چیزی، مجموعه بزرگی از کتابخانه های از پیش ساخته شده را دارد. مثلا کتابخانه های مخصوص محاسبات علمی، پردازش تصویر، پردازش داده ها، یادگیری ماشین، یادگیری عمیق و ..
۲– کد پایتون به دلیل نحو ساده و واضح، زمان کمتری برای نوشتن می برد. به همین دلیل، کدی که در پایتون نوشته شده، خیلی خوب و سریع می تواند نمونه های اولیه ای ایجاد کند.
۳– پایتون ROI پروژه های تجاری را تسریع می کند. دلیل این امر شبیه به نکته قبلی است: شما می توانید کد خود را سریع تر بنویسید و ارسال کنید. این امر به ویژه برای استارتاپ ها مهم است.
۴– پایتون یک فریم ورک داخلی برای آزمایش واحد دارد. این به شما کمک می کند تا کد عاری از اشکال را ارسال کنید. علاوه بر ویژگی های استاندارد پایتون، یکی از مهمترین نقاط قوت آن در توسعه وب، تنوع فریم ورک های وب ارائه شده است.
5- پایتون یک زبان تایپ شده پویا و قابل گسترش است
برخلاف زبان های برنامه نویسی سنتی مانند جاوا و C، در پایتون هیچ تعریف دقیقی از متغیرها قبل از تخصیص مقادیر وجود ندارد. این امر به پایتون کمک می کند تا انعطاف پذیر باشد و به متغیرها اجازه می دهد در زمانهای مختلف اجرا و نوع داده متفاوتی داشته باشند. همچنین باعث می شود پایتون به صورت پویا تایپ شود. این واقعیت که پایتون می تواند برای اصلاح یا اضافه کردن نحو و کد در زبان های دیگر استفاده شود، آن را به یک زبان توسعه پذیر تبدیل می کند.
6- پایتون برای اینترنت اشیا (IOT)
بسته به دیدگاه شما، اینترنت اشیاء را می توان متفاوت درک کرد. به خاطر این توضیحات، فرض کنید در مورد اشیاء فیزیکی که در یک سیستم تعبیه قرار دارند صحبت می کنیم که سیستم آن ها را به اینترنت وصل می کند.
این “اشیا” اکنون آدرس IP خود را دارند و می توانند با استفاده از شبکه با “اشیا دیگر” از راه دور یا محلی ارتباط برقرار کنند. IoT اغلب در پروژه هایی که شامل شبکه های حسگر بی سیم، آنالیز داده ها، سیستم های فیزیکی سایبر، داده های بزرگ و یادگیری ماشین است، نقش دارد. علاوه بر این ، پروژه های IoT اغلب شامل تجزیه و تحلیل و فرآیندهای در زمان واقعی هستند.
در حالت ایده آل، زبان برنامه نویسی شما برای یک پروژه IoT از قبل باید انتخاب قدرتمندی برای زمینه های فوق باشد، در عین حال سبک و مقیاس پذیر باشد. پایتون خیلی خوب با این معیارها مطابقت دارد.
7-پایتون برای یادگیری ماشین (ML)
یادگیری ماشین جدیدترین فیلد در دنیای توسعه نرم افزار است. به دلیل امکانات ظاهراً بی حد و حصر آن، به طور مرتب و به درستی در محبوبیت رو به افزایش است. این ایده که رایانه ها می توانند بجای کار کردن مطابق با قوانین مدون، به طور فعال یاد بگیرند، بسیار هیجان انگیز است. این یک رویکرد کاملاً جدید برای حل مسئله ارائه می دهد.
برگرفته شده از: آموزشگاه برنامه نویسی پایتون در اصفهان