عمومی

سختی گیر آب چیست و انواع آن کدامند؟

نحوه انتخاب و خرید انواع سختی گیر

یکی از بزرگترین مشکلات آب آشامیدنی و آب مورد استفاده در دیگ ها و تجهیزات صنعتی، حجم زیاد یون های منیزیم و کلسیم یا نمک های آب است که این یون ها بر روی دیواره لوله ها و تاسیسات و کارایی آنها رسوب می کنند. از طرفی برای سلامتی انسان بسیار مضر هستند. برای حذف و از بین بردن این یون ها از سختی گیرها و برای حذف مواد معدنی معلق و نمک های محلول در آب در سیستم های گرمایشی و سرمایشی ساختمان از هاردنرهای رزینی استفاده می شود.

خرید سختی‌گیر

حذف سختی یا املاح موجود در آب ضروری است زیرا املاح موجود در آب در هنگام گرم یا حتی سرد بودن آب به صورت رسوب بر روی سطوح تبادل حرارتی مانند سطوح داخلی لوله ها و محفظه های احتراق دیگ های حرارت مرکزی. ، منابع کویل، کویل، سطوح تبادل حرارتی در مبدل حرارتی، چیلرهای کندانسور و اواپراتور، فن کویل، کولر و … گیر کرده و باعث کاهش انتقال حرارت و در نتیجه کاهش تبادل حرارتی و راندمان سیستم می شود.

برای انتخاب و خرید سخت ابتدا باید برند مورد نظر را مشخص کنید. در سایت مجموعه تخصصی ما اطلاعات فنی ده ها مدل از انواع پرکار از برندهای معتبر با گارانتی اصلی ارائه شده است تا شما عزیزان از حس خوب خرید بهینه و هوشمند برخوردار شوید.

قیمت سختی‌گیر

قیمت دقیق با توجه به ظرفیت، نوع، سایز و البته برند سازنده در بازار متفاوت است. لازم به ذکر است کلیه آب سخت کن های ارائه شده در سایت مجموعه دماجهیز دارای قیمت مناسب بوده و تخفیف های مورد نظر مصرف کنندگان در این قیمت ها لحاظ شده است.

انواع سختی‌گیر از نظر کارایی

سختی‌گیر رزینی:

سختی گیر رزینی نوع خاصی از هاردنر است که دارای بدنه استوانه ای فلزی یا بدنه FRP بسیار مستحکم می باشد و طراحی داخلی آن به گونه ای انجام شده است که بستر سیلیس و رزین موجود باشد.

سختی‌گیر مغناطیسی:

بلورهای کلسیم را می توان با نصب گیره های مغناطیسی در مسیر جریان آب از کلسیت به آراگونیت تبدیل کرد. در نهایت این کریستال ها تبدیل به میکروکریستال های شناور در آب می شوند و دیگر قابل ته نشین و ته نشین نخواهند بود و از لوله های خروجی تخلیه می شوند.

سختی گیری آب با اسمز معکوس:

در اسمز معکوس ابتدا آب با املاح و یون های زیادی وارد دستگاه می شود و از طریق غشای نیمه تراوا پمپ می شود و در این مرحله یون ها نمی توانند از غشا عبور کنند و بنابراین آب خروجی از دستگاه آب نرم است. . ممبران های این تجهیزات نیز باید به صورت دوره ای و منظم شسته شوند تا بازسازی شوند.

انواع سخت کننده های رزینی با توجه به جنس بدنه

سخت کننده فایبرگلاس: بدنه از فایبرگلاس و پلی اتیلن ساخته شده است، رنگ بدنه این سخت کننده های رزینی اغلب سفید یا آبی است.

بنابراین برای محاسبه ظرفیت مورد نیاز سختی گیر رزینی، پس از تعیین میزان مصرف آب سیکل بسته سرمایش و گرمایش پروژه و اندازه گیری میزان سختی آب محل پروژه (با استفاده از کیت های مخصوص موجود در بازار و یا آن) می توان از ابزارهای مخصوص استفاده کرد فرمول فوق ظرفیت سخت شدن رزین را با دقت کافی محاسبه کرد.

مزایای سختی‌گیر

  • کاهش اثرات مخرب سختی آب بر سلامت بدن و بروز مشکلاتی مانند سنگ کلیه و مثانه
  • صرفه جویی در پول و انرژی
  • عمر مفید تجهیزات و وسایلی مانند لوله ها و لوازم خانگی را افزایش می دهد.
  • کاهش احتمال رسوب سولفات کلسیم و منیزیم در لوله های آب

اجزای سخت کننده رزین

  • مخزن سخت کننده
  • نازل سخت
  • لوله یا رایزر انتقال آب
  • رزین سخت کننده
  • لوله کشی
  • شیر چند طرفه سخت شده
  • مخزن نمک سخت شده
  • ناودان
  • تخت سیلیسی

نحوه عملکرد سختی‌گیر رزینی

در سختی گیرهای رزینی، سخت شدن آب با استفاده از فرآیند تبادل یونی انجام می شود. از آنجایی که رزین های تبادل یونی یون های آب سخت را جذب می کنند و یون های سدیم را جایگزین آنها می کنند، یون سدیم در آب پایدار است و رسوب نمی کند. به همین دلیل آب حاوی یون سدیم را آب نرم می نامند. البته لازم به ذکر است که انتخاب رزین بستگی به سختی و نوع سختی آب دارد.

سخت کننده رزین پس از مدتی قدرت تبادل یونی خود را از دست می دهد. هنگامی که رزین ها قدرت تبادل یونی خود را از دست می دهند و به درستی کار نمی کنند، باید با نمک 10 درصد یا محلول کلرید سدیم شسته شوند تا قدرت تبادل یونی آنها بازیابی شود. قبل از عبور آب نمک از روی رزین، ابتدا رزین را آبکشی می کنند تا نمک وارد آب سیستم حرارت مرکزی نشود زیرا نمک به شدت خورنده بوده و به تجهیزات سیستم تاسیسات آسیب می رساند.

نکات مهم برای انتخاب سختی گیر رزینی

  • سختی آب ورودی بر حسب ppm
  • جریان آب ورودی به سختی گرفته می شود
  • نوع و ظرفیت رزین
  • زمان در نظر گرفته شده برای چرخه احیا و شستشو

همچنین توجه داشته باشید که حجم رزین، ابعاد سختی (مانند قطر و ارتفاع) و جنس بدنه از ویژگی های اصلی یک سخت کننده رزینی است. سختی گیرهای رزینی معمولاً مشخصات کلی شامل جریان آب سرویس، جریان احیا کننده و جریان شستشوی سریع را ارائه می دهند که بر اساس آن می توان حجم رزین را محاسبه کرد.

دلیل تاکید بر استفاده از سختی گیر آب در موتورخانه ساختمان ها چیست؟

حذف سختی یا املاح موجود در آب ضروری است زیرا املاح موجود در آب در هنگام گرم یا حتی سرد بودن آب به صورت رسوب بر روی سطوح تبادل حرارتی مانند سطوح داخلی لوله ها و محفظه های احتراق دیگ های حرارت مرکزی. ، منابع کویل، سطوح مبادله کویل گرما در مبدل حرارتی، کندانسور و چیلر اواپراتور، فن کویل، تهویه مطبوع و … قرار می گیرد و امکان انتقال حرارت را کاهش می دهد و در نتیجه تبادل حرارت را کاهش می دهد.

به طور کلی سختی یا املاح موجود در آب را می توان به دو نوع سختی موقت و سختی دائم تقسیم کرد. ترکیبات مربوط به بی کربنات کلسیم و منیزیم در آب را سختی موقت و نمک های مربوط به سولفات، کلرید و نیترات کلسیم یا منیزیم را سختی دائمی (مانند رسوب در کتری) می نامند. مجموع سختی دائم و موقت سختی کل آب است.

در صورت نیاز به استفاده از سختی گیر رزینی، علاوه بر حجم یا جریان آب در گردش در سیستم گرمایشی و سرمایشی، باید به میزان سختی آب (P.P.M) نیز توجه کافی داشته باشید.

عملیات بک واش و کاهش در سختی گیرهای رزینی با شیر نیمه اتوماتیک به طور منظم و با نظارت متصدی موتور خانگی و در هاردنرهای رزینی با شیر تمام اتوماتیک بدون نیاز به اپراتور و بر اساس سیستم تنظیم دبی یا زمان انجام می شود.

در صورت نیاز به کسب اطلاعات در مورد “نحوه بهره برداری و بازسازی رزین سختی گیرهای رزینی” به مقاله ارائه شده با همین عنوان در قسمت مقالات سایت مرجع مراجعه نمایید.

سختی گیر رزینی یا مغناطیسی کدام یک مناسب اند؟

استفاده از سختی گیر در سیستم های گردش خون بسته مانند موتور خانه آبگرم، موتورهای تبرید، سیستم های تصفیه و انواع دیگر سیستم های نصب بسته الزامی است، به طوری که در صورت عدم نصب هاردنر در سیستم های فوق، پس از مدتی مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل رسوب بر روی این مبدل های حرارتی و سایر تجهیزات نصب امکان پذیر نخواهد بود

انواع سختی گیرهای مورد استفاده در سیستم های بسته تاسیساتی

  • سختی گیر های رزینی
  • سختی گیر های مغناطیسی و الکترومغناطیسی

نسل جدید سختی گیرها که امروزه وارد بازار شده اند، سخت کننده های مغناطیسی و الکترونیکی هستند که با در نظر گرفتن شعاع و میزان این میدان مغناطیسی، میدان مغناطیسی روی خط لوله ایجاد می کنند و از چسبیدن ذرات به داخل دیواره لوله جلوگیری می کنند. در واقع با ایجاد این میدان مغناطیسی حالت منظم به ذرات و املاح داخل لوله از چسبیدن آن به دیواره لوله جلوگیری می کند و از عبور این ذرات به محل مورد نظر جلوگیری می کند. سختی گیر مغناطیسی به عنوان یک روش غیر شیمیایی بدون افزودن مواد اضافی باعث کاهش رسوب در سیستم های تاسیساتی می شود.

حال این سوال پیش می آید که سختی گیر مغناطیسی بهتر است یا مغناطیسی؟

  قبل از طرح این سوال در واقع در بالا به مزایای سختی گیرهای مغناطیسی اشاره کردیم اما نکته ای که باید به آن اشاره کرد مشکل سختی گیر مغناطیسی نیست بلکه به عنوان یک منطق و دلیل برای انتخاب سختی گیر است. سخت کننده های مغناطیسی ذرات را از بین نمی برند، بلکه به دلیل خاصیت (مغناطیسی یا الکترونیکی) از چسبیدن آنها به دیواره لوله و ورود به محل مورد نظر جلوگیری می کنند، اما سخت کننده های رزینی با فرآیندهای شیمیایی فرآیندهای جداسازی کلسیم را ایجاد می کنند. و منیزیم به عنوان دو جزء تشکیل دهنده رسوب در موتورخانه ها از آب، PPM یا میزان سختی آب را کاهش می دهد. به راحتی می توان PPM آب را به مقدار قابل توجهی کاهش داد

بزرگترین اشکال سخت کننده های مغناطیسی و الکترومغناطیسی

  به طور کلی سفت کننده های مغناطیسی به پروفیل سرعت داخل لوله ها بسیار حساس هستند، یعنی با افزایش پروفیل سرعت، راندمان سختی گیر مغناطیسی کاهش می یابد. کار تنظیم ذرات داخل لوله از دست هاردنر مغناطیسی خارج می شود. این برداشتن کار با افزایش لوله شدیدتر می شود. استفاده می شود و در سایزهای بالاتر مخصوصا فلنج به هیچ عنوان استفاده از آن توصیه نمی شود.

از طرفی هاردنرهای مغناطیسی را نمی توان در حالت مرکزی استفاده کرد، یعنی مشابه آنچه که هاردنرهای رزینی در آن قرار گرفته و نصب می شوند. و باید قبل از تجهیزات مورد نظر استفاده شود مثلا موتور اسپا خانه با ظرفیت 150000 کیلوکالری که برای ساختمانی با زیربنای 900 متر مربع طراحی شده است در صورت استفاده از سخت کننده 90000 در مرکز می توان آسان سیستم اسپا با کیفیت بالا و زیر 80 PPM آب مغذی مو مشعل (آب شهر) نگهداری می شد. حالا قرار بود این موتورخانه را به سختی گیر مغناطیسی و امثال آن مجهز کنیم. قبل از ورود باید هاردنرهای مغناطیسی زیر را نصب کنیم:

  • ورودی منیفولد ورودی باز یا بسته حداقل 1 اینچ (به احتمال زیاد محل ورود رسوب به دیگ موتورخانه)
  • ورودی آب تغذیه شهری به دیگ بخار فولادی یا چدنی از منبع انبساط
  • گرمایش از دیگ به منبع کویل رفت

چهار اشتباه رایج در انتخاب سختی گیر مغناطیسی

  • سختی گیر در هر مدل و نوعی مربوط به سیستم بسته است نه سیستم باز یعنی روی آب سرد شهری و شبکه تحت فشار نصب نشوند. در حالی که این خط یک سیستم باز است
  • این یک سخت کننده مغناطیسی برای مصارف بهدشتی نیست
  • سختی گیر های مغناطیسی تا اندازه دو اینچ خوب و توصیه می شود
  • این سختی گیرها به عنوان تجهیزات کمکی برای کاهش رسوب استفاده می شوند، نه تنها روش رسوب زدایی.

منابع :

https://www.youtube.com/watch?v=9q-FRNWeplo

https://piping24.ir/وبلاگ/مقالات/487-سختی-گیر-مغناطیسی-چیست.html

https://www.bamintahvie.com/category/storage-tank/water-softener/سختی-گیر-مغناطیسی-rbm

دکمه بازگشت به بالا