شرایط طلاق
شرایط طلاق و جدایی از همسر در کشورهای اسلامی مثل ایران که قوانین آنها بر اساس شرع اسلام تنظیم می شود با دیگر کشورهای جهان متفاوت است. در کشورهای اسلامی مثل ایران حق طلاق با مرد است و مرد هر زمان و به هر دلیل که بخواهد می تواند با پرداخت حق و حقوق زن از او جدا شود. اما در مورد زن شرایط متفاوت است و زن یا زوجه فقط زمانی می تواند از همسر خود جدا شود که همسر او به این کار رضایت داشته باشد، یا بتواند با استناد به شرایط ۱۲گانه مندرج در عقدنامه عدم صلاحیت شوهر خود را برای ادامه زندگی در مراجع قانونی به اثبات برساند.
به شکلی که در پاره ای از موارد مثل داشتن حق طلاق از سوی زن باعث می شود که حضور طرفین طلاق فقط منحصر به حاضر شدن در دفاتر طلا برای جاری شدن صیغه طلاق و ثبت دفتری آن باشد و حتی حضور زوج هم برای امضاء و تایید مدارک لازم نباشد و وکیل مربوطه به جای او امضاء و تایید کند. به عبارت دیگر فراهم بودن مدارک طلاق و واگذار کردن طلاق به بهترین وکیل ایران حاذق و با تجربه شرایطی فراهم می کند که نیاز به حضور زوجین از زمان تنظیم دادخواست طلاق تا صدور حکم طلاق برای ثبت در دفاتر طلاق در تمام مراحل اداری و دفتری به حداقل ممکن کاهش پیدا کند و وکیل طلاق مربوطه این امور را انجام دهد.
همچنین زن می تواند با اثبات عسر و حرج یا شرایط نامتعارف زندگی که باعث مشقت و سختی او شده است از همسر خود جدا شود حتی اگر شوهر او تمایل به طلاق دادن زوجه خود نداشته باشد. از جمله مهم ترین موضوعاتی که زن به استناد عسر و حرج یا نامتعارف بودن شرایط زندگی می تواند با استناد به آن ها از همسر خود جدا شود می توان به مواردی مانند اعتیاد شوهر به مواد مخدر مضر، عدم پرداخت نفقه و خرج زندگی به مدت 6 ماه متوالی، مریضی لاعلاج شوهر، بچه دار نشدن شوهر، محکومیت شوهر به حبس قطعی و غیر قابل بازگشت بیش از 5 سال، ازدواج مجدد مرد بدون رضایت همسر اول، اثبات خیانت مرد در دادگاه، بلاتکلیف رها کردن همسر و غیره اشاره نمود.
مراحل درخواست طلاق از طرف زن
مراحل طلاق از طرف زن با توجه به نوع طلاق می تواند متفاوت باشد. بر اساس قوانین جاری زن بدون رضایت شوهر نمی تواند از او جدا شود مگر آنکه برای انجام طلاق با شوهر خود به توافق برسد که با عنوان طلاق توافقی شناخته می شود یا به دلایل مختلف دارای حق قانونی طلاق باشد که داشتن وکالت طلاق این کار را تسهیل می کند. در غیر این صورت زن یا زوجه برای طلاق گرفتن از همسر خود باید به شروط 12 گانه مندرج در عقدنامه استناد نماید یا با اعلام عسر و حرج و سخت شدن شرایط زندگی با استناد به شروط عسر و حرج و ارائه مدارک لازم برای این کار درخواست طلاق نماید.
به عبارت دیگر زن برای آنکه بتواند از شوهر خود جدا شود ابتدا باید با در دست داشتن مدارک یا ادله لازم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند. در این مرحله اگر مدارک و شواهد لازم برای طلاق فراهم باشد برای زن دادخواست طلاق صادر به شعبه دادگاه خانواده ارسال می شود.سپس زوجه باید در جلسات اجباری مشاوره شرکت نماید. پس از حضور زوجین در جلسات اجباری مشاوره و گذراندن این جلسات اگر گواهی عدم سازش صادر شود زن با در دست داشتن گواهی صادر شده برای طلاق در موعد مقرر به دادگاه خانواده مراجعه می کند.
در ادامه پس از بررسی پرونده از سوی دادگاه خانواده و شنیدن سخنان زن در دفاع از ادعای مطرح شده اگر دلیل مطرح شده از سوی زن موجه باشد دادگاه پس از انجام بررسی های لازم اقدام به صدور رای طلاق می کند و زن با در دست داشتن حکم طلاق می تواند در موعد مشخص شده به دفاتر طلاق برای جاری شدن صیغه طلاق و ثبت دفتری آن مراجعه نماید. در صورتی که حق جدایی و طلاق را داشته باشد در چند مرحله ساده امکانپذیر است؛ این مراحل معمولا پیچیدگی خاصی نداشته و به راحتی در تایم کوتاهی قابل انجام خواهند بود؛ مراحل طلاق توافقی از طرف زن به شرح زیر است:
- لازم به ذکر است که برای مراجعه به دفاتر ازدواج و طلاق علاوه بر مدارک شناسایی زوجین، عقدنامه و حکم دادگاه مبنی بر طلاق، ارائه گواهی عدم بارداری زن نیز الزامی است.
- همچنین مراجعه به دفتر ازدواج طلاق باید در بازه زمانی اتفاق بیافتد که دوران عادت ماهیانه زن نباشد.
مراحل طلاق از طرف زن چه تفاوتی با مراحل طلاق از طرف مرد دارد؟ معمولاً روال اداری و مراحل قانونی طلاق چه از طرف زن باشد یا از طرف مرد تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد منتهی وقتی که طلاق از سوی مرد مطرح می شود فقط کافی است که مرد همه حق و حقوق قانونی زن مثل نفقه، مهریه، اجرت المثل ایام زوجیت، تصنیف اموال و دارایی ها و غیره را انجام دهد تا پس از طی شدن روال اداری با صدور رای دادگاه بتواند از همسر خود جدا شود.
اما اگر طلاق از سوی زن باشد فقط در صورتی دادخواست طلاق برای زن تنظیم می شود که دلایل و مدارک لازم برای انجام این کار از سوی زن ارائه شود در غیر این صورت امکان تنظیم دادخواست وجود ندارد و زن نمی تواند بدون داشتن دلایل موجه از همسر خود جدا شود. همانطور که گفته شد بدون در دست داشتن مدارکی مثل حق طلاق، توافقنامه کتبی برای طلاق توافقی، استناد به شروط 12گانه طلاق مندرج در عقدنامه یا استناد به شروط عسر و حرج و ارائه دلایل محکمه پسند زن یا زوجه نمی تواند از همسر خود جدا شود که هر یک از موارد گفته شده شرایط و روال اداره خاص خود را دارند که برای حصول نتیجه باید به صورت منظم و قانونمند طی شوند.
مراحل طلاق توافقی بدون حضور زوجین
برای اینکه زوجین بتوانند حکم طلاق توافقی بدون حضور زن و مرد را دریافت کنند باید مراحل زیر طی کنند:
- اولین مرحله برای طلاق توافق این است که طرفین باید توافقهای خود را به وکیل خود بگویند تا وکیل توافقنامه را به صورت مکتوب به دادگاه ارائه بدهند.
- رفتن به جلسات مشاوره برای زوجین الزامی میباشد.
- زوجین باید گواهی عدم انصراف از طلاق را از مرکز مشاوره بهزیستی دریافت کنند که وکیل این کار را انجام خواهد داد.
- سپس وکیل باید گواهی عدم انصراف از طلاق را به همراه دادخواست به دادگاه ارائه بدهند تا به آن رسیدگی شود.
- به زوجین یا وکیل آنها پیامکی ارسال میشود که حاوی زمان رسیدگی پرونده آنها در دادگاه است اگر پیامک ارسال نشد با مراجعه حضوری به شعبه دادگاه از زمان وقت دادگاه خود مطلع شوند.
- پس از صدور حکم از سوی دادگاه شما میتوانید به دفتر خانه طلاق مراجعه کنید تا صیغه طلاق خوانده شود، البته وکیل طلاق توافقی میتواند به جای آنها در محضر حضور یابد.
مدارک لازم برای درخواست طلاق
مدارک لازم برای درخواست طلاق با توجه به نوع طلاق ممکن است متفاوت باشد اما این تفاوت اساسی و کلی نیست و بیشتر در جزئیات خود را نشان می دهد. به عبارت دیگر برای انجام همه انواع طلاق ارائه یک سری از مدارک جز اولویت های کار است به شکلی که ناقص بودن این مدارک باعث مختل شدن روند دادرسی می شود. از جمله مدارکی که ارائه آن ها در همه انواع طلاق ضروری است می توان به مواردی مثل مدارک هویتی زوجین، عقدنامه ازدواج یا در صورت مفقود شدن کپی برابر اصل آن، در صورت داشتن وکیل ارائه وکالت نامه وکیل، مدارک مربوط به نتایج مشاوره طلاق و گواهی صادر شده، گواهی عدم بارداری زوجه، گواهی پزشکی قانونی در صورت باکره بودن زوجه اشاره کرد.
البته لازم به ذکر است که در انواع طلاق با توجه به نوع طلاق ممکن است مدارک دیگری هم برای شروع روند کار لازم باشد مثلاً در طلاق با داشتن حق طلاق و وکالت نامه طلاق از سوی زن ارائه سند معتبر حق طلاق جز اولویت های کار برای تنظیم دادخواست طلاق و تکمیل مدارک است. همچنین در طلاق توافقی ارائه توافقنامه یا گواهی معتبر توافق طرفین برای انجام طلاق جز ضروریات کار است که باید برای تنظیم دادخواست طلاق ارائه شود. همچنین اگر زوجه با استناد به شروط 12 گانه مندرج در عقدنامه یا شروط قانونی که مصداق عسر و حرج است بخواهد از زوج خود جدا شود باید مدارک اولیه برای اثبات ادعای خود را به مراکز الکترونیک قضایی ارائه دهد تا امکان تنظیم دادخواست طلاق وجود داشته باشد.
مزایای برخورداری از وکیل طلاق
وکیل طلاق یکی از اولویت های اساسی و تعیین کننده در انواع طلاق است، چون آشنایی وکلاء با قوانین طلاق و روال اداری این کار علاوه بر تسریع در روند کار از سرگردانی و اطاله دادرسی زوجین هم جلوگیری می کند. معمولاً بهترین وکیل در تهران به دلیل اشراف بر قوانین می تواند در یک فاصله زمانی کوتاه اسناد و مدارک لازم برای انجام طلاق را فراهم کند که این امر باعث کوتاه شدن پروسه طلاق می شود. همچنین در پرونده های طلاق وقتی مدارک لازم و معتبر مهیا باشد استفاده از وکیل طلاق باعث می شود حضور طرفین طلاق در مراجع قضایی و دادگاه خانواده به حداقل ممکن کاهش پیدا کند.