رویای سفیدپوش شدن در سرزمین ونیز و پاستا : راهنمای قدم به قدم ایرانی ها برای پزشکی خواندن در ایتالیا

تصور کن قدم زدن در کوچه های سنگفرش شده ی رم بوی پیتزای اصیل ایتالیایی که فضا رو پر کرده و تو دانشجوی پزشکی دانشگاهی معتبر در قلب اروپا! ایتالیا سرزمین تاریخ و هنر نه تنها به خاطر جاذبه های گردشگریش معروفه بلکه به خاطر دانشگاه های قدیمی و باکیفیتش هم یه مقصد رویایی برای دانشجوهای بین المللی مخصوصاً اونایی که دلشون می خواد پزشک بشن به حساب میاد. شاید تو هم مثل خیلی از جوون های ایرانی رویای تحصیل پزشکی در خارج از کشور رو تو سرت داشته باشی. ایتالیا با اون فرهنگ غنی دانشگاه های معتبر و هزینه های نسبتاً معقول زندگی می تونه یه انتخاب عالی باشه. اما خب راهش چطوریه؟ از کجا شروع کنیم؟ نگران نباش تو این سفر مجازی با هم قدم به قدم جلو میریم و تمام ریزه کاری های این مسیر رو با هم بررسی می کنیم. در باب شرایط تحصیل پزشکی در ایتالیا به لینک فوق مراجعه کنید.

مهاجرت

چرا ایتالیا؟ عطر قهوه و انگیزه های تحصیلی

شاید اولین سوالی که به ذهنت برسه این باشه که “اصلاً چرا ایتالیا؟ مگه کشورهای دیگه ای هم نیستن که بشه پزشکی خوند؟” درسته حق با توئه. کشورهای زیادی هستن که برنامه های پزشکی به زبان انگلیسی ارائه میدن اما ایتالیا یه سری مزایای خاص داره که اونو از بقیه متمایز می کنه.

اول از همه کیفیت آموزش. دانشگاه های ایتالیا به خصوص تو رشته های پزشکی قدمت و اعتبار خیلی زیادی دارن. خیلی از این دانشگاه ها مثل دانشگاه بولونیا که قدیمی ترین دانشگاه دنیاست قرن هاست که دارن دانشجو تربیت می کنن. سیستم آموزشی ایتالیا هم به این صورته که خیلی روی کار عملی و بالینی تاکید داره. یعنی تو فقط تئوری یاد نمی گیری بلکه از همون سال های اول کم کم وارد بیمارستان ها و کلینیک ها میشی و با مریض ها از نزدیک سروکله میزنی. این تجربه عملی خیلی تو شکل گیری شخصیت یه پزشک حرفه ای مهمه.

دوم فرهنگ و زندگی. ایتالیا فقط یه کشور نیست یه سبک زندگیه! تصور کن صبح ها با بوی قهوه ی ایتالیایی از خواب بیدار شی ظهرها پاستای خونگی بخوری و عصرا تو میدان های تاریخی شهر قدم بزنی. فرهنگ ایتالیایی ها خیلی خونگرم و صمیمیه. زود باهاشون دوست میشی و احساس غریبی نمی کنی. از نظر هزینه های زندگی هم ایتالیا نسبت به خیلی از کشورهای اروپایی دیگه مثل انگلیس یا کشورهای اسکاندیناوی به صرفه تره. هزینه اجاره خونه خورد و خوراک و رفت و آمد معمولاً کمتر از اون چیزیه که فکرشو می کنی.

سوم فرصت های بعد از تحصیل. مدرک پزشکی از دانشگاه های ایتالیا تو کل اروپا و خیلی از کشورهای دیگه اعتبار داره. بعد از فارغ التحصیلی می تونی برای تخصص تو ایتالیا بمونی یا اینکه به کشورهای دیگه بری و اونجا کار کنی. ایتالیا عضو اتحادیه اروپاست و این یعنی تو به عنوان یه فارغ التحصیل پزشکی می تونی خیلی راحت تو کشورهای دیگه عضو اتحادیه اروپا هم کار پیدا کنی.

مسیر پر پیچ و خم پذیرش : از آزمون IMAT تا ویزای دانشجویی

خب حالا که فهمیدیم چرا ایتالیا می تونه یه انتخاب عالی باشه بریم سراغ اصل مطلب : چطوری پذیرش بگیریم؟ مسیر پذیرش پزشکی تو ایتالیا یه کم با ایران فرق داره. اینجا خبری از کنکور سراسری نیست! به جاش باید یه آزمون بین المللی به اسم IMAT (International Medical Admissions Test) بدی.

آزمون IMAT چی هست؟ آیمت یه آزمون کتبیه که به زبان انگلیسی برگزار میشه و سطح دانش تو رو تو دروس علوم پایه مثل زیست شناسی شیمی فیزیک و ریاضی و همچنین مهارت های تفکر انتقادی و استدلال منطقی می سنجه. این آزمون هر سال یه بار معمولاً تو ماه سپتامبر برگزار میشه. منابع آزمون هم مشخصه و می تونی از قبل خودتو براش آماده کنی. سوالات آیمت چند گزینه ای هستن و باید تو یه زمان محدود به همه شون جواب بدی. رقابت برای قبولی تو این آزمون خیلی زیاده چون دانشجوهای زیادی از سراسر دنیا برای تحصیل پزشکی تو ایتالیا اقدام می کنن. پس باید حسابی براش وقت بذاری و درس بخونی.

بعد از آزمون IMAT چی میشه؟ بعد از اینکه آزمون دادی و نمره ت اومد باید برای دانشگاه های مورد نظرت درخواست پذیرش بفرستی. هر دانشگاه شرایط پذیرش خاص خودشو داره ولی معمولاً نمره ی آیمت معدل دیپلم و انگیزه نامه (Motivation Letter) خیلی مهم هستن. انگیزه نامه یه نامه شخصیه که توش باید توضیح بدی چرا می خوای پزشکی بخونی چرا ایتالیا رو انتخاب کردی و چرا فکر می کنی برای این رشته مناسبی. نوشتن یه انگیزه نامه ی قوی و تاثیرگذار خیلی می تونه تو موفقیتت تاثیر بذاره.

ویزای دانشجویی آخرین خان رستم! وقتی پذیرشت از دانشگاه اومد نوبت میرسه به گرفتن ویزای دانشجویی. برای گرفتن ویزا باید مدارک مختلفی رو جمع آوری کنی و به سفارت ایتالیا تو ایران تحویل بدی. مدارکی مثل نامه پذیرش دانشگاه گواهی تمکن مالی بیمه دانشجویی و … . روند گرفتن ویزا ممکنه یه کم طول بکشه و نیاز به صبر و حوصله داشته باشه. بهتره از چند ماه قبل از شروع کلاس هات برای ویزا اقدام کنی که به موقع به ایتالیا برسی.

زندگی دانشجویی در ایتالیا : پاستا پیتزا و درس!

خب فرض کنیم از همه ی این مراحل سخت و نفس گیر با موفقیت عبور کردی و بالاخره پاتو گذاشتی تو خاک ایتالیا. حالا چی؟ زندگی دانشجویی تو ایتالیا چه شکلیه؟

دانشگاه و کلاس ها : برنامه ی درسی پزشکی تو ایتالیا معمولاً شش ساله است. دو سال اول بیشتر درس های علوم پایه رو می خونی مثل آناتومی فیزیولوژی بیوشیمی و … . سال های بعد کم کم وارد مباحث بالینی میشی و درس های تخصصی تر رو می خونی. کلاس ها معمولاً به زبان انگلیسی برگزار میشن ولی یاد گرفتن زبان ایتالیایی هم خیلی مهمه. هم برای اینکه بتونی با مردم محلی ارتباط برقرار کنی هم برای اینکه تو بیمارستان ها و کلینیک ها بتونی با مریض ها راحت تر صحبت کنی. دانشگاه های ایتالیا امکانات آموزشی خیلی خوبی دارن. آزمایشگاه های مجهز کتابخانه های بزرگ و اساتید مجرب همه و همه دست به دست هم میدن تا تو یه محیط آموزشی عالی رو تجربه کنی.

خوابگاه و مسکن : دانشگاه های ایتالیا معمولاً خوابگاه های دانشجویی دارن ولی ظرفیتشون محدوده و ممکنه نتونی خوابگاه بگیری. اگه خوابگاه گیرت نیومد نگران نباش. می تونی خونه دانشجویی اجاره کنی. خونه های دانشجویی معمولاً آپارتمان های کوچیکی هستن که چند تا دانشجو با هم توش زندگی می کنن. اجاره خونه تو شهرهای بزرگ ایتالیا مثل رم و میلان نسبتاً گرونه ولی تو شهرهای کوچیک تر هزینه ها کمتره.

هزینه های زندگی : هزینه های زندگی دانشجویی تو ایتالیا بستگی به شهر و سبک زندگی تو داره. به طور متوسط برای زندگی دانشجویی تو ایتالیا ماهانه بین ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو نیاز داری. این مبلغ شامل اجاره خونه خورد و خوراک رفت و آمد کتاب و لوازم التحریر و هزینه های تفریحی میشه. البته اگه بتونی تو خوابگاه زندگی کنی و غذای خونگی بخوری می تونی هزینه هاتو خیلی کمتر کنی.

فرهنگ و تفریح : ایتالیا سرزمین فرهنگ و هنر و غذاست! تو اوقات فراغتت می تونی به موزه ها و گالری های هنری بری از بناهای تاریخی دیدن کنی تو فستیوال ها و جشن های محلی شرکت کنی و از غذاهای خوشمزه ی ایتالیایی لذت ببری. ایتالیایی ها عاشق غذا خوردن و دور هم جمع شدن هستن. می تونی با دوستات بری پیتزا بخوری پاستا درست کنی یا تو کافه های دنج شهر قهوه بنوشی. سفر کردن تو ایتالیا هم خیلی راحته. می تونی با قطار یا اتوبوس به شهرهای دیگه سفر کنی و جاذبه های توریستی مختلف رو ببینی.

مهاجرت

چالش ها و راهکارها : زبان فرهنگ و دلتنگی

تحصیل تو یه کشور دیگه همیشه با یه سری چالش ها همراهه. مخصوصاً اگه از فرهنگ و زبون جدیدی سر در بیاری. دانشجوهای ایرانی که برای تحصیل پزشکی به ایتالیا میرن هم ممکنه با یه سری مشکلات روبرو بشن.

یادگیری زبان ایتالیایی : زبان ایتالیایی زبان رسمی ایتالیاست و برای زندگی روزمره و ارتباط با مردم محلی خیلی مهمه که بتونی ایتالیایی صحبت کنی. هرچند کلاس های دانشگاه به زبان انگلیسی برگزار میشن ولی تو بیمارستان ها و کلینیک ها بیشتر مریض ها ایتالیایی صحبت می کنن. پس یاد گرفتن زبان ایتالیایی یه ضرورت برای دانشجوهای پزشکیه. خوشبختانه زبان ایتالیایی زبان سختی نیست و اگه وقت بذاری و تمرین کنی می تونی تو مدت کوتاهی یادش بگیری. دانشگاه ها معمولاً کلاس های زبان ایتالیایی برای دانشجوهای بین المللی برگزار می کنن. می تونی تو این کلاس ها شرکت کنی و زبان ایتالیایی رو از پایه یاد بگیری.

تفاوت های فرهنگی : فرهنگ ایتالیایی ها با فرهنگ ایرانی ها یه کم فرق داره. مثلاً ایتالیایی ها خیلی رک و صریح حرف می زنن در حالی که ایرانی ها معمولاً محتاط تر و غیرمستقیم تر صحبت می کنن. یا مثلاً ایتالیایی ها خیلی به وقت شناسی اهمیت میدن در حالی که تو فرهنگ ما یه کم انعطاف پذیری بیشتره. این تفاوت های فرهنگی ممکنه اولش یه کم برات عجیب و غریب به نظر برسه ولی به مرور زمان بهشون عادت می کنی و حتی ازشون لذت می بری. مهم اینه که با ذهن باز و روحیه کنجکاو به فرهنگ جدید نگاه کنی و سعی کنی خودتو باهاش وفق بدی.

دلتنگی برای خانواده و دوستا : دور شدن از خانواده و دوستا یکی از سخت ترین قسمت های تحصیل تو خارج از کشوره. دلتنگی یه حس طبیعیه و همه ی دانشجوهای بین المللی تجربه ش می کنن. برای مقابله با دلتنگی می تونی با خانوادت و دوستات تلفنی یا تصویری در ارتباط باشی با دانشجوهای ایرانی دیگه دوست بشی تو فعالیت های اجتماعی و فرهنگی دانشگاه شرکت کنی و خودتو سرگرم نگه داری. به مرور زمان به زندگی جدیدت عادت می کنی و دوستای جدید پیدا می کنی و احساس غربتت کمتر میشه.

توصیه های دوستانه برای موفقیت در مسیر پزشکی ایتالیا

خب تو این سفر طولانی و پرهیجان رسیدیم به ایستگاه آخر. قبل از اینکه چمدون هاتو ببندی و راهی ایتالیا بشی چند تا توصیه دوستانه دارم برات :

  • زود شروع کن : فرآیند پذیرش پزشکی تو ایتالیا ممکنه یه کم طول بکشه. بهتره از یه سال قبل از موعد ثبت نام دانشگاه ها به فکر مقدمات کار باشی. تحقیق کن اطلاعات جمع آوری کن آزمون آیمت رو بشناس و برای آمادگی آزمون وقت بذار.
  • زبان انگلیسی تو قوی کن : آزمون آیمت و کلاس های دانشگاه به زبان انگلیسی برگزار میشن. پس اگه زبون انگلیسیت ضعیفه از همین الان شروع کن به تقویتش. کتاب بخون فیلم ببین پادکست گوش کن و با دوستات انگلیسی صحبت کن.
  • انگیزه نامه ی قوی بنویس : انگیزه نامه یکی از مهم ترین بخش های درخواست پذیرشته. تو انگیزه نامه ت باید نشون بدی که چرا پزشکی رو انتخاب کردی چرا ایتالیا رو دوست داری و چرا فکر می کنی دانشجو مناسبی برای این رشته هستی. برای نوشتن یه انگیزه نامه ی خوب وقت بذار و از دیگران کمک بگیر.
  • با دانشجوهای ایرانی مقیم ایتالیا ارتباط بگیر : دانشجوهای ایرانی که الان تو ایتالیا دارن تحصیل می کنن می تونن خیلی کمکت کنن. ازشون سوال بپرس تجربیاتشونو بشنو و ازشون راهنمایی بگیر. تو شبکه های اجتماعی گروه هایی هستن که دانشجوهای ایرانی مقیم ایتالیا توش عضو هستن. می تونی تو این گروه ها عضو بشی و باهاشون ارتباط برقرار کنی.
  • صبر و پشتکار داشته باش : مسیر تحصیل پزشکی تو ایتالیا ممکنه پر از چالش و سختی باشه. ولی اگه صبر و پشتکار داشته باشی و به هدفت ایمان داشته باشی مطمئناً موفق میشی. یادت باشه که تو تنها نیستی و خیلی از دانشجوهای ایرانی دیگه هم این مسیر رو طی کردن و به موفقیت رسیدن.

نتیجه گیری : ایتالیا مقصد رویایی پزشکان آینده

تحصیل پزشکی تو ایتالیا یه فرصت بی نظیره برای دانشجوهای ایرانی که می خوان تو یه محیط بین المللی و با کیفیت پزشک بشن. ایتالیا با دانشگاه های معتبر فرهنگ غنی و هزینه های نسبتاً معقول زندگی می تونه یه مقصد رویایی برای تو باشه. البته مسیر پذیرش و تحصیل تو ایتالیا ممکنه یه کم سخت و طولانی باشه ولی با برنامه ریزی درست تلاش و پشتکار مطمئناً می تونی به هدفت برسی. پس اگه رویای سفیدپوش شدن تو سرزمین ونیز و پاستا رو تو سرت داری بسم الله! راهش بازه و ایتالیا منتظر قدم های توئه.

پرسش های متداول شما

سوال ۱ : آیا برای تحصیل پزشکی در ایتالیا حتماً باید زبان ایتالیایی بلد باشیم؟

نه برای پذیرش و تحصیل تو دانشگاه های انگلیسی زبان ایتالیا نیازی به دونستن زبان ایتالیایی نیست. کلاس ها و آزمون ها به زبان انگلیسی برگزار میشن. ولی یادگیری زبان ایتالیایی برای زندگی روزمره و ارتباط با مردم محلی خیلی مفیده و توصیه میشه.

سوال ۲ : هزینه ی تحصیل پزشکی در ایتالیا چقدره؟

هزینه ی تحصیل پزشکی تو دانشگاه های دولتی ایتالیا نسبت به کشورهای دیگه اروپایی خیلی کمتره. شهریه دانشگاه ها بسته به دانشگاه و رشته متفاوته ولی معمولاً بین ۱۵۰ تا ۳۵۰۰ یورو در سال هست. دانشگاه های خصوصی شهریه های بالاتری دارن. همچنین بورسیه های تحصیلی مختلفی هم برای دانشجوهای بین المللی وجود داره که می تونه هزینه های تحصیل رو کاهش بده.

سوال ۳ : آیا مدرک پزشکی دانشگاه های ایتالیا تو ایران معتبره؟

بله مدرک پزشکی دانشگاه های معتبر ایتالیا تو ایران و خیلی از کشورهای دیگه دنیا معتبره. وزارت بهداشت ایران لیست دانشگاه های مورد تاییدشو منتشر می کنه که می تونی از اون لیست دانشگاه های معتبر ایتالیا رو پیدا کنی. بعد از فارغ التحصیلی می تونی برای معادل سازی مدرکت تو ایران اقدام کنی و تو کشور خودت مشغول به کار بشی.

شماره تماس: ۹۱۰۰۳۲۳۲-۰۲۱

آدرس: میرداماد میدان مادر خیابان سنجابی پلاک ۲۰

دکمه بازگشت به بالا