نقش ظرف مناسب در نگه داری طولانی مدت برنج

محبوبیت برنج در سفره های ایرانی باعث شده است که مقداری از آن را در خانه به صورت خام نگهداری کنند اما برای دوری از حشره زدن برنج باید موارد خاصی را توجه کرد.  برای خرید برنج عنبربو کلیک کنید.

برنج

به گزارش ایلنا، روش نگهداری برنج خام به صورتی که خراب نشده و دچار آفت نشود، حتما برای شما هم کاربردی خواهد بود. برنج یکی از اصلی ترین و پرمصرف ما ایرانی هاست برای همین دانستن ترفندهای نگهداری برنج برایمان مسئله ای ضروری است.

از انجایی که اغلب غذاهای ما ایرانی ها با برنج تهیه می شود، اکثر افراد مقدار زیادی برنج خریداری و نگهداری می کنند ولی گاهی به دلیل عدم رعایت نکاتی برنج دچار آفت شده و شپشک می زند. در این بخش راز نگهداری طولانی مدت از برنج خام را که مردم شمال کشورمان هم از آنها استفاده می کنند، آورده ایم.

چگونه برنج خام را برای مدت طولانی نگهداری کنیم

اگر می خواهید برنج را برای طولانی مدت نگه دارید، به نکات زیر توجه نمایید:

برنج را در ظرف مناسبی بریزید

بهترین چیزی که می توانید برنج را در آن بدون تغییر کیفیتش طولانی مدت نگهداری نمایید، کیسه پارچه ای نخی می باشد که در آن از پلاستیک استفاده نشده باشد زیرا کیسه نخی رطوبت را از برنج می گیرد و موجب افزایش طول عمر برنج می شود پس در صورت خرید زیاد برنج، آنها را در کیسه نخی نگه دارید.

نگهداری از برنج در ظروف پلاستیک سبب می شود که برنج کم کم بو و مزه اش تغییر کند و تحت تاثیر قرار بگیرد اما اگر می خواهید برنج را در ظرف پلاستیکی بریزید، حتما باید از ظروف پلاستیکی مرغوب استفاده کنید و از خشک بودن ظرف مطمئن باشید.

ظرف شیشه ای مات نیز اگر در جایی دور از نگهداری شود، جزو ظرف مناسب برای نگهداری از برنج خام است.

ظروف فلزی برای نگهداری برنج مناسب نیست، استفاده از ظرف فلزی دوجداره که تنها لایه خارجی آن از فلز و لایه داخلی از پلاستیک باشد، مورد مناسبی برای نگهداری برنج است.

برنج خام را در فضای مناسب نگه داری کنید

برای جلوگیری از شپشک زدن برنج باید به محل نگهداری آن نیز توجه نمایید. برنج خام را در جای خشک و خنک نگهداری کنید زیرا گرما و رطوبت برنج را خراب می کند و موجب شپشک زدن آن می شود.

به تهویه برنج توجه کنید

نگهداری برنج در ظروف دربسته و مهر و موم شده سبب می شود برنج خراب شده و شپشک بزند. برای ذخیره سازی بلند مدت برنج، باید آن را در معرض هوا قرار داد زیرا برنج برای پیشگیری از فساد به قدری تهویه احتیاج دارد.

برنج را دور از نور خورشید نگه داری کنید

برنج را دور از نورخورشید نگهداری کنید و در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید زیرا این کار و قرار دادن برنج در معرض نور مستقیم خورشید سبب خرد شدن دانه‌های برنج و کاهش کیفیت آن خواهد شد پس برای از بین بردن رطوبت برنج، آن را در سایه پهن کنید تا هوا بخورد.

از چسباندن کیسه‌ها به دیوارخودداری کنید

برای جلوگیری از نفوذ رطوبت زمین و دسترسی موجوداتی مانند موش و سوسک و غیره به کیسه‌های برنج آنها را در ارتفاع 20 تا 25 سانتی‌متری از زمین بگذارید و حداقل 5 سانتی متر میان کیسه‌های برنج و دیوار فاصله بگذارید تا گردش هوا به راحتی در میان آن‌ها انجام شود. شما می توانید قفسه‌های مشبک بزنید و برنج را در این قفسه‌ها قرار دهید زیرا هوا در این قفسه ها به خوبی جریان می یابد.

برنج خام را در یخچال قرار دهید

اگر برنج زیادی خریداری نکرده اید و جای کافی برای نگهداری برنج در یخچال دارید، برنج را در یخچال بگذارید زیرا سرد بودن و عدم وجود رطوبت در یخچال باعث می شود تا شرایط نگهداری مناسبی برای برنج ایجاد شود.

از مواد طبیعی در کیسه برنج استفاده کنید

بسیاری از کدبانوها برای نگهداری طولانی مدت برنج و پیشگیری از شپشک زدن آن، مواد طبیعی مانند نمک، سیر، تند و خشک، پوست و برگ گردو، زنجبیل، را در کیسه برنج خود قرار می دهند.

از جذب کننده‌های اکسیژن استفاده نمایید

برای نگهداری طولانی مدت برنج از جذب کننده‌های اکسیژن استفاده نمایید. جذب کننده‌های اکسیژن بسته‌های کوچکی هستند که اغلب در بسته بندی‌های غذایی پیدا شده و مانع از رشد قارچ‌ها می‌شوند.

ظروف نگهداری برنج را ضدعفونی کنید

هنگام نگهداری برنج در محفظه‌ای مهر و موم شده همراه با یک جاذب اکسیژن حتما به تمیز کردن ظروف نگهداری برنج اهمیت دهید تا کیفیت آن پایین نیاید.

نکته مهم

برخی از افراد برای جلوگیری از شپشک و آفت برنج از قرص برنج استفاده می کنند اما قرار دادن مستقیم قرص برنج در گونی برنج موجب مرگ می شود،اگر مجبور به استفاده از شدید، آن را داخل یک قوطی کبریت بگذارید و قوطی را با چسب محکم ببندید و با سوزن سوراخ های به وجود آورید و آن را بین برنج ها بگنگهداری برنج در مکان خشک

مطمئن شوید که مکان برنج خشک و فاقد رطوبت است. برنج شدیدا جاذب رطوبت است و رطوبت باعث فساد برنج می شود بنابراین در خشک بودن محیط برنج دقت کافی نمایید.

نگهداری برنج در مکان خنک

گرما باعث خرابی برنج و افت کیفیت آن می شود . علاوه بر آن گرما باعث رشد شپشک ها در برنج می شود.

نکات :

  • در زمستان محل نگهداری برنج فاقد شوفاژ یا بخاری باشد.
  • دمای مورد تأیید برای نگهداری برنج زیر 20 درجه سانتی گراد است .
  • . اکثر مردم برنج خود را در انباری نگهداری می‌کنند که معمولاً مکانی گرم است. اگر می‌خواهید برنج خود را در انبار نگهداری کنید، انبار تهویه‌ای مناسب داشته باشد.

 ایجاد فاصله بین کیسه برنج با زمین و دیوار

بین کیسه‌های برنج با زمین و دیوار و سایر کیسه های برنج فاصله ایجاد کنید. این کار مانع نفوذ رطوبت دیوار و زمین به کیسه‌های برنج می‌شود و سبب  گردش هوا می شود (بهترین مقدار فاصله از زمین بین 20 تا 25 سانتی متر و از دیوار حدود 5 سانتی متر است )

نگهداری برنج در ظرف مناسب

نگهداری برنج در ظرف مناسب نقش بسیار مهمی در حفظ برنج دارد.

در حالت کلی بهترین ظرفهای نگهداری برنج عبارت است از : کیسه پارچه‌ای ( کیسه گونی نخی) ،  ظروف شیشه‌ای یا پلاستیکی مات ، ظروف فلزی دوجداره (لایه‌ی خارجی فلزی، لایه‌ی داخلی پلاستیکی)

نکات :

  •  بهترین روش برای نگهداری از برنج استفاده از کیسه های پارچه ای ( نخی ) می باشد زیرا این کیسه ها رطوبت را از برنج می‌گیرند و به علت در تماس بودن با هوا به سرعت خشک می شوند .
  • بهتر است برای حجم زیاد برنج از کیسه‌های نخی استفاده کنیم؛  ولی برای حجم کم برنج می توان از ظروف شیشه‌ای، پلاستیکی یا فلزی استفاده کرد.
  •  اگر بخواهیم برای نگهداری برنج از ظروف شیشه‌ای یا پلاستیکی استفاده کنیم، این ظروف حتما باید خشک باشند؛ در غیراین صورت در مدت کوتاهی سبب خراب شدن برنج می شوند.
  •  ظروف شیشه‌ای مات نسبت ظروف پلاستیکی برای نگهداری برنج مناسب تر هستند؛ زیرا در صورت نگهداری برنج در ظروف پلاستیکی ممکن است طعم و بوی برنج تحت تاثیر پلاستیک تغییر کرده و برنج کیفیت خود را از دست بدهد ولی در ظروف شیشه‌ای طعم و عطر برنج تغییر نمی کند.
  • برنج را برای مدت طولانی در کیسه های برنج پلاستیکی ( معروف به کیسه گونی برنج و از جنس پلی پروپیلن) نگه ندارید چون این کیسه ها نگهدارنده رطوبت می باشند .

نگهداری برنج در مکانی به دور از نور مستقیم خورشید

هیچ گاه برنج را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید چراکه باعث آفت‌زدگی برنج و هم چنین خرد شدن دانه‌های آن می‌شود.

اطمینان از خرید برنج کاملا  خشک شده

اصلی‌ترین علت آفت زدن برنج‌های ایرانی این است که در فرآیند سفید کردن برنج به اندازه کافی برنج را در خشک‌کن قرار نمی‌دهند . برنج باید در حدود ۶۰ ساعت در خشک‌کن باشد تا رطوبت آن به شکل کامل گرفته شود . متاسفانه در فصل برداشت بعضی از کارخانه‌ها به خاطر حجم زیاد کار برنج را فقط به میزان ۳۰ تا ۴۰ ساعت در خشک کن می‌گذارند و همین امر باعث می‌شود تا برنج زودتر آفت بزند.

با توجه به آنکه راه اطمینان بخشی جهت چک کردن خشکی برنج وجود ندارد تنها راه حل خرید از فروشندگان معتبر است.

اطمینان از خرید برنج سالم

در هنگام خرید برنج مشتی از برنج را بردارید و از نزدیک بررسی کنید که آفاتی مانند شپشک و یا کرم داخل برنج نباشد. همچنین بررسی کنید که برنج پوک نباشد یا دارای خاکه زیاد نباشد که همه اینها نشانه هایی از یک برنج معیوب می باشد.

حذف اکسیژن در ظرف برنج

یکی از اصلی‌ترین علت‌های فاسد شدن برنج به خاطر اکسیژن هوا است که باعث ایجاد محیطی مناسب برای رشد آفات می‌شود. به عبارت دیگر اگر ظرف برنج فاقد اکسیژن باشد هیچ حشره ای قادر به زندگی نخواهد بود و به عبارت دیگر برنج ضد آفت می شود .

برای رسیدن به این منظور می‌توان از جاذب اکسیژن استفاده کرد و با قرار دادن جاذب اکسیژن در کیسه برنج ، آن را از اکسیژن تهی کرد و  از آفت زدن آن‌ها جلوگیری کرد.

دکمه بازگشت به بالا